Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail El-Aksa’daki kazıya yine başladı

Ha’aretz gazetesi, hükümetin, Ağlama Duvarının bitişiğindeki Faslılar Kapısı alanındaki inşaat ve kazı çalışmalarının yeniden başlatılması talimatını verdiğini yazdı. Buradaki inşaat ve arkeolojik kazı çalışmaları, geçen Haziran ayında, Filistinlilerden gelen tepkiler ve uluslararası düzeydeki eleştiriler sebebiyle durdurulmuştu.

İsrail’in Ha’aretz gazetesi, hükümetin, Ağlama Duvarının bitişiğindeki Faslılar Kapısı alanındaki inşaat ve kazı çalışmalarının yeniden başlatılması talimatını verdiğini yazdı. Gazete, İsrail hükümetinin, İsrail Eski Eserler İdaresi’nden, şeffaflık ve ilgili taraflarla işbirliği içinde yürütülecek çalışmaların mümkün olduğunca çabuk tamamlamasını istediğini bildirdi.

Ağlama Duvarı’ndan El Aksa Camisi avlusuna geçişi sağlayan Faslılar Kapısı’ndaki inşaat ve arkeolojik kazı çalışmaları, geçen Haziran ayında, Filistinlilerden gelen tepkiler ve uluslararası düzeydeki eleştiriler nedeniyle durdurulmuştu. Eylül ayında İr Amim adlı İsrailli örgüt, kazı çalışmalarının yeniden başlatılması kararı alındığını duyurmuş, İsrail kabinesinin tek Müslüman Arap bakanı, Kadimalı Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Galib Macadele, hükümetten çalışmaların durdurulmasını talep etmiş ve kazılar bir süreliğine dondurulmuştu.

Ha’aretz gazetesi, Bakanlar Kurulunun 29 Kasımda, bakanlık temsilcilerinden oluşan komisyonun Eylül ayında aldığı, kazıların yeniden başlatılması yolundaki kararını onayladığını yazdı. Hükümetin, İsrail Eski Eserler İdaresi’ne, “arkeolojik değeri olmayan bütün buluntuların kaldırılması, tarihî değerlerin ve yapıtların estetiğinin korunması, güvenliğin sağlanması ve aynı zamanda sosyal haksızlıkları giderecek bir formül bulacak şekilde çalışmaların yürütülmesi talimatını verdiği” kaydedildi. İsrail kabinesinin, arkeolojik ve koruma amaçlı çalışmalar için 3,5 milyon İsrail şekeli ödenek ayırma kararı aldığı, Başbakanlık Müsteşarlığının da kazı alanındaki, tahmini bedeli 14 milyon Şekel olan daimi köprü inşaatı dahil, harcamaları denetlemekle sorumlu olduğu belirtildi. Bütçe kaynakları, kazılara ilişkin planlar Kudüs Bölgesel Planlama Komisyonu’nca onaylanır onaylanmaz tahsis kullanıma açılacak.

Bakanlık temsilcilerinden oluşan komisyonun, Eylül ayında verdiği karar sonrasında, Başbakanlık, çalışmaların yeniden başlatılmasında sorun olmadığını açıklamış, çalışmaların durmasının siyasî kararlardan kaynaklanmadığını, tamamen planlama ile ilgili sorunlar nedeniyle kazı çalışmalarına ara verildiğini belirtmişti.

/ KUDÜS

19.12.2007


 

Gazze’ye saldırı: 3 ölü

Gazze’de İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında 3 kişi öldü.

Filistinli görgü tanıkları ve hastane kaynakları, Gazze kentinde İslami Cihad mensuplarını taşıyan patlayıcı yüklü aracın hedef alındığını belirterek, saldırıda yoldan geçen 2 kişinin de yaralandığını söyledi. İsrail ordu sözcüsü de Gazze’ye saldırıyı doğrulayarak, hava saldırısının hedefinin İslâmî Cihad’ın, İsrail’e roket saldırısı düzenleyen mangalarından sorumlu üst düzey üyesi Macid Harazin olduğunu kaydetti. İslami Cihad örgütü de saldırıda biri üst düzey olmak üzere 3 mensubunun öldüğünü kabul etti. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde İsrail’e yönelik roket ya da havan saldırılarını durdurmak için operasyonlar yapıyor.

/ GAZZE

19.12.2007


 

Filistin’e siyasî destek daha önemli

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Paris’te önceki gün yapılan uluslararası konferansta Filistin devletine verilen siyasi desteğin, vaat edilen para yardımından daha önemli olduğunu söyledi.

Bir Fransız TV’sinde konuşan Kouchner, ‘’bütün dünyanın uzun zamandır beklediği, İsrail’le yan yana yaşayan Filistin devletinin kuruluşuna verilen siyasi destek, aslına bakarsanız vaat edilen 7,4 milyar dolardan çok daha kayda değer bir şey...’’ dedi. Kouchner, ‘’Bu elbette bağışçıların toplantısıydı, ama siyasi bir toplantıydı...’’ diye konuştu. Fransız Bakan, Filistin’e verilecek yardım paralarının, özellikle radikal Hamas hareketinin eline geçmemesi için sıkı kontrol gerektiğini de söyledi.

/ PARİS

19.12.2007


 

Hollanda’da, Müslüman kadına, doktor seçme hakkı

Hollanda’da doktorların örgütlü olduğu üst kuruluş KNMG, Müslüman kadın hastaların erkek doktorları kabul etmeme hakkı bulunduğunu savundu.

Hollanda Televizyonu NOS’un haberine göre KNMG, bir süre önce Amersfoort kentinde hamile olan Müslüman bir kadının erkek jinekoloğa muayene olmak istememesi üzerine bu görüşe vardı. Müslüman kadın, daha sonra başka bir doktor tarafından muayene edildi. Hastanenin başvurusu üzerine konuyu değerlendiren KNMG’ye göre, Müslüman kadınların normal durumlarda doktorları seçme hakkı olabileceğinin kabul edilmesine karşılık, ivedi müdahale gerektiren durumlarda bu söz konusu olamayacak. KNMG’nin vardığı bu yargının doktorlar arasında görüş ayrılığına yol açtığı, karşı çıkanların KNMG’yi Müslüman kadınları kollayan bir tutum takınmakla eleştirdiği kaydedildi.

/ AMSTERDAM

19.12.2007


 

Rice'tan Kerkük’e beklenmedik ziyaret

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, beklenmedik bir ziyaret yaptığı Irak’ta Kerkük’e de gitti.

Rice, şehir yöneticileriyle görüşmelerinden önce yaptığı açıklamada, Kerkük’ün “Irak’ın geleceği için, demokratik bir Irak için ve herkesin olacak bir Irak için önemli bir şehir olduğunu” söyledi. Rice’ın dünün Kerkük’te üslenmiş bir sivil-askerî onarım birliğini ziyaret etti. Aardından kent yöneticileri ve değişik siyasî kanatların yetkilileriyle bir araya geldi. Rice’ın dünkü Kerkük ziyareti sırasında bölgesel Kürt yönetimi liderleriyle ayrıca görüşme yapmamasının dikkate değer olduğu belirtildi.

/ KERKÜK

19.12.2007


 

Tayland’da 4 Müslüman öldürüldü

Tayland’da biri kafası kesilerek 4 Müslümanın öldürüldüğü bildirildi.

Polis, ülkenin güneyinde Müslümanların yoğun olduğu Yala vilayetinde silâhlı kişilerin bir köye baskın düzenleyerek 3 köy korucusunu öldürdüğünü, köy muhtarının da kafasını kopardığını belirtti. Saldırıda bir kişinin daha kolundan yaralandığı, ancak kaçmayı başardığı kaydedildi. Saldırıyı düzenleyenlerin kimliği tespit edilemezken, polis Malayların kurduğu “Runda Kumpalan Kecil’’ adlı silâhlı gruptan şüphe edildiğini bildirdi. Bu arada Yala’da düzenlenen başka bir bombalı saldırıdaysa 2 askerin ağır yaralandığı belirtildi. Saldırıyı üstlenen olmadı. Taylan’ın güneyindeki 3 vilayette yaşayan Malay kökenli Taylandlılar, nüfusunun çoğunluğu Budist olan Tayland’da yetkililerin kendilerine ikinci sınıf vatandaş muamelesi yaptığından şikâyet ediyor.

/ YALA

19.12.2007


 

Schumacher’e ceza yok

İtalya’daki bir randevuya yetişebilmek için Almanya’da Türk taksi şoförü Tuncer Yılmaz’ın Opel marka otomobilini kullanan eski Formüla-I Dünya Şampiyonu Michael Schumacher cezadan kurtuldu.

Coburg polis sözcüsü Ralf Wietasch, bu konuda yaptığı açıklamada, Yılmaz’ın tanık olarak ifadesinin alınacağını, ancak hız sınırının ihlal edildiği konusunda delil olmadığı için Schumacher’e ceza verilemeyeceğini belirtti.

/ BERLİN

19.12.2007


 

4 tank ve bin 500 Türk askeri sınırı geçti

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı 4 tank ve bin 500 askerin, kuzey Irak’ta sınırı geçtiği iddia edildi.

Kürt yönetimine bağlı yerel kaynaklar, yaptıkları açıklamada Türk uçaklarının düzenlediği hava operasyonunun ardından 4 tank ve bin 500 Türk askerinin sınırı geçtiğini ve bölgeden çatışma sesleri geldiğini söyledi.

/ ERBİL

19.12.2007


 

Barzani'den tehditkâr sözler

Kuzey Irak’taki yerel Kürt hükümetinin başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye’nin yaptığı hava harekâtından ABD’yi sorumlu tutarak, “Operasyon tekrarlanırsa sorun büyür” dedi.

Neçirvan Barzani, Mesut Barzani’nin Türkiye’nin Irak’ta düzenlediği operasyonu protesto için Irak’ta bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmeye gitmeyeceğini söyledi. Bu operasyonla ilgili sorumluluğu ABD’nin üstlenmesini isteyen Neçirvan Barzani, şöyle konuştu:

“Irak hava sahası ABD’ye bağlıdır. Operasyonun tekrarlanmaması lâzım. Bir daha olursa işler daha da zor olur. Operasyonun tekrarlanmamasını istiyoruz. Irak’ın güvenliği olumsuz etkilenir. Mesut Barzani, Türkiye’nin operasyonunu protesto için Rice ile görüşmeye gitmiyor. Bu sorun sadece askerî yollarla çözülmez. Diplomatik ve siyasi çözümler de devreye sokulmalıdır.”

Irak hükümet sözcüsü Ali El Dabbağ ise terör örgütü PKK’ya karşı operasyonun kabul edilemez olduğunu savundu. Dabbağ, “Irak, Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden PKK tehdidini anlıyor. Ancak Irak’a herhangi bir Türk müdahalesini reddediyor” dedi.

/ KERKÜK

19.12.2007


 

Türkiye’nin AİHM hakim adayları sınavdan geçti

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Hukuk İşleri Alt Komisyonu, Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) temsil edecek yeni hakim için hükümet tarafından önerilen üç adayı sözlü sınavdan geçirdi.

Hükümet, Prof. Dr. Ruşen Ergeç, Prof. Dr. Işın Karakaş ve Prof. Dr. Ali Ulusoy’u aday göstermişti. Türkiye’nin adaylarını dinleyen Alt Komite, nihai kararı verecek AKPM genel kuruluna görüş bildirecek.

AKPM’nin 22 Ocak tarihinde düzenlenecek genel kurul oturumunda, üç adaydan birisi oylanarak, yeni Türkiye hakimi olarak seçilecek. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) genel kurulunda ekim ayı başında yapılması öngörülen ilk seçim ertelenmişti.

Seçimin ertelenmesine gerekçe olarak, AKPM Başkanlık Divanının Türkiye’nin önerdiği üç kişilik listeyi iade etmesi gösterilmişti.

AKPM Başkanlık Divanı, önerilen Türk adaylar arasında “çok fazla seviye farkı” bulunduğu gerekçesiyle ilk listeyi iade etmişti. AİHM’de son 9 yıldır Rıza Türmen yargıç olarak Türkiye’yi temsil ediyordu.

/ PARİS

19.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri