Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Tokyo'daki "Topkapı Sarayı"na Japon ilgisi

Kültür ve Turizm Bakanlığının Japonya'da açtığı ''Topkapı Sarayı'nın Hazineleri-Muhteşem Osmanlı Hanedanlığı Sergisi''ni gezen 5 binden fazla Japon, Türkiye'ye geldi.

1 Ağustos-24 Eylül tarihleri arasında Japonya'nın Tokyo Metropolitan Sanat Müzesi'nde, 6 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında da Kyoto Müzesi'nde izlenime sunulan sergi, 11 Şubat'a kadar da Nagoya Şehir Müzesi'nde Japonların beğenisine sunulacak.

Osmanlı dönemini yansıtan nadide eserlere, Nagoya şehrindeki Japonların şimdiden büyük ilgi gösterdiği belirtildi. Serginin, yurt dışında açılan sergiler arasında da en fazla ilgi görenlerden biri olduğu bildirildi.

Öte yandan, 11 milyonun üzerine tiraja sahip Japonya'nın en büyük gazetelerinden Asahi Shimbun Gazetesi'nin de serginin Nagoya'daki açılışıyla ilgili üç sayfalık ek yayımlandığı belirtildi. Gazete, her gün sergideki bir eseri ayrıntılı tanıtacak. Bölgede yayın yapan Nagoya Tv'nin ise sabah programlarında sergiye yer vereceği kaydedildi.

Sergide, Topkapı Sarayı Müzesi'nden 111, Türk İslâm Eserleri Müzesi koleksiyonundan da 29 parça olmak üzere toplam 140 parça sunuluyor. Eserlerin toplam bedelinin 65 milyon 593 bin dolar olduğu bildirildi.

Buna göre, Topkapı Sarayı Müzesi'nden kahve ibriği, çorba tası, sini, kâse gibi mutfak eşyaları ile hamam tası, leğen, güğüm, bebek beşiği gibi günlük eşyalar yer alacak.

Ayrıca, zümrüt küpe, gerdanlık, halhal, kutu gibi süs eşyaları ile kılıç, miğfer gibi savaş eşyaları da sergilenecek.

Türk İslâm Eserleri Müzesi'den de Hürrem Sultan Vakfiyesi, Sultan I. Mahmud'a ait Tuğralı Mülkname, Sultan IV. Mehmet'e ait Tuğralı Ferman ve Sultan III. Selim'e ait Tuğralı Temlikname gibi belge niteliğindeki 29 önemli eser izlenime sunulacak.

02.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  "Tehlikeli" ihtimal

  Tokyo'daki "Topkapı Sarayı"na Japon ilgisi

  ''2007 yılı Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri'' açıklandı

  2008 "Yahya Kemal Yılı"

  Kıssadan 2.hisse

  Tiyatroya 1.2 milyon YTL destek


 Son Dakika Haberleri