Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Pakistan “olağan”a döndü

Pakistan’da 3 Kasımda yürürlüğe giren olağanüstü hal uygulamasına son verildi. Uygulamanın, Devlet Başkanı Pervez Müşerref tarafından sona erdirildiği bildirildi.

Enformasyon Bakanı Nisar Memon, yaptığı açıklamada, tarihî bir günü yaşadıklarını söyledi ve gelecek ay yapılacak genel seçimin, demokrasiye dönüşün temeli olacağını belirtti.

Müşerref, ülke genelindeki şiddet ile yargının tutumunu gerekçe göstererek 3 Kasımda olağanüstü hal ilan etmiş, anayasayı askıya almış ve yargıçları değiştirmişti.

Müşerref’in bu kararı, ülke içinde ve dışında tepkilere sebep olmuştu. İkinci dönem devlet başkanlığına seçilen ve genelkurmay başkanlığı görevinden ayrılarak 8 Ocakta genel seçim için sandığa gidilmesi çağrısında bulunan Müşerref’in bu akşam radyo ve televizyondan halka seslenmesi bekleniyor. Eski başbakanlardan Navaz Şerif ile Benazir Butto’nun ülkeye dönmelerine izin veren Müşerref’in, basın yayın organlarına getirilen kısıtlamalardan ve yargı üzerindeki etkisinden faydalanarak seçimleri kendi amacı doğrultusunda yönlendirebileceği yorumları yapılıyor.

/ İSLAMABAD

16.12.2007


 

Filistin'e yardım

ABD, Paris’te düzenlenecek “Filistin Bağışçılar Konferansı”nda 500 milyon dolardan fazla yardım teklifi sunacağını açıkladı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin topraklarının ekonomik olarak gelişmesi için 2008 ve 2010 yıllarında 5 milyar dolardan fazla yardım yapılmasını talep ediyor.

Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir yetkili, ABD’nin 500 milyon dolardan fazla, ‘’cömert’’ bir katkıda bulunacağını belirtti. Fransa’nın evsahipliğinde Pazartesi günü Paris’te yapılacak, Annapolis’in devamı niteliğindeki toplantıya, aralarında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un da bulunduğu yaklaşık 90 uluslararası temsilcinin katılması bekleniyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin topraklarının ekonomik olarak gelişmesi için 2008 ve 2010 yılları arasında 5 milyar dolardan fazla yardım yapılmasını talep ediyor.

/ WASHİNGTON

16.12.2007


 

ABD’li hacı sayısı artışta

Her yıl çeşitli ülkelerden milyonlarca Müslüman’ın hacı olabilmek için gittiği Suudi Arabistan’a Amerika’dan da binlerce Müslüman katılıyor. İslâmî organizasyonlar, camiler ve mescitler, her yıl daha fazla Amerikalı Müslüman’ın kutsal topraklara gitmesi için gayret gösteriyor.

Camilerde hacı adaylarına teorik ve pratik bilgiler veriliyor. Yolculuğun kolaylıkları anlatılıyor. İmamlar camilerde, bir bilet almanın yeterli olduğunu söylüyor.

2006 yılında 15 bin Amerikalı Mekke’ye gitmiş. Bu yıl bu sayının daha da artması bekleniyor. Suudi Arabistan Büyükelçiliği Sözcüsü Nail El Jubeyir’in verdiği bilgiye göre bu yıl 20 bin Müslüman Amerikalı hac için rezervasyon yapmış. Bazı yıllara göre sayılar ise şöyle: 1999’da 6 bin, 2000’de 7 bin, 2001’de 9 bin, 2002’de 10 bin, 2003’de 7 bin.

16.12.2007


 

Türkiye’ye, PKK konusunda yardım ediyoruz

ABD Genelkurmay Başkanlığı Harekât Planlama Direktörü Tümgeneral Richard Sherlock, Türkiye’ye, terör örgütü PKK konusunda istihbarat sağlamanın yanı sıra “PKK’ya ilişkin uzun vadeli hedeflerini belirlemesine” yardım ettiklerini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’da, Irak konusunda brifing veren Tümgeneral Sherlock, terör örgütü PKK’nın gündeme gelmesi üzerine, sağlanan gelişmeleri anlatırken, “Bu, sadece askerî bir mesele değil. Daha önce de dile getirdiğim gibi, terörist örgütlerin her biriyle tamamen aynı şekilde uğraşamazsınız. Dolayısıyla diğer yönetimsel unsurları katmanız gerekiyor. Bunlara ekonomik fırsatlar, enformasyon fırsatları ve diğer iktidara ait unsurlar dahil. Sanırım bu, şimdiye kadar sürdürdüğümüz görüşmelerden elde edilen bir kazanç” dedi.

“İstihbarat paylaşımının, Türkiye’nin Irak’a geniş çaplı bir kara operasyonu ihtimalini azaltıp azaltmadığının” sorulması üzerine, “Bu karar Türklere ait” diyen Tümgeneral Sherlock, sözlerine, “Yaptığımız iş, nerede elde edersek PKK’ya ilişkin Türklere bilgi vermek. Ayrıca onlara, PKK’ya ilişkin uzun vadeli hedeflerinin neler olduğunu belirlemelerinde yardım sağlıyoruz. Yani sadece onlarla birlikte çalışıp askerî operasyon imkânı sağlamıyoruz” diyerek devam etti.

Tümgeneral Sherlock, “Yapmaya çalıştığımız şey, onların (Türklerin), bunu daha geniş bir kapsama yerleştirmeleri gerektiğini, Başbakanlarının da yakın zamanda belirttiği gibi, bunun sadece askerî bir çözüm olmadığını, bunun daha geniş bir çözümü olması gerektiğini kavramalarını sağlamak” dedi.

Sherlock, Türk ve Irak hükümetleri arasında diyaloğun ilerlemesiyle bunun, “yerel bir çözüm yerine uzun vadeli, geniş tabanlı bir çözümü geliştireceğini” kaydetti.

Tümgeneral Sherlock, “Ekim sonu, Kasım başındaki askeri kriz geçti mi?” sorusu üzerine de “Önemli ölçüde ilerleme gerçekleşti ve bu ilerlemeler, sadece askeri yönde değil. Bunun daha geniş bir çözüm gerektirdiği yönündeki diyalogda zannederim bir ilerleme oldu” diye konuştu. IRAKLI KÜRTLER Türkiye ile Irak arasında terör örgütü PKK’ya ilişkin diyaloğun arttığını anlatan Tümgeneral Sherlock, Irak hükümetinin ve Iraklı Kürtlerin de bazı olumlu adımlar attığını söyledi. Sherlock, “Bölgesel Kürt yönetimi, PKK’yı, onun finans kaynaklarını, harekat kabiliyetini kısıtlamaya başladı ve PKK, bunun etkisini hissediyor” dedi.

/ WASHINGTON

16.12.2007


 

Endonezya 'da deprem

Endonezya’nın doğusunda 7,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Endonezya Meteoroloji ve Jeofizik Ajansı, depremin başkent Cakarta’nın 2700 kilometre doğusundaki Maluku vilayetinde, yerin yaklaşık 100 kilometre altında meydana geldiğini kaydetti. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi ise Richter ölçeğine göre depremin 6,5 büyüklüğünde olduğunu duyurdu.

/ CAKARTA

16.12.2007


 

Irak’ta yine bombalar patladı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen eş zamanlı bombalı saldırılarda 2 kişi öldü.

Polis kaynakları, Bağdat’ın doğusunda yol kenarına yerleştirilen bombaların art arda patlaması sonucu 2 sivilin öldüğünü kaydetti. Polis devriyesini hedef aldığı belirtilen ilk bombanın patlamasından iki dakika sonra aynı bölgede ikinci bombanın infilak ettiği belirtildi.

Patlamalarda, 9 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Bu arada, Amerikan güçlerinin Irak’ın kuzeyinde ve merkez bölgelerinde düzenledikleri operasyonlarda çıkan çatışmalarda, 4 kişi öldürüldü, 18 kişi tutuklandı. Öte yandan, Amerikan ordusu, kuzeydeki Nineva vilayetinde 1 Amerikan askerinin öldüğünü kaydetti. Askerin, önceki gün açılan ateş sonucu öldüğü belirtildi.

/ BAĞDAT

16.12.2007


 

Hamaslı belediye başkanı serbest

İsrail’in, Hamaslı belediye başkanı Cemal El Tevil’i serbest bıraktığı bildirildi.

Filistinli güvenlik yetkilileri, İsrail tarafından gözaltında tutulduğu sırada, Ramallah yakınlarındaki El Bireh şehrinde belediye başkanlığına seçilen El Tevil’in, cezaevinde 6 yıl geçirmesinin ardından serbest bırakıldığını söylediler. Bilgi, Hama tarafından da doğrulanırken, İsrail tarafı herhangi bir açıklama yapmadı. Tevil’in neden serbest bırakıldığı konusunda ise bir bilgi verilmedi.

/ RAMALLAH

16.12.2007


 

Eyaletler arası su savaşı

ABD’nin güneydoğu ve güney batı eyaletlerinde son yıllarda yaşanan kuraklık, su kaynaklarının paylaşımı konusunda eyaletleri sık sık karşı karşıya getiriyor.

Son olarak, Florida, Alabama ve Georgia eyaletlerinin, Lanier Gölünün suyunu paylaşma konusunda büyük gerilim yaşayınca, Federal yönetim, eyalet valilerini başkente çağırarak su savaşına müdahale etmişti.

Las Vegas’ta bir araya gelen eyalet temsilcilerinin belirlediği yeni kurallar, ABD İçişleri Bakanı Dirk Kempthorne’ın da imzasıyla kabul edildi. Anlaşmadan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kempthorne, “Artık tek kötü haber, bu tarihi kuraklığın hala devam etmesi ve ne zaman biteceğine dair bir sinyalin olmaması” dedi.

/ LASVEGAS

16.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri