Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

2007 kayıp yıl

Öncekiler gibi 2007 yılını da küçük işletmeler için ‘’kayıp yıl’’ olarak nitelendiren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, esnaf ve sanatkarların geride bırakılan yılda uygulanan yüksek faiz, düşük kur politikası nedeniyle ezildiğini, bu ekonomi politikalarıyla reel sektörün ve üreticilerin adeta cezalandırıldığını öne sürdü.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, küresel spekülatörleri referans alan, paradan para kazanmayı cazip kılan yüksek faiz-düşük kur politikasının bedelini ödeyenlerin başında esnaf ve sanatkarların geldiğini bildirdi.

Öncekiler gibi 2007 yılını da küçük işletmeler için ‘’kayıp yıl’’ olarak nitelendiren Mutlu, esnaf ve sanatkarların geride bırakılan yılda uygulanan yüksek faiz, düşük kur politikası nedeniyle ezildiğini, bu ekonomi politikalarıyla reel sektörün ve üreticilerin adeta cezalandırıldığını öne sürdü.

Ekonomik büyümenin hızla gerilediğine işaret eden, dış ticaret ve cari açığın rekor düzeye ulaştığını, dış borçlardaki hızlı artışın devam ettiğini iddia eden Mutlu, düşürülmesi için uğruna her şey yapılan enflasyonun da yeniden çift haneli rakamlara yaklaşmasını tedirgin edici bulduğunu söyledi.

Reel sektör ve vatandaşlara büyük bedeller ödetilirken, ekonomik büyüme, dış açık ve enflasyonla mücadelede başarısız olunmasıyla, uygulanan ekonomi politikalarının bir kez daha sorgulanması gerektiğini savunan Mutlu, ithalatı özendiren politikalar sonucunda işsizlikle mücadele konusunda da herhangi bir mesafe alınamadığına dikkati çekti.

Esnafın işlerinin her geçen gün kötüye gitmesinin en önemli nedenlerinden birinin de geniş halk kitlelerinin açlık ve yoksulluk sınırının altında bir yaşam standardına mahkum edilmesi olduğunu bildiren Mutlu, azaltılamayan işsizlik yanında ücret ve maaşlarda yapılan ve enflasyonun altında kalan çok düşük oranlı artışların da halkın reel satın alma gücünün erimesine, dolayısıyla talep artışının yetersiz kalmasına neden olduğunu vurguladı.

Mutlu, şunları kaydetti: ‘’Bu tablo esnafımızın işlerinin azalmasına yol açmıştır. Böylece, küresel spekülatörleri referans alan, paradan para kazanmayı cazip kılan yüksek faiz-düşük kur politikasının bedelini ödeyenlerin başında esnaf ve sanatkarlarımız gelmiştir. Dolayısıyla esnafımız yüksek faiz ve düşük talep kıskacında kalmıştır.’’

ESNAFIN 2008 YILI BEKLENTİLERİ

Mutlu, 2008 yılının da kayıp bir yıla dönüşmemesi, gerekli üretim ve istihdam artışının sağlanarak sosyal barışın korunması için İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak beklentilerini şöyle sıraladı: ‘’Merkez Bankası faizleri düşürmeli, bunun ardından bankalar da kredi faizlerini aşağıya çekmeli, finansal rantların vergilendirilerek reel ekonomi aleyhine olan yapı değiştirilmelidir. Esnafların çalışma koşullarını zorlaştıran mali düzenlemeler sadeleştirilmeli ve azaltılmalı, Hipermarketler Yasası, esnaf sanatkar teşkilatlarının görüşleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmeli ve ardından da hemen Meclisten geçirilmelidir. İşçi ve memurların sadece maliyet boyutu değil, talep boyutunu da dikkate alan ücret ve sosyal politikalar hayata geçirilmeli, dolaylı vergi oranları azaltılmalı, Halk Bankası özelleştirilmemelidir. Üretimi, istihdamı, kısacası reel ekonomiyi ve esnafımızı ön plana çıkaran IMF’den bağımsız politikalar bir an önce hayata geçirilmelidir.’’

/ İZMİR

20.12.2007


 

Hesapsız kredi tuzağına düşmeyin

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, bayram ve yılbaşı öncesi, tüketicileri gelecek günlerini krize sokacak ‘’hesapsız kredi’’ tuzağına düşmemeleri, alışverişlerde mutlaka fiş veya fatura almaları konusunda uyardı.

Ali Çetin, yazılı açıklamasında, tüketicilerin sanki yapılan alış veriş bedeli ödeme günü geldiğinde istenmeyecek gibi sürekli alış verişe yönlendirildiğini belirterek, ‘’tüketim çılgınlığına kanmayarak bu oyunda yer almayalım’’ önerisinde bulundu.

Tüketicilerin gelirleriyle orantılı olmayan alışverişlere yönlendirilebildiğini, bankaların da ‘’anında kredi, faizsiz kredi, kefilsiz kredi’’ gibi bireysel tüketici kredisi pazarladığını ifade eden Çetin, tüketicilerin gelecek günlerini krize sokacak hesapsız kredi tuzağına düşmemesi gerektiğini belirtti. Çetin, alışverişlerde mutlaka fiş veya fatura alınması, böylece ürünün ayıplı çıkması durumunda yasal hakların kaybedilmemesi gerektiğine işaret etti.

/ ANKARA

20.12.2007


 

Körfez sermayesine ‘kira sertifikası’ teklifi

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, daha fazla körfez sermayesinin Türkiye’ye çekilebilmesi için ‘kira sertifikası’ denen enstrümanın ihraç edilmesi gerektiğini belirtti.

Akyüz, Türkiye’deki 4 katılım bankasından ikisinin zaten Körfez sermayeli olduğunu ve Körfez sermayesinin Türkiye’ye çekilmesinde bir aracılık fonksiyonu üstlenebileceklerini, kısmen de bunu yaptıklarını söyledi.

Körfez bölgesinde fazla sermaye birikimi olduğunu, petrol fiyatlarının arttığını, batı ile Körfez Bölgesi ilişkilerinde sıkıntılar bulunduğunu anlatan Akyüz, kira sertifikası denilen borçlanma enstrümanı ile Türkiye’nin o bölgelerde makul maliyetlerle borçlanabileceğini, böyle bir kağıt çıkması durumunda Körfez bölgelerinden Türkiye’ye para geleceğini kaydetti.

/ İSTANBUL

20.12.2007


 

Gübre fiyatları neden artıyor?

Adana’nın merkez Seyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, kimyasal gübre çeşitlerinde anormal derecede fiyat artışı yaşandığını belirterek, üreticilerin bunun nedeni ile ilgili açıklama beklediğini bildirdi.

Girmen, yazılı açıklamasında, son yıllarda döviz kurları ve banka faiz oranlarında düşüş olmasına karşın, kimyasal gübrelerde yüzde 65 oranında fiyat artışı yaşandığını belirtti. Artışla ilgili şu ana kadar mantıklı bir açıklama yapılmadığını ileri süren Girmen, şunları kaydetti: ‘’Gübre üretimi tekelleşmiştir. Keyfi zamlar ve fırsatçılık zihniyeti, çiftçinin üretiminden ve sırtından haksız kazanca dönüşmektedir. Bunu önleyecek ve dengeleyecek ithalat koşulları uygun değildir. Üreticiler, anormal artışla ilgili açıklama bekliyor. Birileri bu artışın nedenini açıklamalı.’’

/ ADANA

20.12.2007


 

IMF derin kriz beklemiyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel piyasalarda bir ‘’derin kriz’’ beklemediğini söyledi.

Strauss-Kahn, İtalyan Il Sole 24 Ore Gazetesine verdiği demeçte, küresel piyasalardaki hareketi ‘’dalgalanma’’ olarak tanımlarken, ama bunun kesin olarak bir ‘’derin kriz’’ tehlikesine dönüşmediğini vurguladı.

Strauss-Kahn, küresel piyasalardaki çalkantının krize dönüşmemesindeki en büyük etkinin ise merkez bankalarının, ekonomiyi iyi yönetmelerinden kaynaklandığını söyledi. IMF Başkanı, küresel ekonominin de, ABD ekonomisine paralel olarak küçüleceğini kaydetti.

/ MİLANO

20.12.2007


 

Turizmde KDV indirimi yılbaşında

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, turizm sektöründeki KDV indiriminin yılbaşında başlayacağını belirterek bunun turizm camiasını sevindirdiğini söyledi.

TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, Hükümetin turizmde KDV’yi, yüzde 18’den yüzde 8’e indirdiğini ve uygulamanın yılbaşından itibaren başlayacağını hatırlatarak, ‘’turizm sektöründe yılbaşından itibaren KDV’nin alkollü içecekler hariç yüzde 18’den 8’e inmesi sevindirici’’ dedi.

Türk turizmcisinin bu güne kadar turizmde rakip ülkelerle eşit şartlarda rekabet edemediğini anlatan Barut, ‘’KDV’nin inmesi turizmcinin dayanma gücünü artıracaktır. Yıllardır turizmci tüketim mallarında yüzde 18 KDV ödedi. Rakip ülkelerde bu miktar yüzde 7 ile 8 arasında değişiyordu. Artık Türk turizmcisi de bu konuda eşit hale geldi. Turizmci artık daha güçlü’’ diye konuştu.

Barut, KDV’nin inmesinin turizmdeki kayıt dışını azaltacağını da kaydetti.

/ ANTALYA

20.12.2007


 

Çimento üretiminde rekor

Türkiye’nin çimento üretimi, Eylül sonu itibarıyla 38 milyon tonu buldu.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından, yasa gereği iki ay gecikmeli olarak açıklanan çimento üretim ve ihracat rakamları belirlendi. Buna göre, tamamı özel sektöre ait çimento fabrikalarında 2007 yılı

Eylül sonu itibariyle 37 milyon 931 bin 15 bin ton çimento üretimi yapıldı. Üretimin 4 milyon 537 bin 596 bölümü dönem içinde ihraç edildi.

Geçen yılın Eylül ayı sonu itibariyle çimento üretimi 36 milyon 238 bin 68 bin ton, ihracat ise 4 milyon 394 bin 912 ton düzeyinde olmuştu.

/ ANKARA

20.12.2007


 

Sebze fiyatları ucuzladı

Antalya’da, Anadolu tüccarının sebze talep etmemesi ve Toptancı Hali’ne çok miktarda ürün girişi nedeniyle sebze fiyatları düşüş gösterdi.

Antalya Toptancı Hali’nden alınan bilgiye göre, Antalyalı örtü altı üreticisi, Kurban Bayramı sebebiyle Arife gününün tatil olması yüzünden, seralarındaki ürünlerini 4-5 gün öncesinden toplayarak pazara sundu. Toptancı haline çok miktarda ürün girişine karşın, kış şartlarının Türkiye genelinde Sebze fiyatları ucuzladı etkisini sürdürmesi nedeniyle Anadolu tüccarı Antalya’dan sebze talep etmedi ve Antalya Toptancı Hali’nde sebze fiyatları ucuzladı.

/ ANTALYA

20.12.2007


 

Enerji sıkıntısı ‘tasarruf’la aşılır

Türkiye’de ‘’önümüzdeki yıllarda yaşanması beklenen enerji sıkıntısının aşılması için yapılması gereken en önemli uygulamanın, tasarrufa yatırım’’ olduğu bildirildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası tarafından, 23-24 Kasım 2007 tarihlerinde Kayseri’de düzenlenen IV. Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu sonuç bildirgesi açıklandı.

Türkiye’nin enerji ihtiyacını, esas olarak yeni enerji arzı ile karşılamaya çalışan bir politika izlediği belirtilen bildirgede, dağıtımda, kaçaklarla birlikte yüzde 18’e ulaşmış kayıplar ve nihaî sektörlerde yüzde 50’nin üzerine çıkabilen enerji tasarrufu imkânlarının göz ardı edildiği belirtildi.

Enerji ihtiyacını karşılamak üzere çok pahalı yatırımlar yapıldığı kaydedilen bildirgede, diğer yandan bu kayıpların devam ederek, enerjideki dışa bağımlılığın Türkiye için ciddi boyutlara ulaştığı vurgulandı.

Bildirgede, ‘’Bundan sonra izlenmesi gereken politika ‘önce enerji tasarrufu için yeni yatırım yapılması, bu yatırımlarla sağlanan tasarruflar yeterli olmazsa yeni enerji üretim tesisi yatırımı’ olmalıdır. Önümüzdeki yıllarda yaşanması beklenen enerji sıkıntısının aşılması için yapılması gereken en önemli uygulama, tasarrufa yatırımdır’’ görüşü dile getirildi.

/ ANKARA

20.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri