Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İran’dan Fransa’ya tepki

İran yönetimi, Fransa’nın, Birleşik Arap Emirliklerinde askerî üs kurmak istemesine tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseynî, “Biz yabancı güçlerin bölgede (Ortadoğu) askerî güç bulundurmasına karşıyız” dedi.

ran yönetimi, Fransa’nın, Birleşik Arap Emirlikleri’nde askeri üs kurmak istemesine tepki gösterdi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında, Fransa’nın Birleşik Arap Emirlikleri’nde askerî üs kurmak istediğinin hatırlatılması üzerine, ‘’Biz yabancı güçlerin bölgede (Orta Doğu) askerî güç bulundurmasına karşıyız’’ dedi.

Yabancı güçlerin asker bulundurmasının bölge güvenliğine yardımcı olmayacağının altını çizen Hüseyni, ‘’yapıcı’’ olmadığını ifade ettiği bu girişimin, bölgede güvensizliğe sebep olacağını ve ‘’bölgeyi daha da karıştıracağını’’ söyledi.

Fransa, geçen ay, Birleşik Arap Emirlikleri ile askerî üs kurulması yönünde anlaşmıştı.

Sözcü Hüseyni, İran-Fransa ilişkilerine yönelik sorular üzerine de Fransa’nın, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın İsrail hakkında söyledikleri sebebiyle İran’ın Paris Büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdığını bildirdi.

Büyükelçinin bakanlığa çağrılmasına itiraz etmek için kendilerinin de Fransa’nın Tahran büyükelçisini bakanlığa çağırdıklarını belirten Hüseyni, ‘’Fransa, Ahmedinejad’ın bölgesel gerçekleri söylemesini bahane ediyor. Onlar, siyonist rejimi mutlu etmek için böyle davranıyor’’ diye konuştu.

Ahmedinejad, geçen hafta, İsrail hakkında daha önce söylediklerini tekrarlamış ve ‘’Siyonist rejim er ya da geç yok olacak’’ demişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy ve hükümetini İran’a karşı ‘’dostça olmayan bir tutum sergilemekle’’ suçlayan Hüseyni, bunların ‘’İran’ın nükleer gerçeklerine uymayan ve yanlış varsayımlar doğrultusunda atılan adımlar olduğunu’’ söyledi.

Sarkozy hükümetinin İran politikası karşısında şimdiye kadar sabrettiklerini ifade eden Hüseyni, bu tutumun devam etmesi halinde Fransa ile ilişkileri gözden geçirecekleri uyarısında bulundu.

İran’ın nükleer programı konusunda ABD ile hareket eden Fransa, Tahran yönetimine karşı daha ağır yaptırımlar uygulanmasını istiyor.

/ TAHRAN

04.02.2008


 

Çad’da çatışmalar sürüyor

Çad’ın başkenti N’Camena’da çatışmalar devam ediyor. Fransa Çad’daki 400 yabancıyı tahliye ettiğini açıkladı. Bu arada, Fransa Savunma Bakanı Herve Morin, Çad Genelkurmay Başkanının, başkenti ele geçiren isyancılarla çıkan çatışmada öldürüldüğünü duyurdu.

Fransa Savunma Bakanı Herve Morin, Çad Genelkurmay Başkanının, başşehri ele geçiren isyancılarla çıkan çatışmada öldürüldüğünü duyurdu.

Ordu ile isyancılar arasında başşehrin 50 kilometre uzağında 1 Şubatta çatışmalar çıkmış, ertesi gün de askerî kaynaklar, Genelkurmay Başkanı Davud Sumain’in öldürülmüş olabileceğini söylemişlerdi. Bu arada, Fransa’nın, şiddet olaylarına sahne olan Çad’daki 400 yabancıyı tahliye ettiği bildirildi.

Fransa Savunma Bakanı Herve Morin, Fransız “Europe 1” radyosuna yaptığı açıklamada, “Kendi isteğiyle Çad’ı terk etmek isteyen 400 kişiyi tahliye ettik” dedi.

Devlet Başkanı İdris Debi ile isyancılar arasında çatışmaların yaşandığı Çad’da bulunun yabancıların tahliyesi için Fransa dün 4 uçak göndermişti.

/ PARİS

04.02.2008


 

Bakoyanni: Hedef ilişkileri tamamen iyileştirmek

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, “stratejik hedeflerinin Türk-Yunan ilişkilerini tamamen iyileştirmek olduğunu” söyledi.

Bakoyanni, Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesinde yayımlanan demecinde, Türk-Yunan ilişkileri konusuna da değindi ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in Ankara ziyaretini değerlendirdi. Karamanlis’in Ankara ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde “yeni bir sayfa” açıldığını belirten Bakoyanni, bunun “tarihi bir ziyaret” olduğunu söyledi. Bakoyanni, “Bu ziyaret sırasında, iki taraf da ilişkilerin tamamen iyileştirilmesi konusundaki niyetlerini ortaya koydular.Yunanistan’ın dış politikasının stratejik hedefi de zaten budur. Türk-Yunan ilişkilerindegerginliğin sürdürülmesindeki zararın farkına varmalıyız. Türkiye ile beraber yaşamalıyız” dedi.

/ ATİNA

04.02.2008


 

Debi, tahliyesini reddetti

Fransa’nın Çad Devlet Başkanı İdris Debi’ye kendisini ülkeden çıkarma yönünde teklifte bulunduğu, Debi’nin teklifi reddettiği bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı kaynakları, “İdris Debi’ye, yaşamının tehlikede olduğunu ya da gitmesi gerektiğini düşünüyorsa, Çad’dan kendisini çıkarmak için Cuma günü teklifte bulunduk, ancak reddetti. Bununla birlikte, teklif hala geçerli” dedi. Çad’daki kriz üzerine, Fransa’da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, Savunma Bakanı Herve Morin ve Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile iki toplantı yaptı. Sarkozy, iki kez Debi’yi aradı.

/ PARİS/ŞANGHAY

04.02.2008


 

Polis, Dostum’un evini kuşattı

fgan polisinin, Özbek General Raşid Dostum’un evini kısa süreliğine kuşattığı bildirildi.

Kabil polis şefi Selim Hasas, Dostum ile 50 kadar silahlı adamının, 2004 yılındaki devlet başkanlığı seçiminde Dostum’un danışmanlığını yapan Ekber Bey’i dövmekle suçlandığını, bunun üzerine harekete geçen güvenlik kuvvetlerinin, Özbek generalin Kabil’deki evini kuşattığını söyledi.

Evin onlarca polis tarafından kuşatıldığı, çevre binaların çatılarında da polislerin konuşlandırıldığı, ancak kısa bir süre sonra kuvvetlerin geri çekildiği ve kuşatmanın sona erdiği belirtildi.

Bir yetkili, olayın, soruşturulmak üzere adliyeye devredildiğini söyledi. Dostum’un sözcüsü ise suçlamaların doğruyu yansıtmadığını belirtti ve polisin, Özbek generali gözaltına almaya çalışması halinde kargaşa çıkacağı uyarısında bulundu. Bunun bir komplo olduğunu, hükümetin, Dostum’un ayağını kaydırmaya çalıştığını ileri süren sözcü, “Hükümet, Dostum’u yakalamaya çalışması halinde, kuzeydeki 7 veya 8 bölgenin tavır alacağını bilmelidir” diye konuştu. Sovyetler Birliği’nin 1979-89 yıllarındaki Afganistan işgaline karşı mücadele veren Özbek savaşçıların komutanlığını yapan Dostum, 2001’de Taliban’ı iktidardan uzaklaştıran ABD önderliğindeki güçlere Kuzey İttifakı komutanı olarak yardım etmişti. 2004 yılındaki devlet başkanlığı seçiminde oyların yüzde 10’unu alan Dostum, daha sonra Devlet Başkanı Hamid Karzai tarafından askerî danışman olarak görevlendirilmişti.

/ KABİL

04.02.2008


 

Morales: Artık beni devirebilirsiniz

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, yaşlılara maaş bağladıktan sonra, “görevini yerine getirdiğini, artık rakiplerinin kendisini devirebileceklerini” söyledi.

Resmî haber ajansı ABI’nin bildirdiğine göre, ülkesi ciddi bir siyasî krizden geçen Morales, “Geçen yıl Eylülden beri bazı muhafazakâr gruplar beni devirmeye çalışıyor. Şimdi onlara, ‘Görevimi yerine getirdim, bu muhafazakâr gruplar beni fiziken ya da siyaseten devirebilir’ diyebilirim” dedi. Güneydoğudaki Oruro şehrinde düzenlenen karnaval sırasında konuşan ülkenin ilk yerli devlet başkanı Morales, 60 yaşın üzerinde 660 bin civarındaki vatandaşa yaşlılık maaşını 1 Şubattan itibaren bağlattıktan sonra bu açıklamayı yaptı. Morales’in yaşlılara maaş bağlatma kararı, birçok eyalet valisi tarafından eleştiriliyor.

/ LA PAZ

04.02.2008


 

Mısır Gazze sınırını tamamen kapattı

Mısır’ın Gazze Şeridi ile arasındaki sınırı tamamen kapattığı bildirildi.

Görgü şâhitleri, Hamas üyelerinin İsrail ablukası altındaki Filistinlilerin Mısır’a geçişi için 23 Ocakta açtıkları yolun Mısır askerleri tarafından dikenli tel ve metal barikatlarla kapıldığını söylediler. Şâhitler, yaklaşık bir buçuk haftadır izin verilen geçişlerin tamamen durdurduğunu ifade ettiler.

Mısır tarafında kalan Gazzelilerin dönüşlerine izin veriliyor. İsrail’in Gazze Şeridi’ne abluka uygulamaya başlamasından 6 gün sonra, Hamas yandaşları Mısır sınırındaki duvarın bir bölümünü havaya uçurmuş, yüz binlerce Filistinli Mısır tarafına geçmişti. Mısır, Hamas’ın Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesinden sonra Refah sınır kapısını kapatmıştı.

/ GAZZE

04.02.2008


 

Elektriksiz vilayete 2 milyon mum

Son 50 yılın en sert kışını yaşayan Çin’de, yoğun kar yağışları ve şiddetli fırtınaların elektrik kesintilerine sebep olduğu Guizhou vilayetine 2 milyon mum gönderildi.

Guizhou vilayeti yetkilileri, Ticaret Bakanlığı tarafından 1.1 milyon yuan (150 bin dolar)’a tedarik edilen mumların en kısa zamanda karanlıkta kalan Çinlilere ulaştıracağını duyurdu. 21 st Century Business Herald gazetesinin haberine göre, yoğun kar yağışlarının enerji hatlarının çalışmasını durdurması üzerine Guizhou’daki afet yönetim merkezleri de görevlerini mum ışığı altında sürdürüyor. Şehirdeki panel ve konferanslar da mum ışığı altında yapılıyor. Hunan vilayetindeki Chenzhou şehrinde, su ve elektrik kullanımının imkânsız hale geldiği, mum fiyatlarının Çin tarihinde hiç olmadığı kadar arttığı aktarıldı.

/ PEKİN

04.02.2008


 

İspanya, piskoposları Vatikan’a şikâyet etti

İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, İspanya’daki Piskoposlar Konferansı’nın, Hükümeti eleştirmesinden ötürü piskoposları, Vatikan’a şikâyet etti.

İspanya’nın Vatikan Büyükelçisi Francisco Vazquez, Vatikan’ın iki numaralı yetkilisi ile bugün görüşme yaptığını belirten Moratinos, “İspanyol piskoposların tavrını sürpriz ve şaşkınlıkla karşıladık” mesajının Vatikan’a iletildiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Moratinos, “Vatikan ile ilişkilerimizi en iyi düzeyde tutmak istiyoruz ama İspanyol piskoposların tavrını anlayamıyoruz. Bunu özellikle katolik biri olarak söylüyorum” dedi.

/ MADRİD

04.02.2008


 

Barak hükümette kalıyor

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, 2006’da Lübnan’da Hizbullah örgütüyle savaşı değerlendiren resmî rapor yüzünden istifa etmeyeceğini açıkladı.

Eski genelkurmay başkanı ve eski başbakan Barak, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, görevinde kalacağını belirterek, ‘’Sayın Başbakan

Ehud Olmert’in koalisyon hükümetinden İşçi Partisi’ni çekme niyetinin de olmadığını’’ söyledi.

Barak, ‘’orduda bazı düzenlemeler yapılacaktır’’ dedi. İsrail’de 2006’da 12 Temmuz ile 14 Ağustos tarihleri arasındaki Lübnan savaşını değerlendiren Winograd Komisyonunun nihaî raporunda, savaş kararı alınması ile savaşın yürütülmesinde ciddi hata ve yanlışlıklar yapıldığı belirtilmişti.

Lübnan tarafında büyük tahribata yol açan savaşta çoğu sivil 1200 kadar Lübnanlı ile 160 İsrailli ölmüştü.

04.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri