Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Milyonlar hacı oldu

Dünyanın dört bir yanından gelen 4 milyona yakın hacı adayı, haccın en önemli bölümü olan Arafat Vakfesi için Arafat’a çıktı. Hacı adayları, dün sabah erken saatlerden itibaren Arafat’ta duâlar edip, Cebel-ü Rahme tepesini ziyaret ediyor. Yaklaşık 100 bin Türk hacı adayının da aralarında bulunduğu milyonlarca Müslüman, her Müslüman’a hayatlarında bir kez farz olan hac ibadetlerini yerine getirmek için geldikleri Mekke’de haccın en önemli bölümü için önceki gün öğleden sonra Arafat’a çıkmaya başladı.

Mekke’de kaldıkları otellerden araçlarla Arafat ovasına giden hacı adayları geceyi burada geçirdi. Bazı hacı adayları da, Mescid-i Nemire denilen ve yaklaşık 1 milyon kişinin namaz kılabildiği cami civarında geceyi geçirdi. Bazı hacı adaylarının yatarak dinlendiği, bazılarının da gezerek vakit geçirmeye çalıştığı görüldü.

Türk hacı adaylarıysa sabaha kadar süren taşıma çalışmasıyla Arafat’a ulaştı. Türk hacı adayları, geceyi çadırlarında geçirdikten sonra, diğer ülkelerin hacı adaylarıyla birlikte Hz. Adem ile Hz. Havva’nın yeryüzünde ilk buluştukları nokta olarak bilinen Cebel-ü Rahme tepesine çıktı. Hacı adayları, burada günahlarından af olunması için duâ etti.

ARAFAT’TA 2 MİLYON KİŞİYE

KUMANYA DAĞITIMI

Arafat’ta, hacı adaylarına yardım amaçlı yemek dağıtımı için Suudi Arabistanlı iş adamı Mahmut El Amudi’nin bu yıl yapımını bitirdiği ve 2 milyon kişiye kumanya dağıtılabilen aşevi de faaliyete geçti. İş adamı Amudi de dağıtım hizmetlerini yerinde görmek için Arafat’a geldi. Amudi, 1700 işçinin çalıştığı tesisle ilgili olarak şunları söyledi: “2 milyon Arafat’ta, 2 milyon da Müzdelife’de olamak üzere hacılara kumanya dağıtacağız. Kadınlara ve erkeklere ayrı ayrı yerlerde dağıtım yapıyoruz. Yemeklerin yanı sıra çay ve kahve de veriyoruz.”

Amudi, kumanya dağıtımının ne kadara mal olduğu sorusunaysa “Biz karşılığını Allah’tan bekliyoruz” diye gülerek cevap verdi.

MESCİD-İ NEMİRA CAMİİNDE

YÜZ BİNLER VAKFEYE DURACAK

Bu arada Arafat’ta bulunan Mescid-i Nemira Camisi de Arafat için hazırlandı. Camide yüz binlerce kişi öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek kıldı ve cem-i tehir etti. Camide aynı zamanda Arafat hutbesi de okundu. Abbasiler döneminde yapılan cami, birçok kez elden geçirilerek günümüze kadar geldi. Son gelişmelerden sonra caminin ön bölümünün Arafat sınırlarının dışında, arka bölümünün de Arafat sınırlarının içinde kaldığı belirtiliyor.

/ ARAFAT

19.12.2007


 

HAYVANCILIK CANLANIYOR

2 milyon küçükbaş, 600 bin de büyükbaş hayvanın kurban edileceği bu bayramda, Türk halkının sadece kurban kesimi için yapacağı harcama 2.5 milyar YTL’yi aşacak. Ankara Ticaret Odası’nın (ATO), Kurban Bayramı öncesinde, yaptığı araştırmaya göre, bayramın sektörlerde oluşturacağı canlanmada yüzü gülecek ilk sektör hayvancılık.

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO), Kurban Bayramı öncesinde, yaptığı araştırmaya göre, bayramın sektörlerde oluşturacağı canlanmada yüzü gülecek ilk sektör hayvancılık. Bir koyunun 250 ila 400 YTL arasında satıldığı bayram öncesinde büyükbaş hayvanların satış fiyatı da bin 500 YTL ile 3 bin YTL arasında değişiyor. Tarım Bakanlığı’nın verileri doğrultusunda yapılan tahminlere göre 2 milyon küçükbaş, 600 bin de büyükbaş hayvan kurban edilecek. Buna göre Türk halkı sadece kurban için yaklaşık 2.5 milyar YTL para harcayacak.

İNTERNETLE 110 BİN BAĞIŞ

Bu Kurban Bayramında kurban kesmek yerine hayır kurumlarına bağış yapanlar da olacak. 2006 yılında 110 bin bağış yapılmıştı, bu yıl bu sayının daha da artması bekleniyor.

40 MİLYON YTL’LİK DERİ TOPLANACAK

Kurban Bayramında her yıl tartışmalara yol açan konulardan biri de kurban derisi toplanması. Türk Hava Kurumu dışında kurban derisi toplayan dernek, vakıf, cami gibi kuruluşlar da bulunuyor. Yaklaşık 2 milyon koyunun ve 600 bin büyükbaş hayvanın kurban edildiği hesaplanırsa, kurban derilerinin ekonomik değeri, yaklaşık 40 milyon YTL’yi buluyor.

ADRESE TESLİM KURBAN

Özellikle büyükşehirlerde kurban satın alma, kesme, taşıma işlerinin zahmetli olması, son birkaç yıldır büyük alışveriş merkezlerinin adrese teslim kurban satışı yapmasına sebeb oldu. Kredi kartına taksitle kurban satışı da yapan bu marketlerde, vatandaşlar, internet üzerinden kurbanlık siparişini verebiliyor. Din görevlisi, veteriner hekim ve noter huzurunda kesilecek kurbanlar, parcalanmış bir şekilde özel bir koli ieçerisinde, istenen adrese teslim ediliyor.

KASAPLAR BİLEK GÜCÜNDEN KAZANACAK

Kurban Bayramlarının ardından et satışlarının yaklaşık yüzde 70 oranında düşmesi sebebiyle zor günler geçiren kasaplar, bayramda bilek gücünü kullanarak kazanç sağlayacak. Kurban kesim ücretleri hayvanın büyüklüğüne göre 25 YTL ile 100 YTL arasında değişiyor.

ÖNCEKİ BAYRAMDA 793 MİLYON YTL HARCANDI

Bankalar Arası Kart Merkezi verilerine göre, Yılbaşı ve bir önceki Kurban Bayramını içine alan 29 Aralık 2006 ile 3 Ocak 2007 tarihleri arasında 793 milyon 197 YTL’lik kredi kartı cirosu gerçekleştirildi. Kurban Bayramı ve yılbaşı için gerçekleştirilen alış verişlerde en önemli miktar market ve alış veriş merkezlerinin olurken, tatil ve akraba ziyaretleri sebebiyle akaryakıt satışı, harcamalarda ikinci sıraya oturdu. Bu kez Kurban Bayramı ile yılbaşı arasında 8 günlük süre bulunması sebebiyle bayram alış verişinin 500 milyon YTL’de kalacağı tahmin ediliyor.

OTOBÜS BİLETLERİ TÜKENDİ

Kurban Bayramı tatilinin 4 günle sınırlı olması, uzun tatil dönemleri kadar olmasa da turizm sektöründe de canlanmaya yol açacak. Yurtdışına tatile gidecek olan 70 bin vatandaşın dışında Kurban Bayramı’nda yurt içi seyahatlerde de artış gözleniyor. Kurban Bayramı öncesinde otobüs firmalarında yüzde 100’e yakın doluluk oranı yaşanıyor. Türk Hava Yolları’nda ise yurt içi hatlarda biletler günler öncesinden tükendi.

/ ANKARA

19.12.2007


 

Gül: Hedef terör örgütü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kuzey Irak’a yönelik operasyonu değerlendirirken, Türkiye’nin hedefinin terör örgütü olduğunu herkesin gördüğünü belirterek, “Bunun dışında herhangi bir amaç yoktur. Irak Türkiye’nin komşusudur. Iraklıları da bu terör belâsından kurtarmak istiyoruz” diye konuştu.

Gül, Konya Valiliğini ziyaretinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin terör örgütünün Kuzey Irak’taki kamplarına yönelik operasyon ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, Gül, ‘’Türkiye’nin terörle mücadelesinin kararlılıkla devam ettiğini’’ söyledi. Bütün devlet organları arasında güzel bir uyum, işbirliği ve planlama olduğunu ifade eden Gül, ‘’Yapılması gereken ve gereği olan yapılmış oldu’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin hedefinin terör örgütü olduğunu herkesin gördüğünü belirterek, ‘’Bunun dışında herhangi bir amaç yoktur. Irak Türkiye’nin komşusudur. Iraklılar’ı da bu terör belâsından kurtarmak istiyoruz’’ diye konuştu.

Terör örgütünün sadece Türkiye’nin değil Iraklılar’ın da başına bela olduğunu anlatan Gül, Irak’ın da kendi topraklarını terör örgütünden temizleyemediğini kaydetti. Gül, operasyonun uzun menzilli uçuşlarla gerçekleştirildiğini hatırlatarak, her şeyin başarılı bir şekilde gerçekleştiğini söyledi.

Gül, başka bir soru üzerine, bütün dünyanın Türkiye’nin art niyeti olmadığını gördüğünü belirterek, ‘’Neticede herkes anladı ki, Türkiye bu mücadelede haklı. Normalde, biliyorsunuz, operasyonlar olduğunda uluslararası boyutları farklı ortaya çıkar’’ diye konuştu. Gül, bu konuda Türkiye’nin tezlerini anlatmasını ve dünyanın dikkatini çekmesini bildiğini söyledi.

Terörle mücadelenin uluslararası işbirliği gerektirdiğini ifade eden Gül, son operasyonda bu işbirliğinin de sağlandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, ‘’terörle mücadelenin sosyo-ekonomik ve kültürel boyutu bağlamında dağdan inişlerin sağlanabilmesi için ne tür çalışmalar yapıldığının’’ sorulması üzerine, ekonomik, sosyal ve psikolojik çalışmaların uzun zamandır kapsamlı bir şekilde yürütüldüğünü ve bunlara yenisinin eklenebileceğini belirtti.

/ KONYA

19.12.2007


 

Sınırötesi bayramlaşma

Reyhanlı İlçesi Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Kurban Bayramı dolayısıyla Suriye’deki akrabalarında yatılı olarak 48 saat konaklayacak Türk vatandaşlarının toplu taşımacılığı tercih etmelerini istedi.

Şanverdi, yaptığı açıklamada, Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan Kurban Bayramı’nda 28 bin Türk vatandaşının Suriye’deki akrabalarıyla bayramlaşmaya gideceğini söyledi. Cilvegözü Gümrük Kapısı’nda modernizasyon çalışmaları sonrasında yığılmaların önlendiğini, personel sayasının artırıldığına dikkati çeken Şanverdi, şunları kaydetti:

‘’Bayramda Suriye’ye gidecek vatandaşlar toplu taşımacılığı tercih etmeleri gerekir. Bu hem trafik yoğunluğunu bir nebze de olsa engeller hem de benzin, mazot tasarrufunu sağlar. Bu konuda toplu taşımacılık yapan firmalarla da görüşmeler yaptık. Bayramın ilk günü sabah erken saatlerde Suriye’ye geçişler başlayacak. Bab-ül Havva Gümrük Kapısı’na 3, Halep’e ise 5 YTL ücret alınacak. 8 yaşından küçük çocuklardan ücret alınmayacak.’’

Şanverdi, Suriye’ye gidecek vatandaşların verilen süreye uymalarını da istedi.

/ HATAY

19.12.2007


 

Teşrik Tekbirleri başladı

Teşrik Tekbirleri bugün sabah namazından itibaren başladı. Bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar (ikindi dahil) devam edecek.

19.12.2007


 

Bayram namazı saatleri

Kurban Bayramı namazı, Ankara’da 07.51’de, İstanbul’da 08.11’de, İzmir’de 08.08’de, Hakkâri’de ise 06.59’da kılınacak.

Diyanet İşleri Başkanlığından alınan bilgiye göre, illerdeki bayram namazı saatleri şöyle: Adana: 07.31, Adıyaman: 07.22, Afyonkarahisar: 07.56, Ağrı: 07.10, Amasya: 07.42, Ankara: 07.51, Antalya: 07.49, Artvin: 07.20, Aydın: 08.04, Balıkesir: 08.10, Bilecik: 08.04, Bingöl: 07.17, Bitlis: 07.08, Bolu: 07.59, Burdur: 07.54, Bursa: 08.07, Çanakkale: 08.18, Çankırı: 07.51, Çorum: 07.45, Denizli: 07.58, Diyarbakır: 07.14, Edirne: 08.23, Elazığ: 07.21, Erzincan: 07.24, Erzurum: 07.18, Eskişehir: 08.00, Gaziantep: 07.23, Giresun: 07.33, Gümüşhane: 07.27, Hakkari: 06.59, Hatay: 07.25, Isparta: 07.53, Mersin: 07.33, İstanbul: 08.11, İzmir: 08.08, Kars: 07.13, Kastamonu: 07.53, Kayseri: 07.36, Kırklareli: 08.21, Kırşehir: 07.43, Kocaeli: 08.06, Konya: 07.45, Kütahya: 08.01, Malatya: 07.23, Manisa: 08.08, Kahramanmaraş: 07.26, Mardin: 07.10, Muğla: 07.59, Muş: 07.12, Nevşehir: 07.39, Niğde: 07.37, Ordu: 07.35, Rize: 07.25, Sakarya: 08.04, Samsun: 07.43, Siirt: 07.07, Sinop: 07.50, Sivas: 07.34, Tekirdağ: 08.17, Tokat: 07.38, Trabzon: 07.28, Tunceli: 07.21, Şanlıurfa: 07.17, Uşak: 08.00, Van: 07.04, Yozgat: 07.43, Zonguldak: 08.01, Aksaray: 07.41, Bayburt: 07.23, Karaman: 07.40, Kırıkkale: 07.48, Batman: 07.11, Şırnak: 07.04, Ardahan: 07.17, Iğdır: 07.06, Kilis: 07.23, Bartın: 08.00, Karabük: 07.57, Yalova: 08.08, Osmaniye: 07.27, Düzce: 08.02.

YURT DIŞINDA NAMAZ SAATLERİ

KKTC’nin başşehri Lefkoşa’da bayram namazı saat 07.32’de kılınacak. Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkelerinde bazı merkezlerdeki bayram namazı saatleri ise şöyle: Bakü: 08.45, Nahcivan: 08.58, Bişkek: 08.16, Taşkent: 08.31, Duşambe: 08.22, Batum: 09.23, Almatı: 09.09, Aşkabat: 09.02, Tiran: 07.49, Atina: 08.21, Gümülcine: 08.26, İskeçe: 08.28, Selanik: 08.34, Saraybosna: 08.05, Mostar: 08.06, Sofya: 08.41, Üsküp: 07.45, Bükreş: 08.37, Belgrad: 08.02. Avrupa şehirlerinden (yerel saatler) Brüksel’de 09.41, Helsinki’de 11.11, Paris’te 09.36, Strasbourg’da 09.13, Stockholm’de 10.20, Londra’da 09.04, Berlin’de 08.17, Dusseldorf’da 09.34, Frankfurt’da 09.19, Köln’de 09.31, Stuttgart’ta 09.08’de bayram namazı kılınacak. Bayram namazı, Washington’da saat 08.07, New York’ta 08.02, Los Angeles’ta 07.35, Sydney’de 06.21, Melbourne’de 06.36, Tokyo’da ise 07.29’da kılınacak.

GAZETEMİZDE BAYRAMLAŞMA

Yarın gazetemizin Güneşli tesislerinde kılınacak bayram namazının ardından bayramlaşmak üzere okuyucularımızla bir araya geleceğiz.

/ ANKARA

19.12.2007


 

Mevlânâ’ya yoğun ilgi

Mevlânâ’nın 734. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri’nde bu yıl 10 farklı makamda bestelenmiş Mevlevî ayini ile sunulan 33 sema gösterisini toplam 80 binden fazla kişi izledi.

19.12.2007


 

Demirtaş tutuklandı

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, sahte-çürük raporu yüzünden bugün askeri mahkemece tutuklandı.

Tüberküloz hastalığı gerekçesiyle sahte çürük raporu alarak askerlikten kaçtığı iddia edilen DTP lideri Nurettin Demirtaş Askeri Ceza Kanunu’nun 81. maddesinde yeralan ‘Askerlikten kurtulmak için hile yapanlar’ başlıklı maddesi uyarınca tutuklandı. Demirtaş, Sincan Cezaevi’ne konuldu.

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, Demirtaş’ın tutuklanmasını “skandal” olarak nitelendirerek, “Bu, Türkiye’deki hukuksuzluğun doruğa ulaşmasıdır” görüşünü savundu.

Türk, Demirtaş hakkında daha önce bir yakalama emri bulunmadığını, bu emrin Demirtaş’ın Türkiye’ye dönüşü sırasında uçaktayken çıkarıldığını iddia etti.

/ ANKARA

19.12.2007


 

DP’de kongre heyecanı

Demokrat Parti (DP) 4. Olağanüstü Büyük Kongresi, 6 Ocakta Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu’nda toplanacak.

Gündeme göre kongre, 6 Ocak 2008 Pazar günü saat 10.00’da çalışmalarına başlayacak. Başkanlık divanının oluşturulmasının ardından Genel Başkan Mehmet Ağar gündemle ilgili sunuş yapacak.

Genel İdare Kurulu (GİK) ve Merkez Karar Kurulu raporları ile gelir-gider kesin hesap raporunun okunması, müzakeresi ve karara bağlanmasının ardından genel başkan adayları açıklanacak ve adaylar konuşmalarını gerçekleştirecek.

Genel Başkan seçiminin ardından Genel İdare Kurulu (GİK), Merkez Karar Kurulu ve Yüksek Haysiyet Divanı organlarının yedek ve asil üyelerinin seçimleri gerçekleştirilecek. Dilek ve temennilerin ardından kongre, çalışmalarını tamamlayacak.

17-18 Kasımda yapılması planlanan kongre, Genel Başkan Mehmet Ağar tarafından iptal edilmişti. Ardından GİK, kongrenin 6 Ocak tarihinde yapılmasına karar vermişti.

Ağar, yaptığı açıklamada, kongrede aday olmayacağını, Hüsamettin Cindoruk’un genel başkan adayı olacağını açıklamıştı.

Eski İstanbul il başkanlarından Süleyman Soylu, Gazeteci Nevval Sevindi ve eski genel sekreterlerden Serhan Yücel genel başkanlık için adaylıklarını açıkladılar.

/ ANKARA

19.12.2007


 

Demokratik çözüm umudu azalıyor

Türkiye Barış Meclisi, son günlerde yaşanan gelişmelerin Kürt sorununun demokratik yollardan çözümü konusundaki umutları tüketme amacına hizmet edeceği endişesini taşıdığını açıkladı.

Türkiye Barış Meclisi Sözcüleri Yüksel Mutlu, Ayhan Bilgen ve Prof. Dr. Cengiz Güleç’in yaptığı açıklamada, sınır ötesi operasyonun sorunların barışçıl yollarla çözüm yollarını tümüyle tıkama isteğini ortaya koyduğu ileri sürülürken, “Bir yandan silâh bıraktırmak için nasıl bir yasal düzenleme gerektiği tartışmaları başbakan ve meclis başkanı tarafından yürütülürken gerçekleştirilen bu operasyon demokratik yollardan çözüm konusundaki iyi niyet ve iradenin ne derece anlamlı, inandırıcı olduğunu da ortaya koyuyor” denildi. Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın sınır ötesi operasyonunu magazin televizyonculuğunun örnekleri ile tanımlamasının konuya yaklaşımdaki tutarsızlığını gözler önüne serdiğinin belirtildiği açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Hukuk devleti ve barışa dair umutların yeşermesinde önemli bir fırsat niteliğinde ki Şemdinli dâvâsında daha önce de işaret edildiği gibi ‘iyi çocukların aklanması’ sorgulamanın ucunun hiçbir yere gitmeyeceğini bir kez daha göstermiştir.

DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş’ın hava alanında gözaltına alınması da ülkede yaşanan olağan üstü uygulamaların devam ettiğinin göstergesidir.

Yaşanan bütün bu gelişmelerin toplumsal barış ve Kürt sorununun barışçıl, demokratik yollardan çözümü konusundaki umutları tümüyle tüketme amacına hizmet edeceği endişesini taşıyoruz. Barışa dair taleplerimizdeki kararlılığımızı anayasa konusunda etkinliklerimizle sergilemeye devam edeceğimiz duyarlı tüm kamuoyunun bilmesini istiyoruz. Her zaman söylüyoruz ve söylemeye devam edeceğimiz şey Kürt sorunun şiddetle çözülemeyeceğidir, barış umutlarımız tüketilmeye çalışılsa da bizler Türkiye Barış Meclisi olarak barışı savunmaya kararlılıkla sürdüreceğiz.”

YENİ ASYA / ANKARA

19.12.2007


 

Hisarcıklıoğlu: AB’de lider yok

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’AB’nin bence en büyük sorunu lider eksikliğidir’’ dedi.

Gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını cevaplandıran Hisarcıklıoğlu, bir gazetecinin, sınır ötesi operasyona ilişkin sorusu üzerine, ‘’Türkiye’nin terörle mücadele etmesi kendisinin meşru hakkıdır’’ dedi.

Bu konuyu, bütün dünya kamuoyunun desteklediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ‘’Sonuna kadar Türkiye’nin kendi sınırları dışında Türkiye’ye bir müdahale varsa sınırları dışında da müdahalede bulunabilir’’ diye konuştu.

“BU, AHDE VEFA İLKESİNE İHANETTİR’’

Bir gazetecinin, AB katılım müzakereleri sırasında Fransa’nın müdahalesiyle Türkiye’ye ilişkin sonuç bildirgesinden katılım sözcüğünün çıkarılmasının müzakere sürecini ne yönde etkileyeceğini sorması üzerine de Hisarcıklıoğlu, bu konuyu sadece Fransa olarak ele almadıklarını, bütün AB üyesi ülkeler toplamında ele aldıklarını bildirdi. Fransa’nın bu yönde teklif vermiş olabileceğini, ancak diğer üye

ülkelerin de bunu kabul ettiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu yüzden bütün AB ülkelerinin bu kapsamda ele alınması gerektiğini söyledi. Hisarcıkloğlu, ‘’Bu, ahde vefa ilkesine ihanettir. Ahde vefa ilkesi çerçevesinde bu karar alınmamıştır’’ diye konuştu.

Söz konusu kararın dünya kamuoyunda AB’nin vermiş olduğu sözlere, atmış olduğu imzalara ne kadar sadık kaldığını gösterdiğine de vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, ‘’AB’nin bence en büyük sorunu lider eksikliğidir’’ değerlendirmesinde bulundu.

/ ANKARA

19.12.2007


 

Kardak 11 günde 17 kez ihlâl edildi

Genelkurmay Başkanlığı, Yunanistan’a ait 2 sahil güvenlik botunun önceki gün Kardak Kayalıkları bölgesinde Türk karasularını ihlâl ettiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan kara suyu ihlâllerine ilişkin duyuruya göre, Kardak Kayalıkları bölgesinde Yunanistan’a ait bir sahil güvenlik botu 06.46-17.30 saatleri, bir başka sahil güvenlik botu da 12.00-18.10 saatleri arasında Türk kara sularını ihlâl etti. Gerekli girişimlerde bulunulması maksadıyla olaylar Dışişleri Bakanlığına bildirildi.

Bu arada, 11 günde Kardak Kayalıkları bölgesinde meydana gelen ihlâl sayısı ise 17’ye yükseldi.

/ ANKARA

19.12.2007


 

Bardakoğlu: Hepimiz Allah’ın huzurundayız

Arafat’ta Türk hacı adaylarına seslenen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, ‘’Hepimiz Allah’ın huzurundayız’’ dedi.

Prof. Dr. Bardakoğlu, Arafat’ta kılınan öğle namazının ardından Türk hacı adaylarına hitap etti. Bardakoğlu konuşmasında, hacı adaylarının hayat boyu hayalini kurduğu kutsal topraklarda olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek ‘’Hazreti Adem’den bu yana peygamberlerin hatırasının zihinlerde, Allah’ın Resulü’nün Arafat’ta irat ettiği (söylediği) Veda Hutbesi’nin de kulaklarda yankılandığını’’ kaydetti. İmanın tazelendiği, ibadet bilincinin derinleştiği, din kardeşliğinin duygu ve davranışlara döküldüğü, İslâm dinine mensup olmanın onur ve heyecanının yaşandığı müstesna bir zaman diliminde bulunulduğunu anlatan Bardakoğlu, Hac esnasında yapılan her ibadetin bilinen ve bilinmeyen birçok anlamı ve hikmeti bulunduğunu ifade etti.

Bardakoğlu, dilleri, ırkları, renkleri ve kültürleri farklı fakat imanları ve gönülleri bir milyonlarca Müslümanın bir araya geldiği bu büyük günde Hac ihramıyla Arafat’ta bulunmanın büyük bir mutluluk olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: ‘’İşte bugün ayrılıkları ve farklılıkları, kin, bencillik, dargınlık, kendini beğenmişlik gibi bütün duyguları kalbimizden silmiş olarak Arafat’tayız. Hepimiz Allah’ın huzurundayız. Kıyameti ve mahşeri hatırlatan ihramlarımız içinde Rabbimize dönüşün arefesindeyiz. Irkımız, tenimizin rengi ve konuştuğumuz dil ne olursa olsun hep birlikte Hazreti Adem ve Hazreti Havva’nın çocukları, Hazreti İbrahim’in dâvetlisi olarak burada bulunuyoruz.’’

Prof. Dr. Bardakoğlu’nun konuşmasının ardından Arafat’taki bütün hacı adayları Vakfe duâsını okudu.

19.12.2007


 

Gümrük Birliği revize edilmeli

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, AB ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşmasının Türkiye’ye zarar vermeye başladığını ifade ederek, anlaşmanın revize edilmesi gerektiğinii söyledi.

Basın mensuplarıyla biraya gelen Yalçıntaş, AB iki taraflı ticaret anlaşmalarının Türkiye ekonomisini büyük zararlar vermeye başladığını söyledi. Yalçıntaş, şöyle konuştu:

“AB, Güney Kore ve Latin Amerika ile iki taraflı serbest ticaret anlaşması imzalayarak AB çıkışlı malların bu ülkelere ucuza girmesini sağlıyor, öbür taraftan da bu ülkelerden gelen malların ucuza girmesini sağlıyor. Gümrük duvarlarını aşağı çekiyor. Biz Türkiye olarak AB’nin içinde olan bir ülke olarak bu anlaşmalara uymak zorundayız. Örneğin Kore bize mal verirken onların mallarını Gümrük Birliğinin bir gereği olarak ucuza alırken, bizim malımızı Güney Kore AB’ye üye olmadığımız için ucuza girmesine izin verilmiyor.”

Gümrük Birliği’nin iptal edilmesini istemediklerini ayrıca bu anlaşmanın Türkiye’ye büyük bir yarar sağladığını belirten Yalçıntaş, “Türkiye, Gümrük Birliğinden çok faydalandı. Bugün siz Türkiye’nin geldiği noktaya baktığınızda bunda Gümrük Birliğinin faydalarını görebilirsiniz. Bürüksel, ticaret anlaşmalarında farklılığa gitti. Bu farklılığı dikkate alarak Gümrük Birliğinin yeniden düzenlenmesi lâzımdır” diye konuştu.

YENİ ASYA / İSTANBUL

19.12.2007


 

Kurtalan Ekspresi raydan çıktı

İstanbul-Kurtalan seferini yapan Kurtalan Ekspresi, Malatya’da raydan çıkarak devrildi.

Malatya Garı’ndan hareket eden 51542 sefer sayılı yolcu treni, Hatunsuyu beldesi Karaoğlu mevkisinde henüz belirlenemeyen bir nedenle raydan çıktı. 7 vagonu raydan çıkan trenin 3 vagonu devrildi. Kaza yerinde incelemelerde bulunan Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, olayda can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu kaydetti. Kaza sebebinin teknik inceleme sonucu ortaya çıkacağını ifade eden Vali Daşöz, “Yolcuların tahliye işlemleri ve yollarına devam etmeleri için gerekli çalışma tamamlanmıştır” diye konuştu.

Trendeki 250 yolcu, kaza bölgesine getirilen otobüslerle yollarına devam etti.

/ MALATYA

19.12.2007


 

Birliğimizi bozmaya çalışanlara en anlamlı cevap bayramlardır

AKP Şanlıurfa Milletvekili Çağla Aktemur Özyavuz, Kurban Bayramı’nın barışın ve sosyal dayanışmanın simgesi olduğunu belirterek, bütün İslâm aleminin bayramını kutladı.

Özyavuz, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, bayramların, toplum olarak birlik ve beraberliğin daha yoğun hissedildiği özel günler olduğuna işaret ederek, bu günlerde sevinçlerin ve mutlulukların paylaşıldığını ifade etti. Milletvekili Özyavuz mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Öncelikle Kurban Bayramı’nın, ülkemize sağlık, mutluluk ve aydınlık ufuklar getirmesi dilerim. Toplum olarak birlik ve beraberlik anlayışının daha çok arttığı ve geliştiği bu güzel günlerde herkesi birlik ve beraberliğe dâvet ediyorum. Birlik ve beraberliğimizi bozmaya çalışanlara vereceğimiz en anlamlı cevaplardan biri bayramlarımızdır. Kurban Bayramı, bizi nasıl birbirimize daha da yakınlaştırıyorsa, her gün öyle yakın olalım. Halkımızın bu birlik ve beraberlik içerisinde geçireceği bayramını en içten dileklerime kutlarım.”

/ ŞANLIURFA

19.12.2007


 

Kurbanlıklar tükeniyor

Kurban Bayramı’na bir gün kala pazarlarındaki hayvanların çoğu satılmış. Küçükbaş hayvanların fiyatları 250-500, büyükbaş hayvanların ise 1 ila 5 bin YTL arasında değişiyor. Hayvan sahipleri satışlardan memnun olurken, maliyetlerin artmasından şikâyetçi.

Bağcılar, Mahmutbey’de kurulan kurbanlık pazarına Anadolu’nun çeşitli yörelerinden kurbanlıklar getirilmiş. Kurbanlıkların çoğu satılmış, satıcılar ellerinde kalan bir iki hayvanının satılması için soğukta bekliyor. Kurban almayan vatandaşlar soğuk havaya rağmen pazarlarda uygun fiyata kurban almak için dolaşıyor.

Pazara Kastamonu’dan gelen İsmail Akkamış, 20 tane büyükbaş hayvan getirmiş. Kurbanlıklardan 18 tanesini satan Akkamış, fiyatlarının 1000 YTL ile 4 bin YTL arasında değiştiğini söylüyor. Hayvanları İstanbul’a getirmek için bin 500 YTL ödediğini ifade eden Akkamış, bin 500 YTL’de belediyeye yer parası verdiğini dile getirdi. Yemlerin pahalı olmasından şikâyet eden Akkamış, kurban fiyatlarının düşük maliyetlerin yüksek olmasından yakınıyor.

Recep Bayram: Kurban pazarına Şebinkarahisar’dan geldim. 10 büyükbaş ve 90 tane teke getirdim. Büyükbaşların hepsini, tekelerinde 85 tanesini sattım. Büyükbaşların fiyatları 2,5-3 bin YTL arası, tekelerin ise 280-300 YTL arasında değişiyor. Tekeleri kendim yetiştirdim, büyükbaşları satın aldım. İstanbul’a getirmek için 3000 YTL nakliye parası ödedim. Satışlardan memnunum.

Fikri Yavuz: Giresun, Şebinkarahisar, Dereköy’den geldim. 20 büyükbaş hayvan getirdim, 18’ini sattım iki tane kaldı. Fiyatları 2 bin YTL ile 3,5 bin YTL arasında değişiyor.

Muharrem Karabulut, Serdar Karabulut: İstanbul’a, Bayburt’tan 30 tane büyükbaş hayvan getirdik. Hepsini, 2 bin ila 3 bin YTL arasında sattık. İstanbul’a gelmek için 7 bin YTL’ nakliye parası ödedik. Yani sattığımız 3 tosun nakliye parasına gitti. Yem, gübre, mazot gibi maliyetlerin artması bizi çok etkiliyor.

Veysel Karagöz: Ordu, Gölköy’den 44 büyükbaş hayvan getirdik. 42’si satıldı. Fiyatları 2 bin ile 3,5 bin YTL arasında değişiyor. 4 bin YTL nakliye ücreti verdik. Yem fiyatlarının çok artmasından şikâyetçiyiz.

Ahmet Top; Ordu Gölköy’den geliyoruz. 50 tane küçükbaş hayvan getirdim. Tanesini 350 - 400 YTL gibi fiyatlarla sattım. Buraya getirmek için 2 milyar nakliye, bin 500 YTL’de yer parası ödedim. Yem fiyatının aşırı artmasından, mazot fiyatlarından hepsinden şikâyetçiyim.

Süleyman Top: Ordu, Gölköy’den 50 tane küçükbaş getirdim. 27 tanesini sattım. 300-400 YTL arası satıldı. 2 milyar nakliye 1,5 milyar yer parası verdim. Hayvancılık yapmak zorlaştı. Yem fiyatları, gübre, mazot fiyatları çok arttı.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

19.12.2007


 

Başörtüsü Viyana'da

İMAM-HATİP LİSELERİ MEZUNLARI MENSUPLARI DERNEĞİ'nin (ÖNDER) bursuyla yurt dışında okuyan öğrenciler diplomalarını almaya devam ediyor. Son olarak, ÖNDER bursluları, Elazığ İHL mezunu Sümeyye Arslanoğlu (Kuşakçı), Adıyaman İHL mezunu Ramazan Aslan ve Bakırköy İHL mezunu Fatih Yılmaz törenle diplomalarını aldılar.

Mag. Sümeyye Arslanoğlu (Kuşakçı): Elazığ İmam Hatip Lisesini bitirdi. ÖNDER bursu ile gittiği Viyana’da Wirtschafts Üniversitesi İşletme Fakültesini yüksek lisanslı olarak bitirdi. Arkadaşları ve dostları mezuniyet töreninde yanındaydı. Şu anda doktora derslerine devam ediyor.

Lisans diplomasını alan Sümeyye Arslanoğlu, hocalarıyla da hatıra fotoğrafı çektirdi.

Mag. Ramazan Aslan: Adıyaman İmam Hatip Lisesi mezunu. O da ÖNDER bursu ile Viyana’ya gitti. Wirtschafts Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını tamamladı. Törende dost ve arkadaşları onu yalnız bırakmadılar.

Diploma töreni sebebiyle Önder başkanı Yusuf Ziyaettin Sula ve Wonder Başkanı Yusuf Kara da diploma törenlerinde hazır bulundu.

Av. Fatih Yılmaz: Bakırköy İmam Hatip Lisesi mezunu. ÖNDER bursu ile gittiği Viyana’dan babasının rahmetli oluşu ve ailesinin yalnız kalması dolayısıyla geri dönmek zorunda kaldı. Eğitimini Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesinde devam ettirdi ve diplomasını aldı. Şimdi avukatlık stajını yapıyor. Diploma törene ailesi, arkadaşları ve Önder başkanı Yusuf Ziyaettin Sula da katıldı. Viyana İletişim mezunu Fatih Karaman da törende arkadaşını yalnız bırakmadı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

19.12.2007


 

Türk-İtalyan üniversitesi kurulacak

İstanbul’da Türk-İtalyan Üniversitesi kurulacak. Devlet üniversitesi statüsü taşıyacak üniversitenin öğrenim dili İtalyanca ve Türkçe olacak.

İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema’nın 22 Kasım’da Türkiye’ye yaptığı ziyarette Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’la görüşmesinde, İstanbul’da bir Türk-İtalyan Üniversitesinin kurulmasına karar verildi.

Bu kararla iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağları kuvvetlendirmek, Türkiye ve İtalya’daki yüksek öğretim sistemini karşılıklı olarak zenginleştirmek amaçlanıyor.

Devlet üniversitesi statüsü taşıyacak kurumda, Arkeoloji bölümü ve Dil Hazırlık okulunun bulunduğu Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi, Grafik Tasarım ve Restorasyon bölümlerinin yer aldığı Mimarlık Fakültesi ve Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar bilimi gibi bölümlerinin yer alacağı Mühendislik Fakültesi olacak.

Üniversitenin akademik çalışmalarını desteklemek için ise her iki ülkeden beşer, toplam 10 kişilik ortak komite oluşturulacak.

/ ANKARA

19.12.2007


 

Zabıtalar yine işbaşında

Milyonlarca kişi Kurban Bayramını evinde, ailesi ve yakınları ile geçirmeye hazırlanırken, itfaiye ve zabıta çalışanları ile diğer belediye memurları her zaman olduğu gibi yine bu bayramda da görevleri gereği işlerinin başında olacaklar.

24 saat görev hazır bekleyen itfaiye personelinin yanısıra, özellikle kurban kesim yerlerinin denetimi noktasında ağır bir mesaiye hazırlanan zabıta çalışanları, AB uyum sürecine paralel olarak yeni kanun ve yönetmeliklere uygun denetim yapmak durumundalar. Özellikle gıda denetimlerinin sıkı bir şekilde yapılması, kurban kesimlerinde uyulması gereken kuralların takibi, halkın bayramı huzurlu bir şekilde geçirebilmesi için güvenlik güçleri ile koordineli bir çalışma zabıta çalışanlarının bayram mesaileri kapsamında yer alıyor.

Ahmet TERZİ / ANKARA

19.12.2007


 

Sigarasız bayram

Tütünsüz Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur, bayramda konuklara sigara ikram edilmemesi gerektiğini belirterek, ‘’Bayramda sigara ikram edilmesi, çocukların bunu şeker, çikolata gibi basitçe alınacak bir gıda olarak algılamalarına neden oluyor’’ dedi.

Akdur, yaptığı açıklamada, Tütünsüz Yaşam Derneği olarak ‘’Sigarasız Kurban Bayramı’’ sloganıyla bir kampanya başlattıklarını kaydederek, vatandaşlara bu kampanyaya katılmaları çağrısı yaptı.

Bayramda hem sigara içenlerin hem de içmeyenlerin daha duyarlı davranması gerektiğini ifade eden Akdur, bayramlarda kalabalık gruplar halinde bir araya gelindiği için tiryakilerin özellikle çocukları daha fazla zehirlediklerini söyledi.

Kendileri sigara kullanmadıkları halde misafirlerine ikram etmek üzere masa ve sehpaların üzerine çeşit çeşit sigara paketleri koyan anne ve babaların ‘’yanlış davrandığını’’ anlatan Akdur, ‘’Bu aileler çocuklarını sigara içmeye teşvik ettiklerinin farkında bile değil. Anne babalar, bayramda hem misafirlerine sigara ikram etmemeli hem de misafirlerini ziyaretleri sırasında sigara içmemeleri konusunda uyarmalıdırlar’’ dedi.

/ ANKARA

19.12.2007


 

Annelik kursunda "erkek" kursiyer

İstanbul'da bir şirkette özel güvenlik görevlisi olarak çalışan 37 yaşındaki Fahri Civelek, 7 yıl önce mutlu bir evlilik yaptı.

Çiftin 2 kız çocuğu oldu. Ancak mutluluk kısa sürde ve çift yollarını ayırdı. Baba Civelek 5 ve 6 yaşında 2 kız çocuğuyla başbaşa kaldı. Fahri Civelek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) tarafından verilen bilgisayar kursuna gitmeye başladı.

ANNELİK DERSİ ALMAYA BAŞLADI

Bu sırada Civelek'in İSMEK'in verdiği, ‚yardımcı annelik' kursu dikkatini çekti. "Kızlarım için nasıl daha iyi bir baba ve anne olabilirim" diye düşünen Civelek, hemen Anne-Çocuk Eğitimi Kursu'na yazıldı.

Kursun tek erkek öğrencisi olan Civelek kısa sürede sınıfa uyum sağladı. Kadın kursiyerler eşlerini de kursa gelmeleri konusunda ikna edebilmek için, eşlerine Fahri Civelek'i örnek göstermeye başladılar.

"TÜM BABALAR KATILMALI"

Yardımcı annelik kursuna devam eden Fahri Civelek, "Çocuklar hakkında bilmediğim ne çok şey varmış. Tüm babalara bu tür bir programa katılmalarını öneriyorum" diyerek artık çocuklarıyla daha kolay iletişim kurduğunu ve daha nitelikli zaman geçirdiklerini söyledi.

Babalık ve annelik görevinin çok ağır olduğunu kaydeden Civelek şunları söyledi: "Çocukla ilgilenmek deyince babaların ilk aklına gelen çocuğu parka, gezmeye götürmek, oyuncak almak ya da ayakkabı, giysi gibi ihtiyaçlarını karşılamak geliyor. İlişkinin psikolojik yanı ihmal ediliyor. Oysa çocuk-ebeveyn ilişkisinin en önemli kısmı, çocuğun ruhsal gelişimine katkıda bulunmakmış. Zihinleri temiz boş bir sayfa gibi olan çocuklara örnek olmak gerekir. Mesela onlara sigaranın zararları anlatılıp yanlarında sigara içilmemesi gerektiğini, okuma alışkanlığı kazanmaları için onlara her fırsat bulunduğunda kitap alınması gerektiğini, sohbet ederken sorularını sıkılmadan, kızmadan, sabırla cevaplanması gerektiğini öğrendim."

"ÇOCUKLARLA İLETİŞİM ÖĞRETİLİYOR”

İSMEK Anne Çocuk Eğitimi Usta Öğreticisi Birsen Tahirler Albayrak, Alınan eğitim içerisinde sadece çocukların gelişim özelliklerinin değil onlarla nasıl iletişim kurulabileceğine, karşılaşılan bir probleme en doğru nasıl yaklaşılabileceğine ilişkin bilgiler verilmektedir. Kısaca doğru anne ve baba olmanın püf noktaları da verilmektedir."

YENİ ASYA / İSTANBUL

19.12.2007


 

Gazze’ye Türkiye’den yardım eli

İsrail işgal ve ambargosu altındaki Filistin’in Gazze bölgesinde insanlık dramı bitmek bilmiyor.

Gazzeliler, bir yandan evlerini bombalayan İsrail saldırılarının yol açtığı yaraları sarmaya çalışırken diğer taraftan sınırlı geçim kaynaklarıyla hayata tutunmaya çalışıyorlar. Yakıtın tükenme noktasına geldiği Gazze’de ısınma problemi had safhaya ulaşırken gıda yetersizliği de bir başka sorun olarak çözüm bekliyor. İsrail ambargosu sebebiyle dış dünya ile bağlantıları kesilen Gazze’de insanların geçimlerini sağlayacak kaynakları birer birer tükeniyor.

BAYRAM ÖNCESİ ACİL YARDIM

İHH İnsanî Yardım Vakfı, bir yandan Kurban Bayramı sebebiyle binlerce yoksul ve ihtiyaç sahibi insana ulaşmaya çalışırken diğer yandan ise bölgelerden gelen acil yardım taleplerine de cevap veriyor. İsrail işgali altında bulunan Gazzelileri yüzlerin Kurban Bayramı öncesi güldürüldü. İHH ambargo sebebiyle zor günler geçiren Gazze’ye yardım gönderdi. İHH, Gazze’de tesbit edilen 8 bin ihtiyaç sahibi aileye acil gıda yardımında bulundu. Vakfın ekipleri 1 kg şeker, 3 kg pirinç, 2 kg mercimek, 1 kg un, 0.5 kg çay, 1 kg zeytin yağı, 3 litre yağ, 1 kg peynir, 2 kutu salçadan oluşan kumanya paketlerini dağıttı.

TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜRLERİN İLETTİLER

Kumanya paketlerini alan aileler, kısa bir süreliğine de olsa gıda problemlerine çare bulmanın sevincini yaşadılar. Gazzeliler, İsrail ambargosu sebebiyle bölgelerindeki bütün ticarî faaliyetlerin ve işlerin durma noktasına geldiğini, bu sebeple geçimlerini sağlayamadıklarını ifade ettiler. Bütün dünyanın gözleri önünde Gazze’nin bir Açıkhava cezaevi haline getirildiğine dikkat çeken aileler, Türkiye ve diğer İslâm ülkelerinden gelen yardımlarla ayakta durmaya çalıştıklarını belirttiler.

19.12.2007


 

Nilüfer Barajı hizmete girdi

Bursa’da 12 yıl önce temeli atılan Nilüfer Barajı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın telekonferans sistemiyle katıldığı törenle açıldı.

DSİ Bursa Bölge Müdürü Mehmet Kılıç da, 164 milyon YTL’ye mal olan barajın, Bursa’nın 60 milyon metreküp suyunu depolayacağını bildirdi. Gövde yüksekliği temel itibariyle 93 metre olan barajda 3 milyon 500 bin metreküp dolgu malzemesi kullanıldığını, barajın dolu halinin 43.5 milyon metreküp suyu tuttuğunu, yıllık ise 60-65 milyon metreküp su stoklayacağı belirten Kılıç, 31 Ağustos’ta su tutmaya başlayan barajda 7 milyon metreküp su bulunduğunu ifade ederek, bu havzanın Dünya Sağlık Örgütü tarafından suyu ve korunak yönünden dünyanın en üst sıralarında yer aldığını anlattı. Kılıç, bu başarıda Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in gösterdiği ilgi ve fedakarlığın da büyük payı olduğunu dile getirdi.

Hüseyin HİÇDURMAZ

19.12.2007


 

NASA laboratuvar ortamını evlere taşıyor

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tarafından hazırlanan ve internetten ücretsiz indirilen ‘’Virtual Lab’’ isimli program, NASA teknolojisinin evlere taşınmasını sağlıyor.

Sanal mikroskop görevi gören yazılım, Nasa laboratuvarlarında elde edilen mikroskop görüntülerini bilgisayar kullanıcılarının hizmetine sunuyor. İçinde binlerce örnek olan bir arşive sahip yazılımla, seçilen örnekler yüksek çözünürlükte 145 bin kat yakınlaştırılabileceği gibi, gerçek bir mikroskopta olduğu gibi netlik ayarları değiştirilebiliyor. Çeşitli böcek türleri, elektronik devreler, çiçekler, hatta insan kanı, köpek kalbi ile taş ve fosil örneklerinin incelenmesine izin veren, kişisel olarak evlerde bulunması imkânsız hatta bir çok ülkede bile az sayıda bulunan özel elektron mikroskobu, bir böceği en ince ayrıntısına kadar inceleme imkânı sağlıyor. Sanal mikroskop programının özelliklerini en üst düzeyde kullanmak isteyenler, “learn.arc.nasa.gov/vlab/index.html” adresinden indirebilirler.

19.12.2007


 

Maymunlar, kafadan hesap da yapabiliyormuş

ABD’deki Duke üniversitesinden araştırmacılar, sayıları zihnen karşılaştırabilme yeteneğine sahip oldukları zaten bilinen maymunların, kafadan aritmetik işlemi yapabilme yeteneğine de sahip olduklarını tesbit etti.

PLoS Biology dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, makak türü maymunlar, üzerinde bazı sayılar yazan “dokunmatik” ekrana sahip bilgisayar karşısına oturtuldu. Sonra sayılar silinip başka sayılar ekrana getirildi. Daha sonra da ekran ikiye bölündü. Bir bölüme önceki sayıların toplamı, diğer bölüme ise alâkasız bir sayı yazıldı.

Toplam sayıyı bilerek ekranın o bölümüne dokunan maymunlara ödül verildi. Hayvanların yüzde 76’sı hedefi buldu.

Aynı test, üniversite öğrencilerine de uygulandı ve öğrencilerden toplamayı kafadan yapmaları istendi. Öğrencilerin yüzde 94’ü sınavı geçti. Öğrencilerde de maymunlarda da düşünme süresi yaklaşık bir saniye oldu.

19.12.2007


 

Farelere karşı elektronik kapan

Özel bir firma tarafından üretilen üretilen ve zehir kullanılmadan fareleri yakalayan elektronik kapan, gıda üretimi yapan işletmeler başta olmak üzere iş yerlerine fareyle güvenli mücadele imkânı sağlıyor.

Alınan bilgiye göre, 9 voltluk pil ile çalışan ve ‘’ekomille’’ adını taşıyan kapan, tamamen kapalı üst üste geçen iki ayrı plastik kutudan oluşuyor. Kapanda, farenin tabiî davranış özelliklerini gözeten tırmanma merdiveni ve yemleme bölümü öncesi ulaşılan dar koridor bulunuyor. Dar koridordan ilerleyen farenin yemleme bölümüne temas etmesiyle kapan işlevini gerçekleştiriyor. Bu sırada koridor zemininin gerçekleştirdiği dönüş, farenin içi özel bir kimyasal sıvı dolu olan kapanın alt bölümüne düşmesini sağlıyor. Fare bu sıvı sayesinde kısa sürede ölüyor.

19.12.2007


 

Dünya SMS atmaktan yorulmadı

2006’da yayınladığı araştırmasında, 2,3 trilyon SMS sayısına 2010’da ulaşılmasını öngören Teknoloji araştırma kuruluşu Gartner şirketinden yapılan açıklamada, bu yıl gönderilen kısa mesajların cep telefonu operatörlerine 52 milyar dolar kazandıracağı, gelecek yıl da 60,2 milyar dolar kazandırmasının beklendiği belirtildi.

19.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri