Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Anayasa kesinlikle değişmeli

Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, Anayasanın kesinlikle değişmesi gerektiğini belirterek, "İhtilâl anayasasının bu ülkeye getirdiği hiçbir şey yok. Anayasanın 4'te 1' son 25 yılda değişti zaten. Herkesin bu konuda katkı yapması gerekiyor'' dedi.

Atalay, yaptığı açıklamada, 3 Ocakta yapılan Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı'nda hükümete Türk-İş'in taleplerini ilettiklerini hatırlattı. Sosyal Güvenlik Yasası'nda değişiklik yapılması düşünülen alanlarda Türk-İş'in isteklerinin de dikkate alınması gerektiğini kaydeden Atalay, şunları söyledi:

''15 Ocak'ta 81 vilayetin temsilcisiyle AK Parti Genel Merkezine giderek yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile ilgili taleplerimizi son şekliyle sunacağız. Ekonomik Sosyal Konseyde Türk-İş adına taleplerimizi Başbakanımızın da katıldığı, 12 bakanımızın olduğu toplantıda ilettik. En önemli problemimiz, emeklilik için ödenmesi gerekli olan 7 bin günlük iş günü priminin 9 bin iş gününe çıkarılmasıdır. Ayrıca, 2009 yılından sonra emekli maaşlarında bir azalma olacağı görüşü de hakim. Bu sorunun da düzeltilmesi gerekiyor. Üçüncü önceliğimiz ise emeklilik yaşının 65 olmasıdır. Bu sorunlarla ilgili görüşlerimizi hükümete 15 Ocakta yeniden ileteceğiz.''

"İHTİLÂL ANAYASASININ

GETİRDİĞİ HİÇBİR ŞEY YOK"

Hükümetin yeni anayasa hazırlık çalışmalarıyla ilgili görüşlerini almasını olumlu bulduğunu belirten Ergün Atalay, bu konudaki görüşlerini Hükümete aktardıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

''Anayasa değişikliğiyle ilgili çeşitli görüşmelerimiz oldu. Anayasanın kesinlikle değişmesi gerekiyor. Türk-İş olarak bu doğrultuda görüş bildiriyoruz. Bugüne kadar anayasa değişmesin diyen hiçbir kurum yoktu ama değiştirilirken de toplumun tamamını kucaklayacak, toplumun büyük bölümünün örtüşeceği yeni bir anayasa yapılması lâzım. Türk-İş olarak işçilerin taleplerini ileteceğiz. Anayasanın kesinlikle değişmesi lâzım. İhtilâl anayasasının bu ülkeye getirdiği hiçbir şey yok. Anayasanın 4'te 1' son 25 yılda değişti zaten. Herkesin bu konuda katkı yapması gerekiyor.''

/ SAKARYA

14.01.2008


 

Şiddet, alkol, sigara

İzleyiciler, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İletişim Merkezini, geçen yıl, en fazla yerli dizileri şikâyet etmek için aradı. Dizilerdeki şiddet ile sigara ve alkol kullanımı görüntülerinin fazla olması, şikâyetçi olunan konuların başında gelirken, çocukların izleyeceği saatlerde yayınlanan programlarda toplumun yapısına uymayan aile ilişkileri sunulmasına tepki gösterildi; sihir ve büyü içerikli dizilerin çocukların ruhî dengesini bozduğundan yakınıldı.

2007 yılında, İzleyiciler, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İletişim Merkezinin 444 1 178 numaralı telefonunu şikâyet yağmuruna tuttu. Gelen şikâyetlerin önemli bir kısmı reklâmlardaki muhteva ve zamanlamalar konusunda oldu. Özellikle fındık, parfüm, jilet, prezervatif, dondurma, içecek ve giyim reklâmlarında cinsel muhtevalı görüntülere yer verilmesinden rahatsız olduklarını belirten vatandaşlar, bu tarz reklâmların çok fazla izlenen dizi ve filmlerin arasında gösterildiğini, bu sebeple toplu izleme sırasında ''mahcup duruma düştüklerini'' dile getirdiler. Şikâyetlerde, ''programın izlenmesini zorlaştıran alt yazı, çerçeve ve bant reklâmdan'' rahatsızlık da öne çıktı.

Ayrıca, çocukların, kendilerinin kullanmayacakları ürün reklâmlarında bile gösterilmesi, vatandaşlarca uygun bulunmuyor. Vatandaşlar, çocuk bezi reklâmlarının da çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini düşünüyor.

Halkın reklâmlarla ilgili diğer şikâyetleri ise şöyle: Şans oyunları reklâmlarının çocuk ve gençlere kötü örnek olması. Türkçenin kötü kullanılması ve yabancı sözcüklere fazla yer verilmesi.

Şiddete özendirecek kuru sıkı silâh reklâmının topluma ve çocuklarımıza kötü örnek olması. Gerçeğe uygun olmayan, halkı yanlış yönlendiren reklâmların yayımlanması. İnsanların aşırı tüketime yönlendirilmesi."

Alınan bilgiye göre halk RTÜK İletişim Merkezini, geçen yıl, en fazla yerli dizileri şikâyet etmek için aradı. Dizilerdeki şiddet ile sigara ve alkol kullanımı görüntülerinin fazla olması, şikâyetçi olunan konuların başında geliyor.

Buna göre, 26 bin 845 başvuruyla en fazla diziler şikâyet edildi. Dizileri, 20 bin 135 şikâyetle reklâm kuşakları, 12 bin 229 şikâyet başvurusuyla da ''direnç yarışmaları'' izledi. Dördüncü sırada ise 9 bin 646 şikâyetle haber bültenleri yer aldı. Magazin programlarıyla ilgili de 6 bin 24 şikâyet yapıldı. RTÜK yetkilileri, en fazla izlenen ve en fazla şikâyet edilen programlar olması sebebiyle vatandaşların dizilerle ilgili, ''hem izlerim hem şikâyet ederim'' şeklinde görüş ortaya koyduğunu bildirdiler.

DİZİLERDEKİ GÖRÜNTÜLER

TOPLUMUN AİLE YAPISINA UYMUYOR

RTÜK iletişim merkezine gelen telefonlarda, vatandaşların, yerli dizilerle ilgili en fazla şu konularda şikâyetçi oldukları görüldü:

"Şiddet içerikli görüntülere yer verilmesi. Çocukların izleyeceği saatlerde yayımlanan programlarda, toplumun yapısına uymayan aile ilişkileri sunulması. Alkol ve sigara kullanılan sahnelere çok fazla yer verilmesi. Bölgesel kültürlere dayalı mesajlar olması.

Gençler için hazırlandığı belirtilen okul dizilerinde şiddete yer verilmesi ve eğitim açısından sakıncalı sahnelerin yer alması. Sihir ve büyü muhtevalı dizilerin çocukların ruhsal dengelerini bozması. Silâh kullanımının yaygın olarak gösterilmesi." İzleyicilerin en fazla şikâyet ettiği diğer konulardan biri de haber ve haber programlarının reklâmlarla bölünmesi. RTÜK İletişim Merkezine, haber bültenleriyle ilgili şikâyetin, en fazla cumhurbaşkanı seçimi ve genel seçim döneminde yapıldığı bildirildi.

/ ANKARA

14.01.2008


 

PKK'ye giren fazla yaşamıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığının internet sitesinde PKK'ya katılanların ömrünün fazla olmadığı, 3-4 yıl yaşayanların sayısının çok az olduğu, onun için sorumluları hariç, örgüttekilerin yaş ortalamasının 18-20 civarında bulunduğu bilgisine yer veriliyor.

Terör örgütlerinin kendi içerisinde yaşadığı hesaplaşmalarda, militanlarına çok acımasız davrandığı ve vahşi yöntemler uyguladığı bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı, internet sitesinde terör örgütleri hakkında bilgi verirken, bilinmeyen bazı konuları ''Bunları biliyor muydunuz?'' başlığıyla yayımladı. İnternet sitesinde, terör örgütü PKK, sol terör örgütü DHKP/C ve dini referans alan radikal örgütlerde yaşanan iç hesaplaşmalar, örgütlerin çelişkileri ve militanlarına verdiği değer ortaya konuluyor.

İnternet sitesinde, terör örgütü PKK hakkında ortaya konulan bazı tespitler şöyle sıralandı:

Örgüte katılarak aç, susuz, sefalet içerisinde faaliyet gösterirken sağlığı bozulan militanların tedavilerinin yaptırılmayarak ölüme terk edildiklerini veya intihar türü eylemlere gönderilerek ölüme zorlandıklarını,

Örgüt içerisindeki kadın militanların erkeklerin zevk aracı olduğunu, erkek militanların da homoseksüel ilişkilere girdiklerini, örgütte kısa bir süre de olsa kalan genç kızların istemedikleri ilişkilere zorlandıklarını, direnenlerin de ajan, provokatör ve iş birlikçi iddiasıyla öldürüldüklerini,

Kimi zaman günlerce bir lokma ekmekten yoksun kalan militanların katır, eşek, kaplumbağa, kurbağa gibi hayvanların etiyle beslenmeye çalıştıklarını,

Örgüte katılanların ömrünün fazla olmadığını, 3-4 yıl yaşayanların sayısının çok az olduğunu, onun için sorumluları hariç, örgüttekilerin yaş ortalamasının 18-20 civarında bulunduğunu,

Örgütten kaçmanın çok zor olduğunu, kaçıp da yakalananların örgüt tarafından çoğunlukla öldürüldüklerini, örgütten kaçıp kurtulma girişiminde bulunan veya örgüte uyum sağlayamayanların üzerinde naylon yakma, buz üzerinde bekletme, aç-susuz bekletme ve örgütten dışlama şeklinde cezalandırıldıklarını,

Örgüt mensuplarının, örgüte destek veren köylerden bazılarına erzak temini için gittiklerinde bazı ailelerin kızlarına, ölüm tehdidiyle tecavüz ettiklerini.

/ ANKARA

14.01.2008


 

Meclisin gündemi yoğun

TBMM, görüşülmesine geçen hafta başlanan, 170 kanunda değişiklik öngören ve 651 maddeden oluşan Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı için bu hafta da fazla mesai yapacak.

TBMM Genel Kurulunda geçen hafta yapılan görüşmelerde, 22 bölüm olarak ele alınan tasarının 11 bölümü kabul edilmiş, 12. bölümde yer alan 337. maddenin oylanmasında kalınmıştı.

TBMM Adalet Komisyonu, 16 Ocak Çarşamba günü, Cumhurbaşkanı tarafından iade edilen Vakıflar Kanununu ele alacak.

Kanun, geçen dönem, bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için Meclise iade edilmesinin ardından Adalet Komisyonunda aynen kabul edilmiş, ancak TBMM Genel Kurulunda görüşülmemişti.

Genel Kurulun, yarın 15.00-23.00, 16 Ocak Çarşamba günü 14.00-23.00 ve 17 Ocak Perşembe günü de 14.00-21.00 saatleri arasında çalışacak.

/ ANKARA

14.01.2008


 

Gül'ün gündeminde 'stratejik ortaklık' var

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD gezisinin hemen ardından bugün resmî bir ziyaret için Mısır'a gidecek. Türk Sanayi Bölgesinin temelinin atılacağı ziyaret sırasında geçen Kasım ayında İstanbul'da imzalanan anlaşma ile start verilen "stratejik ortaklık" çerceve anlaşmasının uygulanmasının da ele alınması bekleniyor

Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in konuğu olarak 14-16 Ocak tarihleri arasında Mısır'a resmî bir ziyarette bulunacak. Gül'ün ziyaretinin, hem siyasi, hem de ekonomik açıdan önem taşıdığı belirtiliyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve çok sayıda işadamının da yer alacağı bir heyet ile birlikte Kahire'ye gidecek Cumhurbaşkanı Gül, Mübarek ile görüşmelerinde Ortadoğu sorunu başlıca bir madde oluşturacak. Hüsnü Mübarek, son olarak Mart 2007'de Türkiye'yi ziyaret etmişti.

Irak gibi diğer bölgesel konuların da ele alınacağı ziyaret, özellikle ikili işbirliğinin geliştirilmesi açısından ön plana çıkıyor. Görüşmelerde geçen Kasım ayında İstanbul'da imzalanan anlaşma ile start verilen "stratejik ortaklık" konusu da üzerinde durulması bekleniyor. İkili ilişkileri "stratejik ortaklık" düzeyine çıkartma karara alan Türkiye ile Mısır, 5 Kasım'da İstanbul'da iki ülkenin dışişleri bakanlarınca imzalanan "Stratejik Ortaklık İçin Çerçeve Belgesi" ile terörizm ile mücadelede gibi konular da "stratejik diyaloğun" kurulması da amaçlanıyor.

/ ANKARA

14.01.2008


 

"301'i en çok askerler kullanıyor"

Gazeteci Erol Önderoğlu, "TCK'nın 301. maddesinin uygulandığı 2,5 yıl içerisinde görüyoruz ki, bu maddeyi kullanarak yargıya şikâyet eden kurumların başında Genelkurmay Başkanlığı geliyor" dedi

Yeni Asya'nın sorularını cevaplandıran Önderoğlu, TSK'yı kastederek, "Toplum içinde güvenilirliği yüksek çıkan bir kurumun kendini ifade etmesi için kurumsal iletişimi ve medyayı bırakıp şahıslara dâvâ açmasını yakışıksız buluyorum" dedi.

RÖPORTAJ BÖLÜMÜNÜ TIKLAYIN

Hasan Hüseyin Kemal

14.01.2008


 

Yargıtay'da başkanlık seçimi bugün devam edecek

Osman Arslan'ın yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Yargıtay Başkanlığı için seçime bugün devam edilecek.

Yargıtay Büyük Genel Kurulunda, Yargıtay Başkanı'nı seçmek üzere 25 Aralık Salı günü başlanan seçimlerde adayların hiçbirisi seçilmek için gerekli olan en az 126 oya ulaşamadı.

İlk tur oylamada 9 aday yarıştı. Sonraki turlarda, aday sayısı 5'e indi. Seçimde 4 turda yapılan toplam 20 oylamada en çok oyu, 9. Ceza Dairesi Başkanı Hasan Gerçeker aldı.

Yargıtay Büyük Genel Kurulunda bugün yapılacak seçimde, Yargıtay 6. Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Aydın, 7. Ceza Dairesi Başkanı Turan Demirtaş,

9. Ceza Dairesi Başkanı Hasan Gerçeker, 18. Hukuk Dairesi Başkanı Mahir Ersin Germeç ve 19. Hukuk Dairesi Başkanı Coşkun Koçak'ın yarışması bekleniyor.

Her turda 5 oylamanın yapıldığı seçimlerde, 1. ve 2. oylamadan sonuç alınamadığı takdirde 3. oylamada en çok oyu alan 2 aday, 4. ve 5. oylamada yarışıyor. Bu oylamalardan da sonuç alınamazsa başa dönülerek oylamalara devam ediliyor. Her tura mevcut adayların dışında yeni adaylar da katılabiliyor.

/ ANKARA

14.01.2008


 

Doğu'da sibirya soğukları

Sibirya'dan gelen soğuk hava akımı Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkisini göstermeye devam ediyor. Bölge genelinde en soğuk gece sıfırın altında 31 derece ile Kars'ta yaşandı.

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki soğuk hava etkili olmaya devam ediyor. Gelecek haftaya kadar bölge genelinde kar yağışı beklenmediğini ifade eden yetkililer, gece ölçülen en düşük hava sıcaklıklarının Kars'ta -31, Erzurum'da -29, Iğdır'da -21, Ardahan'da -29 ve Erzincan'da -18 derece olduğunu bildirdiler. Yetkililer, il merkezlerindeki kar kalınlıklarının ise Erzurum'da 6, Erzincan'da 4, Iğdır'da 2 ve Ardahan'da 18 santimetre olarak ölçüldüğünü kaydettiler.

/ ERZURUM

14.01.2008


 

İstek gelirse Aleviler için adım atarız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erdoğan, Alevilerin taleplerine ilişkin adım atabilecekleri mesajını verdi.

Başbakan Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriquez Zapatero'nun dâvetlisi olarak resmî ziyarette bulunmak ve Medeniyetler İttifakı 1. Forumu'na katılmak üzere Madrid'e hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenleyerek, ziyaretine ilişkin bilgi verdi. İspanya Başbakanı Zapatero'nun resmî dâvetlisi olarak bu ülkeye gerçekleştireceği ziyaret sırasında Zapatero ile yapacakları görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası alanlardaki son gelişmeler üzerinde duracaklarını kaydetti.

Erdoğan, "Terörle uzun yıllar mücadele etmiş, halen de etmekte olan İspanya ile uluslararası teröre karşı alınabilecek tedbirler ve iş birliği konusunu da görüşme fırsatı bulacağız" dedi.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ticarî ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Türk ve İspanyol iş çevrelerinin de bir araya geleceği iş konseyi toplantısına katılıp birer konuşma yapacaklarını belirtti.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, "Alevilerin düzenlediği iftar yemeğine katıldınız. Bu yemekte sizden bir talepte bulundular mı?" şeklindeki sorusuna şu karşılığı verdi:

"Doğrusu zaman zaman bunların dedikoduları yapılıyor. Bize şu anda konuyla ilgili iletilen net bir şey olmadı. Ancak şahsıma ulaşmış böyle bir talep yok. Ulaştığında da biz bunlara uzak kalmayız, değerlendiririz. Anayasa ve yasalar içerisinde yapılabilecek bir şey varsa bunlar için de gerekli adımları atarız."

/ İSTANBUL

14.01.2008


 

Balık çiftlikleri açığa taşınıyor

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık köyünde toplu balık ölümlerinin görüldüğü 6 çiftliğin açığa taşındığı bildirildi.

Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, şimdiye kadar Kıyıkışlacık'taki Kazan Koyu ve Ziraat Adası'ndaki 6 çiftliğin Kazıklı ile Alagün Koyu açıklarına taşındığını söyledi. Balık ölümlerinin deniz suyundaki tuzluluk oranının düşmesinden kaynaklanmış olabileceği gerekçesiyle üreticilerin kıyıya yakın yerleri terk ederek çiftlikleri açığa taşıdığını ifade eden Atçı, şunları kaydetti: "Balık çiftliklerinin kurulabilmesi veya başka bir yere nakledilebilmesi için ÇED raporu isteniyor, ancak Kıyıkışlacık'ta acil durum olması gerekçesiyle ÇED raporu aranmadı. Bu geçici ve tedbir amaçlı bir uygulama. ÇED istenmesini gerektirecek bir durum olduğunu düşünmüyoruz."

/ MİLAS

14.01.2008


 

Milletvekilleri, Beyşehir Gölü'nü inceleyecek

TBMM küresel ısınma komisyonu üyeleri, su seviyesi giderek azalan Beyşehir Gölü ile Gediz ve Menderes havzalarında incelemelerde bulunacak.

Yaklaşık 2,5 aydır bakanlık yetkilileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini dinleyen komisyon, yarından itibaren çalışmalarını, Konya, Uşak ve Kütahya'da sürdürecek. Komisyon üyeleri ilk olarak yarın, Konya'da valilikten brifing alacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'i ziyaret edecek. Komisyon daha sonra Beyşehir Gölü'nde incelemelerde bulunacak ve belediye başkanlığında bilgilendirme toplantısına katılacak.

16 Ocak Çarşamba günü Uşak'a hareket edecek olan milletvekilleri, DSİ, Tarım ve Köyişleri, Çevre ve Orman il müdürlükleri ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek. Komisyon, Menderes ve Gediz havzalarında incelemelerde bulunacak.

/ ANKARA

14.01.2008


 

Gümrüğün en önemli sorunu imaj

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, gümrüklerdeki en önemli sorunun imaj olduğunu vurgulayarak, gümrüklerle ilgili var olan imaj sorununu hep birlikte çözeceklerini söyledi.

Türkiye Gümrük Müşavirleri Dernekleri'nin 12. Ortak Toplantısı'nda konuşan Yazıcı, gümrüklerin, devletin var olduğu günden bu yana bulunduğunu ve en önemli kamu kurumları arasında yer aldığını belirterek, ''Gümrüklerle ilgili var olan imaj sorununu hep birlikte çözeceğiz. Bu konuda hiç kimseyi dışlamadan, hiç kimseyi ötelemeden, hep birlikte, yanlış yapanı da içimize alarak, ona empati yaptırarak bu sorunları mutlaka çözmeliyiz. Gümrüğün en önemli sorunu imaj'' diye konuştu.

/ İSTANBUL

14.01.2008


 

İzmir'in zemini araştırılacak

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle, şehrin zemin yapısını belirlemeye yönelik bir araştırma yapılacak.

Alınan bilgiye göre, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) ''Kamu kurumları araştırma ve geliştirme projelerini destekleme programı'' kapsamında uygun gördüğü proje, önümüzdeki günlerde başlatılacak.

Proje kapsamında, İzmir şehir merkezi, Aliağa ve Menemen ilçelerinde toplam 16 sismik istasyon kurulacak. Bölgede zeminle ilgili 4 bin metrelik sondaj çalışması gerçekleştirilecek ve yaklaşık 1000 noktada jeofizik ölçümler yapılacak. Toplam bütçesi 3 milyon 85 bin 815 YTL olarak belirlenen proje, 3 yıl sürecek.

/ ANKARA

14.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri