Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Irak petrolü kesti

Irak Petrol Bakanlığı, Kerkük- Yumurtalık boru hattında petrol sevkıyatının elektrik kesintisinden ötürü durduğunu açıkladı. Petrol Bakanlığı sözcüsü Asım Cihad, ''Elektrik kesintisi petrol üretimini çok etkiledi. Sevkıyata ne zaman başlanacağını şimdiden söyleyemeyiz'' dedi.

Irak Elektrik Bakanlığı, ülkenin kuzeyindeki elektrik kesintilerinin sebeplerinden birinin Türkiye'nin Irak'a elektrik vermeyi durdurması olduğunu öne sürdü. Elektrik Bakanlığı sözcüsü Aziz Sultan, elektrik kesintisinin bir sebebinin Türkiye'nin Irak'a elektrik vermeyi kesmesi, diğer sebebinin ise önemli petrol rafinerilerinde çıkan yangın yüzünden elektrik santrallerine yakıt verilememesi olduğunu söyledi.

Irak'ın güneyindeki Beyci ve Şueyba rafinerilerinde önceki gün çıkan yangınlar yüzünden, özellikle iç piyasaya yakıt sağlayan rafineriler faaliyet göstermiyor. Sultan, bakanlıklarının, Petrol Bakanlığı kendilerine yakıt sağlamadığı sürece petrol tesislerine sürekli elektrik veremediğini belirtti. Irak Petrol Bakanlığı, Irak'taki elektrik kesintisi yüzünden Kerkük-Yumurtalık hattında petrol sevkıyatının durduğunu açıklamıştı.

Sultan, ayrıca Cumartesi gününe rastlayan Aşure Günü dolayısıyla önümüzdeki üç günde güneydeki Necef, Kerbelâ şehirleri ve Bağdat'ın Kazimiye bölgesine sürekli elektrik verilmesini sağlamak için bakanlık olarak bir acil durum ekibi oluşturduklarını kaydetti

YUMURTALIK'A PETROL AKIŞI DURDU

Irak Petrol Bakanlığı, Kerkük- Yumurtalık boru hattında petrol sevkıyatının elektrik kesintisinden ötürü durduğunu açıkladı. Petrol Bakanlığı sözcüsü Asım Cihad, ''Elektrik kesintisi petrol üretimini çok etkiledi. Sevkıyata ne zaman başlanacağını şimdiden söyleyemeyiz'' dedi.

Sözcü Cihad, düzenli elektrik yeniden gelince sevkıyatın başlayacağını belirtti.

/ BAĞDAT

19.01.2008


 

Çağlayan: Piyasalardaki sıkıntının nedeni spekülasyonlar

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ''Bugün piyasalarda yaşanan sıkıntıların, seçim döneminde felâket tellâlları yüzünden piyasadan 40 milyar dolara yakın Türk Lirasının çekilmesinden kaynaklandığını'' söyledi.

Çağlayan, ekonomide iddia edildiği gibi herhangi bir felaket beklentisinin söz konusu olmadığını, seçim döneminde olduğu gibi bugün de felâket senaryoları çizenlerin bulunduğunu söyledi. Bakan Çağlayan, ''Bugün piyasalarda yaşanan sıkıntıların, seçim döneminde felâket tellâlları yüzünden piyasadan 40 milyar dolarlık Türk Lirasının çekilmesinden kaynaklandığını'' vurguladı.

Çağlayan, ''seçim döneminde senaryo çizenlerin zaman zaman yine görev başında olduklarını'' gördüklerini ifade ederek, ''Artık Türkiye'ye kötülük yapmaktan vazgeçsinler. Artık hiç kimse felâket senaryoları çizmesin, ekonomi iyi yolda ilerliyor. 2008'de Türkiye, 2007'den daha iyi olacak. Sayın Başbakanımızla İspanya'dan geliyorum. Bu konuda ne yapacağımızı biliyoruz'' dedi.

Bakan Çağlayan, hipermarket yasa taslağını ise bu ay sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilmek üzere Başbakanlığa sunacaklarını kaydetti.

/ ADANA

19.01.2008


 

Aşure de zamlandı

Kuraklık aşurelik ürünlerin fiyatlarını da etkiledi. Geçen yıla oranla aşurelik ürünlerden buğdayın fiyatı yaklaşık yüzde 100, susamın fiyatı ise yüzde 50 artış gösterdi

İslâm dünyasında Aşure Günü olarak kabul edilen, Muharrem ayının 10. günü için hazırlıklar yurt genelinde başladı.

Bu yıl 19 Ocak Cumartesi gününe (yarın) rastlayan Aşure Günü öncesinde vatandaşlar çarşı ve pazarlarda aşurelik ürünleri bulunduğu dükkân ve tezgâhlara ilgi gösteriyor. Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, aşurenin dini bir gelenek olduğu kadar Türk mutfağının en eski tatlılarından birisi de olduğunu söyledi. Geçen yıla göre, bu yıl bazı aşurelik ürünlerin fiyatlarında büyük oranlarda artışın olduğunu kaydeden Posacı, ''Ülkemizde yaşanan kuraklıktan en fazla etkilenen bölge İç Anadolu Bölgesi olurken en fazla etkilenen ürün hiç şüphesiz buğday oldu. Aşurenin vazgeçilmezi olan buğdayda yaşanan verim ve kalite kaybı fiyatlara da yansıdı. Geçen yıl kilosu 0,75 YTL'de satılan aşurelik buğday şimdi, 1,5 YTL'den satılıyor. Yine yaygın yetişme sahası Ege ve Akdeniz bölgeleri olan susam bitkisi de kuraklıktan etkilenen aşurelik ürünler arasında yer aldı. Kilosunu önceki sene 4 YTL'ye satılan susam, bu yıl 6 YTL'den satılıyor'' diye konuştu.

/ AYDIN

19.01.2008


 

MB, faizi çeyrek puan indirdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın ilk toplantısında beklentiler doğrultusunda faiz indirimine gitti. Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faizini çeyrek puan düşüşle yüzde 15.50'ye, borç verme faizini ise yarım puanlık indirimle yüzde 19.50'ye çekti.

Para Politikası Kurulu'ndan yapılan açıklamada, gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen enflasyonun düşmeye devam etmesinin beklendiği belirtildi. Açıklamada, "Dünya ekonomisinde beklenen yavaşlama dış talebin büyümeye katkısının azalabileceğine işaret ediyor" denildi. Açıklaklamada, talep şartlarının enflasyondaki düşüş eğilimine destek vermeyi sürdüreceği tahmin edilirken, bundan sonraki faiz indiriminin ise zamanlamasının küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olarak belirleneceği kaydedildi.

/ ANKARA

19.01.2008


 

İGDAŞ 'a, yılın işvereni ve işçisi ödülü

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) tarafından belirlenen, 2006 yılının işçi, işveren, işadamı ve iş kadınları, Ankara'da düzenlenen törenle ödüllerini aldılar.

MPM, çalıştıkları iş yerlerinde kuruluşlarına ve ülke ekonomisine yeni teknolojiler, emek, zaman, para tasarrufu gibi katkılar sağlayan 6 işçiyi, ''Yılın işçisi'', bu işçilere gerekli çalışma ve araştırma imkânları sağlayan kuruluş yöneticilerini de ''Yılın işvereni'' olarak belirliyor. Millî Prodüktivite Merkezi tarafından 1988 yılından bu yana verilmekte olan ve iş yerinde verimliliği arttırmaya yönelik çabaların değerlendirildiği Yılın işçisi ve Yılın İşvereni ödüllerinde, İGDAŞ bu yıl ödül aldı. Ödülü Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Türk-iş Başkanı Mustafa Kumlu'nun elinden alan İGDAŞ çalışanları, Bu başarının bir ekip başarısı olduğuna dikkat çekerek ödülü bütün İGDAŞ personeli adına aldıklarını söylediler.

Yeni Asya / İSTANBUL

19.01.2008


 

Halıda milyar dolarlık ihracat hedefi

Gaziantep Halıcılar Odası Başkanı Yalçın Konukoğlu, geçen yıl 634 milyon dolar olan makine halısı ihracatını bu yıl 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Yalçın Konukoğlu, Türkiye'nin en modern makine halısı tesislerine sahip Gaziantep'in Türkiye'nin makine halısı üretim ve ihracat merkezi olma konumuna ulaştığını ifade etti. 2007 yılında makine halısı ihracatı karşılığında 634 milyon 398 bin dolar döviz girdisi sağladıklarını kaydeden Yalçın Konukoğlu, " İhracatımızı bu yıl 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin makine halısı ihracat şampiyonlarını çıkarmaya başlayan Gaziantep'teki makine halısı üreticileri için bu hedef başarılamayacak bir hedef değil. Biz bu inançtayız.''

/ GAZİANTEP

19.01.2008


 

Sigaraya elektronik takip

Tütün ve tütün mamullerinde üretimden bayideki satış aşamasına kadarki süreç için, ''Elektronik Takip'' uygulaması geliyor.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası (TAPDK) Başkanı Kâzım Çalışkan'dan aldığı bilgiye göre, sigara ve diğer tütün mamullerinde üreticiden çıkan ürünün, bayide satıldığı noktaya kadar takip edilmesini öngören yeni bir sistem kurulacak. ''Elektronik Ürün Takip Sistemi'' olarak adlandırılan sistemin oluşturulmasına dönük çalışmalar devam ediyor. Bu yıl içinde bitirilmesi ve devreye sokulması planlanan yeni sistemde, elektronik takip, el bilgisayarları, el terminalleri kanalıyla yapılacak. Çalışkan bu sistemde sigara kaçakçılığı ile çok daha etkin mücadele edeceklerini de vurguladı.

/ ANKARA

19.01.2008


 

Yenilenebilir enerji ihtiyacımızı karşılar

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Türkiye'nin güneş, rüzgâr, hidroelektrik, jeotermal gibi 'yenilenebilir' enerji kaynaklarını gerektiği gibi kullanılması durumunda, mevcut ihtiyacı karşılamaya yeteceğini söyledi.

Uyar, ülkenin enerji ihtiyacının sürekli gündemde bulunduğunu belirterek, ''Türkiye, enerji konusunda daha az enerji ile daha çok iş yapmanın olanaklarını aramalı ve bu konuda artık kalıcı çözümler üretmeli'' dedi.

Güneş, rüzgâr gibi 'yenilenebilir' enerji kaynaklarının üretimi ve tüketimine önem verilmesi gerektiğini ifade eden Uyar, ''Ülkemizde tüketilen enerjinin iki katını rüzgâr enerjisinden üretmemiz mümkün. Örneğin ülkemizdeki yer altı sıcak su kaynakları, sıcak su ihtiyacımızın üçte birini karşılayabilecek miktarda'' diye konuştu.

Fosil yakıt kullanımından vazgeçip, acilen yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi gerektiğini kaydeden, Uyar Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının gerektiği gibi kullanıldığı takdirde mevcut ihtiyacı karşılamaya yeteceğini vurguladı.

/ TRABZON

19.01.2008


 

Hilmi Güler: Nükleer enerjiye geçmeye hazırız

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin nükleer enerji üretimine geçmeye hazır olduğu, bu konuya ilişkin takvimin, uygun şekilde işlediğini belirtti.

Güler, " "Nükleer enerjiyi sivil amaçla elektrik üretmek üzere istiyoruz. Nükleer enerjiye bakışımız bir anlık değil, uzun vadelidir. Biz bu işe ciddî olarak giriyoruz. Sadece ticarî amaçla değil. Millî bir bakış açısı ile bakıyoruz" dedi.

Enerji Bakanı Güler, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen Nükleer Enerji Arenası'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin nükleer enerjiye geçmeye hazır olduğunu söyledi. "Türkiye enerji ile randevusuna hep gecikti. Bu randevuyu artık gerçekleştirmek istiyoruz" diyen Güler, Türkiye'nin enerji politikalarını kömür, doğalgaz, hidroelektrik santralleri, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji olmak üzere beş sütundan oluştuğunu vurguladı. Nükleer enerji kullanımını Türkiye için bir mecburiyet olduğunun altın çizen Güler, "Bu işi ayakları yer basan bir şekilde yapacağız" dedi. Nükleer enerjiye karşı çıkan çekimleri de eleştiren Güler, şöyle konuştu:

"Aydınlarımızın çelişkili özlemleri, devam ediyor. Hem bir yandan küresel ısınma olmasın, petrolün fiyatı lüksek olmasın hem de ucuz elektrik kullanalım, hayatımız güzel olsun diyorlar. Bunların hepsi bir arada olmuyor. Nükleer tabi ki sıfır riskli değil, ama tedbiri alındığında bu riski minimize edip kullanmak durumundayız."

/ TRABZON

19.01.2008


 

ABD durgunluğa çare arıyor

ABD'de muhtemel bir ekonomik durgunluk tehlikesine karşı hükümet ve Kongrenin üzerinde çalıştığı 'acil ekonomik paketin' ayrıntıları henüz ortaya çıkmamasına rağmen, önemli vergi indirimleri içermesi bekleniyor.

Paketin gerekliliğini kabul eden Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin "yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak için, çabuk harcayacakların cebine para konması'' gerektiğine ilişkin sözleri de bu yönde yorumlanıyor. Konuya yakın kaynaklar, Başkan George Bush'un Kongre liderleriyle üzerinde görüştüğü acil eylem paketinin toplam ekonomik boyutunun 150 milyar doları bulduğunu belirtirken, ekonomiyi canlandırmak için düşünülen tedbirler arasında kişi başına en az 300 dolar, en fazla 800 dolar vergi indirimi bulunduğunu bildiriyor.

Vergi indiriminin, yıllık geliri 85 bin dolara kadar olan bireyler ya da 115 bin dolara kadar olan evli çiftlerle sınırlı olacağı da gelen bilgiler arasında.

/ WASHINGTON

19.01.2008


 

THY, yeni dış hat noktalarına uçacak

Türk Hava Yolları (THY) 2008 yılında yurtdışında 11 yeni noktaya uçmaya başlayacak. Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu yurtdışı uçuş ağını genişletmek üzere 11 yeni hattın açılmasına karar verdi.

Uzun menzilde Toronto (Kanada), Washington (ABD) ve Sao Paulo (Brezilya) noktalarına, orta menzilde ise İstanbul'dan Halep (Suriye), Birmingham (İngiltere), Lahor (Pakistan), Atrau (Kazakistan), Oran (Cezayir), Lvov (Ukrayna), Ufa (Rusya) ve İskenderiye (Mısır)'ye direkt seferlerin başlatılması kararlaştırıldı.

Yeni Asya / İSTANBUL

19.01.2008


 

Yük taşıcılığı yapacaklara 'K belgesi' uyarısı

Alanya Şoförler Odası Başkanı Ali Akaya, aracını özel işlerde kullanan ancak ruhsatında kamyonet yazan tüm sürücülerin 'K' türü yetki belgesi alması gerektiğini söyledi.

İki yıl önce 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu'na istinaden büyük kamyonlara belge alma zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Akkaya, şimdi de yeni düzenleme ile küçük kamyonetlere 'K' belgesi alma şartı getirildiğini aktardı. Akkaya, toplam yük ağırlığı 3 bin 500 kilogram altında kalan kamyonet sahiplerinin 25 Şubat 2008 tarihi mesai bitimine kadar yüzde 87 indirimle belge alabileceklerini hatırlattı. Ticari amaçla yük taşımacılığı yapacak araçların K-1 belgesi alması gerektiğine işaret eden Akkaya, bu kamyonet sahiplerinin 5 yıllık 11 bin 613 YTL para ödemesi gerektiğini kaydetti.

/ ANTALYA

19.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri