Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Hacılar şeytan taşladı

Mekke’de önceki gün Arafat’a çıkan yaklaşık 4 milyon hacı adayı dün hacı oldu. Mina’da gerekli tedbirlerin alınması, şeytan taşlama yerinin üç kata çıkarılması, daha önceki yıllarda meydana gelen sıkışıklığı büyük oranda engelledi.

Mekke’de önceki gün Arafat’a çıkan yaklaşık 4 milyon hacı adayı dün hacı oldu. Önceki gün Arafat’a çıkan yaklaşık 4 milyon hacı adayı vakfeden sonra gün boyu duâ etti. Saat 21.00’dan itibaren Müzdelife’ye geçen hacı adayları, buradan Mina’ya yürüdü.

Her ülkenin hacı adayları kafileler halinde ve dağılmadan, şeytan taşlama için düzenli bir şekilde Mina’ya yürüyüşe geçti. Mina’da da gerekli tedbirlerin alınması, şeytan taşlama yerinin üç kata çıkarılması, daha önceki yıllarda meydana gelen sıkışıklığı büyük oranda engelledi. Hacı adaylarının şeytan taşlaması devam ederken, şeytan taşlayan ve ziyaret tavafına giden adaylar kurbanlarını kestikten sonra ihramdan çıkarak hacı oldular.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organizesiyle Türk hacı adaylarının kafile sırasına göre belirli saatlerde Mina’ya gidişlerine izin verildi. Bu program sebebiyle Türk hacı adayları arasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Şeytan taşlamanın iki gün süreceği ve bayramın 4. günü hacıların Medine’ye geçecekleri bildirildi.

/ MEKKE

20.12.2007


 

Kardeşlik pekişecek

TBMM Başkanı Köksal Toptan bayram mesajında “Bayram vesileyle milletimiz bir kez daha kardeşlik, dostluk ve yardımlaşma duygularını pekiştirecektir” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yayınladığı Kurban Bayramı mesajında, “Bu güzel bayram günlerinin bilhassa acıyla yoğrulan coğrafyalara huzur, kanayan yaralara merhem, mahzun gönüllere neşe getirmesi en büyük temennimizdir” dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan bayram mesajında “Bayram vesileyle milletimiz bir kez daha kardeşlik, dostluk ve yardımlaşma duygularını pekiştirecektir” dedi. Doğunun ve batının ortasında kendine özgü kültürü, geleneği ve birikimiyle adeta bir yıldız gibi parlayan Türkiye’nin, her geçen gün daha güçlü, daha güvenli ve daha demokrat bir ülke haline geldiğini ifade eden Toptan, ülkeyi böylesine güçlü kılan özelliklerin, büyük medeniyet geleneği, derin kültürel varlığımız ve manevî değerler olduğunu bildirdi.

Kalpler birleşiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yayınladığı Kurban Bayramı mesajında, “Bu güzel bayram günlerinin bilhassa acıyla yoğrulan coğrafyalara huzur, kanayan yaralara merhem, mahzun gönüllere neşe getirmesi en büyük temennimizdir” dedi. Diyanet İşleri Başkanı mesajında Ali Bardakoğlu da, bayram namazlarının topluca, yan yana ve omuz omuza büyük bir coşku ile kılınmasının, bayramın aynı zamanda birleşme ve bütünleşme demek olduğunu anlattığını kaydetti.

Huzur getirsin

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ise mesajında, “Yoksulların, kimsesizlerin, yaşlıların ve hastaların hatırlandığı, birlik ve beraberlik ruhunun bizleri birbirimize yakınlaştırdığı, bayramın bereketinden ve verdiği mutluluktan herkesin payını aldığı bir toplum olma yolunda her bayram bizlere sunulmuş bir fırsattır” dedi. MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat da, “Kurban Bayramının, toplumsal birlik, kardeşlik, huzur ve ekonomik refah artışının müjdecisi” olması temennisinde bulundu.

20.12.2007


 

Liderlerin bayram programı

Liderlerin Kurban Bayram programları belli oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün programı henüz netlik kazanmadı. TBMM Başkanı Köksal Toptan ise Kurban Bayramı’nı seçim bölgesi Zonguldak’ta geçirecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bayramın ilk günü İstanbul’da olacak. Erdoğan’ın daha sonraki günlerdeki programı ise henüz belli olmadı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bayramı Antalya’da geçirecek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bayramda Ankara’da olacak. Bahçeli, bayramın ikinci günü genel merkezde partililerle bayramlaşacak. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ise bayramın ilk iki gününü Ankara’da geçirecek. Bayramın 2. günü partisindeki bayramlaşmaya katılacak olan Sezer, daha sonra İzmir’e gidecek ve bayram sonuna kadar burada kalacak. Bu arada, bayramın ikinci gününde parti genel merkezlerindeki bayramlaşma ve siyasi parti yöneticilerin karşılıklı ziyaretleri nedeniyle hareketli bir gün yaşanacak.

/ ANKARA

20.12.2007


 

Yargıtayda seçime doğru

Yargıtay Başkanı Osman Arslan’ın yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalacak başkanlık için 25 Aralık’ta seçim yapılacak.

Başkanlık için Yargıtay Birinci Başkanvekili Zeki Akar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Hasan Gerçeker, 7. Ceza Dairesi Başkanı Turan Demirtaş, 6. Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Aydın, 18. Hukuk Dairesi Başkanı Mahir Ersin Germeç, 10. Ceza Dairesi Başkanı Refik Dizdaroğlu, 19. Hukuk Dairesi Başkanı Coşkun Koçak, 13. Hukuk Dairesi Başkanı Ahmet Erkal Baççıoğlu ve 21. Hukuk Dairesi Başkanı Ali Güneren aday oldu.

Yargıtay Başkanı Osman Arslan, 21 Aralık 2007 tarihinde yaş haddi sebebiyle 3 yıllık görev süresinin ardından emekliye ayrılacak. Emekliye ayrılma tarihi Kurban Bayramına denk geldiği için Yargıtay Genel Sekreterliği, Arslan için 24 Aralık’ta veda töreni düzenleyecek.

Yargıtay Başkanı seçilebilmek için 250 üyenin salt çoğunluğu olan en az 126 üyenin oyunu almak gerekiyor. İlk üç turda adaylardan biri yeterli çoğunluğu sağlayamazsa üçüncü turda en çok oyu alan iki aday dördüncü ve beşinci turda yarışacak. Bu turlarda da sonuç alınmazsa yeniden başa dönülerek turlara devam edilecek.

/ ANKARA

20.12.2007


 

Türkiye, AB’ye yeni ufuklar açar

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel, Türkiye’nin AB üyeliği hedefinin çok sayıda Türk’ün yaşadığı Avusturya dahil bütün AB üye ülkelerinin önünde yeni ufuklar açacağına inandığını belirtti.

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel, Kurban Bayramının dostluk, dayanışma gibi güzel hisleri her zamankinden daha güçlü yaşayabilme ve ifade edebilme imkânı sunduğunu belirtti ve yeni yılın hem Türkiye’ye hem de dünyaya müreffeh, huzurlu, barışçı günler getirmesini diledi.

Büyükelçi Yenel, yayımladığı bayram ve yeni yıl mesajında, Avusturya’daki Türk toplumuna da “ülkemizi tanıtıcı, mevcut ön yargıları giderici çalışmaların sürdürülmesi, Türkiye’nin AB üyeliğinin AB için bir kazanım olduğunun hükümet ve kamuoyuna anlatılması bakımından önemli görevler düştüğünü” belirtti.

Büyükelçi Yenel, mesajında özetle şunları kaydetti: “2007 yılına veda ederek, yeni yıla girmeye hazırlandığımız günlere rastgelen mübarek Kurban Bayramını Türkiye olarak geleceğe umutla baktığımız olumlu bir ortamda kutlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Yıl içinde Türkiye’de genel seçimlerden sonra istikrarlı bir hükümet kurulmuştur. Türk ekonomisi son yıllarda yakaladığı gelişme ivmesini sürdürmektedir. Yılın özellikle son aylarında artış gösteren ve hepimizi derin kedere boğan terör sorunu karşısında Türk halkının tek bir vücut olduğunu göstermesi teselli olmuştur.”

Avusturya’da yaşayan Türklerin bir taraftan Türkiye’deki gelişmeleri yakından izlemesinden ve gelişmeler karşısında duydukları tepkileri göstermesinden memnuniyet duyulduğunu, diğer yandan da Avusturya’yı benimsemesinin, bu ülkenin sevincine ve tasasına içtenlikle ortak olmasının, Avusturya toplumuna katkıda bulunmasının arzu edildiğini belirten Büyükelçi Yenel, “Her şeyden önce Türk toplumunun refah ve huzuru için bunun önem taşıdığına inanıyoruz” ifadesini kullandı. “Bu ortam içinde Kurban Bayramı, her zaman olduğu gibi bizlere dostluk, dayanışma gibi güzel hisleri her zamankinden daha güçlü yaşayabilme ve ifade edebilme imkânını sunuyor” diyen Büyükelçi Yenel, “Yeni yılın hem Türkiye’ye hem de dünyaya müreffeh, huzurlu, barışçı günler getirmesini temenni ettiğini” kaydetti.

Türkiye’nin gündeminde yeni yılda da önemli yer alacak Türkiye-AB ilişkilerinin Avusturya’daki Türk toplumunu da yakından ilgilendirdiğine işaret eden Büyükelçi Yenel, “Türkiye’nin, AB ile 2006 yılından beri yürütmekte olduğu müzakere sürecine aynı kararlılıkla devam ettiğini ve Türkiye’nin AB üyeliği hedefinin çok sayıda Türk’ün yaşadığı Avusturya dahil tüm AB üye ülkelerinin önünde yeni ufuklar açacağına, medeniyetler arasındaki uyuma katkıda bulunacağına inandığını” belirtti.

Mesajında, “Avusturya’da yaşayan vatandaşlarımızın huzur ve güven içinde yaşamalarının sağlanması ve eğitim başta olmak üzere karşılaştıkları sorunlarına çözüm bulunmasına yönelik olarak Avusturya makamlarıyla işbirliği yapılması önceliklerimizi oluşturmaktadır” diyen Büyükelçi Yenel, “Bu vesileyle Avusturya’da Türklerin her alandaki haklarından azamî şekilde yararlanabilmek, sorunlarına çözüm bulabilmek için birlik ve dayanışma içinde olmalarının önemini vurgulamak istiyorum” ifadesini kullandı.

Büyükelçi Selim Yenel, “Bu düşüncelerle Türk toplumunun Kurban Bayramını ve Yeni Yılını kutluyor, bu özel günleri aileleri ve yakınlarıyla huzur ve mutluluk içinde geçirmelerini diliyorum” dedi.

/ VİYANA

20.12.2007


 

Alemdaroğlu, yargılanacak

Danıştay 1. Dairesi, eski İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun, Antalya Konyaaltı’ndaki üniversiteye ait taşınmazın kat karşılığı ihalesinde, üniversiteyi zarara uğrattığı gerekçesiyle yargılanmasına karar verdi.

Daire, Alemdaroğlu hakkındaki dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Prof. Dr. Alemdaroğlu’nun, rektör olduğu dönemde, ‘’mülkiyeti İstanbul Üniversitesine ait Antalya Konyaaltı’ndaki bin 200 metre kare yüz ölçümlü taşınmazın kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle yükleniciye ihale edilmesinden ve sözleşme yapılmasından sonra, yükleniciye ilave hak ve menfaat sağladığı, yüklenici firmanın, arkeoloji binası yapılması öngörülen ancak bu bina için arsanın kim tarafından temin edileceği belli olmayan ihtilâflı bir ek sözleşme imzaladığı, bundan dolayı 14 ayda bitirilmesi gereken işin gecikmesine, bu süre içinde üniversitenin zarara uğratılmasına neden olduğu’’ gerekçesiyle inceleme başlatılması istendi.

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığınca oluşturulan Kurul, Alemdaroğlu hakkında 13 Nisan 2007’de men-i muhakeme (yargılanmama) kararı verdi.

/ ANKARA

20.12.2007


 

2008, atılım yılı olsun

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, Kurban Bayramının ülkemiz, milletimiz ve bütün İslâm âlemi için huzurla geçmesi temennisinde bulundu.

Dr. Ömer Bolat, Kurban Bayramı münasebeti ile yayınlandığı mesajda, bu bayramın İslâm dünyası için en anlamlı günlerden biri olduğunu ifade ederek bayram ruhunun ülkemiz insanları arasında kardeşlik ve toplumsal birliği pekiştirmesine, terörün sona ermesine ve huzur ortamının sağlanmasına ve ekonomik refah artışına vesile olması dileğinde bulundu.

Kurban Bayramlarının toplumsal dayanışmayı, paylaşma ruhunu ve muhtaç insanlara yardımı hatırlattığını belirten Bolat, “İş dünyası olarak, 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi, genel seçimler ve referandum gibi üç önemli meselesini halleden ülkemizin 2008 yılı ile birlikte yeni bir atılım dönemi arifesinde eşiğinde olduğuna inanıyoruz. Ülkemizin dünyada hak ettiği yeri alabilmesi için bütün kesimlere görev düşüyor. Bizler iş dünyası olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız ve görevimizi yapmaya hazırız. Aynı şekilde iktidarıyla, muhalefetiyle, bürokrasisiyle, basınıyla bütün milletimizin, ülkemizin kalkınması ve gelişmesi hedefinde işbirliği ve dayanışma içinde olmasını diliyoruz” dedi.

/ İSTANBUL

20.12.2007


 

Cindoruk, aday olmayacak

Hüsamettin Cindoruk, Ocak ayında yapılacak olağanüstü kongrede Demokrat Parti Genel Başkanlığına aday olmayacağını açıkladı.

DP Genel Başkan adaylarından Serhan Yücel, Cindoruk’un ‘aday değilim’ açıklamasıyla ilgili, “Hayırlısı olsun. Çok şaşırtmadı. Süreci bundan sonra birlikte yaşayıp göreceğiz” dedi. “Sayın Cindoruk, adaylık kararı verdiği zaman kazanıp kazanamayacağını ölçüp biçmiştir zaten” diyen Yücel, verilen sözlerin tutulmamasından ötürü böyle bir karar alınmış olabileceğini kaydetti. Yücel, kongrede, Genel İdare Kurulu’nun (GİK) seçiminin yapılması kararının, Cindoruk’un çekilmesinde etkili olabileceğini düşündüğünü belirtti. Kongrede herkesin aday olabileceğini kaydeden Yücel, “Sayın Ağar da olabilir, Tansu Çiller de, Süleyman Demirel de. Bu herkesin tabiî hakkıdır. Son sözü delege verecektir. Parti, bütün büyük sorunları, yapılan kongreler ile çözmüştür” diye konuştu.

Genel başkan adaylarından Süleyman Soylu ise Cindoruk’un, Genel Başkan tarafından adaylığa önerildikten sonra aday olup olmayacağı noktasındaki kararının merak edildiğini ifade ederek, “Bu sabah itibariyle böyle bir kararı öğrendik. Bizim partimizin büyüğüdür. Demokrat Parti içindeki hem tabanın nabzını, hem de teşkilatın nabzını iyi tutar. Buna yönelik, önümüzdeki siyasi sürecine yönelik bir değerlendirmesidir” dedi.

/ ANKARA

20.12.2007


 

Siyasette emanetçilik yoktur

DP Genel Başkan adayı Süleyman Soylu, siyasette emanetçiliğin olmayacağını, liyakat ve ehliyet bulunduğunu söyledi.

DP’nin kongre hazırlıkları için Denizli’ye gelen Soylu, Denizli İl Teşkilâtını ziyaret ederek partililere hitap etti. Soylu’yu eski milletvekili Mehmet Gözlükaya, Denizli Belediye eski Başkanı Ali Aygören, DP İl Başkanı Aşkın Çelik, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleriyle diğer partililer karşıladı.

Soylu, Tekirdağ’dan başlattıkları ‘Beyaz Yürüyüş’e her gün il il dolaşarak devam ettiklerini söyledi.

/ DENİZLİ

20.12.2007


 

Kurbana eziyetin cezası 1.645 YTL

‘’Kurbanlık hayvanların, hayvana en az acı verecek şekilde bir anda kesimi’’ni de düzenleyen 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı davrananlara, hayvan başına bin 645 YTL idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

İzmir İl Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından oluşturulan ekipler Kurban Bayramı süresince İzmir genelinde denetimler yapacak.

Denetimlerde hayvana en az acı verecek şekilde bir anda kesiminin yapılmamasının tespiti halinde, hayvan başına bin 645 YTL idari para cezası uygulanacağı bildirildi. Bayram süresinde, çevreyi kirleten kişilere 107 YTL, hayvan kesim yerleri dışında kesim yapanlara da 58 YTL para cezası verileceği açıklandı.

Bıçak keskin olmalı

Kurban kesiminde kullanılacak bıçağın özenle seçilmesi gerektiği, usulünce bilenmeyen bıçakların ağzının bozulacağı, bu yüzden kesim sırasında hayvanın eziyet çekeceği belirtildi. Küçük ve orta boy bıçakları 1, büyük bıçak ve satırları ise 2-2,5 YTL karşılığında bileyen bıçakçılar, kurbanlık hayvanın kesiminde kullanılacak bıçağın usulüne göre bilenmesi gerektiğini belirttiler.

/ İZMİR/KIRIKKALE

20.12.2007


 

Kurban eti nasıl değerlendirilmeli?

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı’nda, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanları, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri ve kısıtlı miktarda tüketmeleri konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kurban Bayramı’nda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra et tüketiminin de artmasının sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açtığı belirtildi. Etlerin sebzelerle pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi gerektiği vurgulanarak, kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanlara, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeleri konusunda uyarıda bulunuldu. Ayrıca, barsak parazitlerinin ve hayvan hastalıklarının bulaşmasının engellenmesi için kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınmasına ve uygun şartlarda kesiminin yaptırılmasına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Kurban etlerinin uzun bir dönem tüketilecek olması sebebiyle saklama, hazırlama ve pişirme şartlarına özen gösterilmesi gerektiği vurgulanarak şu önerilere yer verildi:

“* Kurban eti uygun koşullarda kesildikten sonra, etler hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanmalıdır. Kesilen kurban eti mutlaka buzdolabında bir gün bekletilmelidir.

*Etler büyük parçalar şeklinde değil, kıymalık, kuşbaşılık, pirzola, biftek ve bonfilelik olarak ayrılmalı, günlük pişirilecek miktarlara bölünmeli ve buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılarak, buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler buzlukta (-2 derece) birkaç hafta, derin dondurucu da ise (-18 derece) daha uzun süre ile saklanabilir.

*Etler çözdürülürken oda ısısında değil, mutlaka buzdolabı ısısında veya mikrodalga fırınlarda çözdürülmelidir.

*Pişirilecek miktarlarda et çözdürülmeli, çözdürülen etler hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır.

*Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

*Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir”

Ayrıca şeker ve şekerli ürünleri satın alırken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan izinli olmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş ve ambalajının bozulmamış olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilerek, tatlı tüketiminde hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.

/ ANKARA

20.12.2007


 

Kurbanlıklara eziyet etmeyin

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, kurbanın ehil kimseler tarafından ve usulüne uygun şekilde kesilmesine özen gösterilmesi, kurbanlık hayvana şefkatle davranılması ve çevre temizliğine riayet edilmesi gerektiğini belirterek, “Unutmayalım ki, bu hususlara dikkat etmemiz, hem dini hem de insani sorumluluğumuzdur’’ dedi.

Hac ibadeti için kutsal topraklarda bulunan Bardakoğlu, yayınladığı Kurban Bayramı mesajında, hayatın hızlı akışı içinde çoğu zaman bilinçsiz ve sorumsuz şekilde tüketilen zaman sermayesini, barış, sevgi, huzur, paylaşım ve kardeşlik gibi değerlerle kazanca dönüştürme imkânı sunan kutlu zaman dilimlerinden birine, bir Kurban Bayramına daha erişmenin mutluluğu içinde bulunulduğunu belirtti.

Bardakoğlu, mesajında şunları kaydetti: “Bayramlar, sevinme ve sevindirme günleridir. Bayram, basit çıkarların, kısır çekişmelerin, bencil hırsların, anlamsız kırgınlıkların insan benliğini kuşatan duvarlarını yıkarak kişinin kendini aşması, etrafındakilerin farkına vararak paylaşmanın, kucaklaşmanın ve sevmenin engin ufuklarında kamil insan olmanın tadını doyasıya yaşayabilmesi demektir. Bayram namazlarının topluca, yan yana ve omuz omuza büyük bir coşku ile kılınması, bayramın aynı zamanda birleşme ve bütünleşme demek olduğunu, ayrılık ve farklılıklarda boğulmanın bizi zayıflatacağını, birbirimizin yanı başında olmanın bizi toplum ve millet olarak güçlendireceğini anlatır hepimize.

Bu bayrama adını veren Kurban ibadeti, kişinin manen Allah’a yakınlaşmasına vesile olurken, mali yönüyle de sosyal dayanışmayı güçlendir. Kurban ibadeti, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in Allah’a gösterdikleri tam sadakat ve teslimiyeti temsil etmesi yönüyle kişiyi bu yolda ileri bir mertebeye taşırken, aynı zamanda ona paylaşmayı, ötekine yardım elini uzatmayı, bütün insanları sevgiyle kucaklamayı da öğretir.’’

/ ANKARA

20.12.2007


 

İstanbul'da soğuk var, yağış yok

İstanbul’da Kurban Bayramı süresince soğuk ve yağışsız bir hava bekleniyor.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, İstanbul’da bugün mevsim normalleri altında, oldukça soğuk bir gün yaşanacağını belirterek, yarın ile bayramın 3 ve 4. günlerinde hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyredeceğini, ancak yer yer yoğun sis görüleceğini bildirdi.

20.12.2007


 

Maalesef yoksulluk çoğalıyor

Yoksullara Yardım ve Eğitim Vakfı (YOYAV) Başkanı İbrahim Ateş, ‘’Türkiye’de maalesef yoksulluk var ve çoğalıyor’’ derken, yoksullukla mücadeleye katılmanın bir insanlık görevi olduğunu bildirdi.

YOYAV Başkanı Ateş, Türkiye’de ve dünyada yoksulluğun tırmanış ve tahribatını sürdürdüğünü, sahipsiz ve savunmasız olan her yere yerleşip, yeşerdiğini ve adeta ayrık otu gibi kök saldığını kaydetti. Yoksulluğun çevresindekileri kıstırıp, perişan ettiğini belirten Ateş, yoksulluğun girmediği, etkilemediği ülke, tehdit etmediği toplum, tedirgin etmediği kesim ve silkelemediği sektör kalmadığını bildirdi.

Ateş ayrıca, insanlığın tamamını tehdit eden bu düşmana karşı sessiz ve ilgisiz kalmanın ona davetiye çıkarmak ve çanak tutmak olacağına vurgu yaptı.Türk İş’in Ekim ayı raporunda açlık sınırını 657 bin 26 YTL olarak açıkladığını ve hangi asgari ücretlinin bu parayı aldığını soran, Ateş, ‘’Bu duruma göre asgarî ücretlilerin hepsi açlık sınırında’’ dedi. Yine Türk-İş’in yoksulluk sınırını ise 2 bin 14 YTL olarak açıkladığını anımsatan Ateş, şöyle konuştu:

‘’Öte yandan Boğaziçi Üniversitesinin Bilimsel Araştırmalar, Projeler ve Açık Toplum Enstitüsünün 18 ilde, bin 809 kişiyle görüşerek yaptığı bir orta sınıf anketi var. Bu ankette, toplumun yüzde 58’i kendisini orta direk olarak tanımladı ve orta direk geliri ile mutfak gideri ve ev kirasını karşılamakta zorlandığını vurguladı. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı bir ara bir açıklama yapmıştı. Orada diyordu ki (Türkiye’de yaklaşık 14 milyon çalışan var. Buna karşın emekli sayısı 9 milyona yaklaşmakta. Ve her iki çalışan bir emekliye bakmakta. Oysa 7 çalışanın bir emekliye bakması gereken bir potansiyelimiz var) Bakanın bu sözleri de sosyal güvenlik kurumlarının geldiği durumu ortaya koyuyor. Türkiye’de maalesef yoksulluk var ve çoğalıyor.’’

YAPILMASI GEREKENLER

Ateş, yoksullukla mücadele için yapılması gerekenler hakkında da bilgiler verdi. Yoksullukla mücadele yöntemlerinin başında ‘işsizliğin azaltılması ve istihdamın arttırılmasının’ geldiğini belirten Ateş, meslekî eğitimin yörelere göre geliştirilmesi ve arttırılması gerektiğini bildirdi. Yine bu mücadelede devlet ve milletin işbirliği yapmasının, sivil toplum örgütlerinin yoksulluğu yenmeye yönelik çabalarını arttırarak, aralarında işbirliğine gitmelerinin zorunluluğuna değinen Ateş, yoksullara faizsiz kredi verilerek çalışma imkânlarının arttırılması ve üretken hale getirilmelerin sağlanması gerektiği söyledi.

/ ANKARA

20.12.2007


 

Ilgaz’da kar kalınlığı 1 metre

Kastamonu’da etkili olan kar yağışı, Kurban Bayramı sebebiyle yoğunluk yaşanan kara yolu ulaşımını olumsuz etkiliyor. Kastamonu’yu Ankara’ya bağlayan Ilgaz Dağı geçidinde kar kalınlığı 1 metreyi bulurken, bölgede görev yapan ekipler, yolu ulaşıma açık tutmak için sürekli çalışıyor.

Kar yağışının etkili olduğu Kastamonu’yu İstanbul’a bağlayan Araç ilçesi kara yolu ile Sinop ve sahil yolunda da ulaşım güçlükle sağlanıyor. 1840 rakımlı Ilgaz Dağı’nda uygulama yapan trafik polisleri, zincirsiz araç geçişine izin vermiyor. Yolda kalan araçların zincir takmalarına yardımcı olan polisler, Ilgaz yolunda devriye gezerek yolda kalan araçların kurtarılmasını sağlıyor.

/ KASTAMONU

20.12.2007


 

Kalp ve damar hastaları soğuk havalara dikkat

Uzmanlar, kalp ve damar hastalarının soğuk havalara karşı duyarlı olmalarını istedi.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yavuzkır, soğuk havalarda koroner rahatsızlığı olan hastalarda ritim bozukluğu olabileceğini söyledi. Yavuzkır, “Hava sıcaklıklarının belirli oranlarda düştüğü bugünlerde özelikle kalp-damar hastalığı olan ve koroner damar rahatsızlığı olan hastalarda kalp krizi geçirme riski belirgin olarak yükselmektedir. Soğuk havalarda kalp rahatsızlığı olan hastalar ritim bozukluğu yaşayabilirler. Bu ritim bozuklukları sonucu ani kalp krizleri ve ölümler olabilir. Soğuk havalarda bu rahatsızlığı olan hastalar dikkatli olmalıdır” dedi.

/ ELAZIĞ

20.12.2007


 

Diyanet-Sen yeni yerinde

Diyanet-Sen Pazar Temsilciliği’nin Sahil Camii altındaki yeni bürosu düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Pazar Sahil Camii altındaki yeni büroda yapılan açılışa Pazar Müftü Vekili Sinan Böyüt, Diyanet-Sen Pazar Temsilcisi Cemal Taşçı ve din görevlileri katıldı. Pazar Müftü Vekili Sinan Böyüt yeni yerin din görevlileri için hayırlı olmasını dileyerek Diyanet-Sen’i çalışmalarından dolayı tebrik etti. Açılışta bir konuşma yapan Diyanet-Sen Pazar Temsilcisi Cemal Taşçı, din görevlilerinin de bir sivil toplum kuruluşu çatısında hizmet verdiğini belirterek, “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için parolasıyla yola çıktık ve şuan çok güzel bir performansı yakaladık. Artık hepimiz Diyanet-Sen’liyiz. Diyanet-Sen’li olmak bir ayrıcalıktır” diye konuştu.

Abdullah UZUN

20.12.2007


 

TV’lerdeki programlardan herkes şikayetçi

Ulusal televizyon kanallarının sabah kuşağında genellikle kadınlara yönelik programlardan kadın milletvekilleri de şikâyetçi oldu. Kadın vekiller, reyting kaygısının bir kenara bırakılarak, uzmanların önerileri doğrultusunda yeniden yapılandırılmasının toplum kalkınmasına katkı sağlayacağını bildirdiler.

AKP Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan, kadınların toplumun temel taşları olduğunu, bu anlamda toplumu yetiştiren kişilerin daha iyi eğitilmesi gerektiğini vurguladı. Kotan, mevcut çok sayıda kadın programının yanlış muhtevayla sunulduğunu, kadınların da bu sebeple çoğu zaman yanlış yönlendirildiğini söyledi.

Sabah kuşağındaki bazı programlarda aile içinde yaşanan özel olayların deşifre edildiğini, bunun yanlış olduğunu belirten Kotan, aile kurumuna saygısızlık yapıldığını ileri sürerek, ‘’Aile sağlıksız olursa, toplum da sağlıksız olur. Bu nedenle özel hayatı çok deşifre etmeleri yanlış. Kadının her anlamda gelişimi için doğru programlar hazırlanmalı. Bazı köylerde, kadınlar gün boyu televizyon başından kalkmıyor. Bu kişilere en azından doğru ve güzel şeyler vermeliyiz’’ dedi.

AKP İzmir Milletvekili Fatma Seniha Nükhet Hotar Göksel de kadın programlarının çok daha sınırlı ve daha doğru kurguyla hazırlanması gerektiğini, reyting uğruna kadınların yanlış yönlendirilmesinin kabullenilemez olduğunu kaydetti.

AKP Adana Milletvekili Fatoş Gürkan ise reyting uğruna hazırlanan programların, sadece kadınları değil bütün toplumu etkilediğini, zaman zaman yapılan yayınların aile facialarına adeta dâvetiye çıkardığını vurguladı. Gürkan, “Bu konuda araştırma yapıp, önerge vermeyi düşünüyorum’’ dedi. CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur da bütün televizyon dizilerinin ve programlarının konunun uzmanları olan kişilerin denetiminde yazılması gerektiğine işaret etti.

AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu da milletvekili olmadan önce kadın programlarından rahatsız bir vatandaş olarak sürekli RTÜK şikâyet hattını aradığını, bundan sonra da Meclis çatısı altında bu sorunları dile getirmeye çalışacağını söyledi.

Türkmenoğlu, sadece kadın programlarının değil çok sayıda yapımın, başta çocuklar olmak üzere bütün halkı olumsuz etkilediğini belirtti.

/ ADANA

20.12.2007


 

Hücreler yağı nasıl depoluyor?

Bilim adamları, vücut hücrelerinin yağı nasıl depoladığını ortaya çıkardı. Bilim adamlarının bu yeni buluşu, obezite için yeni tedavi yöntemlerinin bulunması açısından önem taşıyor.

Amerikalı bilim adamları araştırmalarında, yağın damlalar halinde fosfolipid ve protein tabakaları içinde depolanmasını denetleyen iki gen keşfetti. Bu süreç, hücrelerin yağı enerji kaynağı olarak kullanmasını mümkün kılıyor, ancak fazla yağ depolandığı takdirde obezite ortaya çıkıyor. Yeshiva Üniversitesi Albert Einstein Tıp Fakültesinden araştırmacılar, yaptıkları bir dizi deneyden sonra yağın depolanma sürecinde rol oynayan iki genin “FIT1 ve FIT2” olduğunu bildirdi. “Proceedings of the National Academy of Sciences” dergisinde yayımlanan araştırmayı yapan bilim adamları, genleri ve proteinleri tespit etmeleri sayesinde depolanma sürecini düzenleyebilecek ilaçların geliştirilebileceğini kaydetti.

20.12.2007


 

Cezaevinden kurbanlık satışı

Edirne Tarım Açık Cezaevi’nde mahkûmların baktığı 100 kurbanlık koçun 80’i satıldı.

Cezaevi Müdürü Necmi Acun, mahkûmlar tarafından bakılan merinos ırkı koçların Kurban Bayramı öncesinde 100 tanesini satışa çıkardıklarını ve bunlardan 80’inin satıldığını söyledi.

Acun, kurbanlıkların bakımlarının hükümlüler tarafından itinayla yapıldığını ve tabiî beslenmesine dikkat edildiğini belirtti.

Yağsız ve yumuşak ete sahip merinos koçların piyasadakinin altında fiyata satıldığını ifade eden Acun, şöyle konuştu: ‘’Tarım Açık Cezaevi olarak kilosunu 5,5 YTL’den satıyoruz. Halktan yoğun bir ilgi var. Büyük bir bölümü satıldı, bir bölümü de ayırtıldı. Onlar da satılır diye bekliyoruz. Adliye ve cezaevi personeline öncelik verdiğimiz satışlarımızdan vatandaşlar da yararlanabiliyor.’’

/ EDİRNE

20.12.2007


 

Dünyanın 7 yeni harikası seçiliyor

2.5 yıl sürecek oylamada, adaylar arasında Türkiye’den Kapadokya ve Pamukkale de var. Resmî internet sitesinde, Pamukkale 114’üncü, Kapadokya ise 111’inci sırada bulunuyor.

Dünya çapında gerçekleştirilecek ve yaklaşık 2,5 yıl sürecek oylama sürecinin ardından dünyanın yeni Yedi Tabiî Harikası belirleniyor. Dünyadaki ilk ve en geniş katılımla toplam 100 milyon oy neticesinde bu sene 7 Temmuz tarihinde Portekiz’in Lizbon şehrinde açıklanan Yeni Yedi Harika’nın ardından Yedi Tabiî Harika’nın seçilmesi için aday listesine yarım milyondan fazla kişi 300’ün üzerinde yer ismi gönderdi. Şu ana kadar gelen teklifler arasında Türkiye’den Pamukkale ve Kapadokya var.

Resmî internet sitesinde, Pamukkale 114’üncü, Kapadokya ise 111’inci sırada bulunuyor. Diğer teklifler arasında Baykal gölü (Rusya), Galapagos adaları (Ekvator), Sina dağı (Mısır), Ha Long körfezi (Vietnam), Serengeti millî parkı (Tanzanya), Ayer kayalığı (Avustralya) ve Etna yanardağı (İtalya) var.

OYLAMA NASIL OLACAK?

Öncelikle organizatör vakfa, isim tekliflerinin gönderilmesi gerekiyor. Teklif edilen tabiî harikalar, organizatörler tarafından kabul edilirse bu yer adına resmî destek komitesi kurulacak. Sadece resmî destek komitesi olan harikalar için telefon, cep telefonu ya da internet üzerinden oylama yapılabilecek. Teklif edilen harikalar için oylama 31 Aralık 2008 tarihine kadar devam edecek. Ocak 2009’da UNESCO genel müdürü Prof. Federico Mayor’un liderliğini yaptığı Uzmanlar Paneli tarafından ilk 77 sırayı alan ve resmen desteklenen harikalar arasından 21 finalist belirlenecek. Bu 21 finalist için de 2009 yılı boyunca popüler oylama gerçekleştirilecek ve dünyanın yeni Yedi Tabiî Harika’lar 2010 yazı itibariyle seçilmiş olacak. İlk yedi harika, insan yapımı iken bu yarışma ile akarsu, yağmur ormanı, buzul, dağ zirvesi, göl, yanardağ, çöl ve düz ova gibi tabiattaki güzellikleri daha çok insanın bilmesi ve koruması ve böylelikle daha fazla kişinin bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Geçen Temmuz ayında seçilen yeni Yedi Harika listesinde şu yapılar vardı: Çin seddi, Petra (Ürdün), İsa Heykeli (Brezilya), Maçu Piçu (Peru), Çiçen Itza piramidi (Meksika), Kolezyum, ve Taç Mahal (Hindistan).

20.12.2007


 

Bayramda güne kahvaltıyla başlayın

Kurban Bayramı’nda et tüketimi ile şeker ve şekerli besinlerin tüketiminin arttığı, bunun da sağlık açısından risk oluşturduğu belirtildi.

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, sağlıklı beslenme için, Kurban Bayramı’nda güne mutlaka kahvaltı edilerek başlanması ve mutlaka 3 öğün yemek yenilmesi gerektiği belirtildi. Şekerlemeler ve tatlılardan, kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulması gerektiği belirtilen açıklamada, “Bol taze sebze ve kabuklu meyve ile günde 6-7 su bardağı ılık su tüketilmelidir. Bayramda bol fiziksel aktivite yapılması çok önemli. Etlerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık tercih edilmeli, etler mutlaka az miktarda tahıllarla ve bol taze sebze ile yenmeye özen göstilmelidir” denildi.

/ DENİZLİ

20.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri