Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sanayinin önü açılsın

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, ‘’Türk sanayinin önünü açın. Ayaklarımızın altındaki çakıl taşlarını kaldırın’’ dedi.

Kudatgobilik, Ankara’da toplanan TİSK 23. Genel Kurulu’nda yaptığı açılışında, konfederasyonun 22 iş kolunda kamu ve özel sektör sendikalarını bir arada bulundurduğunu, 9 bin 700 firmada çalışan 1 milyon 200 bin çalışanları bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin 126 ülkeye ihracat yapar durumda olduğunu belirten Kudatgobilik, bu neticenin alınmasında siyasi istikrarın ve Türk sanayinin büyük gayretleriyle birlikte Türk işçisinin de emeğinin büyük olduğunu dile getirdi.

Büyümenin istihdama etkisinin çok zayıf olduğunu anlatan Kudatgobilik, bugün Türkiye’nin en büyük sorunun işsizlik olduğunu, işsiz sayısının 5,5 milyona ulaştığını söyledi. Her 5 kişiden birinin işsiz olduğuna dikkati çeken Kudatgobilik, bu konunun çözüm bekleyen birinci sorun olduğunu kaydetti. Kudatgobilik, istihdam üzerindeki yükler, çalışma mevzuatının katılığı, bürokratik formalitelerin çokluğu gibi sebeplerle işverenlerin yeni işçi çalıştırma fikrinden uzaklaştıklarını ifade etti.

‘’Lafla peynir gemisinin yürümeyeceğini’’, ülkenin sıçrama yapabilmesi için gelişmesi gerektiğini belirten Kudatgobilik, ‘’Kalkınmada sıçrama yapmak, sanayinin lokomotif gücüne bağlıdır. Bunun için kalkınma vizyonuna ve büyüme stratejisine ihtiyacımız var’’ diye konuştu.

Türkiye’de bugüne kadar mali politikaların önde tutulduğunu dile getiren Kudatgobilik, ülkede ihracata dayalı sanayiye dönmeye ihtiyaç olduğunu söyledi. ‘’Türkiye’yi coşturacak yasalara, prangaları olmayan bir sanayiye ihtiyaç var’’ diyen Kudatgobilik, ‘’Sanayi ve istihdamın önünü kapamayan her türlü yasaya destek olacağız’’ dedi.

“YA ÜYE OLURUZ, YA YOLUMUZDA GİDERİZ’’

Avrupa Birliği (AB) ile olan ilişkilerini de değerlendiren Kudatgobilik, Sarkozy ve Merkel’in açıklamalarının ‘’kabul edilemez’’ olduğunu söyledi. Kudatgobilik, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Türk sanayicileri olarak ikinci sınıf bir AB üyeliğinde yokuz. Ya üye oluruz, ya yolumuzda gideriz. Böyle ikinci sınıf bir üyeliği kabul edemeyiz. İkiyüzlü, çifte standartlı bir Avrupa’ya girmek istemeyiz. Sayın Başbakan, Türk sanayinin önünü açın. Ayaklarımızın altındaki çakıl taşlarını kaldırın. Böylece Türk çalışanlarıyla coşalım, koşalım, ülkeyi zafere taşıyalım.’’

/ ANKARA

16.12.2007


 

Enflasyon hedefi yüzde 4

DPT tarafından AB’ye katılım öncesi mali izleme süreci kapsamında her yıl hazırlanan Katılım Öncesi Ekonomik Program Yüksek Planlama Kurulundan çıktı. Programda, orta vadede yüzde 4 civarında bir enflasyon hedefi uygun görülüyor.

Devlet Planlama Teşkilâtı (DPT) tarafından Avrupa Birliği’ne (AB) katılım öncesi malî izleme süreci kapsamında her yıl hazırlanan Katılım Öncesi Ekonomik Program (KEP) Yüksek Planlama Kurulundan (YPK) çıktı. Makro ekonomik göstergeleri kapsayacak şekilde hazırlanan programa göre, yüksek oranda faiz dışı fazla verme politikasına devam edilecek. Bir taraftan kamu dengelerini iyileştirecek borç stokunun azaltılması gözetilirken diğer taraftan da dezenflasyon süreci desteklenecek. Bu hedeflere ulaşmak üzere yüksek oranda faiz dışı fazla verme politikasına devam edilecek. Fiyat istikrarı, açık enflasyon hedeflemesi çerçevesinde yürütülecek. Bu çerçevede, Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarını temel politika aracı olarak kullanmaya devam edecek. Ekonomideki yapısal dönüşüm, yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş ve gelişmiş ülkelere yakınsama süreci göz önüne alınarak, orta vadede yüzde 4 civarında bir enflasyon hedefi uygun görülüyor. Enflasyon hedefine ulaşılabilmesi açısından para politikası, maliye politikası, gelirler politikası ve yapısal reformlar ile desteklenmeye devam edilecek.

2001 yılından bu yana uygulanmakta olan dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına 2007 yılı KEP döneminde de devam edilecektir.

/ ANKARA

16.12.2007


 

“Sanayici önünü göremiyor”

Rumelili Yönetici iş Adamları ve Sanayicileri Derneği (RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, sanayicilerin rekabet edebilmesi için devlet tarafından desteklenmesinin şart olduğunu belirterek, belirsizliklerden dolayı sanayicilerin önünü göremediğini söyledi.

RUMELİSİAD’ın aylık olağan toplantısında konuşan Başkan Vehbi Varlık, Türkiye’nin ekonomisinin güçlü ve bağımsız olmasının sanayicilere bağlı olduğunu ifade etti. 2007 yılının Türkiye için zor geçtiğini anlatan Varlık şunları kaydetti; “Piyasa ve sanayici sıkıntılı. Döviz düşük olunca ucuz ithalat arttı. İstanbul gibi rekortmen bir şehir 42 milyar dolar ihracat yaparken, 70 milyar dolar ithalat yaptı. Bursa ise 6 milyar dolar ihracat yaparken, 5 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Bursa’nın ihracatı daha fazla. Sanayicinin uluslararası alanda rekabet edebilmesi için devlet tarafından desteklenmesi şart. Belirsizliklerden dolayı sanayici önünü göremiyor. 2008 yılında sanayicinin sesine kulak verileceği ümidini taşıyoruz. Dış ticaretin donkişotları sanayicilere işkence çektirmeyi bıraksın.”

Hüseyin Hiçdurmaz / BURSA

16.12.2007


 

TESK: Hükümet piyasaları canlandırmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, hükümetten, piyasalarda canlılığın bir an önce sağlanmasını beklediklerini vurgularken, ‘’Memurun, işçinin, emeklinin geliri artmalı ki esnafımız da iş yapabilsin, kazanç sağlayabilsin’’ dedi.

Palandöken, Kurban Bayramı öncesi piyasada bekledikleri hareketi henüz göremediklerini, esnaf sanatkârların faaliyette bulunduğu hizmet ve ticaret alanlarının çoğunda canlılık değil, belirgin bir durgunluğun söz konusu olduğunu ifade etti.

Palandöken, hükümetten piyasada alış veriş ortamının sağlanması ve hareketliliğin sağlanmasını istediklerini, bunun için esnaf ve sanatkarın müşterisi konumundaki dar gelirli toplumsal kesimlerin gelir düzeylerinin yükselmesi gerektiğini söyledi. Palandöken, ‘’Memurun, işçinin, emeklinin geliri artmalı ki, esnafımız da iş yapabilsin, kazanç sağlayabilsin’’ dedi.

Toplumda gelir adaleti sağlandığı ve dar gelirli toplum kesimlerinin gelirleri yükseldiği ölçüde esnaf ve sanatkârın da işlerinin düzeleceği ve yüzlerinin güleceğini anlatan Palandöken, insanlarının tümüyle mutlu olduğu bir Türkiye’de, esnaf sanatkârların da mutlu olacağını belirtti.

/ ANKARA

16.12.2007


 

Kömürcüler satış yapamıyor

Satışlarının canlanması için ağır kış şartlarının gelmesini bekleyen mahrukatçıların, hava sıcaklıklarının düşmesine rağmen bu beklentilerinden henüz bir sonuç alamadıkları bildirildi.

Bursa Mahrukatçılar Odası Başkanı İbrahim Kurt, şehirlerde doğal gaz kullanımının artması sebebiyle pazar alanları her geçen gün daralan mahrukatçıların, artık doğal gazın bulunmadığı semtlere dahi satış yapamaz hale geldiğini söyledi.

Odun-kömüre olan ilginin azalmasından dolayı pazar paylarını giderek kaybettiklerini dile getiren Kurt, meslektaşlarından yaşı tutanların emekliye ayrıldığını, diğerlerinin ise farklı alanlarda iş bulma arayışına girdiklerini vurguladı.

/ BURSA

16.12.2007


 

Şimşek, IMF’yi Türkiye’ye dâvet etti

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni başkanlığındaki IMF heyetini Stand-By Düzenlemesi’nin Yedinci Gözden Geçirme çalışmaları kapsamında Türkiye’ye dâvet etti.

Gözden geçirme çalışmaları kapsamında Ekim ayı içerisinde bir IMF heyeti ülkeyi ziyaret ederek temaslarda bulunmuş ve görüşmelere daha sonra, Vaşington D.C.’de IMF/Dünya Bankası Yıllık Guvernörler Kurulu Toplantıları sırasında devam edilmişti. IMF heyetinin 17 Aralık 2007 tarihinde temaslarına başlaması bekleniyor.

/ ANKARA

16.12.2007


 

Otomotivde yıl sonu kampanyaları

Otomotiv firmaları, 2007 yılını yüksek satış rakamları ile kapatmak için aralık ayına özel cazip kampanyalar düzenliyor.

Ağustos ayından itibaren 2008 modellerini satmaya başlayan otomotiv firmaları, özellikle binek otomobil ve ticari araç sınıfından birbirinden cazip kampanyalarla satışlarını artırmaya çalışıyor. Yıl sonunu yüksek satış rakamlarıyla kapatmak ve ellerindeki stokları eriterek yeni yıla başlamak isteyen firmalar, Aralık ayına özel düzenledikleri kampanyalarla yılbaşına kadar yapılacak satışlar için müşterilerine cazip seçenekler sunuyor.

İndirim kampanyalarında nakit indirim, takas indirim, KDV indirimi, faizsiz kredi imkanı veya ödemeye geç başlama gibi alternatifler dikkat çekiyor.

/ KAYSERİ

16.12.2007


 

25 yılını dolduran şirketlere başarı belgesi

Kayseri Ticaret Odası, 25 yılını dolduran şirketlere törenle başarı belgesi verdi.

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Kilci, Pastırmacılar Parkı’nda düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, Kayseri’nin ticaret ve sanayileşmedeki ününün artık ülke dışına çıktığını, çok sayıda yabancı araştırmacı ve gazetecinin Kayseri’ye gelmeye başladığını ifade etti.

Kilci, dünyada sınırların kalkmasıyla ticaret ve sanayide yeni bir dönemin başladığını kaydederek, şunları söyledi: ‘’İnsanlar değişiyor, iş prensipleri değişiyor, ticarette kurallar değişiyor. Güçlü olamayan, rekabete dayanamayan, gelişime ayak uyduramayan kayboluyor. Tüccar olmak, ticaretle uğraşmak zordur. Odamıza kayıtlı 663 şirketten, günümüze kadar faaliyetlerini sürdüren, 25 yılını dolduran, kimileri 30 hatta 50 yıldan beri faaliyet gösteren 78 firmamızı Kuzey Yıldızlarımız olarak adlandırdık. Çünkü gökyüzüne baktığımızda en parlak yıldık Kuzey Yıldızı’dır. Biz yönümüzü Kuzey Yıldızı ile buluyoruz. Kayseri sizlerin omuzlarında yükseldi.’’

Konuşmalardan sonra 25 yılını dolduran ve Kuzey Yıldızları olarak adlandırılan 78 firmaya başarı belgeleriyle çini işlemeli tabak verildi.

/ KAYSERİ

16.12.2007


 

Boydak’a istihdam ödülü

CNBC-e tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘’İş Dünyasının En İyileri Ödülleri’’, sahiplerini buldu.

Maslak’taki Doğuş Otomotion’da gerçekleştirilen törende, ‘’Yılın İş Kadını’’ ödülünün sahibini, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan açıkladı.’’Yılın İş Kadını Ödülü’’ne lâyık görülen TÜSİAD Yönetimi Kurulu Başkanı ve Doğan TV İcra Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’a, ödülünü TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu verdi. Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, “Yılın Girişimcisi’’ ödülünü alırken, Arçelik ‘’Yılın İhracatçısı’’, Türk Telekom ‘’Yılın Markası’’, Konya Şeker ‘’Yılın Yenilikçisi’’, Koç Holding ‘’Sosyal Sorumluluk’’, Boydak Grubu ‘’Anadolu’da İstihdam Oluşturanlar’’, Şişecam ise ‘’Çevre’’ ödüllerinin sahibi oldu.

/ İSTANBUL

16.12.2007


 

Ülker müşteri memnuniyetinde lider

Açıklanan endek sonuçlarına göre Ülker, Bisküvi ve Şekerleme sektöründe 86, Süt ve Süt Ürünleri sektöründe 88, Sıvı Yağ sektöründe 86, Dondurma sektöründe 85 puan alarak ilk sırada yer aldı.

Türkiye içinde satın alınan ürün ve hizmetlerin müşterileri nezdinde memnuniyeti, beğenisi ve algısının somut bilgi ve verilere dayanarak ölçümlendiği Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi (TMME) 2007 yılı 3. Çeyrek sonuçları açıklandı. Açıklanan endek sonuçlarına göre Ülker, Bisküvi ve Şekerleme sektöründe 86, Süt ve Süt Ürünleri sektöründe 88, Sıvı Yağ sektöründe 86, Dondurma sektöründe 85 puan alarak ilk sırada yer aldı. Margarin sektöründe ise 83 puanla sektör ikincisi oldu. Ülker, değerlendirmeye alınan bütün sektörlerde, sektör puanının üzerinde puan aldı.

Yeni Asya / İSTANBUL

16.12.2007


 

Vergi borçlularına haciz

Rize Defterdarı İhsan Özbay, Rize’de 385 mükellefin banka hesaplarına vergi borçları karşılığında haciz şerhi koydurulduğunu söyledi.

Özbay, Rize’nin genel olarak geliri giderini karşılayan illerden olduğunu belirterek, “Bu yıl Kasım ayı itibariyle 280 milyon YTL gelir elde ettik. Giderimiz ise 285 milyon YTL olarak gerçekleşti. Vergi tahsilat oranımız ise yüzde 87 civarında oldu. Bunun yıl sonuna kadar yüzde 90’a ulaşacağını tahmin ediyoruz. Şu ana kadar geçen yıla göre tahsilat oranımızda yüzde 14 artış var’’ dedi.

Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisinin kayıt dışı istihdam olduğunu, bu sebeple bu konu üzerinde önemle durduklarını vurgulayan Özbay, “Bir süre önce vergi dairelerine vergi borcu olan mükelleflerin banka hesapları, taşınır ve taşınmaz mallarına haciz şerhi koyulması uygulaması başlatılmıştı. Bu kapsamda Rize’de 385 mükellefin banka hesaplarına vergi borçları karşılığında haciz şerhi koyduruldu. Yıl sonuna yaklaştığımız şu günlerde yoğun bir çalışma içindeyiz’’ dedi.

İhsan Özbay, Rize’de bu yılın 11 ayında 1650 iş yeri ve vatandaşa 232 bin YTL fiş almama ve belge düzenine uymama gibi nedenlerden dolayı ceza kesildiğini kaydetti.

/ RİZE

16.12.2007


 

Fitch, Kuveyt Türk’ün notunu arttırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu FitchRatings, Türkiye’nin kredi notu ile ilgili yaptığı son düzenleme çerçevesinde, Kuveyt Türk’ün kredi notunu yükseltti.

Fitch’den yapılan yazılı açıklamada, FitchRatings Kuveyt Türk’ün uzun vadeli YTL cinsinden kredi notunu BB+’dan BBB-‘ye yükseltirken, kısa vadeli YTL cinsinden kredi notunu da B’den F3’e arttırdı. Açıklamanın devamında ayrıca, Kuveyt Türk’ün kısa vadeli döviz cinsinden BB olan kredi notu ile, uzun vadeli BB olan döviz cinsinden kredi notunu teyit etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

16.12.2007


 

İşsizlik ödeneği alanlar dikkat!

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Manisa İl Müdürü Yüksel Uçar, işsizlik ödeneği alanların, 6 ay sonra SSK İl Müdürlüğü’ndeki sağlık karnesi servisinden ödeneğin süresini gösteren sağlık ve kimlik belgelerini işletmemeleri halinde maaşlarının kesileceğini söyledi.

Sağlık hizmetlerinden işsizlik ödeneği alanların çoğunun yükümlülüklerini bilmediği ve bu yüzden mağdur olduğu ortaya çıktı.

Prim gün sayısına göre işsizlik ödeneği 10 aya kadar çıkıyor. Mesela 600 ile 900 gün arasında primi olanlar 6 ay, 900 ile bin 79 gün primi olanlar 8 ay, bin 80 gün ve üzeri primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabiliyor. Kişinin 6 aydan fazla maaş alabilmesi içinse 6 ayın sonunda SSK il müdürlüğünden işsizlik ödeneği sağlık ve kimlik belgesini işletmesi gerekiyor. Aksi takdirde maaşı kesiliyor.

/ MANİSA

16.12.2007


 

ABD ekonomisinde durgunluk ihtimali büyüyor

Amerikan Merkez Bankasını (FED) geçtiğimiz yıla kadar 18,5 yıl boyunca yöneten Alan Greenspan, Amerikan ekonomisinde durgunluk ihtimalinin yükseldiği uyarısında bulundu.

National Public Radio’nun “Morning Edition” adlı programına konuşan Greenspan, ABD ekonomisinin durgunluğa girme ihtimalinin gözle görülür derecede yükseldiğini belirterek, ekonomik büyümenin de durma noktasına yakın seviyeye gerilediğine inandığını söyledi.

Program sunucusunun, “2001 yılında sonra ilk kez bir durgunluk yaşanıp yaşanmayacağını” sorması üzerine Greenspan, “Bunu söylemek için erken; ama durgunluk ihtimali açık şekilde yükseliyor” cevabını verdi. Greenspan, bu düşüncesine de, ekonomik büyümenin yavaşlamasının yol açtığını kaydetti.

“Ekonomik büyümemiz, durma noktasına yakın seviyede” diye konuşan Greenspan, “Bu seviyede ekonomi her türlü şoka açıktır.” değerlendirmesi yaptı. Öte yandan Greenspan, konut sektörünün çöküşe sebep olan hızlı büyümenin kendi yanlış politikalarından kaynaklandığı yönündeki eleştirileri, bir kez daha reddetti. Greenspan’ın açıklaması, FED Başkanı Ben Bernanke’nin, faiz oranlarını çeyrek puan düşürdüklerini açıklamasından sonra geldi.

16.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri