Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ocak 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Karamanllis: Kıbrıs'ta çözümün vakti geldi

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Avrupa kıtasının Türkiye'nin AB'ye üyeliğinden büyük çıkarı bulunduğunu söyledi. Bilkent Üniversitesinde konferans veren Karamanlis, Türkiye'nin üyeliğinin AB'nin geleceği açısından çok önemli bir karar olduğunu kaydetti.

Dünyanın geleceğinde önemli gelişmelerin olduğuna dikkati çeken Karamanlis, karşılarında yeni fırsatlar ve zorlukların da bulunduğuna işaret etti.

Karamanlis, ekonomik açıdan bakıldığında da Avrupa'da yaklaşık yarım milyar insanın bir araya gelmesinin çok büyük bir pazar oluşturduğunu ve piyasalar içinde karşılıklı kolaylıkların sağlanmasının her açıdan ekonomik bağlılığı ve ekonomik güveni güçlendirdiğini belirtti. Yunanistan başbakanı, önemli bir adımın da enerji güvenliği açısından sağlandığını kaydetti. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye ile Yunanistan arasında geçmişteki düşmanlıkların bir kenara bırakılması gerektiğini belirtti ve Kıbrıs sorununa kapsamlı ve uzun soluklu bir çözüm bulunması için zamanın geldiğini söyledi.

Türkiye ile Yunanistan'ın geçen 10 yılda ekonomik ilişkiler açısından büyük gelişme kaydettiğine işaret eden Karamanlis, ticaret hacminin karşılıklı olarak geliştiğini ve son 10 yılda ikili ticaret hacminin 4 misli arttığını görmenin kendilerini çok memnun ettiğini ifade etti. Karamanlis, enerji, bankacılık, temel altyapı hizmetleri gibi alanlarda Türk ve Yunan iş adamları arasında kapsamlı bir işbirliği bulunduğunu hatırlattı.

Karamanlis, iki ülkenin barışçıl şekilde AB çerçevesinde birlikte yürüme kararlılığını da gösterdiğini söyleyerek, bu açıdan Avrupalılığın önemli bir unsur olduğunu bildirdi. "Avrupa içinde önemli bir sorun olan Kıbrıs sorununun çözümü için zamanın geldiğini düşünüyorum" diyen Karamanlis, Kıbrıs sorununa kapsamlı ve uzun soluklu çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.

Türklerin ve Yunanlıların birbirlerini çok iyi tanıyan iki halk olduğunu söyleyen Karamanlis, "Dünyanın bu önemli coğrafyasında, birlikte uzun yıllar yaşadık. Tarih bize her zaman güzel yüzünü göstermedi. Ancak tarih bize gelecekle ilgili tercihlerimizi nasıl yapmamız gerektiği konusunda önemli dersler vermekte" dedi. "Barışı elde etmek için güçleri birleştirmek gerektiğine" ilişkin kendilerinde bir söz bulunduğunu belirten Kostas Karamanlis, kapsamlı bir barış sağlanması için güçlerin birleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

/ ANKARA

25.01.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail, sessizce Gazze'yi Mısır'a devretti

  Karamanllis: Kıbrıs'ta çözümün vakti geldi

  Türkiye-ABD arasında nükleer işbirliği anlaşması

  Belçika'dan nükleer itiraf

  Hollandalı Türkler: Tahriklere kapılmayacağız


 Son Dakika Haberleri