Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail: Kan dökmeye devam

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail ordusunun, Filistinlilerin Kassam roketlerini durduruncaya kadar Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdüreceğini ve yoğunlaştıracağını söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, "Kolay olmayacak...Bu hafta sonu olmayacak, ama Sderot'a düşen Kassamların sonunu getireceğiz" diye konuştu. İsrail'in önceki gün bölgeye düzenlediği, 20 dolayında kişinin öldüğü operasyondan sonra Gazze Şeridi'nden İsrail'in sınır bölgelerine roket saldırıları arttı. Bugün atılan roket sayısının 50'ye yakın olduğu bildirildi.

Bu arada İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahya'da düzenlediği son füze saldırısında ölenlerin kimliği belirlendi.

Hastane kaynakları, ölenlerin Meryem El-Rahel ile Rahel'in Muhammed ve Mansur adlarındaki iki çocuğu olduğunu bildirdi.

Olayda 5 kişinin de yaralandığı belirtilirken, bir kişinin durumunun çok ağır olduğu kaydedildi. İlk verilen haberlerde, füze saldırısında 1'i kadın, 4 kişinin öldüğü belirtilmişti. Son 3 günde, İsrail saldırılarında en az 28 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Yaralıların sayısı da 60'ın üzerinde veri-lirken, 10'dan fazlasının durumunun kritik olduğu belirtiliyor.

/ KUDÜS

19.01.2008


 

Abbas'tan sert çıkış

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in özellikle Gazze Şeridi'ne artan saldırıları ve Batı Şeria'da yerleşim faaliyetlerini devam ettirmesi karşısında, "bu şartlar altında görüşmeleri devam ettirmenin bir faydası olmayacağını" belirterek, görüşmeleri durdurma ve "istifa edeceği" tehdidinde bulundu.

Filistin'de yayımlanan "El Kudüs" gazetesinin haberine göre, Abbas, nihaî statü görüşmelerinin Filistinli başkanı Ahmed Kurey'le görüşmelerin durdurulup durdurulmaması konusunda müzakerelerde bulunuyor. Gazeteye bilgi veren Filistin Yönetimi kaynakları, Abbas'ın hem Gazze Şeridi'ne artan İsrail saldırıları hem de Batı Şeria'da yerleşim faaliyetlerinin devam ettirilmesine karşı, istifasının bir protesto olacağı düşüncesinde olduğunu dile getirdiler.

19.01.2008


 

Ban Ki-mun artan şiddetten endişeli

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Gazze, Batı Şeria ve İsrail'in güney kesiminde artan şiddetten endişeli olduğu belirtildi.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, İsrail ve Filistin tarafında saldırılar sonucu hayatlarını kaybeden sivillerin sayısının artmasından son derece kaygılı ve üzüntülü olduğu belirtildi. Genel Sekreter Ban, Filistin tarafından İsrail'e yapılan roket saldırılarının durmasını isterken, İsrail ordusuna da operasyonlarını sınırlama çağrısında bulundu.

19.01.2008


 

İsrail, yardım sevkiyatlarını engelledi

BM'nin Filistinlilere yardım için kurduğu yardım ajansı UNWRA, İsrail'in, füze saldırıları sebebiyle Hamas'ın denetimindeki Gazze'ye yardım sevkıyatını durdurduğunu bildirdi.

UNWRA sözcüsü Christopher Gunness yaptığı açıklamada, İsrail'in sınır geçiş noktalarını kapattığını ve insani yardım malzemelerinin dahi bölgeye gönderilmesine izin verilmediğini söyledi. Sözcü, bunun halihazırda kötü olan durumu daha da kötüleştireceğini ifade etti.

19.01.2008


 

Kenya'da şiddetin faturası çocuklara

UNICEF, Kenya'daki şiddet olaylarının bedelini çocukların ödediğini bildirdi. UNICEF'in yayımladığı bildiride, ülkede yapılan seçimlerin sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayan şiddet olayları yüzünden en az 100 bin çocuğun yerlerinden olduğunun düşünüldüğü belirtildi.

Bildiride, krizin başlangıcından bu yana yaklaşık 75 bin çocuğun, arazilerde, karakollarda ve kiliselerde kurulan 100'den fazla mülteci kampında yaşadığının sanıldığı kaydedildi.

UNICEF, ülkede okulların yeniden açıldığını ancak birçok çocuğun evlerini terk etmek zorunda kalması veya ailelerinin güvenlik gerekçesiyle okula göndermemesi yüzünden bu okulların çoğunun boş olduğunu belirtti.

Çocuklardan bazılarının, evlerinin yanıp yıkılması ve yakınları veya komşularının vahşice öldürülmesi gibi şiddet eylemlerine şahit olduğuna dikkat çekildi. Bildiride, okul ile sağlık, hijyen ve beslenme gibi acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla birçok bölgede çadırlar kurulduğu açıklandı. Kenya'da, Mwai Kibaki'nin ikinci kez başkan seçildiğinin açıklanmasının ardından aralık sonundan beri meydana gelen şiddet eylemlerinde ölenlerin sayısı 700'ü aştı, 200 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

/ NAİROBİ

19.01.2008


 

Dünya bankasına bomba tehdidi

Dünya Bankası'nın Washington'daki bürolarının, bomba tehdidinde bulunulduğu için dün çalışmadığı açıklandı. Dünya Bankası'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, bomba tehdidinin telefonla yapıldığı ve olayın araştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, Dünya Bankası'nın tehdidin ciddiyeti konusunda yetkililerle birlikte çalıştığı kaydedildi. Açıklamada, önlem olarak, "Washington'da kiralık ya da kendi mülkleri olan Dünya Bankası binalarının 18 Ocak Cuma günü kapalı tutulmaya karar verildiği" belirtildi. Washington'da Beyaz Saray yakınlarındaki Dünya Bankası'nın 7 binasında yaklaşık 8 bin çalışanı bulunuyor. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun toplantıları sık sık sokak gösterilerine sebep oluyor.

/ WASHINGTON

19.01.2008


 

Kaddafi: Birleşik Afrika kurulmalı

Libya lideri Muammer Kaddafi, "Kara kıta, (Birleşik Afrika Devletleri) olarak derhal birleşmezse başka Darfurlar olur" dedi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomi Topluluğunun Burkina Faso'nun başşehri Ugadugu'daki zirvesinin açılışında konuşan Kaddafi, "Ulusal devlet kavramı yok oluyor. Küçük devletlerle buna karşı hiçbir şey yapılamaz. Bu gidişle Afrika da ulus-devletlerinin yok olduğunu görecek" dedi. "Afrika, savaşlara ve kabile kavgalarına sahne olacak" diyen Libya lideri, dünya devletlerinin kendi çıkarlarını korumak için bölgeye tekrar müdahale edeceğini söyledi.

/ UGADUGU

19.01.2008


 

ABD'de seçimlere ilgi büyük

Amerika'da yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın gerek önseçimlere gerekse de başkanlık seçimine, geçmiş yıllara oranla çok daha büyük ilgi gösterdiğini ortaya çıkardı.

Geçmiş seçimlerde, günlük programına denk gelirse ya da hatırlarsa oy kullandığını belirten seçmenler, bu yıl oy kullanmanın kendileri için en büyük öncelik olacağını ifade ediyor. Iowa ve New Hampshire önseçimlerine katılım rekor seviyede gerçekleşmişti. Ancak, bu durumun ülke genelinde yaygın olduğu belirlendi. USA Today gazetesi ile Gallup işbirliğiyle gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasında halkın üçte ikisi, bu seçimde oy kullanacak olmaktan geçmişte olduğundan çok daha fazla heyecan duyduklarını kaydetti.

/ NEW YORK

19.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri