Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Suriye’deki Osmanlı arşivi gün yüzüne çıkartılıyor

Suriye’de tozlu raflarda kalan Osmanlı arşivi, Suriyeli ve Türk tarihçilerin hummalı ve titiz çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılıyor. Türk heyetinden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kabacık, “Burada bize çok yardımcı oluyorlar. Bize çok kolaylık tanıyorlar. Osmanlıyı ve Türkiye'yi çok seviyorlar" dedi.

Türkiye ile Suriye Devlet Planlama Teşkilâtları tarafından imzalanan Türkiye - Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı çerçevesinde iki ülke halklarının ortak, geçmişi, kültürü ve tarihinin yer aldığı arşivdeki siciller, Arapça ve Osmanlıcadan Türkçeye çevrilerek o günün sosyal yaşantısına ayna tutulacak. Yapılacak çalışmada ortak tarih ve coğrafyayı paylaşan iki halkın ortak değerlerinin yanı sıra ortak kültürüne vurgu yapılarak ilişkilerin daha ileri seviyeye taşınması amaçlanıyor.

Türkiye ile Suriye arasında son dönemde en üst seviyede seyreden siyasî ilişkiler kendisini her alanda hissettiriyor. Siyasî ilişkilere bağlı olarak ekonomi, ticaret ve sosyal alanların yanında kültürler arasındaki ilişkiler de olumlu bir şekilde seyrediyor. İki ülke devlet planlama teşkilâtları arasında imzalanan projeye her iki hükümet de 10’ar milyon dolarlık destek verdi.

Proje kapsamında gümrük kapılarının modernizasyonu, iki ülkeyi bağlayan kara yollarının yenilenmesi, karşılıklı iki ülke de Arapça ve Türkçe öğretim merkezlerinin kurulmasının yanı sıra ortak tarihin gün yüzüne çıkartılması gibi konularda çalışma yapılması ön görülüyor.

/ ŞAM

11.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ahmet Özhan: Aldatıcı şöhreti değil, gerçek hayatı tercih ettim

  Suriye’deki Osmanlı arşivi gün yüzüne çıkartılıyor

  Artvin’e turist ilgisi


 Son Dakika Haberleri