Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

FBI'da Sibel Edmonds depremi sürüyor

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) eski Türkçe çevirmenlerinden Sibel Edmonds'un bazı Amerikalı görevlilerin nükleer sırların satışında rol oynadığı iddialarına yer veren The Sunday Times, şimdi de FBI'ın bu durumu ortaya koyan dosyaları saklamaya çalıştığını yazdı.

Gazete, Edmonds'un iki hafta önce yaptığı bazı üst düzey Amerikalı yetkililerin nükleer sırları bazı Türk ve İsrailliler eliyle Pakistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin ilgi alanına giren "kara borsaya" verdiği yolundaki iddiaları hatırlatılırken, 37 yaşındaki Edmonds'un iddialarının yer aldığı dosyalardan birinin numarasının 203A-WF-210023 olduğunu bildirdi.

FBI'ın, "Bilgi Alma Yasası" çerçevesinde geçen hafta bu dosyayla ilgili olarak Sibel Edmonds tarafından sorulan bir soru üzerine böyle bir dosya bulunmadığı cevabını verdiğini de hatırlatan Sunday Times, "ancak elimizde bir FBI yetkilisi tarafından imzalanmış dosyanın varlığını kanıtlayan bir doküman var" diye yazdı.

Gazete, Sibel Edmonds'un bu son derece önemli dosyanın FBI tarafından bilinçli olarak saklanmaya çalışıldığı, zira dosya muhtevasının bütün iddialarını ispatlar nitelikte olduğu yolundaki sözlerine de yer verdi.

Gazete, Edmonds'un FBI'ı "yalan söylemekle" suçladığını yazdı.

/ LONDRA

21.01.2008


 

İngiliz-Rus ilişkileri çökmek üzere

İngiltere'de yayımlanan Mail on Sunday gazetesi, İngiliz hükümetinin Putin yönetimiyle giderek bozulan ilişkilerinin oluşturduğu gerginliğin 34 Rus diplomatın sınır dışı edilmesine kadar gidebileceği iddiasında bulundu.

MI5'ın bu amaçla aralarında 34 Rus diplomatın da bulunduğu bir liste hazırlamaya başladığını öne süren Mail on Sunday, listede Rus Büyükelçiliğinin en üst düzeydeki iki diplomatının da bulunduğunu, bunlardan birinin Siyasî Müsteşar Alexander Sternik, diğerinin ise Büyükelçi Başdanışmanı Andrey Pritsepov olduğunu iddia etti.

Pritsepov'un Londra'daki en iyi restoranlar konusunda makaleler yazan bir gastronom olduğuna da dikkat çekilen haberde, bu isimlerin Rus dış istihbaratı ya da askerî istihbaratına çalıştıklarının düşünüldüğüne işaret edildi. Gazete, "Bu gelişmelerin Rusya'da da misilleme göreceğine inanıldığını, bu çerçevede Moskova'daki İngiltere Büyükelçiliğinde görev yapan diplomatlara yönelik tacizlerin beklendiğini" yazdı.

Gazete, "Şimdi hükümeti 1971'dekinin bir benzeri toplu sınır dışı harekâtı yapıp yapmamak konusundaki zor karar bekliyor. 105 Rus diplomatı sınır dışı eden Edward Heath hükümeti gibi davranıp davranmamak konusunda karar verilmeye çalışılıyor. Bunun akıllıca bir adım olup olmayacağı değerlendiriliyor" ifadesini kullandı.

Gazete, bazı istihbarat uzmanlarının ise bu toplu sınır dışı hamlesine karşı çıktıklarına ve "Nasıl olsa yerlerine yenileri gönderilecek. İngiliz istihbaratı bir de bu yeni isimleri tanımaya çalışacak. Halen burada olanlar hiç değilse deşifre edilmiş" dediğine dikkat çekti.

/ LONDRA

21.01.2008


 

İKT Gazze için toplansın

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'na mektup yazarak, ülkesinin Gazze'ye yapılan İsrail saldırılarını görüşmek için İKT dışişleri bakanlarının olağanüstü toplanması talebini iletti.

İran, İsrail'in Gazze Şeridi'ni hedef alan saldırılarını görüşmek üzere İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının acilen toplanmasını istedi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İKT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'na mektup yazarak, ülkesinin Gazze'ye yapılan İsrail saldırılarını görüşmek için İKT dışişleri bakanlarının olağanüstü toplanması talebini iletti.

Üye ülkelerin dışişleri bakanlarına da ayrı ayrı acil toplantı çağrısı yapan Mutteki, toplantıda İsrail saldırılarının durdurulması için çözüm yolları aranması gerektiğini kaydetti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da İKT dönem başkanlığını yürüten Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi ile görüşerek, Gazze saldırılarıyla ilgili görüş alış verişinde bulundu ve ülkesinin olağanüstü toplantı talebini yineledi.

İsrail'in geçen salı gününden beri Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda, aralarında sivillerin de bulunduğu 30'dan fazla Filistinli vefat etmişti.

/ TAHRAN

21.01.2008


 

Sırbistan'da Kosova gölgesinde seçim

Sırbistan'da halk, devlet başkanını seçmek üzere dün sandık başına gitti.

Batı yanlısı Devlet Başkanı Boris Tadiç ile Rus yanlısı aşırı milliyetçi Tomislav Nikoliç'in bir adım önde gösterildiği seçimde oy kullanma işlemi TSİ 07.00'de başladı.

Seçimde, Tadiç ile Nikoliç'in yanı sıra 7 aday yarışıyor.

Seçim, Sırbistan'ın AB ile ilişkilerini geliştirmesi veya Slobodan Miloşeviç rejimine benzer bir döneme geri dönülmesi açısından belirleyici önem taşıyor.

Ülke genelindeki 6,7 milyon kayıtlı seçmenin büyük bölümünün Nikoliç'e oy vermesi halinde, Sırbistan'ın Batı'dan uzaklaşacağı ve Miloşeviç dönemindeki izole edilmiş haline geri döneceği yorumları yapılıyor.

Seçim öncesindeki kamuoyu yoklamaları Nikoliç'i az farkla Tadiç'in önünde gösteriyor. Ancak Nikoliç'in ilk tur seçim sonucunda zaferini ilan etmesi için gereken oyu alması zor görünüyor.

Nikoliç'e verilecek oylar, bir bakıma Sırpların, Kosova'nın bağımsızlığına bakış açısını yansıtıyor. Kosova'nın bağımsızlığına Tadiç de karşı çıkıyor. Ancak Nikoliç, Tadiç'in aksine, Kosova ile ilgili sert adımlar atılacağı vadinde bulunuyor.

/ BELGRAD

21.01.2008


 

Afganlı mültecilere kış müsaadesi

İran yönetimi, ülke genelinde etkisini sürdüren ağır kış şartları geçene kadar Afgan mültecileri geri göndermeyi durdurdu.

İçişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, şiddetli soğukların etkisi azalana kadar Afganların geri gönderilmesinin durdurulduğu belirtildi.

İran'ın şiddetli soğuğa rağmen Afganları geri gönderdiğine ilişkin haberlerin "gerçeği yansıtmadığı" kaydedilen açıklamada, "Yasa dışı yollardan ülkeye girmek isteyenler hariç hiçbir Afgan ülkesine gönderilmiyor" denildi.

Pakistan'dan sonra en çok Afgan mültecinin bulunduğu ikinci ülke olan İran'da yaklaşık 2 milyon Afgan yaşıyor. İran yönetimi, ülkeye yasa dışı yollardan girdiğini iddia ettiği 1 milyon civarında Afgan mülteciyi geri göndermeyi planlıyor.

Afganistan, geçen hafta İran'dan, Afgan mültecileri ülkeye göndermeye derhal son vermesini istemişti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, son 2 haftada İran'ın 9 bin civarında Afgan mülteciyi zorla Afganistan'a gönderdiğini rapor etmişti.

/ TAHRAN

21.01.2008


 

Bir sabiyi Butto zanlısı diye tutukladılar

Pakistan güvenlik güçleri, Pakistan'ın eski başbakanlarından ve Pakistan'daki ana muhalefet grubunun lideri Benazir Butto'ya düzenlenen suikastla ilgili olduğu sanılan 15 yaşındaki bir çocuğu tutukladı.

Tutuklanan şüphelinin, Butto'ya suikast düzenleyen timden olduğunu kabul ettiğini belirten polis yetkilileri, ayrıca Pakistan'daki Şiî azınlığa karşı yeni bir intihar eylemini önlediklerini duyurdular.

Butto suikastıyla ilgisi olan bir kişinin tutuklandığı yolundaki haberi doğrulayan Pakistan İçişleri Bakanı Kemal Şah, Kuzey Batı Sınırı eyaletine bağlı Dera İsmail Han kasabasında tutuklanan 2 kişiden biri olan 15 yaşındaki çocuğun 27 Aralıkta Butto suikastına katıldığını itiraf ettiğini söyledi. Şah, yetkililerin, gencin itirafını kabul etmeden önce, öteki tutuklunun anlattıklarıyla desteklenip desteklenmediğini görmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

/ İSLAMABAD

21.01.2008


 

Rusya'dan nükleer tehdit

Rusya Genelkurmay Başkanı Yuri Baluyevski, Rusya'nın, ciddî bir tehdit altında kalması durumunda nükleer silahlarını önleyici amaçla kullanabileceğini söyledi.

Interfaks Ajansı, başkent Moskova'da düzenlenen bilimsel bir konferansta konuşan Yuri Baluyevski'nin, eski Sovyetler Birliği'nin çökmesinin hemen ardından gelen yıllarda, Vladimir Putin'in liderliğinde savunma sistemlerini yeniden kuran Rusya'nın "toplumun aşırı militarize" duruma gelmesine karşı da kendisini koruması gerektiği şeklindeki sözlerinden alıntılar yaptı. Konferansta, Rusya'nın kimseye saldırmayacağını bildirdi.

/ MOSKOVA

21.01.2008


 

Hillary yine önde bitirdi

ABD'de kasım ayındaki başkanlık yarışı öncesinde Nevada eyaletinde yapılan ön seçimleri, Demokrat Parti'de senatör Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti'de de eski vali Mitt Romney kazandı.

Demokrat Parti'deki yarış kıran kırana geçerken sonunda Clinton, oyların yüzde 51'ini topladı, rakibi siyah senatör Barack Obama ise yüzde 45'te kaldı.

Cumhuriyetçi Parti'de ise Nevada'da aktif bir kampanya yürüten tek aday olan Massachusetts eyaleti eski valisi Mormon kökenli Romney, rahat bir galibiyet elde etti.

/ WASHINGTON

21.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri