Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Sinema ve tarih sınırları aştı

TÜRSAK’ın Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde düzenlediği “10. İstanbul Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması” başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde, “Sınırları Aşmak” ana temasıyla gerçekleştirilen festivalin açılış gecesi ve ödül töreni, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı.

Törende, ulusal dalda, sinema sanatçısı Hümeyra Akbay’a onur ödülü verildi. Akbay ödülünü, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın elinden aldı.

Uluslararası dalda onur ödülüne ise 90 yaşındaki Türkolog Prof. Dr. İrene Melikoff lâyık görüldü. Paris’te yaşayan ve sağlık sorunları sebebiyle geceye katılamayan Melikoff adına ödülünü, kızı Şirin Melikoff Sayar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik’ten aldı.

Gecede, festivale destek veren ve aralarında Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesinin de bulunduğu kurum ve kuruluşlara birer şilt sunuldu.

“BEYOĞLU SİNEMA ÖDÜLLERİ”

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, şildi aldıktan sonra yaptığı konuşmada, 2008 yılından itibaren “Beyoğlu Sinema Ödülleri” ismiyle düzenleyecekleri faaliyetle, bir yıl önce vizyona girmiş Türk filmlerini ödüllendireceklerini bildirdi.

Demircan, şunları söyledi:

“4 yıldır Beyoğlu Belediye Başkanlığı yapıyorum. 4 yıldır çoğu sinemacılar ve sinema yetkilileri, niye Beyoğlu’nda sinema ödülleri organizasyonu düzenlenmediğini soruyorlardı. Bunu düşünüyorduk. Artık Beyoğlu’nda böyle bir organizasyonun zamanı geldi. Biz bunu organize etmeye hazırlandık. İnşallah 2008 yılından itibaren her yıl TÜRSAK ile birlikte ve Turkcell firmasının ana sponsorluğunda ‘Beyoğlu Sinema Ödülleri’ organizasyonunu yapacağız.”

TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil de Beyoğlu Sinema Ödüllerinin 16 dalda verileceğini ve 250 bin YTL ödül dağıtılacağını kaydetti.

En iyi film seçilecek yapıma 100 bin YTL ödül verileceğini belirten Yiğitgil, çeşitli branşlardan yaklaşık 500 kişilik seçici kurul oluşturulacağını, organizasyona ilişkin 2008 Ocak ayında bir basın toplantısı düzenleneceğini anlattı.

10. İstanbul Uluslararası Sinema-Tarih Buluşması; “İnsan Hakları”, “Sinemada Yeni Keşifler”, “Ustalardan Kısalar: Roman Polanski, Istvan Szabo”, “Beyaz Perdede Kıbrıs Gündemi”, “Bir Kuşağın Belleği: Peter Gothar’a Saygı”, “Hümeyra’ya Saygı”, “Dünya Festivallerinden”, “Sınırları Aşmak” ve “Ödüllü Filmler” olmak üzere 9 ana bölümden oluşuyor.

Festivalin, 20 Aralık tarihine kadar Beyoğlu, Alkazar Sinemaları ve Fransız Kültür Merkezinin salonlarında izleyicilerle buluşacak 49 filmlik bir gösterimi bulunuyor. Kardeş Türküler müzik grubunun Türkçe, Ermenice, Kürtçe ve Romence şarkılardan oluşan bir konser verdiği gecede, yönetmen Sidney Lumet’in son filmi “Şeytan Duymadan Önce” gösterildi.

Organizasyona tepki

Düzenlenen ödül töreninden önce verilen kokteylde, su hariç alkolsüz içecek olmaması tepkilere yol açtı. Ödül töreninin çok uzun sürmesi dolayısıyla film çok geç saatlerde başlayınca bazı davetlilerin salonu terk ettiği gözlendi.

Yeni Asya / İSTANBUL

16.12.2007


 

Deklanşöre, “Sinan’a saygı” ile basacaklar

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), halkın ilgisini Mimar Sinan’ın eserlerine çekmek amacıyla “Sinan’a Saygı Fotoğraf Yarışması” düzenledi.

ÇEKÜL’den alınan bilgiye göre, vakıf kurulduğu 1990 yılından beri Mimar Sinan’ın mimarlık mirasını korumak ve yaşatmak amacıyla “Sinan’a Saygı Projesi” yürütüyor.

Bu amaçla gerçekleştirilen ve herkesin katılımına açık olan yarışma, “Sinan ve Yaşam: Günlük hayatımızın içinde Mimar Sinan eserleri”, “Kubbelerin Mimarı: Büyük Usta’nın eserlerinde koruma sorunları” ve “Korunamayan Sinan: Sinan’ın eserleri” olarak 3 başlık altında yapılacak.

Katılımcıların fotoğraflarını yarıştırmaktan çok, halkın ilgisini Mimar Sinan’ın eserlerine çekmeyi amaçlayan yarışmaya, bir kişi en fazla 3 fotoğrafla katılabilecek.

Fotoğrafların konusu türbe, külliye, cami, çeşme, su kemeri gibi Mimar Sinan’a ait yapılardan herhangi biri, iç ve dış mekânları ya da mimarî ayrıntıları olabilecek.

Fotoğraflar “www.sinanasaygi.com” internet sitesine dijital olarak gönderilebilecek. Yarışmanın son başvuru tarihi ise 28 Şubat 2008 olarak belirlendi. Gönderilecek fotoğraflar, internet üzerinden herkese açık bir oylama sonucunda değerlendirilecek.

Değerlendirme sonucu belirlenecek eserler ise vakıf tarafından yayımlanacak sergi kataloğunda yer alacak. 3 kategorinin en çok oy alan fotoğraflarının sahiplerine de Mimar Sinan ve eserleriyle ilgili birer kitap hediye edilecek.

16.12.2007


 

Türkçe sözlük hard diskte

ürk Dil Kurumu (TDK), Türkçe sözlüğü yoğun diskte (YD) çıkarttı. Etkileşimli yoğun diskte güncel Türkçe sözlük ve yazım kılavuzunun yanı sıra 4 oyun, bulmaca sözlüğü, tekerlemeler ve uyak bulma bölümü de bulunuyor.

Güncel Türkçe Sözlük ve Yazım Kılavuzu Etkileşimli Yoğun Disk’i anlatan TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, 1932 yılında düzenlenen 1. Türk Dili Kurultayı’nda Türkçe sözlük hazırlanması kararının alındığını ve birinci baskısının 1945 yılında yayınlandığını söyledi.

Türkçe sözlüğün 10 baskısı yapıldığını anlatan Akalın, 2002 yılında ‘’Güncel Türkçe Sözlük’’ adıyla Türkçe sözlüğün sürekli güncellenen sürümünü sanal ortamda kullanıma açtıklarını hatırlattı. Bunun ardından yazım kılavuzunun ve kişi adları sözlüğünün de sanal ortamda kullanıma sunulduğunu belirten Akalın, ‘’Ancak sözlüğün her an kullanımı için yoğun disk, yani CD olarak üretilmesi de tasarılarımız arasındaydı. Bu konudaki çalışmalar iki yıl önce başladı’’ diye konuştu.

/ ANKARA

16.12.2007


 

Osmanlı arşivlerinde İnegöl

Bursa’nın İnegöl ilçesinde “ Osmanlı arşivlerinde İnegöl “ koleksiyonu İnegöl Belediyesi Kültür Sarayı’nda görücüye çıktı.

İnegöl’ün tarihi belgelerini gün yüzüne çıkarmak ve dönemin tarihine ışık tutmak için düzenlenen serginin Türkiye’de Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen ilçeler arasındaki ilk sergisi olduğu öğrenildi.

İnegöl Kent Müzesi çalışma takviminin önemli bir parçası olan “Osmanlı arşivlerinde İnegöl” sergisinin açılışında konuşan İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, serginin büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek arşivlerdeki belgeleri halk ile paylaşmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. İnegöl Belediyesi olarak, tarihi ve kültürel değerleri yaşatmayı en önemli görevlerden biri olarak gördüklerini belirten Aktaş, ‘’Osmanlı Devleti, asırlar boyunca hâkim olduğu topraklarda, unutulmaz bir tarih yazarak, maddi ve manevi kültürümüze ait eşsiz bir miras bırakmıştır. Sergi ve katalog çalışması İnegöl’ün tarihi ve kültürel önemini vurgulamak amacıyla hazırlanmıştır. “Osmanlı Arşivi’nde İnegöl” adlı sergide İnegöl’ün sosyal, kültürel ve tarihi yönlerini vurgulayan 42 konuda 75 parça belge, bir plan ve iki fotoğraf yer almaktadır” dedi.

/ BURSA

16.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri