Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Faiz indirimi yetersiz

Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Merkez Bankası’nın faiz indirimini yeterli bulmadıklarını bildirdi. Nurettin Özdebir, Merkez Bankası’ndan “en az 1 puanlık indirim beklediklerini” belirterek, “Yarım puanlık indirimle Merkez Bankası, beklentileri yönetmek yerine durumu idare etmeyi tercih etmiş görünüyor” dedi.

Nurettin Özdebir, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankası’ndan ‘’en az 1 puanlık indirim beklediklerini’’ belirterek, ‘’Yarım puanlık indirimle Merkez Bankası, beklentileri yönetmek yerine durumu idare etmeyi tercih etmiş görünüyor’’ dedi.

Merkez Bankası’nın para politikası uygulamalarını eleştiren Özdebir, ABD, Kanada, Avrupa, İngiltere ve İsviçre merkez bankalarının, resesyon (durgunluk) riskine karşı piyasaları fonlamayı seçtiklerini belirterek, bu ülkelerin, faiz dışındaki para politikası araçlarını da devreye soktuklarını söyledi. Özdebir, Merkez Bankası’nın da bu gelişmeleri izlemesi ve para politikası araçlarını çeşitlendirmesi gerektiğini belirterek, “Merkez Bankası neden sadece faize odaklandığını açıklasın’’ diye sordu. Özdebir, ‘’2007’yi zaten kaybetmiştik. Yaşanan son gelişmeler 2008’e ilişkin endişelerimizi artırmaktadır’’ diye konuştu.

/ ANKARA

15.12.2007


 

Yalçındağ: Faizlerimiz yüksek seyrediyor

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Merkez Bankasının faiz indirimini değerlendirirken, ‘’dün 0,50 puan inmesine rağmen, faizlerimiz yüksek seyretmekte’’ dedi.

Yalçındağ, Eskişehir’de düzenlenen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 11. Girişim ve İş Dünyası Zirvesinde yaptığı konuşmada, ülkenin geçen 5 yılda da yüksek büyüme oranlarına eriştiğini hatırlattı. Yalçındağ, şöyle konuştu: ‘’Ancak geldiğimiz noktada, hem büyüme hızında yavaşlama olduğunu gözlemliyoruz hem de enflasyonla mücadelede daha zorlandığımız bir noktadayız. Cari açıklarımız devam etmekte. Dün 0,50 puan inmesine rağmen, faizlerimiz yüksek seyretmektedir. Aslında bu tablo bize gösteriyor ki makro ekonomik politikalarla elde edilebilecek iyileşmenin sınırına ulaştık. Bundan sonra ekonomimizin rekabet gücünü artırabilmemiz ve ileriye gidebilmemizin yolu yapısal değişimi ve yapısal reformu gerçekleştirebilmekten geçmekte.’’

/ ESKİŞEHİR

15.12.2007


 

MB’den faizde yarım puanlık indirim

Enflasyonun son dönemde yükselişe geçmesi ve büyümenin üçüncü çeyrekte hız kesmesine rağmen Merkez Bankası faizi yarım puan indirdi. Banka, enflasyondaki artış ve büyümedeki yavaşlamanın geçici olduğunu vurguladı.

Yılın son toplantısını yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faizinde 0.50, borç verme faizinde ise 0.75 puanlık indirime gitti. Karar sonrasında gecelik borçlanma faizi yüzde 15.75, borç verme faizi ise yüzde 20 düzeyine çekildi.

Para Politikası Kurulu’ndan yapılan açıklamada, son dönemde enflasyonda görülen yükselişin kalıcı bir nitelik taşımadığı değerlendirmesi yapıldı. Açıklamada, kuraklık ve enerjideki artışlar gibi arz yönlü şokların enflasyonu geçici yükselttiği, büyümenin de geçici olarak olumsuz etkilendiği ifade edildi.

/ ANKARA

15.12.2007


 

Batık bankaların maliyeti büyük

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 57 Hükümet döneminde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen bankaların, devir tarihi ile tasfiye tarihi arasında geçen sürenin Hazineye maliyetinin 27.7 milyar dolar olduğunu açıkladı.

TBMM Genel Kurulunda, 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmeleride milletvekillerinin sorularını cevaplayan Ekren, İmar Bankası dahil 22 bankanın TMSF’ye devredildiğini hatırlattı. Bu bankaların zararlarının 23.2 milyar dolar olduğunu kaydeden Ekren, ‘’57. Hükümet döneminde bankaların zararı 14.7 milyar dolardır. Bu bankaların TMSF’ye devredilmesi kararından sonra da faaliyete devam edilmesine izin verilmiş. Devir tarihi ile tasfiye tarihi arasında geçen sürenin Hazineye maliyeti 27.7 milyar dolar. Buna görev zararlarını da eklerseniz bu maliyet 28.7 milyar dolara çıkıyor’’ diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ekren, finansman maliyeti, dolar ve TL cinsinden temerrüt faizinin eklenmesi durumunda açıklanan rakamların iki katına çıkacağını sözlerine ekledi.

/ ANKARA

15.12.2007


 

Bütçe 2008’de de açık verecek

TBMM Genel Kurulunda, 2008 yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının maddeleri kabul edildi. Buna göre, 2008 yılı bütçe büyüklüğü 222 milyar 553 milyon 600 bin YTL, gelirleri 204.6 milyar YTL, bütçe açığı ise 17 milyar 997 milyon YTL olacak.

TBMM Genel Kurulunda, 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının maddeleri kabul edildi.

Buna göre, 2008 yılı bütçe büyüklüğü 222 milyar 553 milyon 600 bin YTL, gelirleri 204.6 milyar YTL, bütçe açığı ise 17 milyar 997 milyon YTL olacak.

Memur ihtiyacını karşılayamayacak idare kurum ve kuruluşlar için ilave 23 bin atama izni verilecek. Yükseköğretim kurumlarına da öğretim üyesi dışındaki boş öğretim elemanı kadroları için ilave 5 bin atama izni verilecek. Toplu görüşmelerde çeşitli adlar altında ek ödeme alamayan kurumlarda çalışan personele verilen 90 YTL tutarındaki ek ödeme artırılacak. 2008 yılında ise bu rakam 134 YTL’ye kadar çıkarılacak. Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında köylerin altyapı ihtiyaçları için il özel idareleri ve köylere hizmet götürme birliklerine, Belediyelerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (BELDES) kapsamında ise nüfusu 10 binin altında olan belediyelerin altyapı ihtiyaçları için belediyelere yapılacak hazine yardımları haczedilemeyecek ve üzerine ihtiyati tedbir konulamayacak.

/ ANKARA

15.12.2007


 

Devlet kurumları enerji tasarrufuna hazırlanıyor

Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde, enerjinin etkin ve verimli kullanılması yönelik çalışmalar, önce kamu kurum ve kuruluşlarında başlayacak.

Alınan bilgiye göre Başbakanlık; kamu kurum ve kuruluşları, özelleştirmeye tabi KİT’ler, döner sermayeli KİT’ler, bağlı ortaklıklar, özel hukuka tabi kamu kuruluşları, belediye il özel idarelerine dönük, enerjinin etkin ve verimli kullanılması için alınacak bir dizi tedbiri içeren genelge taslağı hazırlayarak, ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sundu. 2008 yılından itibaren yürürlüğe girmesi planlanan taslağa göre, bütün kamu kurum ve kuruluşları enerjiyi en verimli şekilde kullanmak için gerekli tedbirleri alacaklar.

Buna göre, kamu binalarında enerji ve yakıt envanteri tutulacak. Binalarda ısıtma, soğutma, aydınlatma gibi enerji harcayan bütün sistemlerinde üretim ve verimliliği artırıcı etüt ve projeler hazırlanacak. Bu amaçla Maliye Bakanlığı tarafından her yıl, 150 milyon YTL’den az aşağı olmamak üzere ödenek tahsis edilecek. Ödeneklerde okul, üniversiteler ve hastanelere öncelik verilecek. Ayrıca enerjinin en verimli şekilde kullanılması için hizmet içi eğitim verilecek ve uygulamalardan sorumlu enerji yöneticileri görevlendirilecek.

/ ANKARA

15.12.2007


 

Sosyal güvenlik reformu ek yük getirecek

Sosyal güvenlik reformu, uygulanacağı ilk üç yıl bütçeye yaklaşık 1 milyar YTL ek maliyet getirecek.

Türkiye, 2008-2010 dönemini kapsayan Katılım Öncesi Ekonomik Programı’nı Avrupa Birliği’ne sundu. Programdaki bilgiler, sosyal güvenlik kurumlarının finansman açığını kapatmak amacıyla hazırlanan reformun mevcut parametrelerle yürürlüğe girmesi halinde uygulanacağı ilk üç yılda 920 milyon YTL ek maliyet oluşturacağını gösterdi. Başlangıçtaki bu ek yük, sağlık hizmetlerinin kapsamının genişlemesinden kaynaklanacak. Sağlıkta dönüşüm programının tamamlanması ve etkilerinin görülmeye başlanmasıyla emeklilik değişikliklerinin uygulamaya girmesinin ardından tasarrufa dönüşeceği belirtildi.

PRİM İNDİRİMİ 2009’A KALIYOR

Programa göre kayıtdışı istihdamla mücadele ve işverenler üstündeki mali yükleri azaltmak amacıyla ücretli çalışanların emeklilik sigortası işveren priminde 5 puanlık indirim, 2009 Ocak ayında yürürlüğe girecek. İndirimin etkileri, bildirim süresi ve ödeme süresi gecikmesi nedeniyle Mart 2009’dan itibaren görülecek. Bu uygulamanın sosyal güvenlik sistemine etkisi ise 2009’da 4.2, 2010’da da 5.5 milyar YTL ek yük olacak.

/ ANKARA

15.12.2007


 

Sosyal Güvenlik'te 3. erteleme

Yürürlüğü daha önce iki kez ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasının yürürlük tarihi 1 Haziran 2008’e ertelendi.

TBMM Genel Kurulunda, 2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının maddelerinin görüşmeleri tamamlandıktan sonra verilen bir önerge ile 1 Ocak 2008’de yürürlüğe girecek Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasının yürürlük tarihi 3. kez ertelendi. Buna göre yasa, 1 Haziran 2008 tarihinde yürürlüğe girecek.

/ ANKARA

15.12.2007


 

IMF: ‘’Önlemler paketi üzerinde çalışıyoruz’’

Uluslararası Para Fonu (IMF), halen Türk makamlarıyla, programın yedinci gözden geçirme döneminin sonuçlandırılmasına imkân verecek güçlü tedbirler paketi üzerinde çalışıldığını bildirdi.

IMF Dış İlişkiler Direktörü Mesud Ahmed’in Washington’da düzenlediği brifingde, Türkiye de gündeme geldi. IMF heyetinin ne zaman Türkiye’ye gideceğinin sorulması üzerine Ahmed, ‘’henüz heyetin ziyareti için kesin bir tarih yok. Yakın zamanlardaki (23 Ekim’deki) bir basın açıklamasında da dile getirdiğimiz gibi, Türk makamlarıyla, yedinci gözden geçirmenin sonuçlandırılmasına imkan verecek güçlü tedbirler paketi üzerinde anlaşmaya varma yönünde çalışıyoruz. Heyetin ziyaretinin zamanlaması da, bununla ilgili gelişmelerle bağlantılı olacak’’ dedi. Mesud Ahmed, Türkiye’de sosyal güvenlik reformu çalışmalarını desteklediklerini de belirterek, "Sosyal güvenlik sistemindeki açığın başarıyla kapatılmasının, kamu finansmanının uzun vadeli sürdürülebilirliği açısından çok gerekli olduğuna inanıyoruz.’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

15.12.2007


 

Bayramda köprü ve otoyollar ücretsiz

Kurban Bayramı süresince, köprü ve otoyol geçişleri ile belediyelerin toplu taşıma hizmetleri ücretsiz olacak.

Bakanlar Kurulunun dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan konuya ilişkin kararına göre, Kurban Bayramı tatili sebebiyle; 19 Aralık 2007 Çarşamba günü saat 00.00’dan başlayarak 24 Aralık 2007 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar otoyollar ve Boğaz köprülerinden geçişlerden ücretsiz yararlanılacak.

Karar uyarınca, 20 Aralık 2007 Perşembe günü saat 00.00’dan başlayarak 23 Aralık 2007 Pazar günü saat 24.00’e kadar belediyelerle bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerce yürütülen toplu taşıma hizmeti de ücretsiz olacak.

/ ANKARA

15.12.2007


 

TTNet ve ADSL satışı PTT’den yapılacak

ADSL abonesi olmak isteyenler, TTNet ile PTT arasında imzalanan anlaşma uyarınca artık Türkiye genelindeki 3 bin 133 PTT şubesinden de başvuru yapabilecek.

Söz konusu işbirliğine yönelik anlaşma Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, PTT Genel Müdürü Osman Tural, Türk Telekom İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Toros ve TTNet Genel Müdürü Okay Eğridici’nin katıldığı toplantıda imzalandı. Türkiye’yi 2013 yılında bilgi toplumu haline getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Biz geniş bant erişimine geç başladık. 4 milyon aboneye eriştik fakat 2013 hedefi için 15-20 milyon aboneye ulaşacağız. Bu işbirliği bizim amacımıza büyük ölçüde hizmet edecek” dedi.

/ ANKARA

15.12.2007


 

Yeşil Vadi Merkez Ofisi hizmete açıldı

Yeşil Vadi Arsa Ofisi, Küçükçekmece Sefaköy’deki Merkez Ofisini hizmete açtı.

2001 yılından bu yana Çerkezköy, Kapaklı ve Büyükyoncalı’da arsa, arazi ve gayrımenkul konularında faaliyet gösteren ve binlerce aileyi gayrımenkul sahibi yapan Yeşil Vadi Arsa Ofisi ve İnşaat Tur. San.Tic.Ltd.Şti. Küçükçekmece, Sefaköy, Beşyol mevkiinde E-5 otoyolu kenarında inşa ettiği Merkez Ofisini, düzenlediği törenle hizmete açtı. Açılışta bir konuşma yapan Yeşil Vadi Arsa Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Orhan, sürpriz projelerle, insanlara daha çok gelir kazandırmaya devam edeceklerini belirtti. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihan Demirel ise günden güne geliştiklerini ve halkın gayrımenkul konularındaki taleplerine en iyi şekilde hizmet verebilmek için bu ofisi açtıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan dualar ve kesilen kurbanlarla açılışı yapılan Yeşil Vadi Arsa Ofisi ve İnşaat Tur. San. Tic.Ltd.Şti., 4’üncü ofisine ulaşmış oldu. Ofiste; gayrımenkul danışmanlığı, arsa, konut, dükkan, arazi ve villa konularına yatırımla ilgili hizmet verilecek.

Açılışa özel olarak mehteran takımı getirilirken, ofis müşterileri ve çevre halkı yoğun ilgi gösterdi.

Yeni Asya / İSTANBUL

15.12.2007


 

Yabancıların borsada işlem hacmi 150 milyar dolar

Yabancı yatırımcıların yılın ilk on bir ayında İMKB’de yaptıkları alım satım işlemlerinin toplam hacmi 135 milyar dolara ulaştı. Borsa’daki yabancı işlemlerinin yılın tümünde 150 milyar dolara yaklaşması bekleniyor.

İMKB verilerinden yapılan belirlemeye göre, Ocak-Kasım döneminde yabancılar Borsa’da Türk şirketlerinin hisse senetlerinde toplam 69 milyar 741.1 milyon dolarlık alım yaptı. Aynı dönemde Türk hisselerinde 65 miyar 212.6 milyon dolarlık da satış gerçekleştirdi. Böylece yabancıların Borsa’da on bir aylık alım satım işlemleri toplam 135 milyar dolarlık bir hacme ulaşırken, bu işlemlerin neti de 4 milyar 528.5 milyon dolarlık alımla sonuçlandı. Borsa’da yabancı işlemleri geçen yılın tümündeki tutarın iki katına yaklaştı. Yabancıların İMKB’deki işlem hacminin yılın tümünde 150 milyar dolara yaklaşması bekleniyor.

/ ANKARA

15.12.2007


 

Türk kahvesi yine bayramın gözdesi

Türk kültürünün en güzel ve özel alışkanlıklarından olan, zihin açıcı, uyarıcı, enerji verici özelliği yanında sindirime de yardımcı olduğu bilinen ‘’Türk kahvesi’’ satışlarında Kurban Bayramı öncesinde büyük artış yaşandığı bildirildi.

Adana’da ‘’Yarım Asırlık’’ üretici Madenci firmasının 3. kuşak temsilcisi Nurullah Madenci, kahvenin Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Türkler için kahve içmenin çok farklı bir yeri ve önemi olduğunu belirten Madenci, bayram dolayısıyla şimdiden satışlarda yüzde 20 oranında artış gözlendiğini belirtti. 100 gramdan 20 fincan kahve çıktığını belirten Madenci, ‘’Türk kahvesi bayramların ‘olmazsa olmaz’ kabul edilen hatırı sayılır ve vazgeçilmez içeceğidir. Her bayramda olduğunu gibi Kurban Bayramında da kahve satışlarında normal günlere göre önemli bir artış oldu. Satışlar sevindiriyor’’ dedi.

/ ADANA

15.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri