Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rusya’nın resti, NATO’yu üzdü

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Rusya’nın kilit öneme sahip Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’ndan (AKKA) çekilme kararının “üzücü” olduğunu söyledi.

De Hoop Scheffer, Tokyo’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Rusya’nın, Avrupa’nın güvenliği konusunda köşe taşlarından birini oluşturan çok önemli bir anlaşma çerçevesinde yükümlülüklerini askıya aldığını açıklaması üzüntü verici” dedi. De Hoop Scheffer, Rusya’nın kararının, NATO’nun Kosova ile diğer bölgelerdeki faaliyetlerini etkilemeyeceğini kaydetti.

Soğuk savaş döneminde doğu ve batı blokları arasındaki silahlanma yarışını azaltmak amacıyla ortaya atılan anlaşma 1990 yılında imzalanmış ve 1999 yılında değişen koşullar yüzünden revize edilmişti. Rusya anlaşmanın revize edilmiş versiyonunu 2004 yılında onaylarken, ABD ve NATO üyesi ülkeler, Rusya’nın AKKA uyarınca Gürcistan ve Moldova’daki askerlerinin tamamını geri çekinceye kadar onaylamayacaklarını açıklamışlardı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in AKKA’dan geçici olarak çekilme çağrısı ve ardından bu konuda Rus parlamentosunun alt kanadı Duma ile Federasyon Konseyi’nde kabul edilen kararı imzalaması, ABD ile doğu Avrupa’daki füze kalkanı konusunda yoğun tartışmaların yaşandığı döneme denk geldi. AKKA, Ural Dağları’nın batısıyla Rusya’nın Avrupa sınırı arasındaki konvansiyonel silahlar ve askerlerin miktarının sınırlandırılmasını öngörüyor.

/ TOKYO

14.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Büyükelçi Wilson: PKK istenmeyen örgüt

  ‘Türkiye’yi, AB dışında bırakmak barbarlıktır’

  AB, Kosova çözümünü erteledi

  Rusya’nın resti, NATO’yu üzdü

  Kasparov, Putin’den ürktü ve çekildi

  İsviçreli ırkçı bakan kabineden çıkarıldı


 Son Dakika Haberleri