Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Tarım reformuna ihtiyaç var

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye’nin global ısınmanın negatif etkilerini en fazla hisseden ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Öncelikler ve üretim kapasitesi dikkate alınarak kapsamlı bir tarım reformuna ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.

Tarımsal üretimde 2007 yılını değerlendiren Erdoğan, küresel ısınmanın 2007’de etkisini hızlı hissettirmesiyle tarımsal üretimin düşmesinin ilk önce gıda fiyatlarını vurduğunu belirterek, özellikle buğday, mısır, pirinç gibi temel besin ürünlerinin daha stratejik hale geldiğini kaydetti.

Erdoğan, bazı ürünlerde dünyadaki stratejik stok seviyelerinin kritik düzeylere gerilediğine ve büyük üretici ülkelerin ihracatlarına kısıtlamalar getirmeye başladığına dikkat çekerek, “Üretimdeki gerileme stratejik ürünlerin uluslararası ticaretini geçen yıllara göre arttırdı. Bu ürünlerin ülkeler için sosyal dengeleri etkileme özelliği var. Bu nedenle uluslararası ticaret politik müdahalelere açık hale geldi” görüşünü aktardı.

Büyük yatırımcıların, gerçek ürünler olmaları ve fiyatlarının artma beklentisi sebebiyle emtia piyasalarına yöneldiklerini aktaran Erdoğan, “Chicago borsasında işlem gören opsiyon kontratlarında, 2007’de, 2006’ya nazaran, mısırda yüzde 63, buğdayda yüzde 48, soya fasulyesinde yüzde 32, pirinçte yüzde 45 hacim artışı yaşandı” ifadesini kullandı.

Erdoğan, Türkiye’nin global ısınmanın negatif etkilerini en fazla hisseden ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Buğday gibi bazı ürünlerdeki gerileme daha belirgin oldu. Pirinçte ise rezerv su kullanıldığı için ekilebilir arazi anlamında ve toplam çeltik üretiminde bir gerileme olmamasına rağmen, çeltik randımanı düşük oldu. Toplam pirinç üretimi geçen yıla göre yüzde 10 düşük gerçekleşti. Öncelikler ve üretim kapasitesi dikkate alınarak kapsamlı bir tarım reformuna ihtiyaç var.”

Emtia piyasalarındaki bu gelişmelerin gıda sanayicilerini zor durumda bıraktığını açıklayan Erdoğan, talep elastikiyeti olmayan bu tür temel gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının tüketiciyi reaksiyona ittiğini, bu sebeble üretici fiyatlarındaki artışın tüketiciye yansıtılmasının sıkıntılı ve zor olduğunu belirtti.

/ İSTANBUL

12.12.2007


 

ASKON'dan hükümete uyarı

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, “Büyüme oranı tehlike sinyalidir, yine treni kaçırabiliriz” dedi.

Koca, 2007’nin üçüncü çeyreğindeki büyüme rakamlarının % 1.5 seviyelerinde kalmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede; “Bu oran 2001 krizinden bu tarafa yakalanan en düşük büyüme hızı. Hiç şüphesiz hâlâ büyüme artı istikamette devam ediyor ancak bu kadar küçük bir oran önemli bir tehlikenin işareti demektir” diye konuştu. Koca açıklamasını şöyle tamamladı: “Düşük kur, yüksek faiz, yüksek ithalat, değerli YTL ve bunların getirdiği ciddî sorunlar var. Bunlar artık sadece kamu sorunları da değil. KOBİ’ler giderek daha zor bir ekonomik döngü ile muhatap durumdalar. Üretimin tükenip ithalata yönelinmesi, KOBİ’leri ciddî sıkıntılara sokmaktadır. II. AKP dönemi, daha ciddî programlar ve daha ciddî performanslar gerektiriyor. Aksi halde bir önemli treni daha kaçırmak üzereyiz.”

Yeni Asya

12.12.2007


 

Motorinde 5 kuruş indirim

Motorinin litre fiyatında 5 YKr indirim yapıldı. Yeni ayarlamaya göre, Ankara’da motorinin litre satış fiyatı, BP, Petrol Ofisi, OPET ve Shell’de 2,57 YTL’den 2,52 YTL’ye düştü.

Aynı satış noktalarında İstanbul Avrupa ve Anadolu yakalarında 2,54 YTL’den 2,49 YTL’ye, İzmir’de 2,53 YTL’den 2,48 YTL’ye geriledi. “Eurodizel” olarak bilinen düşük kükürtlü motorinin pompa fiyatında da litrede 6 YKr indirime gidildi. Buna göre, düşük kükürtlü motorinin pompa fiyatı, Ankara’da BP, Petrol Ofisi,OPET ve Shell’de 2,72 YTL’den 2,66 YTL’ye düştü.

Aynı satış noktalarında, İstanbul Avrupa ve Anadolu yakalarında 2,69 YTL’den 2,63’ye, İzmir’de ise 2,68 YTL’den 2,62 YTL’ye geriledi.

Öte yandan, gazyağının litre fiyatında da 4 YKr indirim yapıldı.

/ ANKARA

12.12.2007


 

Rebecca, Türkiye’ye KC Group ile geldi

KC Group, İtalyan mücevher markası Rebecca’yı Türkiye pazarına getirdi. Şirket, önümüzdeki yıl toplam 8 mağazaya ulaşmayı planlıyor.

Rebecca Türkiye Genel Müdürü Emrah Demir, KC Group olarak güçlü sermaye birikimlerini boşluk gördükleri farklı sektörlerde değerlendirmek istediklerini belirterek, Türkiye mücevher pazarında da ciddî bir açık görerek bu alana girdiklerini, ağırlıklı olarak çelik ve bronz üzerine tasarımları bulunan Rebecca’nın bu pazarda sıyrılabileceği düşüncesiyle işbirliğine gitmeye karar verdiklerini anlattı.

Demir, 2007 yılının 6. ayında ilk mağazalarını açtıklarını ve şu anda Bağdat Caddesinde 2 mağazaya sahip bulunduklarını belirterek, “24 Aralık’ta 3. mağazamızı City’s Nişantaşı’da, Bahçeşehir mağazamızı da 2008 yılının Mart ayı içinde açacağız. 2008 yılı içerisinde 6’sı İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de toplam 8 mağazaya ulaşmayı planlıyoruz” dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

12.12.2007


 

Otelcilerden EXPO 2015 için çağrı

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Seçim Aydın, bütün Türkiye olarak EXPO 2015 İzmir hedefine kilitlenilmesi gerektiğini belirterek, ‘’bu düşümüze hep birlikte sahip çıkıp, bir an önce gerçeğe dönüştürmek için adımlarımızı hızlandırmalıyız’’ dedi.

Aydın, 31 Mart 2008’de EXPO 2015 için oylama yapılacağını hatırlatarak, Milano ile yarışan İzmir’in bu oylamadan galip çıkması için tanıtım faaliyetlerinin hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Aydın, ‘’EXPO 2015, Türkiye ve Ege’nin tüm kaynaklarını harekete geçirecek, İzmir’i dünya kentleri içerisinde zirveye taşıyacak millî bir hedeftir" dedi.

/ ANKARA

12.12.2007


 

Kasım’da külçe altın kazandırdı

Finansal yatırım araçları arasında en yüksek reel getiriyi Kasım ayında külçe altın, yıllık bazda da borsa sağladı.

Aylık bazda külçe altın yüzde 3,58, yıllıkta ise borsa yüzde 28,78 reel olarak yatırımcısına kazandırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), seçilmiş finansal yatırım araçlarının, Kasım ayı itibarıyla reel getiri oranlarını açıkladı.

Buna göre Kasım ayında tüketici fiyatları (TÜFE) bazında enflasyondan arındırıldığında, avro yüzde yüzde 0,44 reel getiri sağlarken, mevduat faizi yüzde 0,64, borsa endeksi yüzde 5,05, dolar yüzde 2,80 getiri kaybı yaşattı.

/ ANKARA

12.12.2007


 

GE, Gama ile yatırıma hız verecek

Dünyanın önde gelen enerji şirketlerinden General Electric’in iştiraklerinden GE Energy Financial Services, Gama Enerji’ye yarı yarıya ortak oldu.

General Electric Energy Financial Services’ın Genel Müdürü James Burgoyne, 2011 yılına kadar Gama Enerji ile ortak 3 milyar dolarlık yatırım yaparak kurulu gücünü bin 550 megavattan 4 bin megavata çıkaracaklarını söyledi. Yenilenebilir enerjiye öncelik vereceklerini vurgulayan Burgoyne, ortaklık programında 365 megavatlık 13 adet hidroelektrik, 490 megavatlık 9 adet rüzgâr santrali yapımı olduğunu ve 54 megavatlık hidroelektrik santralinin de inşaatına başlandığını söyledi.

Kırıkkale’de 400 megavatlık gaz çevrim santrali ile Aliağa’da 600 megavatlık ithal kömür santrali yatırımı da planlayan Gama Enerji, İrlanda ve Ürdün’de projelerle ilgileniyor. Ortaklığın gündeminde nükleer enerji de var.

Gama Enerji Genel Müdürü Ergil Ersü ise, bir süre sonra şirketin halka arzının gündeme gelebileceğini söyledi.

Yeni Asya / İSTANBUL

12.12.2007


 

Kurban öncesi çsebze zamlandı

Kurban bayramı öncesi Antalya Toptancı Halinde sebze fiyatları arttı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, geçtiğimiz haftalarda ihracatın yavaşlaması, havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle seralarda üretim bolluğunun meydana gelmesi ve Anadolu’dan da mal alımının yapılmaması sebebiyle düşüş gösteren sebze meyve fiyatları, Kurban Bayramı öncesi artmaya başladı.

/ ANTALYA

12.12.2007


 

Yeşil Kartlı sayısı 14 milyon

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu yılın Ağustos ayı itibariyle 13 milyon 990 bin 619 vatandaşa yeşil kart verildiğini belirterek, ‘’Eskiden olduğu gibi vize işlemlerini yaptıran yeşil kartlı vatandaşlar, hizmet almaya devam etmektedir’’ dedi.

DSP İstanbul Milletvekili Hüseyin Mert’in, 5 milyon yeşil kart sahibinin kartlarının iptal edildiğine ilişkin soru önergesini cevaplayan Sağlık Bakanı Akdağ, yeşil kart sahiplerinin yıllık vizelerini yaptırma zorunluluğu bulunduğunu hatırlattı.

/ ANKARA

12.12.2007


 

ATV-Sabah'ın satışı Rekabet Kurulunda

ATV-Sabah Ticarî ve İktisadî Bütünlüğünün icraen satışına ilişkin Rekabet Kurulunun kararı bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre, TMSF, ATV-Sabah Ticarî ve İktisadî Bütünlüğü’nün satışına ilişkin görüşü, gerekli izni temin amacıyla Rekabet Kuruluna sundu.

4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun ilgili maddesine göre, Kurulun bir ay içinde incelemesini tamamlayarak nihaî kararını bildirmesi bekleniyor.

/ ANKARA

12.12.2007


 

Dünyanın gelinliği İzmir’den

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Nedim Ürün, gelinlik sektöründe öncü olan İzmir’in, Türkiye’deki üretimin yüzde 75’ini karşıladığını ve dünyanın birçok ülkesine ihracat yaptığını bildirdi.

Örün, iç piyasadaki hakimiyetin, dış pazarlarda da oluşması için çalıştıklarını ve bu konuda önemli adımlar atıldığını kaydetti.

İzmir’den İsrail, Yunanistan, Almanya, Rusya, Hollanda, Türk Cumhuriyetleri, Arap ülkeleri, İsviçre, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, İspanya ve İtalya’ya gelinlik ihraç edildiğini anlatan Örün, şöyle dedi: ‘’Modanın merkezi İtalya’ya gelinlik satabiliyoruz. Gelinliğin yanı sıra abiye kıyafetlerde de güçlüyüz. Gelinlik sektöründe uluslararası kalite belgesi almış firmamız var. İzmir’de bin 200 gelinlik üreticisi firma bulunuyor. Bunlardan 400’ü orta ve büyük ölçekli. Diğerleri ise merdiven altı firmalar.’’

/ İZMİR

12.12.2007


 

Arıcılar, kendi elektriğini üretiyor

Mersin’in Silifke ilçesindeki bazı arıcılar, güneş enerjisinden faydalanarak kendi elektriklerini üretiyorlar.

Silifke Arıcılar Derneği Başkanı Ahmet Şen, arıcılık yapanların 5-6 ay süre ile dağlarda kaldıklarını, bu süre zarfında en büyük sorunlarının ise elektrik olduğunu söyledi. Sıkıntı çeken bazı arıcıların elektrik sorununu satın aldıkları güneş enerjisi sistemi ile çözdüklerini anlatan Şen, ‘’çoğu arıcı barakaları güneş enerjisini, akümülatörde biriktirip, sorununu çözüyor’’ dedi.

/ SİLİFKE

12.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri