Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bahriyede namaz vakti

Dinine ve milletine karşı sorumluluklarını yerine getirme konusunda tavizsiz bir subayın, dinî yükümlülüklerini yerine getirirken önüne konan engelleri aşma çabası, Vehbi Horasanlı'nın kaleminden "Bahriyede 15 Yıl"da aktarılıyor.

Her yıl 2 kez toplanan YAŞ, yani Yüksek Askerî Şûrâ'da Türk Silâhlı Kuvvetleri'nin yeni komuta kademesi belirlenir. Bu belirlemeyle medya çok ilgilidir. Ancak bu Şûrâ'da başka kararlar da alınır ve yıllar geçtikçe daha az yer işgal eder: Disiplinsizlik ve irticaî faaliyetler sebebiyle ihraçlar... "Disiplinsizliğin" ne olduğu bellidir, ama irticanın bir tanımı yoktur. Dahası "laiklik yeniden tanımlansın" diye söze başladığınızda hemen ağzınızın payını alırsınız: Laiklik tartışılamaz. Âyetlerin bile tartışıldığı bir çağda, laiklik ve onun bir nevi zıddı olan irtica gibi tartışılmaz bir gerekçeyle, üstelik hak arama yollarınız kapalı bir şekilde hakkınızda karar verilmişse ne yapabilirsiniz ki? "Hayır ben irticacı değilim" demeniz bir anlam ifade eder mi?

TSK, toplumumuz için bir kapalı kutu. İçinde olup bitenleri, sadece içerdekiler biliyor. Onlar da işlerini kaybetme korkusuyla ya da başka gerekçelerle ağızlarını açamıyorlar. Oysa orada ne hayatlar ve ne hayat hikâyeleri var.

Mesela "irtica" gerekçesiyle ihraç edilen subaylar... Gerçekte ne yapmışlardı da böyle bir cezayı hak etmişlerdi? Bir askerin dinle ilişkisi nasıldır? TSK personeli ibadetini hangi şartlarda ve sınırlarda yapabiliyor?

İşte bu kapalı kutuyu bizim için bir nebze olsun aralayan, soru işaretlerini gideren bir kitap çıktı, Yeni Asya Neşriyat'tan.

TSK'da 15 yıl deniz subaylığı yapan, YAŞ kararlarıyla re'sen emekli edilerek, hayatını açık denizlerde kaptan olarak devam ettiren Vehbi Horasanlı, "Bahriyede 15 Yıl" adlı kitabında hatıralarını naklediyor.

Önsözünü emekli general ve ASDER Başkanı Adnan Tanrıverdi'nin yazdığı kitapta, Horasanlı, bahriye mektebine girişten, ayrılışına kadar geçen sürede yaşadıklarını, asker-din ekseninde gelişen tartışmalara da ışık tutacak şekilde anlatıyor.

Kültür Sanat Servisi

14.01.2008


 

Mehmet Âkif'e uluslararası sempozyum

İstiklâl Marşı şairi Mehmet Âkif Ersoy için Burdur'da, adını taşıyan üniversite tarafından 19-21 Kasım 2008 tarihinde uluslararası boyutlu bir sempozyum düzenlenecek.

İstiklâl Marşı şairi Mehmet Âkif Ersoy için Burdur'da, adını taşıyan üniversite tarafından uluslararası boyutlu bir sempozyum düzenlenecek.

Mehmet Âkif Ersoy Üniversitesi Basın Merkezinden yapılan açıklamada, sempozyumun 19-21 Kasım 2008 tarihleri arasında düzenleneceği bildirildi.

Açıklamada, Rektör Prof. Dr. Gökay Yıldız, sempozyumunun heyecanını, coşkusunu yaşadıklarını belirterek, herkesin desteğini beklediklerini kaydetti.

Yıldız, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Sempozyumun uluslararası boyuta taşınma nedeni, Mehmet Âkif Ersoy'un sadece Türkiye'ye değil diğer coğrafyalara da mal olmuş kişiliğidir. Diğer ülkelerde Âkif üzerinde çalışan akademisyenler de sempozyuma dâvet edilecek, sempozyumun bilim ve yürütme kurulları ile sekretaryası oluşturulacak.''

14.01.2008


 

Yahya Kemal'i okumaya devam

Türk edebiyatının önemli isimlerinden şair ve fikir adamı Yahya Kemal Beyatlı, 2008 yılında vefatının 50. yılı münasebetiyle çeşitli programlarla yâd ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2008 yılını Yahya Kemal Yılı ilân etmesi üzerine bu yöndeki çalışmalar arttı. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve belediyeler, Yahya Kemal Beyatlı'yı en iyi şekilde anmak için kolları sıvadılar. Yahya Kemal'in bütün eserlerini yayımlayan İstanbul Fetih Cemiyeti de konu ile ilgili olarak bir dizi çalışmalar yapacak. Bunlardan ilki "Yahya Kemal Okumaları". Vefatının 50. Yılında Yahya Kemal Beyatlı'nın bütün eserleri bu çerçevede işlenecek. Prof. Dr. Kâzım Yetiş'in geçen hafta başladığı "Yahya Kemal Okumaları" devam edecek. Okumalar her Cuma günü saat 16.00'da İstanbul Fetih Cemiyeti'nde başlayacak. Program, 2008 yılının Aralık ayına kadar devam edecek aralıksız devam edecek. Prof. Dr. Kâzım Yetiş, Yahya Kemal'in eserlerinden ilk olarak "Rubâiler" ile programa başladı. Herkesin dinleyici olarak katılabileceği "Yahya Kemal Okumaları" İstanbul Fetih Cemiyeti'nin Beyazıt'ta hizmet verdiği Karamustafa Paşa Medresesi'nde (Yeniçeriler Caddesi, No. 43 Çarşıkapı) takip edilebilecek. Konuyla ilgili olarak 0 (212) 5174168 numaralı telefondan bilgi alınabilecek.

14.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri