Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Erdoğan: Askerlerimizi kutluyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak’ın kuzeyindeki terör örgütüne ait hedeflerin vurulmasına ilişkin olarak, “Bu harekâtın icra ve planlamasında görev alan başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere Kuvvet Komutanlarımız ve kahraman pilotlarımızı, tüm Türk Silahlı Kuvvetlerimizin mensuplarını şahsım, hükümetim ve milletim adına tebrik ediyorum, kutluyorum” dedi.

Başbakan Erdoğan, İzmir'in Ödemiş ilçesinde gerçekleştirilen DSİ'ye ait tesislerin toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütünün kamp merkezlerine yönelik kapsamlı bir hava harekâtının icra edildiğini hatırlattı. Erdoğan, şunları söyledi: ''Bildiğiniz gibi verdiğimiz yetki doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetlerimiz Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü hedeflerine, örgütün kamp merkezlerine yönelik kapsamlı bir hava harekatını bu gece icra etmiştir. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki gece şartlarında gerçekleştirilen bu harekat, ilk değerlendirmelerimize göre başarılı olmuştur.'' Hedeflerini vuran Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının ''sağ salim'' üslerine döndüğünü belirten Erdoğan, şöyle devam etti: ''Kara kuvvetlerimiz destek unsurlarıyla harekata iştirak etmiştir. Hedeflerin isabet oranlarını belirlemeye yönelik değerlendirme çalışmaları devam etmektedir. Bu harekatın icra ve planlamasında görev alan başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere Kuvvet Komutanlarımız ve kahraman pilotlarımızı, tüm Türk Silahlı Kuvvetlerimizin mensuplarını şahsım, hükümetim ve milletim adına tebrik ediyorum, kutluyorum. Biz hükümet olarak bölücü terör örgütüne karşı siyasi, askeri, diplomatik, sosyal ve ekonomik bütün araçları en etkili biçimde kullanmakta kararlıyız. Ülkemizin, milletimizin birlik ve bütünlüğü, huzur ve selameti için verdiğimiz bu mücadele, içeride ve dışarıda aynı kararlılıkla devam edecektir.''

/ ÖDEMİŞ

17.12.2007


 

Dağ taş bombalandı

Diyarbakır’daki 8. Ana Jet Üs Komutanlığından gece yarısı havalanan çok sayıda F-16 savaş uçağı, düzenlediği sınır ötesi operasyonda PKK’nın üst düzey yöneticilerinin bulunduğu Kandil ve Zap’taki ana karargâhlarını vurdu. Türk topçuları da Kandil’deki PKK mevzilerini dövdü.

Diyarbakır’daki 2. Taktik Hava Kuvvetlerine bağlı 8. Ana Jet Üssü’nden kalkan savaş uçaklarının Kandil bölgesini bombaladığı öğrenildi. Kandil Dağına en yakın yerleşim yerlinden biri olan Çoman Bölgesinde isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir askerî yetkili önceki gece yerel saatle 02:00 sularından 05:00’e kadar kadar kandilin bombalandığını doğruladı. Yerel kaynaklar, Kandil yakınlarında bulunan Levce köyünde bir evin isabet alması sonucu 2 kadının yaralandığını öne sürdü. Irak’ın kuzeyindeki terör örgütüne ait hedeflerin vurulmasının ardından Diyarbakır Askeri Havaalanı’ndaki hareketlilik yerini sessizliğe bıraktı.

Edinilen bilgiye göre, gece saat 01.00 sıralarında Türk savaş uçaklarının Irak’ın kuzeyindeki Zap, Avaşin, Hakurk bölgeleri ile derinlikteki Kandil Dağı’nın Irak tarafında kalan kesimlerinde tesbit edilen terör örgütü PKK’ya ait hedefleri vurması sebebiyle Diyarbakır Askeri Havaalanı’nda hareketlilik yaşandı. Bombalamayla Irak’ın kuzeyindeki terör örgütü PKK’ya ait kampların yerle bir edildiği belirtildi.

Bu arada, güvenlik güçleri, Hakkâri’nin Çukurca ilçesinden Irak sınırına top atışlarında da bulundu. Güvenlik güçleri, sabah saat 05.00’da Irak sınırına top atışına başladı. Yaklaşık yarım saat süren atışlarda, 21 adet top sesi duyuldu. İlk top atışlarının ardından güvenlik güçleri, saat 06.15’te tekrar top atışı yaptı.

Öte yandan, sınır ötesi nokta operasyonunun sabaha karşı sona ermesinin ardından Şırnak 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’ndan kalkan cobra ve skorsky tipi helikopterler, Gabar ve Küpeli dağlarına doğru hareket etti.

/ DİYARBAKIR/ÇUKURCA

17.12.2007


 

Babacan: Gereken ne ise o yapılıyor

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, bu sabah saatlerinde Kuzey Irak’taki PKK kamplarına yapılan operasyonla ilgili olarak, “Gereken ne ise o yapılmakta” dedi.

Paris’e hareketinden önce Ankara Esenboğa Havaalanı’nda bir açıklama yapan Ali Babcan, TBMM’nin büyük çoğunlukla destek vererek hükümeti yetkilendirdiğini, hükümetin de sınır ötesi operasyon için TSK’ya yetki verdiğini hatırlatarak, “Şu anda konuştuğum çerçevede gereken ne ise o yapılmakta” diye konuştu.

Ali Babacan, orepasyon sırasında Kuzey Irak’taki bazı köylerin zarar gördüğüne ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, “TSK’dan yapılan açıklamaya itibar edin, güvenin” diye konuştu.

/ ANKARA

17.12.2007


 

Çiçek: TSK ile tam bir uyum içerisindeyiz

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ihtiyaç duyulduğunda operasyonların kararlılıkla sürdürüleceğini belirterek, ‘’Biz hükümet olarak, en başta Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere devletimizin diğer ilgili birimleriyle tam bir uyum ve kararlılık içerisinde bu belâyı ülkemizin gündeminden çıkarma azmî ve kararlılığı içerisindeyiz’’ dedi.

Cemil Çiçek, açıklamada, dün hükümetin verdiği verdiği yetki çerçevesinde, Türk Silâhlı Kuvvetlerinin, terör örgütünün Kuzey Irak’taki hedeflerine yönelik olarak sınır ötesi başarılı bir operasyon gerçekleştirdiğini belirterek, ihtiyaç duyulduğunda bu operasyonların kararlılıkla sürdürüleceğini kaydetti.‘’Bu operasyonların hedefinin, sadece ve yalnızca bölücü terör örgütü ve onun Kuzey Irak’taki kampları olduğunu’’ vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti: ‘’Biz hükümet olarak, en başta Silâhlı Kuvvetlerimiz olmak üzere devletimizin diğer ilgili birimleriyle tam bir uyum ve kararlılık içerisinde bu belayı ülkemizin gündeminden çıkarma azmi ve kararlılığı içerisindeyiz. Bunun herkesçe çok iyi bilinmesi ve anlaşılması lazımdır.

Bu operasyonların da bu çerçevede değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu mücadelede en büyük güvencemiz, milletimizin sağduyusu, soğukkanlılığı, birlik ve beraberlik konusundaki kuvvetli iradesidir. Yaşanan bunca acıya rağmen, milletimiz, iç ve dış tahriklere kapılmamış, devletinin, hükümetinin, hayatlarını ortaya koyarak mücadele veren Türk Silâhlı Kuvvetlerinin ve güvenlik güçlerimizin her zaman yanında olmuş ve aramıza nifak sokmak isteyen terör örgütü ve yandaşlarının oyununa da gelmemiştir. Bundan dolayı, milletimize şükran borçluyuz. Buradan terör örgütü mensuplarına bir çağrıda bulunuyoruz; gittiğiniz yol yol değildir. Bu yoldan hiçbir yere varamazsınız ve hiçbir netice de elde edemezsiniz. Gelin, yol yakınken annenizin, babanızın, ailelerinizin yanına dönün. Bu sizin için daha doğru bir tercih olacaktır.’’

/ ANKARA

17.12.2007


 

Köylüler sınırdan kaçmaya başladı

Türk ordusuna bağlı uçakların dün gece PKK’nın Kandil’deki mevzilerini bombalamasının ardından civarda bulunan köylerde yaşayan vatandaşların, daha güvenli bölgelere doğru kaçmaya başladığı bildirildi.

Bölgedeki yetkililer, Kandil yakınlarında bulunan Ranyala ve Kaladis bölgelerine göçlerin olduğunu, bombardımandan kaçan bazı vatandaşların buralara sığındığı belirttiler. Ayrıca Koritan, Lerce ve Mardo köylerinde 5 yaralı olduğu, bir çocuğun da bombardımanın ardından kaybolduğu bildirildi.

/ ZAHO

17.12.2007


 

Köyler isabet aldı iddiası

Türk topçularının önceki gece Kuzey Irak’ta Kandil Dağı’ndaki PKK mevzilerine yönelik düzenlediği bombardımanda 2 kişinin yaralandığı iddia edildi. Ancak Genelkurmay, bu iddiaları yalanladı.

Yerel kaynaklar, Kandil yakınlarında bulunan Levce köyünde bir evin isabet alması sonucu 2 kadının yaralandığını aktardı. Bazı Kürt haber ajansları ise Türk askerinin bombardımanında 1 kişinin öldüğünü, 2 kişinin yaralandığını öne sürdü.

/ ERBİL

17.12.2007


 

Hacılar bugün Arafat'a çıkıyor

Hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklarda bulunan 4 milyon civarındaki hacı adayı bugün Arafat’a çıkıyor. Türk hacı adaylarının Arafat’a çıkması bugün öğle namazından başlayacak ve saat 03.00’e kadar tamamlanmış olacak.

Türk hacı adayları Arafat’a otobüslerle taşınırken diğer ülkelerden gelen milyonlarca hacı adayı da yürüyerek Arafat’a ulaşacak.

Arafat’ta hacı adaylarının bir gece konaklayacakları çadırlar, Müzdelife ve kurbanların kesileceği Mina’da da hazırlıklar tamamlandı. Türk hacı adayları için Arafat’ta toplam 350 çadır kuruldu.

Hacı adayları, arife günü öğle vaktinde öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek kılacak. Daha sonra Müzdelife’ye hareket edecek adaylar, burada akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılacak. Adaylar, Müzdelife vakfesini yaptıktan sonra Mina’ya hareket edecek.

Bu yıl Türk hacılarının Arafat’a taşınması için 623 otobüs kiralandı. Her otobüs bir diyanet görevlisi refakatinde en az üç sefer düzenleyerek hacıları Arafat’a ulaştıracak. İslâm ülkeleri arasında yapılan anlaşmaya göre, önceki yıllarda yaşanan izdihamların önlenmesi amacıyla her ülkenin hacıları kendilerine verilen zaman dilimi içerisinde şeytan taşlama görevlerini yerine getirecek.

/ MEKKE

17.12.2007


 

Sanal kumarla Telekomisyon mücadele edecek

illî Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, sanal ortamda oynanan kumar ve bahis oyunlarıyla mücadeleyi Telekomünikasyon Kurumu’na devretti.

Millî Piyango İdaresi Genel Müdürü Recep Biçer, “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” ile 1.5 yıldır İdarece yürütülen sanal oyunlarla mücadelenin Telekomünikasyon Kurumu’na aktarıldığını belirtti.

Millî Piyango İdaresi’nin tespitlerine göre, ülkemizde internette oyun oynanabilen 6 bini aşkın site bulunuyor.

/ ANKARA

17.12.2007


 

İzmir’de 33 kaçak yakalandı

İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nde yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmak isteyen 33 kaçak, ihbar üzerine yakalandı.

Edinilen bilgiye göre, güvenlik güçlerine, Karşıyaka ilçesi Bayraklı semti 1608 sokakta bir kamyonete şüpheli kişilerin bindiği ihbarı geldi. Güvenlik güçleri, kapalı kasa kamyonette Moritanya ve Filistin uyruklu 33 kişiyi yakaladı. Bu kişiler ve kamyonet sürücüsü Ü.K. gözaltına alındı.

Yabancı uyruklu kişilerin, Aliağa’dan deniz yoluyla yurt dışına çıkmak isteyen kaçaklar olduğu belirlendi. Kaçakların taksilerle Bayraklı semtine getirildiği, kamyonet şoförünün kaçakları Aliağa’ya götürmesi için tanımadığı bir kişiyle 500 YTL’ye anlaştığının tesbit edildiği belirtildi. Karşıyaka İlçe Emniyet Müdürlüğü önüne getirilen kamyonette bıçaklar, can yelekleri, lastik şişirmeye yarayan pompalar ve şambreller ele geçirildi.

/ İZMİR

17.12.2007


 

Yorgun sürücüler dinlendirilecek

İçişleri Bakanlığının, Kurban Bayramı ve yılbaşı tatilinde alınacak trafik önlemleriyle ilgili genelgesinde, trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verileceği bildirildi. Genelgeye göre; yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tespit edilen sürücüler uyarılarak, güzergah üzerindeki bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri de dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacak.

İçişleri Bakanlığının, Kurban Bayramı ve yılbaşı tatilinde alınacak trafik tedbirleriyle ilgili genelgesinde, trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verileceği bildirildi. Genelgede şöyle denildi:

“Trafik kontrollerinde alkol, aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip, şerit ihlâli, kırmızı ışıkta geçme ve cep telefonu ile konuşma gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verilecektir. Ayrıca, yorgun, uykusuz ve dalgın araç kullandığı tesbit edilen sürücüler uyarılarak, güzergâh üzerindeki bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri de dahil olmak üzere, müsait yerlerde dinlenmeleri sağlanacaktır. Video-kameralı radar ekiplerinin, tatil süresince 24 saat esasına göre faaliyet göstermeleri sağlanacak. Kamu kurum ve kuruluşlarından veya kiralama suretiyle çekme araçları temin edilecek. Tatil süresince trafik ekiplerinde akaryakıt kısıtlamasına gidilmeyecek’’

/ ANKARA

17.12.2007


 

İstanbul’da ulaşım bayramda yüzde 50 indirimli

Kurban Bayramında İstanbul'da İETT otobüsleri, metro, tramvay, füniküler sistem araçları ve İDO şehir hatları vapurları yüzde 50 indirimli hizmet verecek.

İstanbulluların Kurban Bayramını rahat ve huzurlu geçirebilmesi için şehirde bir dizi tedbir alındı. Buna göre, Büyükşehir Belediyesi Meclisinin aldığı karar doğrultusunda, İETT otobüsleri, metro, tramvay, füniküler sistem araçları ve İDO şehir hatları vapurları yüzde 50 indirimli hizmet verecek. İETT, arife ve bayram günlerinde artacak yolcu yoğunluğuna paralel olarak sefer sayısını artıracak ve hizmetlerin aksamaması için gerekli tedbirleri alacak. Ulaşım A.Ş de bayram boyunca tam kadro ve tam filoyla hizmet verecek. Bayram boyunca metro, hafif metro ve tramvay seferleri öğleden önce seyrek, öğleden sonraları ise sıklaştırılarak gerçekleştirilecek.

/ İSTANBUL

17.12.2007


 

Anayasa çalışmaları bilgi kirliliğinden uzak tutulmalı

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, anayasa çalışmalarının gerek yöntem gerekse içerik bakımından bilgi kirliliğinden uzak tutulması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Kaboğlu, 10 Aralık Hareketi tarafından Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Konferans Salonunda düzenlenen toplantıda konuşma yaptı. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu anayasaların geleceğe ayna tutan metinler olduğunu belirterek, “Anayasalar toplumun ihtiyaçlarına göre hazırlanır, toplumsal sorunları giderir ve ilgili ülkelerin önünü açar. Anayasa dinamik bir kavramdır’’ dedi.

“1982 Anayasası’nın Osmanlı-Türk anayasacılık anlayışından geriye doğru bir sapma olduğunu’’ ifade eden Kaboğlu, 1987 yılından 2007 yılına kadar anayasada 14 kez değişiklik yapıldığını belirtti ve bunlardan bazılarının tamamen “kişiye ve partiye yönelik değişiklikler’’ olduğunu savundu.

/ ANKARA

17.12.2007


 

Gül, Şeb-i Aruz törenlerine katılacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Şeb-i Aruz Törenleri’ne katılmak üzere bugün Konya’ya gidecek.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Gül, Konya’da ilk olarak Mevlana Kültür Merkezi’ni ziyaret edecek. Şeb-i Aruz Törenleri’ne de katılacak olan Gül, 18 Aralık Salı günü, Valiliği, Garnizon Komutanlığı’nı ve Konya Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ettikten sonra Ankara’ya dönecek.

/ ANKARA

17.12.2007


 

PKK biter, Kürt sorunu başlar

Yeni Asya’ya konuşan Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman, Kürt sorununun şiddet yani PKK boyutu ortadan kalktığında asıl Kürt sorunuyla karşılaşılacağını söyledi. Keyman, “Türkiye şiddet bitince düşünce özgürlüğü alanına girecek. Taleplerin sadece bireysel ve kültürel haklar olmadığını görecek. Bu taleplerle nasıl baş edeceğiz? Türkiye’nin buna hazırlanması lâzım” dedi.

Keyman, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın DTP için “PKK Mecliste” açıklamasına ilişkin olarak, “Ben bu tür çıkışların doğru olmadığını düşünüyorum. DTP ile ilgili Anayasa Mahkemesinde bir dâvâ var. Devletin üst düzey yöneticileri ‘PKK Mecliste’ dediğinde bunun retorik olmaması gerekiyor” dedi. Keyman, Kürt sorununun askerî aktöre indirgenmeyecek kadar çok boyutlu olduğunu kaydetti.

RÖPORTAJ BÖLÜMÜNÜ TIKLAYIN

Hasan Hüseyin KEMAL

17.12.2007


 

Okulda şiddet, eğitimle önlenir

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, okullardaki şiddetin ancak eğitimle önlenebileceğini söyledi. Şjşman, “‘Okullarda şiddet artıyor’ demekle şiddet önlenemez. Öncelikle şiddetin azaltılması için eğitimci olarak öğrencilerimizi iyi insan, iyi vatandaş, birbirine saygı duyan ve seven nesiller olarak hayata hazırlamalıyız’’ dedi.

Şişman, yaptığı açıklamada, okullarda şiddetin önlenmesine yönelik olarak 2007-2008 eğitim ve öğretim dönemini kapsayan bir strateji ve eylem planı hazırladıklarını belirtti. Eylem planının, rehberlik eğitim merkezi, rehber öğretmeler, çeşitli sivil toplum örgütleri ve kurumlarla vali yardımcısı başkanlığında hazırlandığını ve çocukların her türlü şiddetten uzak durmasını sağlamak amacıyla neler yapılabileceğiyle ilgili bir programı içerdiğini ifade eden Şişman, şöyle konuştu:

‘’Eylem planını hazırlamaktaki amacımız okullarımızda mümkün olduğunca şiddeti azaltmak. Bir şeyin üzerine giderseniz başarılı olursunuz. ‘Okullarda şiddet artıyor’ demekle şiddet önlenemez. Öncelikle şiddetin azaltılması için eğitimci olarak öğrencilerimizi iyi insan, iyi vatandaş, birbirine saygı duyan ve seven nesiller olarak hayata hazırlamalıyız.’’

“KÜLTÜR ZENGİNLİĞİ ANLATILMALI’’

Şişman, öğrencilere, toplumdaki zengin kültür mirasını anlatmak ve herkesin yaşama hakkı olduğu bilincini vermek gerektiğini vurguladı. Bunun ancak okumakla, bilgili ve karşı tarafa saygılı olmakla gerçekleştirilebileceğini belirten Şişman, şunları anlattı: ‘’Bizim çok büyük bir kültür zenginliğimiz var. Mevlânâ, ‘kusursuz dost arayan dostsuz kalır’ diyor. Gencimiz bunu bilirse öfkesine yenilmez, onu bastırır. Yunus Emre ‘ben gelmedim kavga etmek için dünyaya, benim işim sevgi işi’ diyor. Mevlânâ’da hoşgörü, Yunus Emre’de sevgi var. Hacı Bektaş-ı Veli ‘aslanla ceylanı barındırdık kucağımızda, kin ve nefret yok olur ocağımızda’ diye sesleniyor. Okullarda şiddet oluyorsa bu, kültür zenginliğimizi çocuklarımıza, gençlerimize yeterince anlatamadığımız anlamına geliyor.’’

Şişman, şiddetin eğitimle önlenebileceğini, zorla şiddetin önlenemeyeceğini ifade ederek, şiddetin önlenmesi konusunda okullar kadar ailelere de büyük görev düştüğünü kaydetti.

/ GAZİANTEP

17.12.2007


 

Karamürsel, kaymakamının yanında

Karamürsel Kaymakamı Ramazan Mangaloğlu’nun, vatandaşları Kurban Bayramında bayramlaşmak üzere “camiye” davet etmesi medyada tartışma konusu oldu. Ancak Karamürsel halkı kaymakamlarına sahip çıkarak onu desteklediklerini ifade ettiler.

Karamürsel halkı, kaymakam Mangaloğlu’nun bu uygulamasının, son günlerde yürütülmekte olan “Türkiye’de irtica artıyor” tezine yeni bir dayanak olarak sunulmaya çalışıldığını düşünüyor.

Devletle-milleti kaynaştırma olarak yorumlanması gereken Mangaloğlu’nun bu davranışıyla ilgili olarak açıklama yapan Zahir Yavuz şunları söyledi: “Kaymakamımızın bu davranışı halkla kaynaşmak içindir. Çünkü Karamürselimizin tüm belde ve köylerinde bayramlaşma bayramın ilk günü camilerde yapılır. Bu yüzyıllardır süregelen bir an’anedir. Kaymakamımız bunu tespit ettiği için bu geleneği merkezde de uygulamak istemiştir. Halka daha yakın olmak istemektedir. Tüm Karamürselliler olarak uygulamanın arkasındayız. Zaten ikinci gün, Kültür Merkezinde de bayramlaşma var. Ortada çok da büyütülecek bir konu yok. Kaymakamımız bize daha yakın olmak istiyor. Tüm olay budur.”

Kaymakam Mangaloğlu, hakkında yapılan haberlerin ardından, “Kurban Bayramı sabahı insanları camiye namaza çağırmadım, ben sadece bayramlaşma için davette bulundum. Kanunda örf ve âdetimize göre Anadolu’nun her yerinde dinî bayramlar camide kutlanır. Ben sadece geleneklerimizi yaşatmak istedim. Davetimde herhangi bir cayma ve geri adım atma gibi bir durum söz konusu değil” demişti.

Yeni Asya / KARAMÜRSEL

17.12.2007


 

Deniz otobüsü ile İstanbul’a ilk sefer

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Arefe ile Bayramın 4. günü İstanbul’a deniz otobüsü seferi düzenleyecek.

Akçakoca Deniz Otobüsü ile yapılacak yolculukla İstanbul-Kocaeli arasındaki ilk deniz seferi gerçekleştirilmiş olacak. İstanbul yolculuğunun gidiş dönüş ücreti Kent Kart için 12, 7/24 kart için ise 16 YTL olarak belirlendi. Deniz Otobüsü ile İstanbul’a gitmek isteyen vatandaşlar Deniz Ulaşım Müdürlüğü’nün 321 24 29 numaralı telefonu ile Büyükşehir Belediyesi’ne ait iskelelerden rezervasyon yaptırabilecek.

Yeni Asya / KOACAELİ

17.12.2007


 

TOKİ Tosya evleri sahiplerini buldu

Kastamonu'nun Tosya İlçesinde yapılan toplam 312 konutluk Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Genel Müdürlüğüne bağlı konutlar çekilen kura ile hak sahiplerini buldu.

İNTA Firması tarafından yapımına 1 Mayıs 2007 tarihinde başlanılan, Tosya TOKİ evlerinin 224 dairesi 82 metrekareden, 88 dairesi ise 120 metrekareden oluşuyor. Tosya Noteri Köksal Pehlivan nezaretinde yapılan kura törenine Kastamonu AKP Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Tosya Belediye Başkanı Sait Gülabacı, İNTA Genel Müdürü Şemsettin Özcan Tüm Kastamonu- Der Federasyonu Onursal Başkanı Kazım Şahin ile vatandaşlar katıldı. İNTA Genel Müdür Şemsettin Özcan “Tosya İlçemiz 1. derece deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır, bizlerde bu durumu göz önüne alarak binalarımızı yaptık. Çevre düzenleme çalışmalarına başladık, önümüz kış olması yağışların göz önüne alınarak 2008 Temmuz ayında teslim edilmesi gereken binaları mart 2008 tarihinde teslim edeceğiz” dedi.

Tosya Belediye Başkanı Sait Gülabacı, ikinci ve hatta üçüncü TOKİ evleri için yaklaşık 1250 kişi bize başvurdu, ikinci evler için gereken yer belirlendi biz başvurumuzu yaptık, gerekli incelemeler ardından ikinci TOKİ Evleri inşaatı 2008 yılı sonlarına doğru yapılır” dedi.

Yeni Asya / TOSYA

17.12.2007


 

Yoksul Afrika’ya ucuz tüp bebek

Doktorlar, yoksul Afrikalılar için “ucuz tüp bebek” yöntemi geliştirmeyi planlıyor.

Bilim adamları, dünyada doğum oranının en yüksek, bununla birlikte kısırlık oranının da çok yüksek olduğu Afrika’da, kısırlığın kadına getirdiği toplumsal baskının çok yüksek olmasından hareketle kıt'ayı ucuz tüp bebek yöntemiyle tanıştırmayı hedefliyor. Sheffield Üniversitesi emekli profesörü Ian Cooke, Avrupa Üreme ve Embriyoloji Derneğinin himayesinde bu hafta sonu Tanzanya’da bir toplantı yapılacağını hatırlatarak, toplantıda bu konuda bir pilot projenin ilk adımının atılacağını umduğunu söyledi. Bilim adamları, daha az ilâç kullanarak ve pahalı hastane cihazlarının maliyetini azaltarak, tüp bebeğin maliyetini 100 dolara kadar çekmeyi amaçlıyor. Pahalı bir işlem olan tüp bebeğin tek bir denemesinin maliyeti İngiltere’de 3 bin sterlini (7190 YTL), ABD’deyse 10000 doları (11730 YTL) buluyor.

/ LONDRA

17.12.2007


 

Kuzey buzulları yok oluyor

Bilimadamları, erime bu hızla sürerse Kuzey Buz Denizinin, beklentilerden çok daha yakın bir dönemde, 2012 yazı sonunda buzdan tamamen arınmış hale gelebileceğini belirtiyor.

ABD’de düzenlenen bir bilimsel konferansta, kuzeydeki buzulların, geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde, bu yaz çok daha fazla eridiği bildirildi. Amerikalı oşinograf Michael Steele, Amerikan Jeofizik Birliğinin San Francisco şehrinde düzenlenen yıllık toplantısındaki sunumundan sonra AFP’ye telefonla yaptığı açıklamada, Kuzey Kutbu’ndaki buz tabakası 2006’ya kadarki dönemde her yaz ortalama ABD’nin Batı Virginia eyaletinin yüz ölçümü (62 bin 809 km2) kadar erirken, 2007 yazında erime miktarının bunun 30 katı, Alaska’nın yüz ölçümü (1,7 milyon km2) veya Fransa’nın 3 katı kadar olduğunu belirtti. Steele, bunun anormal bir erime miktarı olduğunu söylerken, normalde buzulların yazın eridiği kuzey bölgelerinde, yaz sıcaklıklarının da ortalamanın 2 ila 3 derece üstünde olduğunu kaydetti.

Araştırmasını okyanusun çeşitli noktalarına yerleştirilen cihazlarla yaklaşık yüz yıldır yapılan ve uydu ölçümlerine dayandıran Steele, Alaska’da sıcaklığın yazın 12 ila 13 dereceye ulaştığını belirterek, “Bu daha önce hiç görülmemişti” dedi.

Bir başka katılımcı, Kaliforniya Monterey’deki deniz bilimleri okulundan oşinograf Wieslaw Maslowski de kuzey buzul tabakasının yaz sonunda sadece 4,13 milyon kilometrekare olduğunu ve bunun modern zamanların en küçük yüzölçümü kabul edildiğini kaydetti.

NASA’nın 2004 ve 2005 uydu verilerine göre de, Kuzey Kutbu’nda Ekim 2004-Mart 2006 döneminde Türkiye’nin yüzölçümü kadar bir alan erimişti.

Bu yaz hızla eriyen kuzeydeki buz tabakasının, yaz sonunda, 4 yıl önceki aynı dönemde sahip olduğu alanın yarısına gerilediğini açıklayan NASA’nın iklim uzmanları, “Erime bu hızla sürerse Kuzey Buz Denizi, beklentilerden çok daha yakın bir dönemde, 2012 yazı sonunda buzdan tamamen arınmış hale gelebilir’’ demişlerdi. Uzmanlar, buz tabakasının, kapsadığı alanın daralmasının yanı sıra rekor düzeyde inceldiğini de belirlemişlerdi.

Henüz geçen yıl, kuzeydeki buz tabakasının 2040 yazı sonunda tamamen eriyeceğinin tahmin edildiği açıklanmış ve bu bile şaşkınlıkla karşılanmıştı.

/ WASHINGTON

17.12.2007


 

Kâmil Turan vefat etti

Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Prof. Dr. Kamil Turan vefat etti. DP Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, Turan’ın tedavi gördüğü Mesa Hastanesi’nde vefat ettiği kaydedildi.

Turan’ın cenazesi bugün öğle vakti Kocatepe Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Kâmil Turan, 1935 yılında Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde doğdu. Saint George Avusturya Koleji’ni bitirdikten sonra Paris Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğrenimine devam eden Turan, Ankara İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisinde yüksek lisans yaptı. 1974 yılında doçentliğe yükselen Turan, 1979 profesörlük unvanını aldı.

/ ANKARA

17.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri