Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Sanayileşmiş ülkeler Afrika’ya yardım etmeli

Kenyalı eylemci, 2004 Nobel Barış Ödülü sahibi Wangari Maathai, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için Afrika’ya yardım etme konusunda sanayileşmiş ülkelerin ahlâkî sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

Maathai, Bali’de yapılan BM iklim değişikliği konferansının son gününde Kenya gazetesi Business Daily’de yayımlanan makalesinde, iklim değişikliği sorunlarının güney yarım küre, özellikle de Afrika için ‘’lüks olmadığını’’ belirtti.

Dünyanın ısınmasını durdurma, tabiî sistemi onarma ve korumanın dünya nüfusunun çoğu için ölüm kalım meselesi olduğunu belirten Maathai, küresel ısınmanın sebep olduğu tahribatı durdurmak, yol açtığı etkileri hafifletmek için sanayileşmiş ülkelerin güney yarım küredeki ülkelerle birlikte çalışmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Maathai, Afrika ülkelerinin sera etkisi oluşturan gazların salınımının sanayileşmiş ülkelerinkiyle karşılaştırılamayacağına da işaret ederek, önde gelen kirletenler olarak sanayileşmiş ülkelerin, Afrika’ya ve diğer gelişmekte olan ülkelere, küresel ısınmaya uyum sağlama kapasitelerini artırmaları ve iklim değişikliğinden daha az etkilenmeleri için teknoloji paylaşımında bulunarak yardım etmelerinin ahlâkî sorumlulukları olduğunu belirtti.

Nobel Barış Ödülünü kazanan ilk Afrikalı siyah kadın olan çevre eylemcisi Maathai, Kenya’nın ormanlarını yasa dışı arazi satışlarından korumak için yürütülen mücadeleye önderlik etmesiyle biliniyor. Maathai, 250 milyon ton karbondioksidi emecek bir milyar ağaç dikilmesi için küresel çaptaki bir kampanyaya da liderlik ediyor.

/ NAİROBİ

15.12.2007


 

ABD: Füze kalkanına ihtiyacımız var

ABD, yayınlanan son istihbarat raporunda nükleer programını durdurduğu bildirilen İran’ın füze tehdidine karşı ise bir füze kalkanına ihtiyacı olduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı John Rood, Washington’ın füze kalkanı projesinin bazı unsurlarını Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya yerleştirme planıyla ilgili Moskova’nın kaygılarını gidermeye yönelik temaslar çerçevesinde Rus diplomatlarla Macaristan’ın başşehri Budapeşte’de biraraya geldi.

Rood, düzenlediği basın toplantısında, İran’ın balistik füze kapasitesinin tehdit boyutunda olduğunu ileri sürerek, silâh taşıma kapasitesi konvansiyonel, nükleer, kimyasal ya da biyolojik ne olursa olsun füze kapasitesinin ilerleyişinden kaygı duyduklarını söyledi.

ABD’nin, füze tehdidinin genişlediğini, büyümeyi sürdürdüğünü düşündüğünü ifade eden Rood, Kuzey Kore ve İran gibi haklarında kaygı duydukları ülkelerin elinde daha çok ve daha gelişmiş füzeler olduğunu savundu.

Rood, Rus yetkililerle görüşmelerinde bir sonuç alınıp alınmadığını belirtmezken, basın toplantısında Rus heyeti de bir açıklama yapmadı.

/ BUDAPEŞTE

15.12.2007


 

BM binası önünde bomba paniği

New York’ta, BM merkez binasının önüne bırakılan bir çanta kısa süreli paniğe yol açtı. BM binasının bulunduğu bölgeye pek çok polis aracının sevkedilmesine yol açan çanta yüzünden BM’de ve çevre binalarda çalışanlar kısa süreli panik oldu.

BM Sözcü Yardımcısı Marie Okabe, gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, önce olayın BM binası içinde gelişmediğini, bu yüzden yorum yapmak istemediğini söyledi. Ancak Okabe, ilerleyen saatlerde Türkevi’nin karşısındaki BM çıkış kapısının önündeki kaldırımda bir çanta bulunduğunu doğruladı ve çantanın sahibinin sonunda bulunduğunu açıkladı. BM’ye Cezayir’de 2 gün önce düzenlenen saldırının ardından dün BM binasının önünde unutulan çantanın, BM’de çalışan bir kameramana ait olduğu ortaya çıktı.

/ Birleşmiş Milletler

15.12.2007


 

NATO Genel Sekreteri: Afganistan’da yeterli asker yok

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Afganistan’da yeterli sayıda asker bulunmamasından dolayı memnun olmadığını belirtti.

Afganistan’ın güneyindeki operasyonlar için asker gönderen çoğu NATO üyesi 8 ülkenin savunma bakanlarının İngiltere’de toplanmasının beklendiği sırada Japonya’nın başşehri Tokyo’da basın toplantısı düzenleyen de Hoop Scheffer, “Afganistan’da hava ve kara askeri sayısının yetersizliğinden dolayı memnun değilim” ifadesini kullandı.

De Hoop Scheffer, “NATO, Afganistan’daki ihtiyaçlarının yüzde 90’ına sahiptir, ihtiyacının yüzde 10’luk bölümünü karşılayamamaktadır. Bu açığın kapatılması için çaba göstermeye devam edeceğim” dedi. İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya, Hollanda, Danimarka, Estonya ve Romanya, Afganistan’ın güneyindeki görev yapan koalisyonda yer alıyor.

/ TOKYO

15.12.2007


 

El Fetih yetkilisi Gazze’de kaçırıldı

El Fetih’ten üst düzey bir yetkilinin, Gazze’deki evinden kaçırıldığı bildirildi.

Akrabaları, silahlı bir grubun baskın düzenlediğini ve Başbakan Selam Feyyaz’ın danışmanlarından Ömer El Gül’ü kaçırdığını söylediler. El Gül, Hamas’a yönelik sert eleştirileriyle tanınıyor ve bunu köşe yazarı olduğu bir gazetede sık sık dile getiriyordu. Eylemin sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

/ GAZZE

15.12.2007


 

Fransızlar Kaddafi’ye soğuk bakıyor

Fransa’da yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın yarıdan fazlasının Libya lideri Muammer Kaddafi’nin Paris’e yaptığı resmi ziyarete soğuk baktığını ortaya koydu.

Le Parisien gazetesinin araştırmasına göre, ziyarete bu şekilde bakan Fransızların oranı yüzde 52 olurken, olumlu bakanların oranı yüzde 31’de kaldı. Deneklerin yüzde 17’si görüş belirtmedi. Bu arada, Le Figaro gazetesinin yaptığı bir araştırma da Kaddafi’nin ziyaretini sert biçimde eleştiren insan haklarından sorumlu Devlet Bakanı Rama Yade’ye Fransızların tam destek verdiğini gösterdi. Araştırmanın sonucuna göre, Fransızların yüzde 81’i Yade’nin yaptığı açıklamayı doğru ve yerinde buluyor.

/ PARİS

15.12.2007


 

Çocuklara BM sözü

BM’ye üye ülkeler, çocuk haklarını korumaya ve dünyayı onların istediği bir hâle getirmeye yeniden söz verdiler.

Yapılması gerekenler ortada, şimdi asıl soru sizin buna öncelik verip vermediğiniz. Siz yetişkinlere sesleniyoruz, bize daha önceden verdiğiniz sözlerinizi yenileyin ve bizi bir numaralı önceliğiniz haline getirin, çünkü biz bunu hak ediyoruz. Eğer bize bugünün dünyasını daha iyi bir hale getirmeye söz verirseniz, biz de size yarının dünyasının daha iyi olması için elimizden geleni yapacağımıza söz veririz.’’

TÜRKİYE’NİN DURUMU

Toplantıda Türkiye’deki çocuk hakları ve ‘’Çocuklara Uygun Dünya’’ eylem planının uygulanmasıyla ilgili bir konuşma yapan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin de son dönemde Türkiye’de yaşanan olumlu gelişmelerden söz etti. İlkin, Türkiye’de 5 yaş altındaki çocuk ve anne ölümlerinde son derece önemli bir oranda azalma olduğunu, sağlık hizmetlerinde ve çocuk hastalıklarının önlenmesinde büyük başarılar elde edildiğini anlattı.

Toplantının sonunda bir bildiri kabul eden üye ülke temsilcileri, ülkelerinde çocuk haklarının korunması ve 2002 yılında kabul edilen ‘’Çocuklara Uygun Dünya’’ eylem planının uygulanmasında yüreklendirici ilerleme sağlanıldığını, ancak hala bazı önemli sorunların olduğunu belirttiler.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

15.12.2007


 

Moskova’da Müslümanlara özel hastane

Kremlin’e itaatkâr dinî liderlerle ilişkileri derinleştirme çabası güden Devlet Başkanı Vladimir Putin, Müslümanlara hizmet edecek ilk hastanenin başşehir Moskova’da açılmasına da destek çıktı.

25 milyon Müslüman’ın yaşadığı ve 15 bini aşkın caminin bulunduğu Rusya Federasyonu, 250 bin insanın katledildiği Çeçenya’daki korkunç savaşla yükselen Müslüman karşıtı dalgayı kıracak adımları da ihmal etmiyor. Hastane Kremlin’in Müslüman topluma ulaşma çabaları çerçevesinde Rusya Sağlık Bakanlığı ile Moskova Belediyesi’nin desteği ile açıldı. Başşehrin güneydoğusundaki sanayi bölgesinde ‘Kıymet Kalitesi’ zincirine bağlı Tsena Kachetsvo özel sağlık merkezi bünyesinde açılan hastane haremlik-selâmlık hizmet verecek. Dünkü açılışta kurdeleyi kesen Rusya Müftüsü Şeyh Ravil Gaynuddin. “Tarihi bir olay” yorumunu yapıp ekledi: “Uluslararası toplum çok uluslu ve çok inançlı Rusya’nın her vatandaşının sağlık hizmetlerine ulaştığını görebilecek.”

Hastanenin bütün inananlara açık olduğunu belirten Gaynuddin, Ortadoğulu diplomatlara da eşlerini kliniğe yollamalarını tavsiyesi yaptı. Duvarlarını Kur’ân’dan ayetlerin süslediği klinikte 50 doktor ve hemşire görev yapacak. Müslüman kliniğinde kadın doktorlar, sadece kadınlara, erkek doktorlar da erkeklere sağlık hizmeti sunacak. Kadınlarla erkeklerin sağlık hizmetlerini cinslerine göre ayrılmış yerlerde alıyor. Klinikte bir mescit, abdest odası ve helâl yiyeceklerin satıldığı bir de kantin bulunuyor.

İki yıl önce Rusya’ya yerleşmiş Suriyeli doktor Kadir Mahmud, “Burada önemli olan atmosfer. Gördüğünüz gibi ibadet odası var, bütün bunlar Müslümanlar için önemli. Müslüman toplumun buna çok ihtiyacı vardı” diye konuştu.

Hastane daha çok Moskova’da konuşlanmış Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin diplomatik toplumunu hedefliyor. Zira sıradan hastanelere gitmek istemeyen Müslümanlar sağlık hizmeti için ülkelerine dönmeyi tercih ediyor.

Müftü Konseyi’nin üyesi Arslan Sadriyev, Rusya’nın yoğun Müslüman nüfusunun bulunduğu Kuzey Kafkasya’da Müslümanlara özel bir sağlık hizmeti bulunmadığını hatırlatarak, “Umarız hükümet bu kliniği başarılı bir deneyim olarak görür” dedi. Hastanenin başındaki Viktor Kisin ise, zinciri Başkurdistan ve Tataristan’a uzanan bir coğrafyaya genişleteceklerini söyledi.

/ MOSKOVA

15.12.2007


 

Atlantis’in fırlatılması yine ertelendi

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Atlantis uzay mekiğinin fırlatılmasının tarihini 2 Ocak’tan 10 Ocak’a erteledi.

NASA’nın program sorumlusu Wayne Hale, personelin yıl sonu tatilini kullanması, aileleriyle birlikte vakit geçirmesi amacıyla Atlantis’in fırlatılmasını 2 Ocak’tan 10 Ocak’a erteleme kararı aldıklarını açıkladı. Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) önemli bir modül götürecek ve ikmal yapacak Atlantis uzay mekiğinin likit hidrojenle dolu dış yakıt tankındaki sensörlerin arızalanması yüzünden 6 Aralık için öngörülen fırlatma son olarak 2 Ocak’a ertelenmişti.

/ WASHINGTON

15.12.2007


 

Dünyanın en sıcak 10 yılı

Dünyada 1998-2007 döneminin, sıcaklıkların kaydedilmeye başlandığı 1880 yılından bu yana en sıcak 10 yıl olduğu bildirildi.

Endonezya’nın Bali adasında devam eden BM iklim konferansında Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) tarafından yapılan açıklamaya göre, sırf 2007’de ortalama sıcaklık, 1961-90 arası yılların 14 derecelik ortalamasından 0,41 derece yüksek çıktı.

DMÖ raporuna göre, 2007’de ayrıca Antartika’daki buzul tabakası rekor seviyede azaldı. 20. yüzyılın başından bu yana ortalama sıcaklık 0,74 derece yükseldi. Ancak bu yükseliş istikrarlı şekilde olmadı. Öyle ki, son 50 yıldaki artış, daha önceki artışın iki katı oldu.

/ NUSA DUA

15.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri