Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Ankara'da şiddetli deprem

Ankara’nın Bala ilçesinde saat 11.48’de 5,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 11.48’de merkez üssü Ankara’nın Bala ilçesi olan 5,7 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.

Depremin, gözlemsel şiddet skalasında ‘’şiddetli’’ grubunda yer aldığı ifade edildi. Yetkililer, yine aynı yerde saat 09.36’da 4.0 ve saat 09.51’de 3.1 büyüklüklerinde 2 deprem, ayrıca saat 10.12’de, 10.27’de ve 10.57’de de küçük çaplı sarsıntılar yaşandığını kaydettiler.

Depremin meydana geldiği Bala’nın Yeniyapan köyünde cami minaresinin yıkıldığı, Sırapınar ve Avşar beldelerinde de bazı binaların hasar gördüğü bildirildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Bala ilçesinde meydana gelen depremde, herhangi can kaybı, yaralanma, hasar meydana gelmediğini, hayvan telefi olmadığını belirterek, sadece eski, terk edilmiş bazı evlerde hasar meydana geldiğini bildirdi.

Bu arada, Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi’nden (AFOM) bölgeye bir ekip gönderildi. Öncü olarak nitelendirilen bu ekibin durum ve ihtiyaç tesbiti yapacağı, gerekirse ihtiyaç duyulacak malzemelerin bölgeye gönderileceği belirtildi.

Deprem, Konya şehir merkezi ile birçok ilçede, ayrıca Aksaray’da da hissedildi. Kısa süreli endişenin yaşandığı bu bölgelerde, can ve mal kaybı olmadığı bildirildi. Bu arada, depremin Kırıkkale, Çankırı, Kayseri, Yozgat ve diğer bazı merkezlerde de hissedildiği öğrenildi.

FETHİYE’DE DE DEPREM

Muğla’nın Fethiye ilçesinde ise saat 10.23’te 3.9 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Fethiye şehir merkezi, Kemer beldesi ve Dalaman ilçesinde hissedilen depremde can ve mal kaybı olmadığı öğrenildi.

/ ANKARA

21.12.2007


 

Soğuğa rağmen

Kurban Bayramı’nın heyecanı ve sevinci ilk olarak camilerde yaşandı. İstanbul’da sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yollara düşen vatandaşlar, camilere akın ederken Sultanahmet Camii de binlerce vatandaşla dolup taştı. Edirne’de bulunan tarihi Selimiye Camii de izdiham yaşanan camiler arasındaydı. İçeri sığmayanların bir kısmı eksi derecedeki soğuk havaya rağmen avluda namazını kıldı. Kurban Bayramı bütün dünyada olduğu gibi Diyarbakır’da da büyük coşkuyla kutlanıyor. Sabah saatlerinde camilere akın eden Diyarbakırlılar bir ağızdan getirdiği salâvat ve tekbirlerle birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Yurtta Kurban Bayramı’nın heyecanı ve sevinci ilk olarak camilerde yaşandı. İstanbul’da sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yollara düşen vatandaşlar, camilere akın etti. Sabahın erken saatlerinden itibaren Sultanahmet Camii’ne gelen binlerce vatandaş, camiyi doldurdu. Şadırvanda abdest alan yediden yetmişe İstanbullular, omuz omuza saf tuttu. Bayrama kavuşmanın huzurunu yaşayan vatandaşlar, vaazı dinledi. Namaz vakti geldiğinde ise binlerce vatandaş yine huşu içerisinde namaza durdu. Namazın ardından cemaat, hep bir ağızdan tekbirler getirdi ve bayram hutbesini dinledi. Daha sonra vatandaşlar, cami avlusunda birbirleriyle bayramlaştı.

Bayrama kavuşmanın sevincini yaşadıklarını ifade eden vatandaşlar, bayramın birlik ve beraberliğe vesile olması temennisinde bulundu. Bazı vatandaşların Çorlu, Tekirdağ gibi yerlerden bayram namazını kılmak için çocuklarıyla Sultanahmet Camii’ne geldiği görüldü. Bayramı namazını Eyüp Sultan Camisi’nde kılmak isteyen vatandaşlar ise, cami içinin dolması sebebiyle soğuk havaya rağmen avluda ve cami dışında saf tuttular. Namaz çıkışında birbirleriyle bayramlaşan vatandaşlara lokum dağıtıldı.

DİYARBAKIR ULU CAMİİ’DE

BAYRAM NAMAZI İKİ KEZ KILINDI

Kurban Bayramı bütün dünyada olduğu gibi Diyarbakır’da da büyük coşkuyla kutlanıyor. Sabah namazından sonra camilerin hoparlörlerinden okunan salavatlar şehre mânevî bir atmosfer kattı. Diyarbakır halkının çoğu beşinci haremi şerif olması sebebiyle mânevî havası olan Gazi caddesi’ndeki Ulu Cami’ye akın etti. Sabah namazıyla birlikte dolmaya başlayan cami, bayram namazı saatinin yaklaşmasıyla taştı. Havanın soğuk olmasını sebebiyle cami avlusunda duramayan cemaat içeri girmek için adeta birbiriyle yarıştı. Bayram öncesi verilen vaazda ise Kurban Bayramı’nın önemine değinildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurahman Kurt’un da bayram namazını kıldığı Ulu Cami’de ikinci rekâtta rükûya gitmeden secdeye giden imam namazı üç rekata tamamladı. Daha sonra cemaate açıklama yapan imam rükûye gitmediği için bir rekâtın sayılmadığını, o yüzden üç kıldırdığını söyledi. Cemaatten özür dileyen imam, daha sonra bayram namazını yeniden kıldırdı.

Farklı ülkelerden 380 öğrenci Kayseri'de

Kayseri’de ise Kurban Bayramı, sabah camilerde bayram namazının kılınmasıyla başladı. Hunat Camii’nde kılınan bayram namazında 26 farklı ülkeden 380 öğrenci vardı. Yöresel kıyafetleriyle bayramı karşılayan öğrenciler, namaz sonrası cemaatle bayramlaştı. Kayserililer, bayram namazından sonra Mozambik, Madagaskar, Bosna Hersek, Kenya gibi ülkelerden gelen 380 öğrenciyi gruplar şeklinde evlerinde misafir etti. AKP Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, 26 ülkeden 380 öğrencinin bayram namazına katıldığını hatırlatarak, “Bu bizim için çok farklı. Başka ülkelerden gelen öğrenci arkadaşlarımızla birlikte sabah namazını kıldık. Yine onlarla birlikte bayramı geçireceğiz. Onların burada yetişmeleri, Türk kültürünü öğrenip Türk insanının yakından tanıyacakları için ilerde ülkemizin gönüllü büyükelçileri olacaktır” ifadesini kullandı.

İstanbul’da kurban bayramı

İstanbul’daki kurban kesim alanlarında ve trafikte yoğunluk yaşandı. Soğuk hava ve yer yer yağmurun etkili olduğu şehirde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin belirlediği kurban kesim alanları ile satış yerlerine araçlarıyla ulaşmak isteyen vatandaşlar, sabah saatlerinden itibaren trafikte yoğunluk oluşmasına sebep oldu. Satış yerlerinde kurbanlık alma telaşı yaşayan bazı vatandaşların, aldıkları kurbanlıkları otomobillerinin bagajlarına ve kiraladıkları kamyonetlere yükleyerek götürdükleri görüldü. Bazı vatandaşlar da aldıkları küçük baş kurbanlıkları omuzlarında taşıyarak kesim alanına ulaştırdı.

Bu arada, önceki yıllarda yaşanan sokak araları ve cadde kenarları başta olmak üzere hijyenik olmayan şartlarda kurban kesiminin de büyük oranda azaldığı dikkat çekti.

/ İSTANBUL/ KAYSERİ

21.12.2007


 

Liderler bayram namazında

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kurban Bayramı namazını Süleymaniye Camisi’nde kıldı. TBMM Başkanı Köksal Toptan ise bayram namazında, Zonguldak’ın Rat Mahallesi’ndeki Uğur Camisindeydi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan namazını Altunizade’deki Marmara İlahiyat Vakfı Camisinde, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Antalya’da Tekeli Paşa Camisi’nde kıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kurban Bayramı namazını Süleymaniye Camisi’nde kıldı. Conrad Otel’den çıktıktan sonra Süleymaniye Camisi’ne gelen ve bayram namazını burada kılan Cumhurbaşkanı Gül, namazın ardından vatandaşlarla tek tek bayramlaştı. Cami avlusundaki türbeleri de ziyaret eden Gül, cami çıkışında kendisini bekleyen basın mensuplarının da bayramlarını kutladı. Cumhurbaşkanı Gül, ‘’Hepinizin bayramını tebrik ediyorum. Bütün milletimizin bayramını tebrik ediyorum. Bayramın, milletimiz, halkımız, ülkemiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum’’ dedi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er’in eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Gül, cami çevresinde de kısa bir yürüşüş yaptı.

TOPTAN: GELECEK DAHA AYDINLIK OLACAK

TBMM Başkanı Köksal Toptan ise, Zonguldak’ın Rat Mahallesi’ndeki Uğur Camisinde bayram namazını kıldı. Namaz çıkışı çocuklarla ve vatandaşlarla bayramlaşan Toptan, Kurban Bayramı’nın Türk milletine, İslam alemine ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini dilediğinde bulundu. Toptan, şöyle konuştu:

‘’Bir bayramı daha dünyada acılar içinde geçiriyoruz. Çocuklar, Irak’ta savaş nedeniyle, Afrika’da da açlıktan ölmeye devam ediyorlar. Umuyorum bir daha ki bayramlara bu tür acıları görmeyiz. Türkiye, Allah’a çok şükür çok iyi yolda. Her alanda, her konuda uluslararası kamuoyunun desteğini de almak suretiyle büyük mücadele veriyor. Bir taraftan kalkınmasını, diğer taraftan terörle mücadelesini sürdürüyor. Öbür taraftan da yurt içinde halkın demokratik hak ve özgürlükler alanını genişletmeye devam ediyor. Türkiye olarak çok güzel ve iyi yoldayız. Gelecek Türkiye için daha aydınlık olacaktır.’’

ERDOĞAN, BAYRAMA

İSTANBUL’DA GİRDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Kurban Bayramı namazını İstanbul’da kıldı. Erdoğan, Üsküdar Emniyet Mahallesi’ndeki evinden çıkarak geldiği Altunizade’deki Marmara İlahiyat Vakfı Camisinde önce sabah namazını, ardından da bayram namazını kıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ve Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır’ın eşlik ettiği Erdoğan, daha sonra vatandaşlarla bayramlaştı. Erdoğan, bayram namazı sonrası, basın mensuplarıyla da bayramlaştı.

Başbakan Erdoğan, bayram mesajı olup olmadığını soran gazetecilere, öncelikle tüm milletin Kurban Bayramını tebrik ettiğini belirterek, bayramın gerek Türk Milleti, gerek İslam dünyası, gerekse tüm insanlık için barışa ve sevgiye vesile olmasını diledi.

BAKANLAR KOCATEPE CAMİSİ’NDE

Devlet bakanları Said Yazıcıoğlu ve Mehmet Aydın ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ bayram namazını Kocatepe Camisi’nde kıldılar. Bayram namazı için sabahın erken saatlerinden itibaren vatandaşlar Kocatepe Camisi’ne geldi. Aydın, Yazıcıoğlu, Atalay, Babacan ve Akdağ, bayram namazının ardından birbirleriyle ve cemaatle bayramlaştılar.

Deniz Baykal memleketinde

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Antalya’da tarihi Kaleçi semtindeki sabah gezintisinin ardından, bayram namazını Tekeli Paşa Camisi’nde kıldı.

Bayram namazı için sabah erken saatlerde Konyaaltı Caddesi’ndeki evinden CHP Antalya İl Başkanı Ömer Melli tarafından otomobille alınan Baykal, namaz öncesi tarihi Kaleiçi semtinde gezinti yaptı. Baykal, gezintinin ardından merhum dedesi Şeyh Ahmet Efendi’nin de imamlık yaptığı Tekeli Paşa Camisinde bir süre hutbe dinledi, ardından bayram namazını kıldı. Namaz çıkışında vatandaşlarla bayramlaşan Baykal, burada gazetecilere yaptığı açıklamada milletin ve tüm Müslümanların bayramını kutladı.

ŞAHİN ÇOCUKLARA 5’ER YTL VERDİ

Parti teşkilatındaki bayramlaşma için Antalya’nın Alanya ilçesine gelen Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise bayram namazını Emine Özmüftüoğlu Camisi’nde kıldı. Cami çıkışında vatandaşlarla bayramlaşan Şahin, elini öpen çocuklara 5’er YTL harçlık verdi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Şahin, bayramın barış ve huzura katkı sağlaması dileğinde bulundu. Gazetecilerin de bayramını kutlayan Şahin, ‘’Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile mücadele ederek, onunla, onun güvenlik güçleriyle savaşarak amaçlarına ulaşamayacaklarını terör örgütü ve mensuplarının anlamalarını diliyorum’’ dedi.

BAKAN ÇİÇEK VE GÖNÜL AFYONKARAHİSAR’DA

Kurban Bayramı’nda tatil için Afyonkarahisar’da termal tesisi tercih eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AKP Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile bayram namazını otelde hazırlanan mescitte kıldı. Cemaatle bayramlaşan bakanlar, bayramın tüm Türkiye ve Müslüman alemi için hayırlı olmasını dilediler.

ERBAKAN EYÜP CAMİİ’İNDE

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan, bayram namazını Eyüp Sultan Camisi’nde kıldı. Camiye sabah erken saatlerde gelen Erbakan, namazın ardından cemaatle bayramlaştı. Erbakan, cami çıkışında kendisini bekleyen gruptakilerin ‘’Mücahit Erbakan’’ sloganları eşliğinde otomobiline binerek camiden ayrıldı.

TALAT HALKLA BAYRAMLAŞTI

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, eşi Oya Talat’la birlikte Cumhurbaşkanlığında halkın bayram tebriğini kabul etti. Tebrik kabulüne, devlet ve hükümet yetkilileri, askeri erkan ile halk katıldı. Talat, tebrik sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin terörle mücadelesine dünyanın vereceği desteğin, dünyanın İslam’a bakışı açısından da önemli bir gösterge olacağına işaret ederek, “Bir laik İslam ülkesinin terör karşısındaki mücadelesine destek olmak ve onun terörden kurtulmasına yardımcı olmak, sadece dünya barışına ve kültürler arası işbirliğine yardımcı olur” dedi.

/ İSTANBUL

21.12.2007


 

Yatılı bayramlaşma sevindirdi

Suriye’deki yakınlarıyla bayramlaşacak Türk vatandaşlarının, Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan geçişleri başladı. Hatay Valisi Ahmet Kayhan, yaptığı açıklamada, Suriye devletiyle yapılan protokol gereği, Kurban Bayramı’nda Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan 28 bin, Yayladağı Gümrük Kapısı’ndan da 9 bin kişinin Suriye’deki akrabalarıyla bayramlaşmaya gideceğini söyledi.

Suriye’deki yakınlarıyla bayramlaşacak Türk vatandaşlarının, Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan geçişleri başladı.

Hatay Valisi Ahmet Kayhan, yaptığı açıklamada, Suriye devletiyle yapılan protokol gereği, Kurban Bayramı’nda Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan 28 bin, Yayladağı Gümrük Kapısı’ndan da 9 bin kişinin Suriye’deki akrabalarıyla bayramlaşmaya gideceğini söyledi. Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan geçişlerin bugün sabahın erken saatlerinde başladığını belirten Kayhan, bugün de Yayladağı Gümrük Kapısı’ndan geçiş olacağını ifade etti. Kayhan, Cilvegözü Gümrük Kapısı’nın modernizasyonunun yapılması sayesinde, daha önceki yığılmaların önlendiğini belirterek, Türk vatandaşlarının, verilen süreyi aşmamaları ve gümrük mevzuatına dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Vali Kayhan, Kurban Bayramı sebebiyle Suriye’nin Bab-ül Havva Gümrük Kapısında düzenlenen protokol bayramlaşma törenine de katıldı. Kayhan ve beraberindekileri burada İdlip Valisi Dr. Atıf El Neddaf ve diğer yetkililer karşıladı. Milli marşların okunmasının ardından konuşmasına, dost ve kardeş ülke olarak nitelendirdiği Suriyelilerin bayramını kutlayarak başlayan Kayhan, bayramların toplumların heyecanı, coşkuyu ve mutlulukları paylaştıkları anlamlı günler olduğunu söyledi.

Kayhan, Sadece Hatay’dan 37 bin 500 kişinin Suriye’deki akrabalarıyla bayramlaşacağını belirterek, ‘’bu durum komşumuzla ilişkilerin önemini kanıtlıyor’’ dedi.

/ REYHANLI

21.12.2007


 

Kapıkule'de Bayram yoğunluğu

Edirne’de, Kapıkule Sınır Kapısı’ndan, son 24 saatte, 625 araçla 7 bin 300 yolcu yurt dışına çıktı.

Kapıkule Sınır Kapısı yetkililerinden edilen bilgiye göre, Kurban Bayramı dolayısıyla yurt dışına çıkışlarda artış oldu. Son 24 saatte 625 araçla 7 bin 300 yolcunun yurt dışına çıktığını ve 670 araçla 4 bin 700 yolcunun Türkiye’ye girdiği bildiren yetkililer, özellikle bayram dolayısıyla yurt dışına çıkışların normal günlerin iki katına ulaştığını belirtti. Kapıkule’den çıkmak için gümrük işlemlerini yaptıran Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinden Sezgin Bahar, Kurban Bayramı’nı, eşi ve iki çocuğuyla birlikte Bulgaristan’daki yakınlarının yanında geçireceğini söyledi. Bahar, uzun süredir ayrı olduğu yakınlarıyla bayramı geçirecekleri için mutlu olduklarını ifade etti. Kapıkule Sınır Kapısı’nda yolcular, Kurban Bayramı’ndan sonra yurda beraberinde kurban eti getirmemeleri konusunda uyarılıyor.

/ EDİRNE

21.12.2007


 

Etiyopya’da bayram coşkusu

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa da bayram coşkusunu hisseden yerlerden biriydi. Addis Ababa’da yaşayan Müslüman halkın çok büyük bir kısmı şehir merkezindeki stadyuma akın edip içinde ve çevresinde çocuklarıyla birlikte saf tutttu.

Türkiye’den gönderilen kurbanlar, Etiyopya’nın başşehri Addis Ababa’da ihtiyaç sahipleri müslümanlara ulaştırıldı. Fakirliğin simgesi haline gelen ‘kara kıta’ Afrika’nın açlıkla mücadele eden ülkelerinden Etiyopya’da halk, bayram sevincini Türk kardeşleri vasıtasıyla yaşadı.

Günün ilk ışıklarıyla birlikte şehir stadyumuna akın eden yaklaşık 1 buçuk milyon müslüman bayram namazını aynı anda kıldı. Namazdan sonra Türkiye’den bağış yoluyla gelen kurbanlık hayvanların etleri İslâmî usullere riayet edilerek kesildi ve burada yaşayan ihtiyaç sahibi Müslümanlara dağıtıldı. Kurban yardımlarının dağıtım organizasyonunu ülkede Türkiye’yi temsilen bulunan Türk okulunun idareci ve öğretmenleriyle Türkiye’den gelen Kimse Yok Mu Derneği gönüllüleri üstlendi.

Civanmert Anadolu insanı, yüzyıllar öncesinde ‘zulümden kaçan Müslümanlara açılan kapı’nın sahiplerine vefasını gösterdi. Hazreti Muhammed’in çağrısına uyarak Müslüman oldukları için eziyet ve işkence gören yaklaşık 20 Müslüman Mekkeli, yine Hazreti Muhammed’in çağrısına uyarak bin 400 yıl önce bugün Etiyopya olarak bilinen Habeşistan’a gitmişti. Yaşadıkları zulümden kurtulmak için Habeş’e göç eden Müslümanların Mekkeli müşrikler tarafından bu ülkede de rahat bırakılmamış ve tutuklanarak idarecilerin karşısına çıkartılmıştı. ‘Diplomasi dehası’ Amr bin As’ın ısrarlarına rağmen Habeşistan’ın Hıristiyan hükümdarı Necaşi, Müslüman Mekkelilere kendi ülkelerinde diledikleri kadar yaşamaları için müsaade etmişti. Yozlaşmış da olsa bir Allah inancı bulunan ve daha sonra Müslüman olduğu anlaşılan Necaşi’nin bu iyiliğine Hazreti Muhammed, vefatında gıyabi cenaze namazı kıldırarak mukabele etmişti.

ŞÜKRAN TÜRKİYE

Birkaç kiloya tekabül eden et paketlerini alarak evlerinin yolunu tutan Etiyopyalı Müslümanların sevinçleri gözlerinden okundu. Kimi evdeki aç çocuklarına kimi hasta anne babasına bayram günü yedirebilecek et bulmanın sevincini yaşarken Türkiye’ye ve Türk halkına teşekkür etmeyi ihmal etmedi. Etiyopyalı Müslümanların dillerinden ‘Şükran Türkiye’, ‘Elhamdülillahirabbilalemin’, ‘Türkiye’yi seviyoruz, Elhamdülillah’ ifadeleri eksik olmadı. Yaşlı bir Etiyopyalının övgüsü ise daha farklıydı. Et kesen Etiyopyalı, ‘Türkiye’ye teşekkür ediyoruz, hakikaten Türk halkı insanların içinde en iyi insanlar.’ dedi.

Etiyopya namazda kenetlendi

Addis Ababa’da bayram sabahı en çok dikkat çeken şey mahşer yerini ve hac mevsiminde Mekke sokaklarını andıran görüntüler oldu. ‘Teşrik tekbirleri’ eşliğinde belli bir yöne doğru adeta oluk oluk akan Müslümanların nereye gittiği kısa süre sonra anlaşıldı. Addis Ababa’da yaşayan Müslüman halkın çok büyük bir kısmı şehir merkezindeki stadyuma akın edip içinde ve çevresinde çocuklarıyla birlikte saf tutttu. Kadınların da hazır bulunduğu namaz öncesinde ülkenin Diyanet İşleri Sorumlusu Ömer İdris konuşma yaparak Devlet Başkanı’nın bayram mesajını halka iletip bayramlarını tebrik etti. Duâ, tekbirler ve konuşmaların ardından yerel Emniyet birimlerinin verdiği bilgilere göre sayıları yaklaşık 1 buçuk milyonu bulan Etiyopyalı, namaza durdu. Namazın ardından Etiyopyalılar, yine mahşeri kalabalık oluşturarak Addis Ababa caddelerinden bayram sevincini yaşamak için evlerine gitti.

21.12.2007


 

Acemi kasaplar hastahaneleri doldurdu

Kurban keserken yaralanan acemi kasaplar hastahanelere akın etti.

Edinilen bilgiye göre, Düzce’de sabahın erken saatlerinden itibaren parmak kesiği, ayak kesiği ve hayvan tekmelemesi sebepleriyle 25 kişi Düzce Atatürk Devlet Hastanesine başvurdu. Tedavi edilen acemi kasaplar, ilk defa hayvan kesmeye kalkıştıklarını belirterek ‘’bize ders oldu, herkesin işi değilmiş’’ diye konuştular.

/ DÜZCE

21.12.2007


 

Bu yıl 3 bin 469 kişi kayboldu

Türkiye’de, bu yıl bin 129’u erkek ve 2 bin 340’ı da kadın olmak üzere toplam 3 bin 469 kişi ‘’kayıp’’ olarak emniyet kayıtlarına girdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgiye göre, 2007 yılı başından itibaren kayıtlara ‘’kayıp’’ olarak geçen 3 bin 469 kişiden bin 129’unu erkekler, 2 bin 340’ını da kadınlar oluşturuyor. Kadınlardan 628’i, erkeklerden de 308’i 18 yaş altında bulunuyor. İllere dağılımlarına bakıldığında en çok kaybın bin 40 kişiyle İstanbul olduğu görülüyor. Bu ili 335 kayıpla Ankara, 216 kayıpla da İzmir izliyor.

Tunceli’de ise 2007 yılı başından itibaren emniyet birimlerine herhangi bir kayıp olayı bildirilmedi. Kayıpların, 18’i kadın ve 24’ü de erkek olmak üzere toplam 42’sini yabancı uyruklular oluşturuyor. Kaybolan yabancıların 8’i Azerbaycan, 5’i Bulgaristan, 4’ü ABD, 3’er kişi İran ve Japonya, 2’şer kişi Yunanistan, Almanya, Özbekistan ve Polonya, 1’er kişi de Belarus, Brundi, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Filistin, Gürcistan, İsviçre, İtalya, Kazakistan, Romanya ve Tacikistan uyruklu.

/ İSTANBUL

21.12.2007


 

Televizyon tansiyon yapıyor

Günde iki saatten fazla televizyon izleyen çocukların şişmanlık ve yüksek tansiyon riskiyle karşı karşıya oldukları bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Selim Kurtoğlu, ABD’de Amerikan Pediatri Akademisinin 4-17 yaş grubundaki çocuklar üzerinde televizyon izlemenin getirdiği zararlar konusunda yaptığı araştırmanın çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğunu ifade etti.

Araştırma sonuçlarına göre çocukların günde 2 saatten fazla televizyon izlemesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığının belirlendiğini vurgulayan Kurtoğlu, şunları söyledi:

‘’Fazla televizyon izleyen çocuk, uzun süre hareketsiz kalıyor. Televizyon izlenirken atıştırma şeklindeki yeme alışkanlığı, beslenme düzenini bozuyor. Ayrıca, televizyonlardaki gıda reklamları da çocukların dengeli beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkiliyor. Bu olumsuzluklar, çocuklarda şişmanlık sorununu beraberinde de yüksek tansiyon şikayetini getiriyor. ABD’deki araştırmaya göre, günde 2-4 saat televizyon izleyen çocuklarda diğer çocuklara oranla 2,5, 4 saatten fazla televizyon izleyen çocuklarda 3,3 kat daha fazla yüksek tansiyon hastalığı görülüyor.’’ Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çocuklarda şişmanlık sorununun ciddi bir sağlık sorunu olduğunu kaydeden Kurtoğlu, fazla televizyon izlemenin de bu problemi artırdığına dikkati çekti.

Çocukluk döneminde ortaya çıkan yüksek tansiyon hastalığının, ileri yaşlarda diğer büyük sağlık sorunlarına yol açabildiğini bildiren Kurtoğlu, şöyle devam etti:

‘’Şişmanlık sorunu bulunan, yağ oranı yüksek olan ve yüksek tansiyon şikayeti olan çocuklarda metobolik sendrom adını verdiğimiz hastalık ortaya çıkıyor. Bunun sonucunda ileri yaşlarda kalp hastalığı, felç, şeker hastalığı ve kanser gibi çok ciddî sorunlara davetiye çıkarılıyor. Ayrıca kız çocuklarda polikistik yumurtalık hastalığı adını verdiğimiz tüylenme şikayeti de ortaya çıkabiliyor. Tüm bu sorunların önlenebilmesi için anne ve babaların duyarlı olmaları gerekiyor. Çocukların günde 2 saatten fazla televizyon izlemeleri engellenmeli. Çocukların günde en az 1 saat fiziksel aktivitede bulunması sağlanmalı, hareketsiz kalmaları engellenmelidir.’’

21.12.2007


 

Yağda ve kömürde et pişirmeyin

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof.Dr. Günhan Erdem, yağda ve kömürde pişen etin hem besin değerinin olumsuz etkilendiğini hem de vücuda zararlı metabolik maddelerin oluştuğunu söyledi.

Prof. Dr. Erdem, eti doğru tüketme yolunun kavurma ve haşlama şeklinde pişirmeyle mümkün olduğunu belirterek, ‘’yağ koymadan kavurma ve haşlama yoluyla pişen eti tüketmek çok sağlıklı’’ dedi. Etin yağda ve kömürde kızartılmasının insan sağlığını olumsuz etkilendiğine dikkati çeken Prof. Dr. Erdem, şöyle konuştu:

‘’Yüksek ısıdaki yağda kızartmak ve kömür ateşinde pişirmek etin besin değerini olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda bu şekilde pişen ette vücuda zararlı bazı ikincil metabolik maddeler oluşuyor. Bu nedenle mangalda et pişirmek iyi bir yöntem değil. Çünkü kömür ateşi eti pişirirken bazı kanserojen maddelerin oluşmasına neden olabiliyor.’’

21.12.2007


 

Sağlıklı dişler için florür

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Diş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Banu Ermiş, hayat boyu sağlıkla dişlere sahip olmak için florürlü diş ipi ve diş macunu kullanılmasını önerdi.

Doç. Dr. Banu Ermiş, florürün, diş çürümelerinin önlenmesinde büyük payı olduğunu belirterek, diş sağlığı için diş fırçalamanın yanında gece yatmadan önce mutlaka dişlerin arasının diş ipiyle temizlenmesi gerektiğini kaydetti. Dişlerin düzenli fırçalanmasının diş sağlığını korumada yeterli olmayacağını ifade eden Ermiş, diş ipinin kullanılmaması durumunda diş aralarında kalan artıkların çürümeye sebep olacağını ve ‘’Dişlerimi düzenli olarak fırçalıyorum ancak çürüyor’’ şikâyetlerinin ortaya çıktığını söyledi.

Çürüklerin hep ara yüzeyde başladığını ve kişilerin fark edemediğini vurgulayan Ermiş, diş araları temizlenmediği için dişin içten içe çürüdüğünü ve bir anda kırıldığını söyledi. Ecemiş, ‘’Sonuç olarak sağlıklı dişler için düzenli olarak florürlü diş macunu ile dişlerinizi fırçalayın ve gece yatmadan önce florürlü diş ipi kullanın ve bunu alışkanlık haline getirin’’ dedi.

21.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri