Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İran: ABD, İran fobisi yayıyor

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD'yi, Hürmüz boğazında İran teknelerinin Amerikan gemilerini tehdit ettiğini öne sürerek İran karşıtı görüşler yaymaya çalışmakla suçladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında, Hürmüz boğazındaki olayın olağan dışı olmadığını ve İran'ın bölgedeki siyasetini etkilemeyeceğini söyledi. Sözcü, ABD yönetimini, Körfez'de gerginlik çıkarmaya çalışmakla da suçladı.

"ABD'deki bazı siyasî grupların, Bush'un bölgede İran fobisi yaymasına yardımcı olmak için macera peşinde koştuğunu" söyleyen sözcü, Amerikalı yetkililerin, İran, bölge ülkeleri ve Amerikan halkından özür dilemesi gerektiğini kaydetti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Hürmüz boğazında geçen pazar ABD ve İran gemileri arasında çıkan gerginliğin benzerinin, geçen ay da 2 kez meydana geldiği ve bunlardan birinde Amerikan gemisinin uyarı ateşi açtığı konusunda ise "Bunun ilgili tarafların yetkililerince teyit edilmediğini" söyledi.

'HÜRMÜZ SÜRTÜŞMESİ ÖLÜMCÜLDÜ'

Bu arada, Körfez bölgesindeki Amerikan 5'inci deniz filosunun komutanı, Başkan George Bush'a, İranlılarla Hürmüz boğazında karşı karşıya gelinen son olay için, "ölümcül derecede ciddiydi" dedi. Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, Bahreyn'de bulunan Bush'un burada ABD filo komutanı Koramiral Kevin Cosgriff ile görüşmesi sırasında Amerikalı komutanın olayla ilgili bilgi verdiğini belirtti.

Açıklamaya göre Koramiral Cosgriff, İran donanmasına ait üç sür'at botunun, İran karasuları yakınından geçen ABD donanma gemilerine doğru hücum durumu aldığını ve havaya uçurma tehdidinde bulunduklarını belirterek, "Bunu en üst düzeyde ciddî bir olay olarak değerlendiriyorum" dedi.

Beyaz Saray sözcüsü Perino, orduda herkesin geçmişte meydana gelen bu tür ölümcül durumları hatırladığını belirtti. Perino, Yemen'in Aden limanında 2000 yılında USS Cole gemisine, patlayıcı yüklü bir tekneyle düzenlenen saldırıda 17 Amerikalı denizcinin öldüğünü hatırlattı.

Bahreyn'deki 5'inci filo üssünde askerlerle kahvaltı eden Bush, Koramiral Cosgriff ile de görüştükten sonra, Birleşik Arap Emirliklerine gitmek üzere uçağına geçti.

/ TAHRAN

14.01.2008


 

Hindistan- Çin ilişkileri dönüm noktasında

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Çin ile ülkesi arasında uzun süredir devam eden sınır anlaşmazlıkları yüzünden ortaya çıkan gerginliğin azaltılması amacıyla Pekin'e gitti.

Singh'in, başbakan olarak 2004'te göreve gelmesinden bu yana Çin'e yaptığı ilk ziyaretinin 3 gün süreceği ve ziyareti sırasında Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, parlamento başkanı Wu Bangguo ve Başbakan Ven Ciabao ile görüşeceği kaydedildi. Dünyanın hızlı büyüyen ekonomilerine ve en kalabalık nüfusa sahip bu iki ülkenin liderlerinin yapacakları görüşmelerde, enerji ve iklim değişikliği konularında ortak zemin bulmaya çalışacakları da belirtilirken, uzmanlar bu konularda büyük atılım yapılmasının beklenmediğini söylüyor. Singh, Pekin ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkiyi "bir gereklilik" olarak nitelemiş, ancak "Hindistan'ın Çin'e karşı ABD, Japonya ve Avustralya ile birlikte çalıştığı" konusunda konuşmayı reddetmişti. İki ülke arasında her yıl yapılan toplantılara rağmen 3 yıl önce ilân edilen "stratejik ortaklık" konusunda ise henüz adım atılmadığı belirtiliyor. Hindistan ve Çin, iklim değişikliği konusunda ise aynı tepkiyi veriyor. Her iki ülke de gelişmekte olan ülkeler için yapılan zorunlu emisyon azaltımı çağrılarına karşı çıkıyor ve bu konuda asıl yükün gelişmiş Batının omuzlarında olduğunda ısrar ediyor. Hindistan-Çin ilişkilerindeki en önemli sorunu, 1962'de savaşın çıkmasına yol açan sınır anlaşmazlığı oluşturuyor. Çin, Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Arunaçal Pradeş eyaleti üzerinde, Tibet'in bir bölümünü oluşturduğu gerekçesiyle hak iddia ediyor.

/ PEKİN

14.01.2008


 

İran'a İsrail tehditi

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, "Amerikan ulusal istihbaratı, raporlarında ne yazmış olursa olsun İran'ın bir tehdit oluşturduğunu ve oluşturmaya da devam edeceğini" belirterek, "Bu tehdidi ortadan kaldırmak için çalışmamız gerekiyor" dedi.

Olmert, İsrail kabinesinin haftalık olağan toplantısının başında yaptığı konuşmada, Filistinlilerle görüşmelere de atıfta bulunarak, İsrail'i ziyareti sırasında ABD Başkanı George Bush'un, Filistinliler, yükümlülüklerini hayata geçirmedikçe bir anlaşmanın olmayacağı konusunda tümüyle kendilerini temin ettiğini söyledi. Stratejik Tehditlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve koalisyonun sağ kanat partilerinden Yisrael Beiteniu (İsrail Evimiz" partisi lideri Avigdor Lieberman'ın, Filistinlilerle kilit konularla ilgili görüşmeler konusunda Başbakan Olmert'ten açıklama isteyeceği bildiriliyor. Lieberman, defalarca kilit konuların görüşülmesine karşı olduğunu belirtmiş ve bu konuların partisince "kırmızı çizgi" olarak görüldüğünü vurgulamış ve bu konuların görüşülmesi halinde hükümetten çekilmekle tehdit etmişti. İsrail Evimiz partisi yetkililerinin de Lieberman'ın istifaya hazırlandığını dile getirdikleri belirtiliyor. Bakanlar kurulu toplantısı sonrası, Olmert'in yapacağı izahatlardan sonra Lieberman'ın partisini toplantıya çağıracağı ve kabinede kalıp kalmama konusunu tartışacağı da belirtiliyor.

Lieberman'ın bürosundan yapılan açıklamada, Lieberman'ın Olmert ve partisiyle toplantılar yapıncaya kadar, tahminlere yer olmadığı kaydedilmişti.

/ KUDÜS

14.01.2008


 

Sarkozy, Lübnan'dan sonra Irak'a da el atıyor!

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkesinin Iraklılar arasında uzlaşma konferansına ev sahipliği yapabileceğini söyledi.

Suudi Arabistan'da yayımlanan El Hayat gazetesine verdiği demeçte Sarkozy, bu fikrin İstanbul'da 3 Kasımda düzenlenen genişletilmiş Irak'a komşu ülkeler toplantısında ortaya atıldığını belirterek, konferansın temmuzda Fransa'da düzenlenen, mevcut hükümeti destekleyen ve muhalefette bulunan grupları bir araya getiren Lübnan Konferansı modeli ışığında yapılabileceğini ifade etti. Sarkozy, Fransa'nın "Erbil'de Bağdat Büyükelçiliğine bağlı bir büronun açılmasını planlaması" konusunda ise bu planın, "gelecekte bağımsız bir Kürt devletinin kurulma ihtimali için değil, bu güvenli platformdan Irak'ın genelinde işbirliği eylemlerini yürütmeyi hedefledikleri için yapıldığını" belirtti.

Güvenlik şartları elverir elvermez güneydeki Basra'da da bir büro açmayı istediklerini söyleyen Sarkozy, Fransa'nın, ülkenin çeşitliliğine saygı göstererek demokratik Irak'ın birliği ve bu ülkenin bütünlüğüne bağlı olduğunu kaydetti.

Yakın zamanda Lübnan'daki siyasî krizi gerekçe göstererek, Suriye ile diplomatik ilişkileri askıya aldığını açıklayan Sarkozy, Fransa'nın Lübnan'da somut sonuçlar elde edildiğinde bu ülkeyle "gerçek siyasî diyaloğu yeniden başlatmayı isteyebileceğini" de vurguladı.

/ RİYAD

14.01.2008


 

Müşerref: Halk isterse ayrılmaya hazırım

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, halkının istemesi halinde iktidarı bırakmaya hazır olduğunu söyledi.

Almanya'da yayımlanan Der Spiegel dergisinin pazartesi günkü sayısı için açıklamalarda bulunan Müşerref, "Son 7 ya da 8 aydır yaşanan olaylardan sonra çekilmek en kolayı olurdu. Halkın çoğunluğunun beni istemediğine ikna olduğum gün, bir dakika durmam, giderim" ifadesini kullandı. 1999'daki darbeyle iktidara gelen Müşerref, 6 Ekim 2007'deki tartışmalı seçimde yeniden seçilmişti. Uluslararası Kriz Grubu ise yayımladığı raporda, Müşerref'i desteklemeye devam eden ABD'den de eski başbakanlardan Benazir Butto'nun ölümünde Pakistan liderinin sorumluluğu bulunduğunu kabul etmesi istenmiş, Grubun Asya müdürü Robert Templer da, yapay olarak desteklenen bir generalin değil demokrasinin istikrarı sağlama ihtimalinin daha yüksek olduğunu kabul etmenin zamanının geldiğini söylemişti.

/ BERLİN

14.01.2008


 

Pakistan'da 50 kişi öldü

Pakistan'ın Afganistan sınırına yakın bir askerî üssüne saldırmak isteyen militanlarla askerler arasında çıkan çatışmada yaklaşık 50 militanın öldürüldüğü bildirildi.

Ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, 300 kadar militanın Lhada'daki askerî üsse geçen çarşamba saldırıya geçtiği, ancak bu saldırının püskürtüldüğü belirtildi. Açıklamada, istihbarat kaynaklarının 40 ila 50 arasında militanın öldürüldüğünü belirttiği bildirildi. Yetkililer de El Kaide terör örgütü lideri Usame bin Ladin ve birçok Taliban liderinin saklandığı tahmin edilen Lhada bölgesindeki çatışmaların, son haftalarda çıkan çatışmaların en kanlısı olduğunu kaydetti.

/ İSLAMABAD

14.01.2008


 

Bush, Baas kanunundan memnun

ABD Başkanı Bush, Irak parlamentosunun, idam edilen eski devlet başkanı Saddam Hüseyin'in Baas Partisi'nin mensuplarına yönelik kısıtlamaları kaldırmasının, "uzlaşma yönünde önemli bir adım" olduğunu söyledi.

Başkan Bush, Orta Doğu gezisi kapsamında geldiği Bahreyn'de yaptığı konuşmada, Irak parlamentosunun kararıyla ilgili olarak, bunun "uzlaşma için önemli bir adım" olduğu yorumunu yaptı. Bahreyn Kralı Hamid bin İsa El Halife'yle buluşması sırasında konuşan Bush, "Bu, o ülkenin liderlerinin Irak halkının isteklerini yerine getirmek için birlikte çalışmak zorunda olduklarını anladıkları yönünde önemli bir işaret" diye konuştu. Bahreyn'i özgür bir ortamda gerçekleştirdiği seçim için tebrik eden Bush, kendisine ülkenin en üstün hizmet madalyasını takdim eden Kral'ı, Washington'a dâvet etti.

/ MANAMA

14.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri