Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Gazze'ye şimdi de karanlık işkencesi

Gazze Şeridinin tek elektrik santralının fuel oil yokluğunu gerekçe göstererek şalteri indirmesi, Gazze Şeridinde yaşayanların yarıdan fazlasını karanlığa gömerken, Gazze şehrinde çoğunluğu kadın ve çocuk binden fazla kişi ellerinde mumlarla sokağa döküldü.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i arayarak Gazze'ye düzenlediği saldırıların ardından bölgenin elektriğini de kesen İsrail'i Filistin halkını topyekûn cezalandırmaktan vazgeçmeye çağırdı. Mısır resmî haber ajansı MENA'ya göre Mübarek, Gazze'deki insanî durumun gittikçe kötüleştiğine dikkat çektiğini de belirtti. Uyguladığı ablukadan dolayı dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olarak adlandırılan Gazze'ye karşı eşit olmayan güç kullanan İsrail'in son günlerde düzenlediği saldırılarda 20'den fazla kişi vefat etti. İsrail'in son saldırılarında Dışişleri Bakanı Mahmut Zahar'ın oğlu da vefat etmişti. İsrail, Gazze'den topraklarına roket saldırısı düzenlendiğini öne sürerek saldırılar düzenliyor ve 1,5 milyon insana ekonomik abluka uyguluyor.

İsrail'in yakıt transferini durdurmasından dolayı elektrik santralinin devre dışı kaldığı Gazze'de sahil şeridinin büyük bir kısmı elektrik alamıyor. 17 Ocak'tan itibaren iyice sertleştirilen ablukadan dolayı bölgeye her türlü ihtiyaç maddesinin de girmesi durdurulmuş durumda. İsrail kabinesi de dün gerçekleştirdiği toplantıda ablukanın devam etmesi kararı almıştı.

İsrail'in yakıt transferini durdurmasından dolayı elektrik santralinin devre dışı kaldığı Gazze'de sahil şeridinin büyük bir kısmı elektrik alamıyor. Yakıtla çalışan Gazze'deki elektrik santrali bölge ihtiyacının yüzde 30'unu karşılıyor. Elektriğin geri kalanı ise İsrail ve Mısır tarafından karşılanıyor.

İsrail'in ablukasından dolayı Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı olarak Mısır'la arasındaki Rafah Sınır Kapısı'na da Mısır güvenlik birimlerinin yığınak yaptığı belirtiliyor. Mısır, şartların gittikçe kötüleşmesinden dolayı Gazze'den kendi topraklarına tazyiklerin olabileceğini öne sürüyor. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüssam Zeki ise durumun daha da kötüleşmesini engellemek için Hamas'a çağrıda bulunduklarını ve Gazze'den yapılan saldırıların durdurulmasını istediklerini söyledi. Zeki, İsrail'in de işgalci güç olarak Gazze'de sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

/ KAHİRE

22.01.2008


 

AB: Gazze'de toplu cezalandırma yapılıyor

AB Komisyonu'nun dışilişkilerinden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, "Gazze'deki insanların toplu bir şekilde cezalandırılmasına karşıyım" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İsrail'in Gazze'ye petrol sevkiyatına tekrar başlamasını istedi. AB Komisyonu'nun dışilişkilerinden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner, "Gazze'deki insanların toplu bir şekilde cezalandırılmasına karşıyım. İsrailli yetkililerin, petrol sevkiyatına tekrar başlamasını ve insanı ve ticarî maddeleri Gazze'ye ulaşması için geçişlerin açmasını istedim." dedi. İsrail'in, Gazze'den gelen saldırıların ardından petrol sevkiyatını durdurması ardından bölgenin elektrik ihtiyacını karşılayan santral kapanmıştı.

/ BRÜKSEL

22.01.2008


 

Lübnan askerleri İsrail uçaklarına ateş açtı

Lübnan ordusuna bağlı askerlerin, Lübnan'ın güneyinde üzerlerinde uçan İsrail uçaklarına ateş açtığı bildirildi. Üst düzey bir Lübnanlı yetkili, "Birkaç düşman savaş uçağı Lübnan hava sahasını ihlâl etmiş ve Tire ve Nakura kasabalarının üzerinde alçak irtifada uçmuştur" dedi.

Yetkili, Lübnan ordusuna ait uçaksavarların da uçaklara ateş açtığını ve onları Filistin topraklarına kaçmaya zorladığını kaydetti.

Güney Lübnan'da Hizbullah ve İsrail arasında yaşanan savaşın, 2006 Ağustos'unda BM'nin sağladığı ateşkesle sona ermesinin ardından ikinci kez böyle bir olay yaşanmış oldu. Daha önce de Ekim ayında Lübnan askerleri, İsrail uçaklarına ateş açmıştı. Geçtiğimiz yıl da Lübnan ve İsrail askerleri arasında kısa süreli bir çatışma yaşanmıştı.

/ BEYRUT

22.01.2008


 

İsrailli akademisyenler Siyonizme karşı

İsrail'in değişik üniversitelerinde beşeri ve sosyal bilimler alanlarında görev alan akademisyenlerin yaklaşık yüzde 20-25'inin İsrail'i ırk ayrımcısı olarak gördüğü, Yahudi devletine Ortadoğu'da yer olmadığını savunduğu ya da İsrail'in boykot edilmesini istediği ortaya çıktı.

İnternetten yayınlanan Worldnetdaily'nin haberine göre bu konu üzerinde bir çalışma yapan İsrael Academia Monitor (IAM), anti Siyonist düşüncelerle ilginç sonuçlara ulaştı.

Araştırma sonucuna göre üniversite ve akademilerde görev alan öğretim görevlileri işgal altındaki topraklarda görev yapan İsrail askerlerine üstlerine itaatsizlik çağrısında bulunuyor, yurtdışında İsrail üniversitelerinin boykot edilmesi çalışmalarına öncülük ediyor.

Çalışmada ilginç örnekler de bulunuyor. David Ben Gurion Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dan Bar-On, bir Filistin gazetesindeki makalesinde İsrail'in Filistinlilere yaptığı saldırıları Almanların Yahudilere karşı yaptığı Soykırım'dan bile fazla buluyor.

Aynı üniversitenin bir başka öğretim görevlisi Oren Yiftachel ise geçen yıl yazdığı 'Etnokrasi: İsrail/Filistin'de Toprak ve Kimlik Politikaları' adlı kitabında Ortadoğu'da bir Yahudi devletinin yeri olmadığını belirtiyor. Aynı üniversitenin başka öğretim görevlileri ise apartheid/ırk ayrımcılığı' yaptığı için İsrail'i kınıyor.

/ KAHİRE

22.01.2008


 

Şiddetli kış Nejad'ı topun ağzına getirdi

İran'da şiddetli kış, eleştiri oklarının Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a yönelmesine sebep oldu. Ülkenin kuzey ve batı kesimlerinde doğal gaz kesintisi yüzünden soğuktan donanların olması, Ahmedinejad'a yönelik eleştirilerin dozunu artırdı.

Resmî haber ajansı İRNA'nın bildirdiğine göre, Ülke Denetim Kurumu Başkanı Hüccetülislam Muhammed Niyazi, bir sempozyumda yaptığı konuşmada, doğal gaz konusunda yetkilileri daha önce uyardıklarını, ancak uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi.

Doğal gaz depolama konusunda çalışma yapılmasının zorunlu olduğunu belirten Niyazi, ''Eğer bizim uyarılarımızı dikkate alsalardı, bugün ülkede gaz sıkıntısı yaşanmazdı. Maalesef ülkede doğal gaz konusunda bir strateji yok'' diye konuştu.

Muhammed Niyazi, ''Uyarılarımızı dikkate almayanların halka hesap vermeleri gerekiyor'' ifadesini de kullandı.

Düzenin Yararını Teşhis Konseyi ve Uzmanlar Konseyi Başkanı Haşimi Rafsancani, Tahran Üniversitesinde verdiği cuma hutbesinde, gaz kesintilerine değinmiş ve bunun toplumda olumsuz etkiler bıraktığını söylemişti. Türkmenistan'ın verdiği doğal gazı kesmesiyle İran'da sıkıntı yaşandığını anımsatan Rafsancani, şunları kaydetmişti:

''Sorun 20 milyon metreküp gazın kesilmesi değil, sorun kötü yönetim. Gazın depolanmasının zorunlu olduğu çok açık. Bir ülkede enerjinin kesilmesi o ülkenin durması demektir. Doğal gazı olmayan ülkeler planlama yapıyor ve depoluyor. Türkiye de bizden gaz alıyordu, şu anda bu gaz kesildi. Ama bizde yaşananlar Türkiye'de yaşanmadı. Çünkü onların bu konuda planları vardı.''

Doğal gaz üretiminin tüketimden fazla olması gerektiğini de vurgulayan Rafsancani, ''Umarım bu hadiseden ders alınır. Bu sorun da yatırım ve iyi yönetimle çözülür'' demişti.

Milletvekili Veliyullah Riayet de mecliste yaptığı konuşmada, ''Biz sizden petrol parasını masamıza getirmenizi istemiyoruz. Gaz şebekesini yenileyin yeter'' ifadelerini kullanmıştı.

İran, Türkiye'ye verdiği günlük 30 milyon metreküp doğal gazı da Türkmenistan'dan aldığı gazın kesilmesini ve iç talepteki artışı gerekçe göstererek kesmişti.

/ TAHRAN

22.01.2008


 

Hindistan, İsrail uydusunu fırlattı

Hindistan uzay kurumu, gece ya da bulutlu havada bile görüntü alabilecek gelişmiş bir İsrail keşif uydusunu yörüngeye fırlattı.

Hindistan Uzay Araştırma Teşkilatından yapılan açıklamada, Polaris olarak da bilinen Tecsar uydusunun, Hint uzay kurumu tarafından, Nisan ayındaki İtalyan uydusunun ardından fırlatılan ikinci ticarî uydu olduğu kaydedildi. Uzmanların İsrail'in İran gibi ülkeleri izlemesine yardımcı olacağını öne sürdüğü gelişmiş İsrail keşif uydusu Tescar'ın, fırlatıldıktan 15 gün sonra görüntü göndermeye başlayacağı belirtiliyor. İsrail'in halen yörüngede 3 uydusu bulunuyor.

/ BANGALOR

22.01.2008


 

İki Amerikan askeri öldü

Irak'ın farklı yerlerinde haftasonu meydana gelen olaylarda iki Amerikan askerinin öldüğü bildirildi.

Amerikan ordusundan yapılan açıklamada askerlerden birinin Bağdat'ın batısındaki Anbar eyaletinde devam eden operasyonlarda Cumartesi günü öldüğü belirtildi. Bölgede son zamanlarda özellikle Sünnî aşiret liderlerinin Amerikan askerlerine destek vermesiyle şiddet olayları azalmıştı. Ancak haftasonunda bölgedeki Ramadi ve Felluce şehirlerinde iki bombalı saldırı düzenlendi.

/ BAĞDAT

22.01.2008


 

Amerikan ordusundan İran'a suçlama

Amerikan yönetimi, İran'ı sürekli olarak Irak'ın içişlerine karışmak ve şiddeti körüklemekle suçlarken ABD ordusu benzer bir suçlamada daha bulundu.

Irak'taki Amerikan ordusundan yapılan açıklamada İran, Iraklı militanları eğitmekle itham edildi. Açıklamada İran menşeli silahların kullanımında bir azalma olduğu; ancak İran'ın Iraklı militanları finanse etmesinde ve eğitmesinde bir değişiklik olmadığı kaydedildi. Washington daha önce de pek çok kez benzer suçlamalarda bulunmuş ve İran'ın Irak'taki Şiî gruplara destek verdiğini öne sürmüştü.

Bağdat'ta bir açıklama yapan Amerikan ordu sözcüsü Tuğamiral Greg Smith, "İran'dan gelen ve Amerikan güçleri ile Irak güçlerine karşı kullanılan İran imzalı silâhların sayısı azaldı" dedi.

/ BAĞDAT

22.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri