Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Cezalar da zamlanıyor

Maliye Bakanlığı’nın yeniden değerlendirme oranı çerçevesinde trafik cezaları, pasaport, sürücü belgesi, silâh ruhsat harçları ve idarî para cezaları yılbaşından sonra zamlanacak. Yılbaşından sonra alkollü araç kullananlar 480 YTL, hız limitini ihlâl edenler 236 YTL para cezası ödeyecek.

Maliye Bakanlığınca belirlenen yüzde 7,2 oranındaki yeniden değerlendirme rakamı baz alınarak, 2008 yılında, 5 yıllık verilen silah ruhsat harçları bin 763 YTL’ye, 5 yıllık bulundurma silâh ruhsat harcı 564 YTL’ye çıkacak. Yabancıların emniyetten aldıkları vize harcı 1 ay için 42 YTL, 4 ay için 190 YTL, 2 yıllık vize harcı için bin 36 YTL para ödeyecekler. Yabancıların alacakları vize için kart parası da 80 YTL’ye yükselecek. Araç ruhsat harcı 64 YTL’ye çıkarken B sınıfı sürücü belgesi için 190 YTL, E sınıfı sürücü belgesi için 317 YTL harç bedeli ödenecek. Trafiğe alkollü çıkanlar 480 YTL, kırmızı ışık ihlal edenler ve hatalı sollama yapanlar 116 YTL ceza öderken, hız limitini aşanlara 236 YTL, araç kullanırken cep telefonuyla konuşanlar ile emniyet kemeri takmayan sürücülere 56 YTL para cezası uygulanacak. Pasaport harçlarının artmasıyla birlikte 6 aylık pasaport alacaklar 102 YTL, 1 yıllık pasaport alacaklar 145 YTL, 2 yıl pasaport alacaklar 246 YTL, 3 yıl pasaport alanlar 352 YTL, 5 yıl pasaport alanlar ise 500 YTL harç parası ödeyecek. Pasaport cüzdan bedeli ise 80 YTL’ye yükselecek. Kabahatler Kanunu çerçevesinde kolluk gücünün uyguladığı idari para cezaları da 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren artacak. Bu kapsamda emre aykırı davranan, kumar oynayan, izinsiz afiş asan kişiler 125 YTL para cezasına çarptırılacak. Dilenenler, mütecaviz sarhoşluk yapanlar, kimlik bildiremeyenler, alenen silâh taşıyanlar 63 YTL para cezası ödeyecekler.

/ ANKARA

21.12.2007


 

Hisarcıklıoğlu: Sıkıntıları aşarız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, millet olarak hep bir arada, müreffeh ve huzurlu geleceğe, güçlü ekonomi ve genç eğitimli iş gücümüzle varabilir, sıkıntıları aşabilir ve hak ettiğimiz yere ulaşabiliriz’’ dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yayınladığı Kurban Bayramı mesajında millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde yeni bir Kurban Bayramı’nın idrak edildiğini belirterek, bayramın ve bundan sonra gelecek günlerin, ülke, millet ve bütün insanlık için hayırlar ve bereketler getirmesi temennisinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: ‘’Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Millet olarak hep bir arada, müreffeh ve huzurlu geleceğe, güçlü bir ekonomi ve genç eğitimli iş gücümüzle varabilir, sıkıntıları aşabilir ve hak ettiğimiz yere ulaşabiliriz. Kurban Bayramının, ülkemizi aydınlık geleceğe ulaştırmayı şiar edinmiş,

büyük milletimize, islam alemine ve barışa her günkünden daha çok ihtiyacı olan bütün insanlığa mutluluk, huzur ve başarı getirmesini temenni ediyorum.’’

/ ANKARA

21.12.2007


 

14 bayramdır bekliyorlar

BASK Genel Sekreteri ve Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, 2001 yılında TBMM Başkanlığı’na sunulan, memur ve emeklilere dini bayramlarda ikramiye verilmesini öngören yasa teklifinin ‘’14 bayramdır komisyonda beklediğini’’ söyledi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, kanun teklifinin altında 60. Hükümet’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile 59. Hükümet’in Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in de imzalarının bulunduğunu ifade ederek, ‘’Teklifi muhalefette iken veren sayın bakanlar, iktidara geldiklerinde önceki imzalarına sahip çıkmalı ve verdikleri sözü yerine getirmelidirler’’diye konuştu.

Memurlar ile bütün emeklilere yılda 2 maaş ve aylık tutarında ikramiye verilmesinin ‘’son derece yerinde bir karar olacağını’’ dile getiren Bayraktar, konuyla ilgili yasa teklifinin 27 Şubat 2001 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulmasının üzerinden neredeyse 6,5 yıl geçtiğini anlattı Bayraktar, ‘’Emeklilere dini bayramlar dolayısıyla yılda 2 ikramiye verilmesiyle ilgili yasa teklifi 14 bayramdır komisyonda bekliyor. Yani memur ve emeklilerimiz için talep edilen bayram ikramiyesi tam 14 bayramdır ödenememiştir’’ diye konuştu.

Mehmet Bayraktar, teklifin bir an önce yasalaşmasını beklediklerini dile getirdi.

/ ANKARA

21.12.2007


 

Kasım ve Aralık'ta yağışlar arttı

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kasım ve Aralık ayı yağışlarının geçmiş yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini hatta bazı bölgelerde yüzde 50’nin üzerine çıktığını söyledi.

Veysel Eroğlu, Aralık ayının ortalarında olunmasına rağmen yağış oranlarının ortalamaların üzerine çıktığını ifade etti. Eroğlu, 1 Ekim-15 Aralık arasında uzun yıllar ortalaması dikkate alındığında yağış oranında Marmara Bölgesi’nde yüzde 40, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 39, İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 68, Ege Bölgesi’nde yüzde 87, Akdeniz Bölgesinde yüzde 58, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 29, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 60’lık artış yaşandığını anlattı. Bakan Eroğlu, ‘’Kasım ve Aralık ayı yağışları, geçmiş yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Hatta bazı bölgelerde yüzde 50’nin üzerine çıktı. Bütün Türkiye’de 1 Ekim-15 Aralık periyotuna ilişkin uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 46’lık bir artış var. Bu dönemde, metre kareye ortalama 174 milimetre yağış alınırken, bu yıl rakam 253 milimetreye yükseldi’’ diye konuştu. “Yağışların ardından barajlardaki sıkıntısının da büyük ölçüde bittiğini’’ ifade eden Eroğlu, “Büyük bir problem yok. Fakat vatandaşlarımızın yine de suyu tasarruflu kullanması gerekiyor’’ uyarısında bulundu.

/ ANKARA

21.12.2007


 

Peru da IMF’den kurtuluyor

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) son müşterilerinden biri olan Peru, Şubat 2009’dan sonra IMF programını yenilemeye niyeti olmadığını açıkladı.

Perulu yetkili Javier Silva-Ruete, telekonferans aracılığıyla yaptığı açıklamada, ülkesinin 26 Ocak 2007’de IMF ile yaptığı, Şubat 2009’da sona erecek anlaşmasını yenilemeye niyeti olmadığını belirtti. Peru’nun aldığı 270 milyon dolarlık borcun geri ödenmesinden sonra bir daha borç alınmamasının planlanmadığını belirten Silva-Ruete, “bu karar, Peru ekonomisinin ne kadar sağlıklı olduğunun göstergesidir” dedi ve artık IMF kredilerine ihtiyaçları olmayacağını ifade etti.

Silva-Ruete’nin katıldığı telekonferansa iştirak eden IMF’nin Peru masası şefi Martin Cerisola ise, “bir ülkenin kötü değilde iyi nedenlerle programdan ayrılması büyük bir memnuniyet” ifadesini kullandı.

Peru’nun bu açıklaması, ciddî malî zorluklar karşısında bulunan IMF’ye yeni bir ağır darbe olarak nitelendiriliyor. 185 ülkenin üye olduğu IMF’nin son genel kurul toplantısında, yönetimden kurumun mali dengenin yeniden sağlanması için harekete geçmesi istenmişti. IMF’nin son müşterileri arasında Türkiye, Pakistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti bulunuyor.

/ WASHINGTON

21.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri