Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Papa’dan diyalog çağrısı

Roma Katolik Kilisesinin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, dinlerarası diyaloga büyük önem verdiklerini, ancak diyalogun kilisenin misyonerlik çalışmalarından vazgeçmesi biçiminde yorumlanamayacağını söyledi.

Papa 16. Benediktus, Noel yortusu öncesinde, dün Vatikan’da Kardinaller Kuruluna hitaben yaptığı konuşmada, “tek bir Tanrı’nın mevcudiyetini” Hıristiyanların da Müslümanların da kabullendiğine işaret ederek, “Tüm dinler, hoşgörü ve karşılıklı saygıyla, diyalog içinde olmalıdır. Ancak diyalog ve işbirliği arzusu, kilisenin İncil’i yaymaktan vazgeçmesi demek değildir” dedi.

Katolik Kilisesinin dinlerarası diyalog toplantıları düzenlediğine dikkati çeken Alman Papa 16. Benediktus, 138 Müslüman aydın ve din adamının 13 Ekim 2007’de kendisine gönderdikleri mektupta dünya barışı için ortak çalışma çağrısında bulunduğuna da değinerek şöyle konuştu:

“13 Ekimde 138 Müslüman liderinin, dünyada barışı teşvik için ortak çaba içinde olduklarını ifade etmek amacıyla nazik bir şekilde bana gönderdiği mektubu da hatırlatmak istiyorum. Kendilerine büyük bir memnuniyetle verdiğim yanıtta, o soylu hedefleri paylaştığımı ifade ederken, karşılıklı saygı değerleri, diyalog ve işbirliğini korumak için acilen bir ortak çabaya ihtiyaç bulunduğunu da belirttim. Yaratan, herkesin davranışlarının evrensel yargılayıcısı konumundaki tek bir Tanrı’nın mevcudiyetini beraberce kabullenmek, daha adil ve dayanışmacı bir toplum inşası açısından her insanın onuruna gerçek bir saygı gösterilmesini sağlama konusundaki ortak eylemin ön koşulu konumundadır.”

Papa, ancak “dinlerarası diyalog” kavramının, Roma Katolik Kilisesinin misyonerlik faaliyetlerinden vazgeçtiği biçiminde algılanamayacağını belirtti. Hıristiyanların, diyalog yanlısı olmakla birlikte İsa Mesih’in mesajını ve İncil’i yayma yükümlülüğünden vazgeçmelerinin mümkün olmayacağını belirten 16. Benediktus, “Diyalog ve işbirliği arzusu, acaba artık İsa Mesih’in mesajını yaymayacağımız; bundan kaynaklanan çağrı ve umudu insanlara ve tüm dünyaya artık önermeyeceğimiz anlamına mı gelmelidir? Böylesi büyük bir hakikati tanıyanlar, bu büyük neşeyi yakalamış olanlar, bunu sadece kendilerine saklayarak, başkalarına yaymamazlık yapamaz” diye konuştu.

/ VATİKAN

23.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Papa’dan diyalog çağrısı

  UNICEF: Irak’ta 2 milyon çocuk mağdur

  ABD, Irak’tan kısmî çekilecek

  BM’den Bağışçılar Konferası’na tam destek

  “Hedef Mekke ya da hacılar değildi”

  Lübnan’da seçim 10. kez ertelendi

  Rice'dan Kuzey Kore’ye süre

  İngiliz askerler geri dönüş yolunda

  Polonya askerlerinin görev süresini uzattı

  Köstence AB'ye örnek olsun

  Hariri dâvâsına Hollanda’da bakılacak


 Son Dakika Haberleri