Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

'Tarihî başkent'e yolculuk

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi, Bursa'da kentlilik bilincini oluşturmak, tarihî ve kültürel değerleri tanıtmak için 'Tarihi Başkent Bursa'ya Yolculuk' turlarını başlattı.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Rıfat Bakan ve çok sayıda basın mensubunun katılımı ile gerçekleşen faaliyette Bursa'nın tarihî ve kültürel mekânları gezildi. Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilen tarihî mekânlardan bazılarının gezildiği faaliyette Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, rehberlik yaptı.

Tophane'de restorasyonuna başlanan Sümbüllü Bahçe Konağı gezilirken proje hakkında bilgi veren Başkan Recep Altepe, tarihî yapının aslına uygun bir şekilde yeniden ayağa kaldırılacağını anlattı. Daha önce şahsa ait olan eserin kamulaştırma yöntemiyle satın alındığını vurgulayan Altepe, şehir merkezinde çok amaçlı kullanılabilecek bir mekân ortaya çıkarılacağını belirtti. Sümbüllü Bahçe Konağı'ndaki çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü hatırlatan Altepe, Osmangazi Belediyesi'nin tarihî ve kültürel mirasa sahip çıkma adına yaptığı çalışmaların bütün dünyaya örnek olduğunu kaydetti.

Tarihî Bursa Surlarının dönüşüm projesinin de devam ettiğine dikkat çeken Altepe, Tophane'de bulunan Beysarayı'nın da dönüşüm çalışmaları kapsamına alınması için çalıştıklarını söyledi. Gezinin bir sonraki durağı olan Haraççıoğlu Medresesi hakkında da bilgi veren Altepe, belediye olarak yeniden ayağa kaldırdıkları tarihî mekânların işlevsel olarak kullanılmasına dikkat ettiklerini belirtti.

Haraççıoğlu Medresesi'nde kültürel faaliyetlerin yapıldığını anlatan Altepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz tarihî eserleri restore ederken, onların devamlılığını da göz önüne alıyoruz. Bu mekânları kendimiz işletiyoruz. Eğer biz bu tarihî mekânlara sahip çıkmazsak, restore edilmesinin bir anlamı kalmıyor."

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe ve beraberindekiler Saltanat Kapı, Fetih Kapı, Karabaş-i Veli Dergâhı, Irgandı Çarşılı Köprüsü, Ördekli Hamamı, Abdal Meydanı ve Gökdere Medresesi'nde incelemelerde bulundu. Altepe, Ördekli Hamamı'nda devam eden restorasyon çalışmalarında da sona doğru yaklaşıldığını sözlerine ekledi.

Gezinin en son durağı olan Gökdere Medresesi'nde kısa bir brifing veren Altepe, yaptıkları çalışmaların Bursa'nın çehresini değiştirdiğini vurguladı. Tarihî eserlerin restorasyonu konusunda sadece Bursa'nın değil, Türkiye çapında birçok belediyenin kendilerini örnek aldığını hatırlatan Altepe, sözlerine şöyle devam etti: "Biz restorasyonunu yaptığımız eserleri amacına uygun bir şekilde halkımızın hizmetine sunuyoruz. Buraların manevî değeri çok büyük ona göre hareket ediyoruz. Bursalıların aslında yanı başında olup ta hiç farkında olmadıkları tarihî eserleri onarıyoruz. Görünce herkes çok şaşırıyor."

Osmangazi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Rıfat Bakan da şöyle konuştu: "Tarihi Başkent Bursa'ya Yolculuk" projesi ile insanlar yaşadığı yeri görsün ve tanısın istiyoruz. Şehri tanıma, şehrin farkına varma, kentlilik bilincini sağlama adına başlattığımız bu proje ile vatandaşın yaşadığı kente bakış açısı değişecek proje kapsamındaki turlar ile gördüklerinin ne olduğunu, kimler tarafından yapıldığını nasıl geliştiğini rehberlerimizden doğru bir şekilde öğrenecekler. Tarihin bıraktığı eserleri ve kültürleri bileceğiz ki kentimizin değerini bilelim, ona sahip çıkalım."

21.01.2008


 

Sizin de bir Can Kardeş'iniz olsun!

Emek Can Kardeş Grubunun düzenlemiş olduğu Can Kardeş Dergisi abonelik çalışmaları hızla devam ediyor

İki ay önce 15-20 aboneyle başlayan çalışma bir ay öncesine kadar 30'a yükselirken bu ay tirajını 40'a yükseltti. "Sizin de bir Can Kardeş'iniz olsun!" adlı kampanyayı organize eden Ramazan Furkan Altınses çalışmayla ilgili şunları söyledi: "Kampanyamız 3 ay'a yakındır devam ediyor. Çocukların dergimize ilgi duyması sevindirici. Yıl sonuna kadar hedefimiz 100. kişiye ulaşmak. İnşallah böyle gayretli küçük ve büyük arkadaşlarımızla bu sayıya ulaşacağız. Can Kardeş sıcak ve samimi bir dosttur. Size uzanan bir sevgi elidir. Sevgili ve candan dost arayanları Can Kardeş'i okumaya çağırıyorum. Buradan tüm arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. Aralık ayı dergimize abone olanlar ise şöyle: Burak, Veysel, Safa, Talip, Selimhan, Cihan, Huzeyfe, Mus'âb, Tarık ve Ömer. "

Can Gülveren

21.01.2008


 

Amerikalılar Türkçe'ye merak sardı

Dünyanın birçok yerinden öğrencilerin İngilizce öğrenmek için geldiği Amerika'da açılan Türkçe kursları doluluk oranları ile dikkat çekiyor.

Türkçe öğrenmek isteyen Amerikalılar kurslara gitmeye başladı. Dünyada Türkçe öğrenme merakının giderek artması üzerine, dünyanın birçok yerinden öğrencilerin İngilizce öğrenmek için geldiği Amerika'da açılan Türkçe kursları doluluk oranları ile dikkat çekiyor.

ABD'deki Türk Kültür Merkezi'ndeki kurs, şimdiye kadar 150 öğrenciye Türkçe öğretti. Başlangıç, orta ve ileri olmak üzere 3 ayrı seviyede verilen derslere halen 50 öğrenci devam ediyor. Bir kuru 48 saat olan Türkçe derslere katılanlar akşam işten çıkar çıkmaz soluğu sınıfta alıyor.

Öğrencilerden Koreli Irene Kim, Türkçe'yi Türk eşi için öğrendiğini söyledi. Sınıftaki tek erkek öğrenci olan Artis Klavins ise akıcı Türkçesi ile dikkat çekiyor. New York'lu olduğunu söyleyen Artis Klavins, 'Niçin Türkçe öğreniyorum bilmiyorum. Ama Türkçe'yi seviyorum' dedi. Romanyalı Ileane Teoderschu ise Romence'de çok Türkçe kelime olduğunu ifade ederek, 'Türkçe en güzel dil' diye konuştu.

21.01.2008


 

'Şehide mektup' yazdılar

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Denizli Şubesi tarafından düzenlenen "Şehide Şiir ve Şehide Mektup Yarışması"na bin 27 kişi katıldı, 32 eser ise ödüllendirildi.

"Şehide Şiir ve Şehide Mektup Yarışması" sonuçlandı. Denizli Belediyesi ve Denizli Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yapılan faaliyette; lise şiir dalında 209, lise mektup dalında 207, ilköğretim şiir dalında 424, ilköğretim mektup dalında ise 187 olmak üzere toplam bin 27 eser katıldı.

21.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri