Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail ve Filistin’in ortak çıkarları var

Fransa’nın başşehri Paris’te dün yapılan Filistin Bağışçılar Konferansı öncesinde AFP’ye açıklamalarda bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni,Filistin ekonomisinin sağlam olmasının İsrail’in çıkarına olduğunu ve İsrail’in güvenliğinin de Filistinlilerin çıkarına olduğunu söyledi.

Livni, telefonla verdiği mülâkatta, ‘’Filistin devletinin kurulması, ekonomisinin modernleşmesi İsrail’in çıkarınadır, tıpkı terörizmi durdurmanın Filistin’in çıkarına olduğu gibi. Dünya, Filistin ekonomisini destekleyerek ve İsrail’in güvenliği için ve terörle mücadele ederek denklemin iki tarafı olduğunu göstermelidir’’ ifadesini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Abbas’ın otelinde yaptığı görüşmeden sonraki bu mülâkatında Livni, bölgedeki durumun hâlâ sorunlu olduğunu ve yeni bir ekonomi ve güvenlik realitesi oluşturmak gerektiğini de belirterek, bu vesileyle Filistin Yönetimi’nin İsrail’e yönelik saldırılar konusunda ‘’yapmak istemesine rağmen gereken bütün tedbirleri almadığından’’ yakındı.

Doğu Kudüs’teki Har Homa yerleşim biriminin genişletilmesiyle ilgili bir soru üzerine ise Livni, bunun endişe teşkil ettiğini kabul etti, ancak İsrail’in resmî söylemini yineleyerek, bu mahalleye 300 konut yapmanın yeni bir yerleşim birimi oluşturmak anlamına gelmediğini, genişletmeye uzun zaman önce izin verildiğini söyledi.

/ KUDÜS

18.12.2007


 

Abbas: Yerleşim birimleri bahanesiz durdurulsun

Filistin lideri Mahmud Abbas, İsrail’in yerleşim birimleri kurmasını “bir bahane ileri sürmeden” durdurmasını istedi.

Filistin Bağışçılar Konferansı’nda konuşan Filistin lideri Abbas, “Yol Haritası çerçevesinde üzerime düşeni yapmaya çalışacağım. İsrail’in de bir bahane ileri sürmeden ve kapsamlı olarak aynısını yapmasını bekliyorum” şeklinde konuştu. ABD destekli Yol Haritası’nda, İsrail’in yerleşim birimi kurmasını durdurması isteniyor. İsrail hükümeti, geçen hafta yeni yerleşim birimi kurma kararı almıştı. Abbas ayrıca, 2001’den bu yana kurulan kontrol noktalarının da kaldırılmasını da istedi.

/ PARİS

18.12.2007


 

Sarkozy’den Filistin’e destek çağrısı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Filistin devletinin hızlı bir biçimde kurulması için acil uluslar arası destek çağrısında bulundu.

Paris’te düzenlenen Filistin Bağışçılar Konferansının açılışını yapan Sarkozy, bu konudaki uluslar arası desteğin, Orta Doğu barış süreci için dönüm noktası olacağını söyledi.

Sarkozy, ‘’2008 yılının sonundan önce, bağımsız, demokratik ve yaşayabilen bir Filistin’in kurulabilmesi için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız’’ dedi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise yaptığı konuşmada, İsrail’in yerleşim birimi inşasını dondurması çağrısında bulundu.

Konferansta, 5 ilâ 6 milyar dolar yardım toplanması bekleniyor.

Konferansa 68 ülkenin temsilcilerinin dışında, BM Genel Sekretaryası, AB Komisyonu, Arap Birliği, İslâm Konferansı Teşkilâtı, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Arap Kalkınma Fonları gibi kuruluşların temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 90 heyet katılıyor.

Avrupa Birliği’nin gelecek yıl için Filistinlilere 650 milyon dolar yardımda bulunacağı kaydedilirken, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, “Cömert olun. Atılgan olun. Barış buna bağlı. Ve bu barış bütün dünyaya katkıda bulunacak” çağrısında bulundu. Sarkozy, Fransa’nın 300 milyon dolar verebileceğini kaydetti. Amerika da 550 milyon dolar yardım sözü verdi.

/ PARİS

18.12.2007


 

Irak hükümetinden işgalcilere: Size ihtiyacımız var

Irak hükümet sözcüsü Ali El Dabbağ, ülkesinin, savunmaya yardımcı olacak yabancı askerlere 10 yıl daha ihtiyacı olduğunu, ancak Amerikan üslerine izin vermeyeceklerini açıkladı.

El Dabbağ, El Irak televiz-yonunda yayınlanan demecinde, “Elbette, uluslar arası desteğe ihtiyaç duyuyoruz. Güvenlik sorunlarımız var” dedi ve Irak ordusunun 10 yıl daha savunmayı yalnız başına üstlenemeyeceğini belirtti.

Sözcü El Dabbağ, ayrıca Irak’ın işgali ya da bir savaşa karışmak gibi bir tehdit bulunmadığını, ancak gelecek 10 yılda Irak’ı savunacak bir ordunun ülkeyi koruması gerektiğini kaydetti. Hükümet sözcüsü El Dabbağ, diğer taraftan daimi ABD üsleri bulundurulmasını kabul etmeyeceklerini, bu ülkede yabancı askerin varlığını kabul edecek bir Iraklının bulunmadığını da syledi. Sözcü, “Amerika Amerika’dır, Irak ise Irak” diye konuştu.

/ BAĞDAT

18.12.2007


 

Sri Lanka’daki iç savaşı dinler arası diyalog bitirir

1983’ten beri ayrılıkçı Tamil Kaplanları ve hükümet güçleri arasında süren savaş sebebiyle kan kaybeden Sri Lanka’da, çatışmaların ancak dinler arası diyalog çalışmalarıyla sona erdirilebileceği belirtildi.

Ülkenin kuzey ve doğusunda bağımsızlık isteyen Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları örgütü ve yerel güvenlik güçleri arasındaki çarpışmaların son günlerde iyice kızışması üzerine, Cafna bölgesinde 12-13 Aralık tarihleri arasında geniş katılımlı dinler arası diyalog toplantısı organize edildi.

Cafna Halk Kütüphanesi’nde yapılan zirveye Sri Lanka’daki dini yetkililerin yanı sıra Kamboçya, Japonya, Norveç, Pakistan, Malezya, Hindistan ve Amerika’dan Budist, Hindu, Hıristiyan ve Müslüman liderler katıldı.

Misafir konuşmacı olan Japonya barış elçisi Yasushi Akashi, ülkede 30 yıldır süren kanlı çatışmaların din adamlarının gayretleri ile sonlandırılabileceğinini söyledi. Akashi, Cafna Halk Derneği’ne barış için ümitlerini yitirmemeleri tavsiyesinde bulundu.

/ COLOMBO

18.12.2007


 

Nejad’ın rapor yorumu: ABD’nin teslimiyet bildirisi

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD istihbaratının İran’ın nükleer programına ilişkin açıkladığı raporun “Washington yönetiminin İran karşısında teslimiyet bildirisi olduğunu” söyledi.

Devlet televizyonundan halka seslenen Ahmedinejad, nükleer programa ilişkin bilgi verirken ABD istihbarat raporuna da değindi ve “Bu rapor aslında İran karşısındaki bir teslimiyet bildirisiydi” dedi. Raporu, Washington yönetiminin İran’a karşı yanlış tutumunu değiştirmesi yönünde atılmış bir adım olarak gördüklerini ifade eden Ahmedinejad, raporun bazı eksikliklerine rağmen ileriye atılmış bir adım olduğunu kaydetti.

/ TAHRAN

18.12.2007


 

Irak’ta yine kan aktı: 39 ölü

Irak’ta El Kaide militanlarıyla Sünnî milisler arasında çıkan çatışmada en az 39 kişinin öldüğü bildirildi.

Polis kaynakları, El Kaide yandaşlarının Diyala vilayetindeki 2 köye saldırı başlattığını düzenlenen saldırıdan sonra çatışmaların patlak verdiğini belirtirken, militanlarla çatışmaya giren köylülerin çoğunun El Kaide ile mücadele eden Sünnî milisler olduğunu kaydetti.

Aynı kaynaklar, çatışmalarda köylülerden 17 kişinin öldüğünü El Kaide militanlarından da 22’sinin öldüğünü açıkladı.

/ BAKUBA

18.12.2007


 

Kırgızistan’da iktidar tekrar kazandı

Kırgızistan’da yapılan parlamento seçimlerine ilişkin kesin olmayan ilk sonuçlar iktidar partisinin önde olduğunu gösterdi.

Merkez Seçim Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, oyların yüzde 75,94’ünün sayıldığı ve bu sonuçlara göre iktidardaki Ak Jol Halk partisinin oyların yüzde 47,43’ünü aldığı bildirildi. Komisyonun açıklamasında, yarışı önde götüren partilerden Ata Meken Sosyal Partisinin yüzde 9,51, Sosyal Demokrat Partinin yüzde 4,65, Komünist Partinin yüzde 2,78, Turan Demokrat Partisinin de yüzde 1,95 oy aldığı belirtildi.

/ BİŞKEK

18.12.2007


 

Kuş gribi uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Pakistan ve Myanmar’daki kuş gribi haberlerini takiben, ülkelere, kuş gribi konusunda dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

Manila’da bulunan DSÖ’nün Batı Pasifik bölgesi sözcüsü Peter Cordingley, halk sağlığıyla ilgili durumun izlendiğini, erken harekete geçmenin olumlu sonuçlar ortaya çıkaracağını söyledi.

Cordingley, genelde bu aylardan başlayarak Nisan ayına kadarki sürenin riskli bir dönem olduğunu belirtti.

/ HANOY

18.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri