Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Borsalarda sert düşüş

ABD ekonomisine ilişkin kaygılar borsalarda sert düşüşe sebeb oldu. Asya borsalarında kayıplar yüzde 8'i aşarken, Avrupa'da da yüzde 5'i aşkın düşüşler var. İMKB dün ilk seansta 46 binin altına indi, dolar 1,21 YTL'nin üzerine çıktı.

ABD Başkanı George Bush'un planının ekonomiyi ayağa kaldırmaya yetmeyeceği endişesi bütün dünyada hisse senetlerine sert satışlar getiriyor. Tokyo Borsası günü yüzde 3.9'luk düşüşle tamamlarken, Bombay Borsası'nda kayıp gün içinde yüzde 8'i aştı.

Hong Kong Borsası'nda, Bank of China hissesi, basında yer alan, "bankanın ABD'deki subprime yatırımları nedeniyle aktiflerinin değerinde büyük bir indirime gideceği" haberiyle, yüzde 4.7 düştü. Buna bağlı olarak, Hong Kong Borsası günü yüzde 5.5 düşerek tamamladı.

Çin Borsası geçen yılın Temmuz ayından bu yana yaşanan en büyük düşüşle yüzde 5.1 değer kaybederek son bir ayın en düşük düzeyinden kapandı. Avrupa borsalarında ise yüzde 7'ye yakın değer kayıpları var.

İMKB 46 BİNİN ALTINA İNDİ

Dış piyasalardaki olumsuz havayla İMKB'de sert düşüş yaşandı ve borsa 47 binin de altına indi. İMKB Ulusal 100 Endeksi, ilk seansta 1.843 puanlık düşüşle 46 bin 813 puana geriledi. Hisse senetlerinin ortalama değer kaybı yüzde 3.8 olarak gerçekleşti. Endeks seans içinde en düşük 46 bin 562 puanı gördü.

/ İSTANBUL

22.01.2008


 

Çalışana daha fazla vergi

Türk-İş Araştırma Müdür Yardımcısı Namık Tan, Gelir Vergisi dilimlerinin yüzde 7,2'lik yeniden değerleme oranı yerine enflasyon hedefi olan yüzde 4 oranında artırıldığını ifade ederek, bu durumun çalışanların daha fazla vergi vermesine sebep olacağını belirtti.

Tan, Gelir Vergisi'ndeki artışla ilgili çalışmasında, bütün vergi ve cezaların belirlenen yeniden değerleme oranına göre yüzde 7,2 oranında artırıldığını, Gelir Vergisi dilimlerinde artışın ise düşük tutulduğunu savundu. Tan, bu durumun çalışanların bir üst gelir dilimine daha hızlı ulaşmasına ve daha fazla vergi vermesine yol açacağını kaydetti. Maliye Bakanlığının, gelirleri, geçen yıl 7 bin 500 YTL'den başlayarak 4 dilim halinde vergilendirdiğini ifade eden Tan, vergi oranlarının da belirlenen dilimlere göre yüzde 15 ile 35 arasında düzenlendiğini kaydetti.

''Gelir Vergisi Yasası'nın 123. maddesi uyarınca gelir dilimlerini belirleyen miktarların, Vergi Usul Kanunu'na göre tesbit edilen yeniden değerleme oranında artırılabileceğini'' belirten Tan, çalışmasında şu görüşlere yer verdi: ''2008 yılında Maliye Bakanlığı bütün vergi ve cezaları yüzde 7,2 yeniden değerleme oranı kadar artırdı. Gelir Vergisi dilimlerinde de yüzde 7,2'lik yeniden değerleme oranı kadar artış beklenirken, enflasyon hedefi olan yüzde 4 oranında artış yapılması çalışanların daha çok vergi vermesi demektir. Bunun anlamı, vergi dilimleri daha az arttığından çalışanlar ve Gelir Vergisi ödeyenler daha kolay bir üst dilimden vergilendirilecektir.

2008 yılının ikinci yarısında ücret artışlarıyla birlikte vergi kesintileri artacağından, bu şekilde ücret artışlarının bir kısmı geri alınmış olacak. Örneğin, kamu işçilerine 2008 yılının ikinci 6 ayında yüzde 3'lük ücret artışı ile sağlanacak gelirin bir kısmı, Gelir Vergisi kesintilerinin yükselmesiyle geri alınacak. Gelir Vergisi dilimleri yüzde 7,2 artırılsaydı, bu durum söz konusu olmayabilirdi.''

/ ANKARA

22.01.2008


 

KİPTAŞ'tan 397 YTL taksitle ev

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, daha önce Hadımköy 1.Etap'ta bin 12 konutun yapımının tamamlandığını şimdi de 2. Etap olarak 2 bin 150 konutun yapımına başlanacağını belirtti.

KİPTAŞ tarafından yaptırılan Hadımköy Konutları'nın 2.Etap satışları başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen Kadir Topbaş, daha önce Hadımköy 1.Etap'ta bin 12 konutun yapımının tamamlandığını şimdi de 2. Etap olarak 2 bin 150 konutun yapımına başlanacağını belirtti. Konutların çevre düzenlemesi ile camisi, kreşi, okulu ile her şeyiyle mükemmel bir şekilde inşa edileceğini dile getiren Topbaş, konutlardan 40 dairenin özürlülere göre yapıldığını, giriş katların bu şekilde düzenlendiğini belirterek, "Özürlüler kur'aya girmeden bu dairelerden alabilecek" dedi. Konuşmasının ardından Kadir Topbaş, kayıt bürosuna geçerek ilk başvuruların yapılmasını sağladı. Topbaş ilk olarak görme özürlü Veysel Koç isimli vatandaşın kaydını tamamladı.

397 YTL'den başlayan taksitlerle

Sosyal proje kapsamında satışa sunulan 75 metrekarelik daireler için 1 yıl İstanbul'da oturma ve hiç evi olmama şartı aranacak. Hadımköy Konutları 2.Etap'te 75, 95 ve 125 metrekare olmak üzere 2 bin 150 daire yapılacak. 0.82 kredi oranı ile 397 YTL'den başlayan taksitler, 120 aya kadar vade imkânı ile satışa sunulan konutlar için 21 Ocak- 8 Şubat tarihleri arasında başvurular kabul edilecek. İsteyen vatandaşlar İBB'nin Saraçhane'deki merkezinden ya da Hadımköy Belediyesi'nden başvuru formlarını temin edebilecek.

Ümit Kızıltepe / İSTANBUL

22.01.2008


 

Cep'te numara taşıma yıl sonu başlayacak

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, abonelerin cep telefonu operatörleri arasında aynı numarayla geçiş yapabilmesine imkân sağlayacak numara taşınabilirliği uygulamasının yıl sonunda fiilen başlayacağını bildirdi.

Sinerjitürk etkinliğinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Acarer, numara taşınabilirliği ile ilgili ihalenin tamamlandığını, firmanın belirlediğini ve yer teslimin yapıldığını belirtti.

Numara taşınabilirliğine ilişkin yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin talebi Danıştayın reddettiğini hatırlatan Acarer, bu kararın çok önemli olduğunu, bu karar doğrultusunda yol haritası çizeceklerini vurguladı. Acarer, "Bu şu demektir. Biz yolumuza devam edeceğiz. Mahkeme ne zaman esastan karar verirse bu karara tabi ki uyacağız. Tahmini bu işin tesisi, altyapının hazır olması Mayıs diye hedefliyorum. Mevzuatta çok net bir husus var. Mevzuat şartlar hazır hale geldiğinde mobil operatörlere 6 ay, sabit operatörlere 12 ayda uygulamayı başlatmalarını hükme bağlıyor. Ekim-Kasım aylarına tekabül ediyor. 2008'in son çeyreğinde numara taşınabilirliği fiilen başlayacaktır. Bana göre rekabet bundan çok olumlu şekilde etkilenecektir" diye konuştu.

/ ANTALYA

22.01.2008


 

Ekonominin kalbi Davos'ta atacak

Siyaset ve ekonomi dünyasının önde gelen isimleri, bu yıl da 23-27 Ocak tarihleri arasında Davos'ta buluşacak. 35 yıldır İsviçre'nin Davos kasabasında yapılan Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında bu yıl ana tema işbirlikçi yenilikçiliğin gücü olacak.

Davos bu yıl da kalabalık bir katılımcı topluluğunu ağırlayacak gibi görünüyor. Ön kayıtlara göre toplantılara siyaset, ekonomi, sivil toplum, medya ve san'at dünyasından 35'i devlet ve hükümet başkanı, 1.400'ü CEO olmak üzere 2 bin 200 kişi katılacak. Davos'un renkli yüzünü ise Bono, Peter Gabriel ve Emma Thompson gibi ünlüler oluşturacak. Davos'ta bu yıl Türkiye çıkartma yapacak. Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Doğan Yayın Holding CEO'su Mehmet Ali Yalçındağ, Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer ve Koç Holding Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç'un girişimiyle Türkiye, Fransa'nın yanı sıra, zirvenin kapanışında gala gecesi düzenleyecek.

Gecenin teması '360 derece Türkiye' olacak. 25 Ocak'ta Davos'a gelmesi beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gecede dünyanın önde gelen CEO'larına seslenecek. Türkiye'nin yeni fırsatlarla çekim alanı oluşturduğuna dikkat çekecek.

/ İSTANBUL

22.01.2008


 

TÜGİK'te Genel Kurul heyecanı

2 Aralık 2006 tarihinde 2. Genel Kurul'unu gerçekleştiren Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) aradan geçen bir yıl zarfında Türkiye'nin önemli sivil toplum kuruluşları arasında yerini aldı.

Kamuoyunun ilgisini çekmeyi başaran TÜGİK, konumunu daha üst noktalara taşıyabilmek ve beklentilere daha sağlıklı cevap verebilmek amacı ile Olağanüstü Genel Kurul kararı aldı. TÜGİK Olağanüstü Genel Kurulu 26 Ocak 2008'de Ankara'da TOBB'un Büyük Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Yeni Asya / ANKARA

22.01.2008


 

Kar ve buzla mücadeleye 198 milyon YTL'lik bütçe

Kar yağışı ve ülke genelinde etkili aşırı soğuklar sebebiyle meydana gelen buzlanmanın kara yollarında trafiği aksatmaması için Karayolları Genel Müdürlüğünün yapacağı 2007-2008 kış sezonunda yapacağı harcamanın 198 milyon YTL'yi bulacağı tahmin ediliyor.

AA muhabirinin, Karayolları Genel Müdürlüğünden aldığı bilgilere göre, kış mevsiminin yurt genelinde kendisini iyice hissettirdiği bugünlerde, Karayolları ekipleri 51 bin 259 kilometrelik yolda sürekli, 7 bin 506 kilometrelik yolda ise imkan buldukça çalışma yapıyor.

''Kara kış''la mücadele için müdahale ekipleri, şube şeflikleri, otoyol bakım işletme şeflikleri ve bakım evleri olmak üzere 387 merkezde, 3 bin 555 makine ekipman ve 4 bin 270 personel görev yaparken, vatandaşların güvenli şekilde yolculuk yapabilmeleri için ekipler 7 gün 24 saat esasına göre görev yapıyor.

/ BURSA

22.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri