Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Pakistan’da intihar saldırısı: 50 ölü

Pakistan’da içişleri eski bakanı Aftab Han Şerpao’ya karşı, malikanesi içerisindeki camide düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısının 50’ye yükseldiği bildirildi. Şerpao, Nisan ayında kendisine karşı düzenlenen intihar saldırısından hafif yaralanarak kurtulmuş, bu saldırıda da 28 kişi ölmüştü.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Peşaver şehrine 40 kilometre uzaklıkta Şerpao köyündeki malikanenin camisinin yakınlarında bayramlaşma sırasında saldırı düzenlendi. Bir üst düzey polis yetkilisi, saldırıda en az 50 kişinin öldüğünü söyledi. Yetkili, “hâlâ tam sayıyı bilmiyoruz” diye konuştu. Saldırıda onlarca kişinin de yaralandığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı yetkilisi Kemal Şah ise, Şerpao ve yine siyasetçi olan oğlunun yara almadan kurtulduğunu belirtirken, saldırının arkasında kimin olduğunu bilmediğini, ancak Şerpao’ya daha önce saldırı düzenleyenlerden şüphe edildiğini ifade etti. Şerpao, nisan ayında düzenlenen intihar saldırısından hafif yaralanarak kurtulmuş, saldırıda 28 kişi ölmüştü. Şerpao, ocak ayında yapılacak parlamento seçiminde milletvekili adayı.

Bu arada Peşaver polis müdürü Şerif Virk, görevlilerin ölü ve yaralı sayısını belirlemeye çalıştığını belirterek, Şerpao’nun oğullarından birinin ise saldırıda yaralandığını söyledi. Virk, intihar komandosunun bombaları patlatmadan önce diğer insanlar gibi dua ettiğinin belirlendiğini de kaydetti.

/ İSLAMABAD

22.12.2007


 

İsrail, bayramda da kan döktü

İsrail askerlerinin, Filistin’de Kurban bayramının ikinci günü Gazze Şeridi’nin orta kesimlerindeki Mugazi mülteci kampı çevresinde, başladığı operasyonda ölen Filistinlilerin sayısı 6’ya yükseldi.

Operasyonda 5 İsrailli askerle çok sayıda kişi de yaralanırken, yaralı askerlerden biriyle 18 yaşındaki bir Filistinli gencin durumunun ağır olduğu bildirildi.

Yaralananlar arasında ayrıca Reuters için çalışan Nihad Şana adlı Filistinli kameramanla, Hamas’ın El Aksa Televizyonu için çalışan bir başka kameramanın da bulunduğu öğrenildi.

Yerel kaynaklar, Mugazi kampı çevresinde, 10 dolayında tank, buldozer ve zırhlı araçlarla sınırdan 1 kilometre kadar içeri giren İsrail askerleriyle militanlar arasında çıkan çatışmada ölenlerden biri Mugazi’ye bayram ziyareti için gelen bir sivilin de hayatını kaybettiğini belirtti.

Görgü şahitleri, bölgede İsrail tanklarının hareket halindeki her nesneye ateş açması sebebiyle, sağlık görevlilerinin çatışma alanına girmekte zorluk çektiğini ifade ediyor.

/ KUDÜS

22.12.2007


 

Belçika’da “geçici hükümet” kuruldu

Belçika’da “siyasî krizin aşılması’’ ve ‘’zaman kazanılması’’ amacıyla kurulan ‘’geçici hükümet’’ kadrosu Kral II. Albet tarafından onaylandı.

Haziran’da yapılan genel seçimlerden bu yana devam eden ve “rejim krizine” dönüşen siyasi bunalımı aşmak çabasındaki partiler tarafından oluşturulan “geçici koalisyon hükümetine” Flaman ve Valon liberaller ve Hristiyan demokratlar ile Valon sosyalistler katıldı. Flaman sosyalistler ile yeşiller ve aşırı sağ partiler muhalefette kaldı.

Seçimlerin ardından, Kral II. Albert tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen, Flaman kesiminin güçlü isimlerinden Hristiyan Demokrat Parti (CDV) üyesi Yves Leterme’in, başarı sağlayamadığını belirterek, görevi iade etmesinden sonra Kral, Başbakan Guy Verhofstadt’ı “acil dosyalarla ilgilenme yetkisi olacak geçici bir hükümet” kurmakla görevlendirmişti.

Belçika’da 8 yıldır çeşitli koalisyon hükümetlerini yöneten Flaman liberal Verhofstadt, partisinin son seçimlerden yenilgi alması üzerine görevi bırakacağını açıklamıştı.

‘’Acil dosyalara’’ bakacak olan geçici hükümette 3’ü kadın 14 bakan bulunuyor. Verhofstadt’ın başbakanlık görevini 23 Mart 2008’de Leterme’e devretmesi öngörülüyor.

Kalıcı bir hükümetin kurulması için gerekli görülen federal reformlar konusunda Flaman ve Valonlar arasında uzlaşma sağlanması amacıyla 3 ay kazanan siyasetçiler ‘’gergin günlere’’ hazırlanıyor. Başbakan Verhofstadt, geçici hükümeti kurarken, ‘’23 Mart’ta görevi bırakmakta son derece kararlı olduğunu’’ bildirerek, baskıyı artırdı.

Geçici hükümetin Pazar günü Parlamentodan güven oyu olması beklenirken, ‘’Belçika’nın kendine özgü yöntemleriyle ürettiği geçici formülün siyasî krize ve etnik gruplar arasındaki uzlaşmazlığa somut çözüm getirmeyeceği; siyasî, sosyal ve ekonomik istikrarsızlık ortamının önümüzdeki aylarda devam edeceği’’ belirtiliyor.

/ BRÜKSEL

22.12.2007


 

3 liderden ortak mesaj

İtalya’nın başşehri Roma’da çalışma yemeğinde bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero ve İtalya Başbakanı Romano Prodi, Akdeniz Birliği konusunda ortak mesaj yayımlandı.

Üç liderin imzasını taşıyan mesajda, AB’nin Akdeniz ülkeleriyle işbirliğine önem vermesi gerektiği vurgulanırken, Hırvatistan ve Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin Akdeniz ülkeleriyle işbirliği girişiminden ayrı tutulmaya çalışılmış olması dikkati çekti.

“AB, Akdeniz konusunda Akdeniz’de ve Akdeniz için işbirliğinin kalbi ve motoru olmalıdır” denilen bildiride, Hırvatistan ve Türkiye’den de şu ifadelerle söz edildi:

“Barselona süreci ve Avrupa’nın komşuluk politikası, Avrupa Birliği ile Akdeniz ortaklığı arasındaki merkezi önemini korumaya devam edecektir. AB’nin ne ilgili ülkelerin istikrar ve ortaklık sürecine, ne de AB’nin gerek Hırvatistan, gerekse Türkiye ile sürdürülen müzakere sürecine müdahalesi olacaktır.”

Bildiride, “AB, Akdeniz ülkelerinin katıldığı işbirliği ve diyalog sürecinin yerini alma niyetinde olmadığı gibi, bu süreci tamamlama, bunu ikmal için süreci canlandırarak mevcut bütün kurumlarla işbirliğini güçlendirme arzusundadır” denildi.

Bu arada, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Akdeniz ülkeleri hükümet ve devlet başkanları zirvesinin 13 Temmuz’da Paris’te yapılacağını açıkladı.

/ ROMA

22.12.2007


 

ABD medyası insanî krizleri görmedi

Amerikan medyasının 2007’de insanî krizi büyük ölçüde gözardı ettiği ortaya çıktı.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü, ABD’de medyanın en az yer verdiği 10 insani felaket listesini yayınladı. MSF, ünlülerin hayatını, 2008’deki başkan seçimini ve Irak savaşını öne çıkaran Amerikan medyasının, Orta Afrika Cumhuriyeti, Somali ve Sri Lanka’daki şiddet eylemleri, zorunlu göç ve hastalıklar konularına neredeyse hiç yer vermediğini belirtti. Örgüt, “unutulan” diğer konuları Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kolombiya, Myanmar, Zimbabve ve Çeçenistan’daki krizler, tüberküloz salgınında ölenler ve kötü beslenmeden yaşamını yitiren çocuklar olarak sıraladı.

“Elbette birçok basın mensubu dünya genelinde çatışma bölgelerinde neler olup bittiğini büyük ölçüde işledi” diyen MSF’nin ABD’den sorumlu müdürü Nicolas de Torrente, ancak savaş kurbanı, evlerini terk etmek zorunda kalan, temel tıbbi yardımdan yoksun milyonlarca kişiye yaşadıkları felâketlerin ölçüsünde dikkat çekilmediğini söyledi.

MSF, kurulduğu 1998’den bu yana her yıl böyle bir liste yayınlıyor.

/ NEW YORK

22.12.2007


 

Bayram namazı iki kez kılındı

Kurban Bayramı, bütün İslâm dünyasında olduğu gibi Amerika’da yaşayan vatandaşlar tarafından da kutlandı. New York’ta yaşayan Müslümanlar, bayram sabahı camilere akın etti.

Her yaştan insanın sabah namazını müteakip doldurmaya başladığı camiler dolup taştı. Amerika’da Türklerin en büyük camisi konumunda bulunan Ulu Cami’nde de yer kalmayınca iki defa bayram namazı kılındı.

New York’ta bayram buluşması

New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ve eşi Feruze Samsar tarafından Türkevi’nde verilen bayramlaşma yemeğine ise New York’ta yaşayan Türk-Amerikan toplumunun üyeleri, diplomatlar ve yabancı konuklar katıldı.

Samsar, gazetecilere eşi ve iki kızıyla birlikte yaptığı açıklamada, yurt dışında kutlanan bayramların bazen hüzünlü olduğunu, bu duyguyu yenerek bayramı daha coşkulu bir şekilde hep beraber kutlamak için bayramlaşma yemeğini düzenlediğini belirtti.

Bu bayram kutlama toplantılarına çocukların özellikle gelmelerini istediğini söyleyen Samsar, yurt dışında yabancı toplumlarda büyüyen çocukların bayramlaşma duygusunu yaşamalarını, dinî ve millî âdetlerini öğrenerek gelecek nesillere aktarmalarını istediklerini vurguladı.

Kurban Bayramı sebebiyle Birleşmiş Milletler de önceki gün tatil edildi.

/ NEW YORK

22.12.2007


 

Rum adaydan Talat’a bayram ziyareti

Kıbrıs Rum kesiminde 17 Şubat’ta yapılacak “başkanlık’’ seçiminde aday olan Kostas Temistokleus, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a bayram ziyaretinde bulundu.

Kurban Bayramı dolayısıyla KKTC Cumhurbaşkanlığına gelen Temistokleus, Cumhurbaşkanı Talat ve eşi Oya Talat’la bayramlaştı. Kostas Temsitokleus’un Rum “başkanlık’’ seçimlerinde seçilme şansı bulunmuyor.

/ LEFKOŞA

22.12.2007


 

Pamuk'tan Medeniyetler İttifakına tam destek

İspanya’nın başkenti Madrid’te bulunan Orhan Pamuk, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguiz Zapatero ile Medeniyetler İttifakı üzerine ikili görüşme yaptı.

İspanya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Türk Bakışları” adlı kültür ve sanat etkinliklerinin yapıldığı Madrid’de bulunan Pamuk ile görüşme talebinin Zapatero’dan geldiği belirtilirken, görüşmenin mecliste yapıldığı ifade edildi. Açıklamada, Pamuk’un Medeniyetler İttifakı girişiminin önemli olduğunu belirterek, girişime tam destek verdiğini söylediği kaydedildi. Pamuk’un “Medeniyetler İttifakı’nın sadece siyasî ve hükümetler düzeyinde kalmaması, toplumun bütün düzeylerine özellikle entelektüel kesime yansıması gerektiğini” vurguladığı da bildirildi.

/ MADRİD

22.12.2007


 

Sarkozy yine bildiğini okudu

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Türkiye Avrupa’da değil, Küçük Asya’dadır” dedi.

Sarkozy, Roma Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa 16. Benediktus ile görüşmesinden sonra Vatikan’ın resmi yayın organı l’Osservatore Romano gazetesi, Vatikan Radyosu ve Vatikan Televizyonuna verdiği demeçte, Türkiye konusunda AB üyeliği yerine Akdeniz işbirliği önerisini de yineledi.

Nicolas Sarkozy, “Akdeniz’de bir barış havzası oluşturulmalı. Türkiye ile Avrupa arasında sıkı bağlar oluşturulmalıdır. Türkiye büyük bir uygarlık, büyük bir devlet, büyük bir ulus olmakla birlikte, Avrupa’da değildir” diye konuştu. Sarkozy, ayrıca Papa 16. Benediktus’u, Fransa’da Katoliklerin en önemli ziyaretgahı Lourdes’e gelecek yıl yapacağı ziyaret sırasında Paris’e davet ettiğini söyledi.

/ ROMA

22.12.2007


 

Müzeden Picasso tablosu çalındı

Brezilya’nın Sao Paulo şehrindeki sanat müzesinden, biri Pablo Picasso’ya ait iki yağlı boya tablo çalındı.

Müze sözcüsü, sabah erken saatlerde çalınan eserlerin Picasso’nun 1904’te yaptığı “Suzanne Bloch’un Portresi” tablosuyla, Brezilyalı ressam Candido Portinari’nin 1939 tarihli “Kahve İşçisi” adlı tablosu olduğunu belirtti. Hırsızlıktan sonra müzenin birkaç günlüğüne kapatılmak zorunda kaldığı kaydedildi.

Sao Paulo müzesindeki eserler, Latin Amerika’dakilerin en önemlileri olarak kabul ediliyor.

/ SAO PAULO

22.12.2007


 

‘Çocuğa tokat’ İspanya’da da yasak

İspanya meclisi, ebeveynlerin çocuklarını tokatlamasının yasaklanmasını öngören kanun değişikliğini kabul etti.

Halk partisi milletvekilleri, ebeveynlerin elini kolunu bağlayacağı gerekçesiyle değişikliğe karşı oy kullanırken, sosyalistler yasa değişikliğinden yana tavır koydu.

Değişikliğe kadar İspanya Medeni Kanunu, anne-babaların çocuklarını “makul ve orta derecede ıslah edebilmesine” izin veriyordu. Avrupa’daki ülkelerin 16’sında evde ve okulda dayak yasaklanmış bulunuyor.

/ MADRİD

22.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri