Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Aralık 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Büyüme için de yeni anayasa şart

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yüzde 7,5’in altındaki büyümenin başarısızlık olduğunu ifade ederken, ‘’Üretim kalitesinin artırılması ve sürdürülebilir büyümenin devamı için de yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Aslında bu toplumsal bir ihtiyaç. Yeni bir anayasaya ihtiyacımız var’’dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkan Yardımcısı Nejat Koçer ve eski Merkez Bankası Başkanı TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü Süreyya Serdengeçti ile çeşitli ziyaretlerde bulunmak için geldiği Kocaeli’nde, sanayicilerle ekonomik değerlendirme toplantısı yaptı.

Türkiye’de ekonominin iyiye gidip gitmediğini öğrenmek için büyüme rakamlarına bakılması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, ekonomideki büyümenin 2004 yılından itibaren düşme eğilimi gösterdiğini, rakamların sektörel büyümenin ikaz vermeye başladığını gösterdiğini iddia etti. 1950-2005 döneminde ortalama büyüme hızının yüzde 4,5 olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, bunun 2007 yılında yüzde 4 civarında gerçekleşeceğini belirterek, ‘’Yani büyüme hızımız 50 yıllık büyüme hızının altında kaldı. Sanayide buna paralel olarak aşağıya doğru gidiyor’’ dedi.

Büyümenin, tarımda yüzde 2,9’dan eksi 7,8’e, sanayide yüzde 7,5’den yüzde 3,7’ye, ticarette yüzde 6,5’ten yüzde 1,3’e, inşaatta yüzde 16’dan yüzde 5,4’e gerilediğini belirten Hisarcıklıoğlu, ‘’Mal ve hizmet ihracatımızda artış yüzde 2,5, ithalatımızda ise yüzde 16,8 olmuştur. Mal ve hizmet ihracatıyla ilgili önceki yıllara baktığımızda ihracat artış hızı ithalatın üzerinde iken, bu tamamen tersine dönüşmüş. Rakamlar artık bizi ikaz ediyor, (Aman dikkat) diyor’’ dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME

İÇİN YENİ ANAYASA GEREKLİ

Hisarcıklıoğlu, sürdürülebilir büyümenin sağlanması için makro ekonomik istikrarın korunması, yönetim kalitesinin artması, yapısal reformların, sosyal güvenlik sistemi reformlarının ve yatırım teşvik sisteminin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

‘’Sürdürebilir yüzde 7,5’lik büyümeyi devam ettirebilmek, Türkiye’nin ekonomisinin normal olduğunu ortaya koyabilmek için eskiden ‘mikro ekonomik reform paketine ihtiyaç var’ derken, şimdi ‘makroyu da aman koruyun’ demeye başladık. Üretim kalitesinin artırılması ve sürdürülebilir büyümenin devamı için de yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Aslında bu toplumsal bir ihtiyaç. Yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Sosyal güvenlik fonu geliri ile gideri arasında tam 25 milyar YTL gider noktasında fazlalık var. Bunu kim ödeyecek? Biz ödeyeceğiz. Dünya ile rekabet edeceksek bu sistemi sürdürebilmemiz mümkün değil.’’

KAYIT DIŞI EKONOMİ SIKINTI

İstihdam maliyetinin yüksek olmasının, ekonomideki en büyük sıkıntılardan biri olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, devamla şöyle konuştu:’’Ne yazık ki sistem kayıt dışı ekonomiyi teşvik ediyor. Sakın kendinizi suçlamayın. Sistem size (kayıt dışı çalışın) diyor. Ben de kayıt altına girmek istiyorum. Ama sistem (hayır) diyor. Bu memlekette SSK’lı olmak bonus olmuş. Gazetelere işçi ilanı veriyorlar ve bu ilanlarda ‘SSK’lı yapacağım’ diyorlar. Bu kimsenin dikkatini çekmiyor. Bu zaten mecbur. Ama bizde adeta bonus olmuş. Bu sistemi devam ettirdiğimiz sürece kayıt dışı ekonomi devam eder. Kayıt dışı ekonomi devam ettiği sürece de ‘benim kaynaklarımı nereye harcadın’ diye soramayız. Açık söylüyorum. Çünkü, hesap sormaya kalktığında hemen (getir defterlerini) diyorlar. Getir defterini deyince defterini götürebilecek kimse var mı? Ben dahil hiç kimse defterini götürüp teslim edemez.”

/ KOCAELİ

31.12.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Büyüme için de yeni anayasa şart

  Türkiye, AB'deki karşıtlarının engelleme oyununa gelmemeli

  2007 dış politikasına “Kuzey Irak” damgası

  ‘Operasyon AKP’yi olumsuz etkiledi’

  Gençler, geleceğini yurtdışında görüyor

  Eğitim sorunu anayasa ile çözülür

  Son hacı kafilesi 24 Ocak'ta Türkiye'ye geliyor

  Vatandaş, hakkını arıyor

  Trafik kazaları korkutuyor

  Arınç: Türkiye, yeni anayasayla nefes alacak

  En soğuk gece Ağrı ve Erzurum’da yaşandı

  Sağlık çalışanları şiddet olaylarından rahatsız

  Meclisin, yeni yıldaki ilk gündem maddesi, sigara

  Türkiye'nin deprem haritası güncelleniyor

  CHP Erciş binasına molotoflu saldırı

  Engelliye meslekî eğitim verilecek

  Yoksul ailelere asgarî 500 kilo kömür verilecek

  Hem kör, hem alkollü, hem de ehliyetsiz

  Kuraklıktan en fazla Konya etkilendi

  Öksürük deyip geçmeyin

  Aile içi şiddete sanal tedbir

  2400 yıllık incir


 Son Dakika Haberleri