Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Osmanlı hattına İspanya ilgisi

Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) Osmanlı Hat Koleksiyonu’ndan seçmelerin yer aldığı ‘’Altın Satırlar: Sakıp Sabancı Müzesi’nden Osmanlı Hat San’atı’’ isimli sergisinin, İspanyol basınından büyük ilgi gördüğü bildirildi.

Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) Osmanlı Hat Koleksiyonu’ndan seçmelerin yer aldığı “Altın Satırlar: Sakıp Sabancı Müzesi’nden Osmanlı Hat Sanatı’’ isimli sergisinin, İspanyol basınından büyük ilgi gördüğü bildirildi.

Sabancı Holding’ten yapılan açıklamaya göre, İspanya Kültür Bakanlığı ile Sabancı Holding sponsorluğunda gerçekleştirilen sergi ile ilgili haberler İspanyol basınında geniş yer aldı.

İspanya’nın en yüksek tirajlı ve en etkin yayınlarından olan El Pais’in eki Semanal Dergisi, sergi açılışından bir gün önce yayınlanan sayısında koleksiyona 3 sayfa ayırdı.

Julia Luzán tarafından kaleme alınarak, hat san’atının tarihçesi ve felsefesiyle ilgili detaylı bilgilere yer verilen yazının girişi ‘’Sonsuza dek kavisli hatlar, görkemli sesli harfler. Osmanlılar tarafından icat edilen zarif el yazısı ile kaleme alınan kutsal metinleri oluşturan altın harfler. Beş yüz yıldan daha uzun geçmişi ile Sabancı koleksiyonunu oluşturan gerçek ziynetler’’ şeklinde yapıldı.

Yazıda, ‘’Büyük Türk iş adamlarından, Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı merhum Sakıp Sabancı, ailenin eski yazlık konutu olan İstanbul’un Emirgan semtinde, boğazın kıyısındaki güzel bir yalı olan ve halen kendi adını taşıyan müzede sergilenen Osmanlı el yazmasının etkileyici örneklerinden oluşan bir koleksiyonu derlemeyi başardı. Bu koleksiyondan örnekler, daha önce New York - Metropolitan, Paris - Louvre’da ve Berlin - Guggenheim müzelerinde sergilendi. Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın ifadeleri ile bu koleksiyondan ‘özel bir seçki’, şimdi Madrid ve ardından da Sevilla kentlerinde görülebilecektir’’ ifadelerine de yer verildi.

Yazıda, Sabancı koleksiyonunda ayrıca fermanların ve belgelerin donatıldığı imparatorluk monogamlarını oluşturan tuğraların da bulunduğu belirtildi.

“OSMANLI’NIN KUTSAL SÖZLERİ”

Açıklamaya göre, sergi açılışı sebebiyle düzenlenen ve İspanyol basının geniş katılımda bulunduğu basın toplantısının ardından, çeşitli gazetelerde konuyla ilgili haberler yer aldı.

Expasion, haberi ‘’Dünyanın En Önemli Türk El Yazısı Koleksiyonu Şimdi İspanya’da’’, ‘’Osmanlı İmparatorluğu’nun Kutsal Sözleri’’ başlığı ile okuyucularına duyurdu.

Ana Martinez tarafından kaleme alınan yazının girişinde, ‘’Altın Satırlar: SSM’den Osmanlı Hat Sanatı sergisi, İspanya’da açılmadan önce tüm dünyanın en büyük ve önemli müzelerinde san’atseverlerin beğenilerine sunuldu. Türk kültürünün derinliklerine nüfuz etme olanağı sağlayan toplam 96 yapıt. Sergide, Osmanlı âleminin bin bir gecesi yaşanacak ve yazı sanatının harikaları yerinde görülecek’’ bilgilerine yer verildi.

18.12.2007


 

Mevlânâ yılına “Şeb-i Arus”lu final

İstanbul Büyükşehir Belediyesince düzenlenen 2007 Mevlânâ Yılı Etkinlikleri, ‘’Şeb-i Arus’’ programıyla sona erdi. Abdi İpekçi Spor Salonu’ndaki programda, sema gösterisi, tasavvuf musikîsi, naat-ı şerifler, kaside ve gazeller yer aldı.

30 semazen ile gerçekleştirilen programda, sema gösterisinin yanı sıra solistler dahil 50 kişilik bir grup tasavvuf musikîsi icra etti.

Sunuculuğunu Bedirhan Gökçe’nin yaptığı program, izleyenlerden büyük alkış aldı.

“Mevlânâ Yılı’’ açılış resepsiyonu ile 19 Haziran’da başlayan 2007 Mevlânâ Yılı Etkinlikleri kapsamında, konserler, söyleşiler, senfonik gösteriler, konferanslar, sergiler, açık hava Mevlevî gösterileri, uluslararası neyzenler buluşması, ses ve ışık gösterileri, mevlevihane gezileri düzenlendi.

18.12.2007


 

“Alın Teri” ödülleri verildi

Albaraka Türk Katılım Bankasınca düzenlenen ‘’Alın Teri’’ konulu 1. Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Santralistanbul’daki ödül töreninde konuşan Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, fotoğrafçılığın, görme isteğinin, görüp de belgeleme isteğinin tetiklenmesiyle başlayan heyecanlı bir süreç olduğunu ifade etti.

Büyükdeniz, fotoğraf çekmeye başladıktan sonra ayrıntıların ne kadar önemli olduğunu gördüğünü ve farklılığın ayrıntılarla yakalanabildiğini fark ettiğini dile getirdi.

Jüri üyeliklerini Adnan Büyükdeniz, fotoğraf sanatçıları Şahin Dirican, İzzet Keribar, İbrahim Zaman ve Sabit Kalfagil ile Fotoğraf Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nadir Ede ve Albaraka Türk Kurumsal İletişim Müdürü Ekrem Şahin’in yaptığı yarışmada, 4 bin YTL tutarındaki ‘’Albaraka Türk Özel Ödülü’’nü, Aydın’dan Yücel Oruç kazandı.

Yarışmada, 3 bin YTL tutarındaki birincilik ödülünü, İstanbul’dan Arif Tanju Korkmaz, 2 bin YTL tutarındaki ikincilik ve bin YTL tutarındaki üçüncülük ödülünü İstanbul’dan Muhsin Divan kazanırken, 500 YTL tutarındaki 3 adet mansiyon ise Bursa’dan Gürsel Egemen Ergin, İstanbul’dan Ercan Aslan ve Malatya’dan Olcay Sarıkaya’ya verildi.

Verilen bilgilere göre, bu derecelerin dışında kalan ve jüri değerlendirmesinde seçilen toplam 98 eser, banka tarafından eser başına 300 YTL karşılığında satın alındı.

İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen ‘’Alın Teri’’ temalı fotoğraf yarışmasına, Türkiye genelinde 738 kişi, 1882 adet fotoğrafla katıldı.

Yarışmaya katılan eserlerden ilk 100’e girenler, 17-31 Aralık tarihleri arasında Sirkeci Garında sergilenecek. Ücretsiz gezilebilecek sergi, haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.

18.12.2007


 

Irak’taki savaş, fikir savaşıdır

Irak Kardaşlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ömer Kazancı, ‘’Bugün Irak’taki savaş düşünce, fikir savaşıdır’’ dedi.

Kazancı, Avrasya Yazarlar Birliği tarafından Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığının (TİKA) işbirliğiyle düzenlenen 1. Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi’nde soruları cevaplandırdı.

Irak savaşında, her savaşta olduğu gibi her yerin ‘’tarumar ve perişan olduğunu’’ belirten Kazancı, özellikle matbaacılık alanının büyük zararlar gördüğünü, yayıncılığın bir ara genel olarak durduğunu, gazeteciler ve dergicilerin işlerini kaybettiğini anlattı.

Kazancı, şöyle konuştu:

‘’ABD’nin Irak’a girmesi ile 2003 yılı Nisan ayında memlekette büyük bir yağma oldu, bütün kurum ve kuruluşlar yağma edildi. Bu, kültür kadar ekonomi ve sanayiyi de etkiledi ama bir yıl sonra herkes kendi teşebbüsü ile ayakta durmaya çalıştı. Kültür hayatında çalışanlar da kendilerini toparlamaya başladı. Dergi ve gazete çıkarmaya başladılar.’’

Savaştan önce ‘’iktidarın hoşuna gidebilecek, iktidarı okşayacak’’ yazılar yazıldığını, devletin bütün yayın organlarını sansürlediğini, dergi ve gazetelerin devletten izin almadan çıkarılamadığını ifade eden Kazancı, ‘’Şimdi öyle bir şey yok. Herhangi bir imtiyaz izni almadan, istediğiniz yerde dergi ve gazete çıkarabilirsiniz. Irak’ta şimdi yayıncılık alanında olağanüstü bir özgürlük var. Siyasetle ilgili herhangi bir dergi çıkarabilirsin’’ dedi.

18.12.2007


 

Devletin zirvesi orda olacak

UNESCO’nun 2007’yi Mevlânâ Yılı ilân etmesi ile ayrı bir anlam kazanan 734. Şeb-i Arus törenlerine bu yıl devletin zirvesinden çok sayıda isim katılması bekleniyor.

Mevlânâ’nın 734. Vuslat Yıldönümü törenlerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Necati Çetinkaya katılması bekleniyor. Yabancı ülkelerin temsilcilerinin de törene ilgi göstermesi bekleniyor.

18.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri