Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsrail, sessizce Gazze'yi Mısır'a devretti

İsrail hükümeti ve savunma yetkilileri, Gazze Şeridi ile sınırdaki gelişmeler sebebiyle Mısır'a kızgınlıklarını dile getirirken, İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai, ülkesinin Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi ile bütün bağlarını koparmak, temel ihtiyaçları karşılamayı da durdurmak istediğini söyledi.

Vilnai, Mısır sınırının açılmasından sonra ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Gazze, diğer tarafa açıldığında, sorumluluğumuzun da kalktığını anlamamız gerekir. O halde, biz de bağlarımızı koparmak istiyoruz" dedi. İsrail'in, 2005 yılında Yahudi yerleşimlerinin boşaltılması uygulamasına atıfta bulunan Vilnai, İsrail'in "Gazze'den çekilme çabalarının" devam ettiğini belirtti ve elektrik, su, ilaç ve benzeri sevkıyatı durdurmak istediklerini, bunların "diğer taraftan" geleceğini ifade etti. Vilnai, "Biz, ancak başka alternatifleri olmadıkça (bunları sağlamaktan) sorumluyuz" diye konuştu. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da Mısır'ın, anlaşmaların gereğini yerine getireceğine inandığını belirtti.

Halen Fransa'da resmi temaslarda bulunan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze-Mısır sınırında yaşanan gelişmelerden sonra, İsrail'in Kanal 10 televizyonuna yaptığı açıklamada, "Mısır'ın görevinin ne olduğunu bildiğine inanıyorum ve anlaşmaların gereğini yerine getireceklerini umuyorum" diye konuştu. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Gazzelilerin kuşatma altında bulunmaları sebebiyle Mısır tarafına geçmelerine engel olmadıklarını belirtmişti. Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hassam Zeki de insanî kriz devam ettiği sürece, sınırın açık tutulacağını ifade etti. Zeki, CNN Televizyonuna, "herkesin alışveriş yaptıktan sonra kısa süre içinde Gazze'deki evlerine döneceklerini umduğunu" dile getirirken, "Refah'ı herkes geçsin diye açmıyoruz. Refah'ı açıyoruz, çünkü çok korkunç bir insanî durum söz konusu" dedi. Öte yandan, İsrail'in İbranice yayımlanan gazetelerinden Maariv, Hamas'ın, Gazze ile Mısır arasındaki sınır duvarlarının yıkılacağı konusunda Mısır tarafını önceden bilgilendirdiğini öne sürdü. İsrail güvenlik yetkilileri ise Mısır'ın tavrının, "Kahire'nin İsrail'in isteklerini kasten görmezden geldiğine" ilişkin endişelerini güçlendirdiğini belirttiler ve "Mısır'ın, silâh kaçakçılığı sorununa daha iyi bir çözüm bulmayı reddetmeyi sürdürmesine" dikkat çektiler. Refah geçidinden Mısır'ın sorumlu olduğunu belirten İsrail, soruna Mısır'ın çözüm bulacağı beklentisinde olduğunu açıklamıştı. Öte yandan, Haaretz gazetesine açıklama yapan bir Hamas yetkilisi, örgütün, Refah geçişinde sorumluluğun Filistinliler ve Mısırlılara verilmesi halinde, buraya Avrupalı gözlemciler yerleştirilmesine karşı olmadığını söyledi. Hamaslı yetkili, Filistinlilerin, Mısır İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman ile bu konuda görüşmelerde bulunduklarını dile getirdi.

/ KUDÜS

25.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail, sessizce Gazze'yi Mısır'a devretti

  Karamanllis: Kıbrıs'ta çözümün vakti geldi

  Türkiye-ABD arasında nükleer işbirliği anlaşması

  Belçika'dan nükleer itiraf

  Hollandalı Türkler: Tahriklere kapılmayacağız


 Son Dakika Haberleri