Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail: Bush'u iknaya çalıştık

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın siyasî danışmanı Amos Gilad, İsrail ziyaretinde ABD Başkanı George Bush'u İran'ın nükleer tehdidi konusunda ikna etmeye çalıştıklarını açıkladı.

Gilad, "Bush'a olayın İsrail'den görüldüğü yönünü göstermek için var gücümüzle çalıştık. Profesyonel bir bakış açısıyla olay açık: Ortada İran'dan gelen bir nükleer tehdit var" dedi.

Devlet radyosuna açıklamalarda bulunan Gilad, istihbarat servislerinden gelen ve derlenen bilgilerin İran'ın nükleer silaha sahip olmaya çalıştığını sonucunu gösterdiğini söyledi. Amerikan istihbaratının İran'ın askerî nükleer programı olduğunu, ancak bu konudaki faaliyetlerini 2003'te durdurduğunu belirten aralık başındaki raporuna da değinen Gilad, ortak bilgi paylaşımının önemli olduğunu belirtti.

Gilad, İranlıların "ritmi yavaşlatsa da, yine aynı amaca yürüdüklerini" belirtti ve bu durumun kendilerinin bütün seçenekleri değerlendirmelerini gerektirdiğini ifade ederek, "ABD Başkanının sık sık söylediği gibi, şimdilik diplomatik seçeneğe öncelik verilmiştir ancak bütün seçenekler masada" dedi. Bush, "İran dünya barışını tehdit ediyor" demişti.

/ KUDÜS

13.01.2008


 

Suriyeliler bombalanan tesisi yeniliyor

Uydudan çekilen fotoğraflarda Suriye'nin, İsrail tarafından Eylül 2007 içinde nükleer tesis olabileceği zannıyla bombalanan alanı yeniden inşa ettiği gözlemlenebiliyor.

New York Times gazetesi, Suriyelilerin, 2007'de İsrailliler tarafından bombalanan binayı yeniden inşa ettiğini yazdı.

Gazetedeki haberde, uydudan fotoğraf satışı yapan DigitalGlobe'deki bir fotoğrafın, nükleer tesis olduğundan endişe edilerek İsrail tarafından bombalanan kare şeklindeki binayı inşaat halinde gösterdiği, bununla birlikte Irak sınırındaki bu binanın fotoğrafında, eski binayla yeni binanın çatısı arasında farklılık görüldüğü belirtildi.

İsrail uçakları, Eylül 2007'de içinde nükleer tesis olduğu sanılan bir binayı bombalamıştı. Suriye ise bunu reddetmişti. Suriyelilerin bombalanan binanın enkazını kaldırdığı ve inşaat çalışmalarına başladığı belirtilen haberde, Uluslararası Güvenlik ve Bilim Enstitüsü Başkanı David Albreght'ın, "Bunun bir reaktör olmadığı düşünülebilir. Yeni inşaat, yıkılan binadan kalanları kapsıyor. Bu da uluslararası teftiş misyonunun orada bir nükleer reaktör olup olmadığını araştırmasını zorlaştırıyor" dediği kaydedildi.

/ WASHINGTON

13.01.2008


 

ABD'den İslâmî hayır kurumu elemanlarına tutuklama

ABD'de İslâmî hayır kurumunun 3 eski üyesi, Afgan Mücahitleriyle bağlantılarını sakladıkları gerekçesiyle suçlu bulundu.

ABD Adalet Bakanlığı, Libyalı İmadeddin Muntasır, Semir Almonla ile Muhammed Mubayyid'in tutuklandığını bildirdi. Sanıkların nisan ayındaki duruşmada 10 ila 20 yıl hapis cezasına çarptırılması bekleniyor. Yalan beyanda bulunmakla suçlanan 3 yetkili, Afganistan'daki öksüzler yurduna resmî olarak finansman sağlayan Care International Inc adındaki hayır kurumunun 1993 ile 2003 arasında yöneticiliğini yapmıştı. İddia makamı ise, bu kişilerin esas faaliyetlerinin Afgan mücahitler için propaganda yapmak ve para toplamak olduğunu ileri sürüyor. Boston'daki mahkeme, 3 eski hayır kurumu üyesini Amerikan makamlarına yanlış bilgi vermekle suçluyor. Amerikan makamlarının, 11 Eylül 2001'deki saldırılardan beri, terör örgütleriyle bağlantılı olabileceğinden şüphelendiği İslâmî hayır kurumlarına zorluklar çıkardığına dikkat çekiliyor.

/ WASHINGTON

13.01.2008


 

Aile partisi mi, aile şirketi mi?

Pakistan'ın 27 Aralıkta suikasta kurban giden eski başbakanlarından Benazir Butto'nun yeğeni Fatima Butto, eski başbakanın oğlu Bilavel'in partinin başına getirilmesini eleştirdi.

İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesine demeç veren Fatima Butto, Benazir Butto'nun 19 yaşındaki oğlu Bilavel'in, ülkenin ana muhalefet partisi olan Butto'nun partisinin başına getirilmesinin bir anlamda bir aile işine döndüğünü belirterek, "Bu tıpkı bir antikacı dükkânının babadan oğula, sonra torunlara, sonra da torunların çocuklarına geçmesi gibi bir şey. Kuşaktan kuşağa geçiyor" ifadesini kullandı. Fatima Butto, partinin başına bir Butto'nun geçmesi fikrinin tehlikeli olduğunu da belirttiği demecinde, "Ben böyle düşünüyorum. Bu Pakistan için bir avantaj değil. Bu, demokratik ilkelere sahip olduğunu söyleyen bir parti için de avantaj değil; program değil de şahsiyetler temelinde düşünürsek, birer vatandaş olarak bizler için de avantaj değil" dedi.

Fatima Butto, Benazir Butto'nun 12 yıl önce Pakistan'da öldürülen kardeşi Murtaza'nın kızı. İki aile arasındaki zıtlaşmalar da kamuoyunca biliniyor.

/ LONDRA

13.01.2008


 

Bush: İstikrar işgalin başarısına bağlı

ABD Başkanı George Bush, ülkesinin Irak'taki başarısının, Orta Doğu'da istikrar için hayatî önem taşıdığını bildirdi.

Bush, çıktığı Orta Doğu gezisi çerçevesinde geldiği Kuveyt'te 9 bin Amerikan askerini barındıran Arifcan kampını ziyaret etti.

ABD Başkanı, askerî kampı ziyaretinde, Irak'taki Amerikan birliklerinin komutanı General David Petraeus ve Büyükelçi Ryan Crocker'den brifing aldı. Bush, Kuveyt'teki bu en büyük askerî kampta yaptığı konuşmada, 2008 yılının daha büyük bir gelişme getirmesi için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi.

Başkan Bush, Irak'a bir yıl önce yapılan Amerikan askerî yığınağının Irak'ı "ümidin geri döndüğü bir yer" haline getirdiğini söyledi ve "ABD'nin dostlarına arkasını dönmemesi gerektiği" uyarısında bulundu. Irak'tan temmuza kadar 30 bin askerin çekilmesi planlarına atfen Bush, açıkladıkları planları uygulayacaklarını ifade etti. Irak'tan daha fazla Amerikan askerinin çekilmesi konusunda henüz karar verilmediğini belirten Bush, Irak'taki asker sayısının azaltılmasının, bu bölgenin durumuna bağlı olacağını ve bu kararı martta tavsiyede bulunacak General Petraeus'a bırakacağını söyledi.

/ ARİFCAN KAMPI

13.01.2008


 

'İran'dan gelen patlayıcılarda artış var'

Irak'taki Amerikan güçlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus, "Irak'ta İran kökenli patlayıcılarla düzenlenen saldırıların son günlerde hızla arttığını" söyledi.

Petraeus, İran'dan Irak'a sokulan silâh miktarında toplamda düşüş olduğunu, ancak Tahran ile bağlantılı patlayıcılarla düzenlenen şiddet eylemlerinde son günlerde 2-3 kat artış olduğunu ifade etti. Orgeneral Petraeus, "Açıkçası bunun neden olduğunu belirlemeye çalışıyoruz" dedi. ABD İran'ı, bu tür patlayıcılar arasına giren ve yüzlerce Amerikan askerinin ölümüne sebep olan yol kenarı mayınları (EFP) konusunda sürekli suçluyor. Başkan George Bush da kamptaki konuşmasında İran'ı suçlayarak, "İran'ın şiddet kışkırtıcılığını ortaya çıkardık. İranlı ajanlar elimizde gözaltında. Bunlardan, İranlıların aşırı gruplara yaptığı eğitim ve silâh yardımı konusunda hayli bilgi aldık" dedi.

/ ARİFCAN KAMPI

13.01.2008


 

Baradei Nejad'la görüştü

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei, Tahran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili sorulara cevap bulunması amacıyla geldiği İran'da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştü.

Ahmedinejad ile görüşmesinden önce İran'ın baş nükleer müzakerecisi Said Celili ile bir araya gelen El Baradei'nin, Ahmedinejad ile görüşmesiyle ilgili bilgi verilmedi. El Baradei, 2 günlük ziyaret amacıyla dün geldiği Tahran'da, ülkede nükleer siyaset konusunda son söze sahip İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile de görüşecek.

/ TAHRAN

13.01.2008


 

Moritanyalı zanlılar itiraf etti

Moritanya'da tatil yapan 4 Fransız turistin 24 Aralıkta öldürülmesiyle ilgili olarak, Gine-Bissau'da gözaltına alınan 2 zanlı, Fransızlara ateş açtıklarını itiraf etti.

Gine-Bissau polisinden Orlando Da Silva, suçlarını itiraf eden zanlıların "münafıkları ve Amerikan müttefiklerini" öldürmekten hiçbir pişmanlık duymadıklarını söylediğini aktardı. Aynı yetkili, "Gözaltında olmalarına rağmen 2 zanlının kararlı tutumlarına şaşırdım. Zanlılar, bir kez daha fırsatını yakalasalar aynı şeyi yine yapacaklarını da söyledi" dedi. Savcılıktan bir kaynak da, polis yetkilisinin açıklamalarını teyit etti ve zanlıların "beyazları öldürmekten pişman olmadıklarını söylediklerini" kaydetti.

/ BİSSAU

13.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri