Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

İnsan hakları için kararlı adımlar atılsın

Mazlum-Der Genel Başkanı Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2008 yılında insan hakları adına kalıcı çözümler ortaya atılması gerektiğini vurguladı. Gergerlioğlu, "Bizim problemlerimize ne Stalinist bir örgüt çare bulabilir, ne de kendi kafa yapısını değiştirmeyen, kendisi gibi düşünmeyenleri dışlayan bir yönetim çözüm bulabilir. Bizim için gerekli olan, problemlerin üzerine kararlı adımlar atarak sorunları kalıcı çözümlerle halletmektir" dedi.

İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) gazete mizin Ankara Temsilciliğine bir ziyarette bulundu. Davetlileri Yeni Asya Ankara Temsilcisi Mehmet Kara ve Haber Müdürü Kemal Benek ağırlarken; ziyarete; MAZLUMDER Genel Başkanı Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Beytar, Ankara Şube Başkanı Ümit Mert ve Genel Sekreter Emre Yurtalan katıldı.

MAZLUMDER Genel Başkanı Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2008 yılında insan hakları adına kalıcı çözümler ortaya atılması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu: "Bizim problemlerimize ne Stanilst bir örgüt çare bulabilir, ne de kendi kafa yapısını değiştirmeyen, kendi gibi düşünmeyenleri dışlayan bir yönetim çözüm bulabilir. Bizim için gerekli olan, problemlerin üzerine kararlı adımlar atarak sorunları kalıcı çözümlerle halletmektir."

Yargıtay Başkanı'nın başörüsü hakkında yaptığı açıklamaların ancak çözümsüzlük getirebileceğini belirten Gergerlioğlu, "Siyasî yetkiyi elinde bulunduran organlar tarafından başörtüsü yasağının ortadan kalkması için çözüm ve öneriler sunulması Yargıtay Başkanı böyle bir açıklama yapma gereği duymuştur. Bu yapılanla amacı göz korkutmak ve başörtüsü yasağına çözümsüzlük aşılamaktır" diye konuştu.

Cemil Yüzer / ANKARA

21.01.2008


 

AB süreci mi, atalet mi?

Dink cinayetinin aydınlatılmasının, devlet içine sızmış çeteleri yargı önüne çıkarmak anlamına geldiğini belirten Agos yazarı ve editörü Makar Eseyan, AKP'nin bundan sonra yaşanacak süreçteki tavrının çok önemli olduğunu vurguladı. Eseyan "AKP AB reform sürecine mi devam edecek, yoksa iktidar ataleti içine mi düşecek? Devletin içine sızmış çetelerin üstüne gidebilecek mi? Demokrasiye sahip çıkacak mı?" diye sordu.

Tabular yıkılmaya başladı

Dink cinayeti gibi kötü şeyler olmasına rağmen Türkiye'nin değişmekte olduğunu ve değişeceğini belirten Eseyan, "Türkiye konuşan ve tabuları yıkan bir ülke haline geliyor" dedi. Eseyan, toplumların değişmesinin üç-beş günde olacak birşey olmadığını ifade ederken, Türkiye'de ciddî bir değişimin başladığını ve Dink'in öldürülmesinin bu değişimin sembollerinden birini ortadan kaldırmak anlamına geldiğini söyledi.

Röportaj bölümünü tıklayın

Hasan Hüseyin Kemal

21.01.2008


 

Toplum, yasağı meşrû bulmuyor

Başörtüsü yasağının kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde başlatılan girişimlere destek veren eğitimciler, Beyazıt Meydanı'nda eylem yaptı.

Eğitimciler Birliği Sendikası'na (Eğitim Bir Sen) bağlı bir grup ile bazı sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, Beyazıt Meydanı'nda toplanarak başörtüsü yasağının kaldırılması için eylem yaptı. TBMM'de başörtüsü yasağının kaldırılması yönünde başlatılan girişimlere destek veren eylemciler, "Haydi başörtülü kızlar da okula, Yargı özgürlüklerden elini çek, CHP başörtüsüne dolanma boğulursun" yazılı dövizler taşıdı. Eğitim Bir Sen İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Emrullah Aydın, yaptığı basın açıklamasında başörtüsü sorunu ile ilgili başlatılan girişimlerden memnun olduklarını söyledi. Yıllardır başörtülü kadınların çalışma ve eğitim gibi iki temel insan hakkının ihlal edildiğini kaydeden Aydın, "Toplum böyle bir yasağı tanımamakta, meşru veya gerekli görmemektedir. TBMM çatısı altındaki partilerin de bu hukuksuzluğa dur demek için kararlılık içine girmiş olmaları demokrasi adına güçlü bir hamledir. Bu konuda mutlaka anayasal bir düzenleme yapılmalı ve çözüm amacıyla hazırlanacak metinde bu hak gaspını önleme amacını gözetmelidir." diye konuştu.

Emrullah Aydın, sorunun çözümüne katkıda bulunan bütün kesimleri toplumun minnetle ve şükranla anacağını, karşısında duranları ise tarihin karanlık sayfalarına hapsedeceğini belirtti. Eylem olaysız bir şekilde sona erdi.

/ İSTANBUL

21.01.2008


 

Hrant Dink için kilisede ayin

Şişli'de uğradığı silahlı saldırı sonucu vefat eden Hrant Dink'in ölüm yıldönümü sebebiyle Meryem Ana Ermeni Kilisesi'nde bir ayin düzenlendi. Ayine katılan Hrant Dink'in eşi Rakel ve çocukları, tören boyunca gözyaşı dökerek duâ etti.

Kumkapı'daki Meryem Ana Ermeni Kilisesi'nde Hrant Dink'in vefatının 1. yıldönümü dolayısıyla "Hokehankist Ayini" düzenlendi. Ayine Dink'in eşi Rakel, kızları Sera, Delal, oğlu Arat ve gelini Karolin'in yanı sıra çok sayıda Ermeni vatandaşı katıldı. Dink ailesinin ayin boyunca gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Hrant Dink için ayinin ardından mezarı başında da bir anma töreni düzenlendi. Bu arada ayin sebebiyle polis, kilise çevresinde ve ara sokaklarda geniş güvenlik tedbirleri aldı.

/ İSTANBUL

21.01.2008


 

YSK, Seçim Kurullarını oluşturacak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2 yıl için yeniden oluşturulacak olan il ve ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurabilecek, ilçe seçim kurullarının kuruluşunda üye istenilebilecek, seçmen kütüğü verilebilecek ve seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasî partileri ilân etti.

YSK'nın konuya ilişkin kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kararda, 26 Aralık 2007 tarihinde oluşturulan komisyon tarafından, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 15, 17 ve 18. maddeleri uyarınca ''2008 yılı Ocak ayının son haftasında 2 yıl süre için yeniden kurulacak il ve ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurabilecek, ilçe seçim kurullarının kuruluşunda üye istenilecek''; yine aynı kanunun 4609 sayılı kanunla değişik 47. maddesine göre ''seçmen kütüğü verilebilecek olan ve seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasî partiler'' ile aynı kanunun 14. maddesinin 4. ve 11. fıkraları gözetilerek bir rapor hazırlandığı belirtildi.

YSK bu rapor doğrultusunda, Ocak 2008 itibariyle yasalarda öngörülen şartları taşıyan siyasi partileri belirledi. Buna göre, seçmen kütüğü verilebilecek, iki yıl süre için yeniden kurulacak il ve ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurabilecek, ilçe seçim kurullarının kuruluşunda üye istenilebilecek ve seçimlere katılma yeterliği taşıyan siyasi partiler şöyle:''Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Demokratik Toplum Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Hürriyet ve Değişim Partisi, İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Saadet Partisi, Sosyaldemokrat Halk Partisi ve Türkiye Komünist Partisi.''

YSK'nın seçmen kütüklerine ilişkin kararında da her yıl Ocak ayında siyasî partilerin seçime katılabilme yeterliliklerinin yeniden belirlenerek ilân edileceği belirtildi.

Kararda, seçmen kütüğü örneği istemeye asıl olarak siyasî partilerin genel merkezlerinin yetkili olduğu, ancak yetki verilmesi şartıyla il ve ilçe başkanlarının da istemde bulunabilecekleri belirtilerek, bu talebin elektronik ortamda karşılanacağı ifade edildi.

Verilecek seçmen kütüğü örneklerinin gideri karşılığı ödenecek tutar ise 2008 yılı için her seçmen başına 5 YKr olarak tespit edildi. İl ve ilçe seçim kurullarına ilişkin kararda ise söz konusu kurulların 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 15, 18 ve 19. maddelerinde yazılı usullere göre 25 Ocak 2008 tarihinden itibaren bir hafta içinde 2 yıl süre için yeniden kurulacakları bildirildi.

/ ANKARA

21.01.2008


 

Nükleer enerjide beyin göçünü tersine çevireceğiz

TBMM Enerji Sanayi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, "Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde reaktörlerde çalışan Türk atom mühendisleri var. Nükleer enerjide beyin göçünü tersine çevireceğiz'' dedi.

TBMM Enerji Sanayi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, ''Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde reaktörlerde çalışan Türk atom mühendisleri var. Çekirdek teorisiyle ilgilenen fizikçilerimiz var. Bizim bu insanları Türkiye'ye getirmemiz gerekir. Nükleer enerjide beyin göçünü tersine çevireceğiz'' dedi. Yıldız, yaptığı açıklamada, nükleer enerji santrallerinin kurulmasıyla ilgili kültür birikiminin hızla oluşması gerektiğini, bu konuda da nükleer enerjiyle ilgilenen Türk uzmanlarla görüşülmeye başlanacağını bildirdi.

/ KAYSERİ

21.01.2008


 

Meslekî eğitim almış insan lâzım

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman, meslek lisesi sorunu çözülmediği için çocukların geleceğiyle oynandığını ve ülkenin mâlî kaynaklarının israf edildiğini belirtti.

Kadri Şaman, açıklamasında, meslek liselerindeki katsayı sorunu çözülmediği için insanların çocuklarını meslek liselerine göndermediğini ifade etti. Sanayide çalıştıracak yetişmiş insan bulamadıklarını ifade eden Şaman, "Bu gün çalışmak için meslek sahibi olmayan insanlar geliyor. Bizim ise sanayide meslek sahibi olan kişilere ihtiyacımız var. Meslek sahibi olmayan insanları sertifikalandırmamız, onlara eğitim vermemiz gerekiyor. Bize mesleki eğitimde yetişmiş insan lâzım. Çalıştıracak adam bulamıyoruz. Artık bu işin çözülmesi gerekiyor. Çocuklarımızın geleceğini, ülkemizin malî kaynaklarını israf ediyoruz" dedi.

/ MERSİN

21.01.2008


 

Ukraynalı kadın İslâmiyeti seçti

Ukrayna'da öğrenim gördüğü üniversitede tanıştığı Türk genci Ersan Karaman ile İstanbul'da evlenen Ukrayna uyruklu Anna Golubova (23), Müslüman oldu.

Aydın'ın Nazilli ilçesinde müftülükte düzenlenen ihtida merasiminde Müslüman olan Golubova, "Aylin'' adını aldı. Nazilli Müftüsü Halit Sezgin, yeni yılın ilk ihtida merasimini yaptıklarını belirterek, ''Aylin'' adını alan genç kadına Kur'ân-ı Kerim ve dinî kitaplar hediye etti. Aylin Golubova, üniversitede tanıştığı Nazillili Ersan Karaman'a gönül verdikten sonra İslâm dini hakkında bilgi edindiğini ve İslâm dininde huzur bulduğunu belirtti.

/ AYDIN

21.01.2008


 

Isınırken 39 kişi vefat etti

Yeni yıla Sibirya soğukları ve karla giren Türkiye'de ısınmanın bedeli de ağır oldu. Geride kalan 20 günlük sürede 39 kişi sobadan sızan gazdan zehirlenip vefat ederken 266 kişi de gazdan zehirlendi.

Soba sebebiyle ikametlerde çıkan yangınlarda ise 2 kişi öldü, 18 kişi de yaralandı.

Karbonmonoksit gazının kokusuz ve renksiz olması sebebiyle insanlar zehirlendiklerini farkedemiyor. Zehirlenen kişilere herhangi birşeyin yedirilip içirilmemesini tavsiye eden uzmanlar, önemli şu bilgileri ifade ediyorlar:

"Sobalar kurulmadan önce bacanın çekişi kontrol edilmeli, yeterli çekişe sahip olmayan bacalara soba bağlantısı yapılmamalı. Soba kurulu yerler sık sık havalandırılmalı, bacadan çekilen kadar temiz havanın içeriye girmesi sağlanmalı. Soba boruları ve baca ayda bir defa mutlaka temizlenmeli. Yatak odalarında soba kurulmamalı, soba kurulu yerde gece yatılmamalı."

/ ADANA

21.01.2008


 

Sibirya soğukları sürüyor

Doğu Anadolu Bölgesinde, dondurucu soğuklar etkisini sürdürüyor. Bölgede önceki gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 29 dereceyle Erzurum'da yaşandı.

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, gece yaşanan en düşük hava sıcaklıkları Erzincan'da -16, Kars'ta -26, Ağrı'da -27, Iğdır'da -20, Erzurum'da -29 ve Ardahan'da da -27 derece ölçüldü.

Soğuk hava bölgede günlük hayatı olumsuz etkilemeye devam ederken, Meteoroloji yetkilileri, Sibirya üzerinden gelen soğuk hava akımının birkaç gün daha etkisini göstereceğini belirterek, 25 Ocaktan itibaren etkili olması beklenen kar yağışıyla hava sıcaklıklarında da kısmen bir artış olabileceğini bildirdiler.

Soğuk hava bölgede günlük hayatı olumsuz etkilemeye devam ederken, Meteoroloji yetkilileri, Sibirya üzerinden gelen soğuk hava akımının birkaç gün daha etkisini göstereceğini belirterek, 25 Ocaktan itibaren etkili olması beklenen kar yağışıyla hava sıcaklıklarında da kısmen bir artış olabileceğini bildirdiler.

HAYVANLAR DA ETKİLENDİ

Hava sıcaklığının zaman zaman eksi 11'e kadar düştüğü Konya'daki Karatay Hayvanat Bahçesi'ndeki bulunan deve, ayı, geyik ve maymunlar da özel olarak ısıtılıyor. Gece sıcaklığının zaman zaman eksi 11'e kadar düşmesi şehirde hayatı olumsuz etkilerken, hayvanat bahçesinde kalan hayvanların üşümemesi için de tedbirler alındı.

Hayvanat bahçesi yetkilileri, hayvanların derileri kalın olsa da ağır kış şartlarında soğuklardan etkilenebildiğini, bu yüzden hayvanları üşütmemeye çalıştıklarını söylediler.

/ ERZURUM

21.01.2008


 

Eğitimde teknoloji farkı

Süleyman Demirel Üniversitesince (SDÜ) yapılan bir araştırma, eğitim teknolojilerinde meydana gelen gelişmelerin kırsalda öğrenim gören öğrencilerle şehirde öğrenim gören öğrenciler arasındaki mesafeyi açtığını ortaya çıkardı.

''Dijital yoksunluk'' adı verilen araştırmada, Isparta'da şehir merkezinde bulunan özel ve devlet okulları ile Isparta'nın merkez köylerinde bulunan ilköğretim okulları öğrencileriyle görüşüldü. SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Yılmaz, Isparta merkezde bulunan özel bir okulda okuyan öğrencilerin evlerinde bilgisayara sahip olma oranının yüzde 89, yine şehir merkezinde bulunan ve görece varlıklı ailelerin öğrencilerinin devam ettiği bir ilköğretim okulunda bu oranın yüzde 84, yoksul ailelerin öğrencilerinin gittiği bir ilköğretim okulunda yüzde 7, merkeze bağlı bir köy ilköğretim okulunda ise evinde bilgisayara sahip öğrenci bulunmadığını bildirdi.

Yılmaz şunları söyledi: "Köy okulunda yapılan görüşmelerde hiçbir öğrencinin evinde bilgisayara sahip olmaması, bilgi teknolojilerinde meydana gelen gelişmelerin, bu teknolojilere sahip olan ve olamayan öğrenciler arasındaki fırsat eşitsizliğini artırdığını göstermektedir. Araştırma, aynı zamanda okulların bilgi teknolojilerine ulaşımı konusunda taşıdığı önemi göstermesi açısından da kayda değerdir. Merkeze bağlı bir beldedeki ilköğretim okulu öğrencilerinin yüzde 93,8'inin bilgisayar kullanmayı okulda öğrendiğini belirtmesi de bu gerçeği vurgulamaktadır.''

Bilgisayar ve bilgisayar tabanlı uygulamaların gündelik hayatın her alanına girdiğini belirten Yılmaz, okullardaki bilgisayar imkanlarının, bilgi teknolojilerine erişim konusunda dezavantajlı öğrencilerin bu dezavantajlarının giderilmesi konusunda önem kazandığını dile getirdi.

/ ISPARTA

21.01.2008


 

Bahçelievler'de aşure ikramı

Geçtiğimiz yıllarda geleneksel olarak vatandaşa aşure dağıtımı yapan Bahçelievler Belediyesi, aşure ikramlarını bu yıl da sürdürdü.

ramlarını bu yıl da sürdürdü. Aşure ikramları sırasıyla; Şirinevler ve Yayla Meydanı ile Yenibosna Yıldırım Beyazıt Caddesi üzerinde gerçekleşti.

Bahçelievler'de toplam üç ayrı noktada gerçekleşen faaliyette Belediye Aşevinde hazırlanan kazanlar dolusu 10 bin porsiyon Aşure Başkan Osman Develioğlu'nun da katıldığı törenle vatandaşlara hijyenik kutular içerisinde sunuldu.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği aşure dağıtımında konuşan Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu;" Geleneksel mutfağımızın en güzel tatlarından biri olan aşureyi bu yıl da halkımıza sunmaktan mutluyuz" dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

21.01.2008


 

Kış hastalıklarına karşı sebze meyve

Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Adnan Tekin, kış aylarında taze sebze ve meyve tüketilmesini ve el temizliğine önem gösterilmesi geriktiğini söyledi.

Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Adnan Tekin, kış aylarında çocuk acile gelen hasta sayısında yüzde 40 oranında ciddi bir artış olduğunu belirterek, gelen çocuk hastaların yüzde 70'inde üst solunum yolu enfeksiyonu belirlendiğini bildirdi.

Hava kirliliğinin ve sisin yoğun olduğu günlerde hava sirkülasyonu olmadığı için mikroorganizmaların partiküllere yapışarak havada asılı kaldığını ifade eden Tekin, ''Bu durum hastalığın bulaşmasında önemli rol oynuyor. Hasta bir kişinin öksürmesi ya da hapşırmasıyla yayılan milyonlarca hastalık yapıcı mikroorganizma, bu partiküller aracılığıyla sağlıklı kişilere bulaşabiliyor'' dedi.

Tekin, bu dönemde çocukların giyimine, beslenmesine ve temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Tablet şekilde vitamin tüketilmesini doğru bulmuyoruz. Taze meyve ve sebze tüketilmesini, el temizliğine özen gösterilmesini öneriyoruz. Bu dönemde vitamin ve mineral içeriği fazla olan meyve ve sebze tüketimi artırılmalıdır. Özellikle C vitamini alınımı artırılmalıdır.''

/ KONYA

21.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri