Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Barak Türkiye’de, İsrail askerleri Gazze’de

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün resmî konuğu olarak dün Ankara’ya geldi. Barak, özel uçakla geldiği Esenboğa Havaalanı’nda Tuğamiral Hakan Eraydın tarafından karşılandı.

İsrail Savunma Bakanına kalabalık bir heyet eşlik ederken, havaalanında sıkı güvenlik tedbirlerinin alındığı gözlendi. Savunma Bakanı ve İşçi Partisi lideri Barak, Ankara temasları çerçevesinde Gönül’ün yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile görüştü.

Barak, bugün de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile bir araya gelecek.

Bu arada, İsrail askerlerinin sabah erken saatlerde Gazze şehrine girdiği ve çıkan çatışmada 7 Filistinliyle bir İsrailli askerin yaralandığı bildirildi.

Filistinli görgü şahitleri, 20 kadar zırhlı araçla helikopter desteğinde kente giren askerlerle Filistinliler arasında çıkan çatışmada 7 Filistinlinin yaralandığını aktardı.

İsrail ordusunun sözcüsü de “şafaktan önce sona eren operasyonda bir askerin hafif yaralandığını” belirtti. Gazze Şeridi’nde Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üyesi öldürülmüştü.

İsrail, Kudüs’ü yutuyor

İsrail, Doğu Kudüs’te yeni yerleşim birimleri inşa ediyor. İsrail, Amerika’da düzenlenen Annapolis zirvesinden sonra barış görüşmelerini tıkadığı için başta ABD olmak üzere birçok ülkeden baskı görmesine rağmen, yeni yerleşim birimleri inşa etmekten vazgeçmiyor. Son olarak İsrail İskan Bakanlığı’nın, Filistinlilerini “gelecekteki devletlerinin başşehri” olarak gördükleri Doğu Kudüs’te 1,100 adet yerleşim yeri inşa etmeye hazırlandığı bildirildi.

İsrail İskân Bakanı Zeev Boim, Kudüs Belediyesi’nin, Doğu Kudüs’ün Pisgat Zeev olarak bilinen bölgesinde 750 yerleşim birimi inşa etmeye hazırlandığını söyledi. Zeev Boim, İsrailliler tarafından Har Honem Filistinliler tarafından ise Cebel Ebu Gıneym olarak bilinen bölgeye de 370 kadar ek yerleşim birimi inşa edileceği belirtti. İsrail Radyosu’na konuşan Zeev Boim, “Belediye sınırları içerisinde yer alan her yere bina inşa ediyoruz” dedi. Bu çerçevede Filistin Başbakanı Fayyad, İsrail’in taahhütlerine sadık kalmadığını söyledi.

/ ANKARA

13.02.2008


 

Pattani Müslümanları özerkliğin kıyısında

Tayland’da yeni hükümet, güneydeki Müslümanlara ve Malezya kökenlilere bir tür özerklik vermeye hazır olduğunu bildirdi.

Tayland’da geçen hafta kurulan yeni hükümetin İçişleri Bakanı Chalerm Yubamrung, basına yaptığı açıklamada, son dört yılda ayrılıkçı şiddet sebebiyle 3 bin kişinin öldüğü bölgeye özerklik vermenin mümkün olduğunu, ancak öncelikle ne tip bir özerklik olacağını tartışmanın gerektiğini söyleyerek, “Artık bombalı saldırılara izin veremeyiz. Durumu düzeltmek için tedbirler almalıyız” dedi. Tayland İçişleri Bakanı, bölgeye sağlanabilecek özerklik için, Çin ve Almanya’daki modellerin esas alınabileceğini belirtti. Malezya ile sınır oluşturan bu bölgede son aylarda, eski askeri yönetimin de sert tutumuyla şiddet olaylarında artış görülürken, polis sadece dün iki Budist ile iki Müslümanın şiddet olaylarında öldürüldüğünü açıkladı.

Tayland’ın güneyindeki Narathivat, Pattani ve Yala bölgeleri, Ocak 2004’ten bu yana özellikle aşırı grupların da etkisiyle ayrılıkçı gerilla hareketinin yol açtığı şiddet olaylarının pençesinde bulunuyor.

/ BANGKOK

13.02.2008


 

ABD, Chavez ile Molla Ömer’i ciddiye almadı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in petrol ihracatını kesme tehdidiyle, Taliban lideri Molla Ömer’in ‘’Afganistan’da zafer ilanını’’ ciddiye almadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, pazar günü, ABD’ye tek bir damla petrol bile göndermeme tehdidinde bulunan Chavez’e atıfta bulunarak, ‘’bu daha önce de söylediği bir şey’’ dedi ve Venezuela’nın petrolünü işlemek ve ticarileştirmek için ABD’ye bağımlı olduğunu belirtti. McCormack, ‘’daha sonra size, Venezuela’nın petrokimya sektörünün ABD’deki rafineri kapasitelerine nasıl bağımlı olduğuna ilişkin istatistikler veririm’’ dedi. 2001’de devrilen Taliban rejiminin lideri Molla Ömer’in ‘’ABD’nin Afganistan’da yenildiği’’ şeklindeki açıklamalarına da değinen Sözcü, gülerek, ‘’gelsin de bunu oradaki NATO ve ABD kuvvetlerine doğrudan söylesin. Eminim bu kuvvetler onu gördüklerine çok mutlu olur’’ diye konuştu.

/ WASHINGTON

13.02.2008


 

Doğu Timor’da olağanüstü hal

Doğu Timor’da Devlet Başkanı ile Başbakana suikast girişiminde bulunulmasının ardından 2 günlük olağanüstü hal ilân edildi.

Devlet başkanlığı görevini vekaleten yürüten Vicente Gutterres, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada olağanüstü hal kararını açıkladı.

Gutterres, gerginlik çıkaracak eylemlerden kaçınılması çağrısında bulundu ve 20.00-06.00 saatleri arasında sokağa çıkılmamasını istedi. Olağanüstü hal süresince gösteri düzenlenemeyecek ve polis, arama izni olmaksızın evlere baskın düzenleyebilecek. Öte yandan, suikast girişiminin ardından Avustralya’daki bir hastaneye kaldırılan Devlet Başkanı Jose Ramos-Horta’nın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi. Nobel Barış Ödülü sahibi Ramos-Horta, başkent Dili’deki evinde isyancı askerlerin saldırısına uğramış ve ağır şekilde yaralanmıştı. Başbakan Gusmao ise Devlet Başkanına yönelik saldırıdan yaklaşık bir saat sonra aracının içindeyken hedef alınmış, saldırıdan yara almadan kurtulmuştu.

/ DİLİ

13.02.2008


 

140 bakan ajan çıktı

Bulgaristan’da, 1989 yılında yaşanan rejim değişikliğinden bugüne kadar geçen sürede görev yapanlardan toplam 140 bakan ve bakan yardımcısının komünist dönemi ajanı olduğunu ortaya çıktı.

Bulgaristan’da komünizm dönemine ait siyasî polis dosyalarını incelemek üzere kurulan “Devlet Araştırma Komisyonu”, ülkede 1989 yılında yaşanan rejim değişikliğinden bugüne kadar geçen sürede görev yapanlardan toplam 140 bakan ve bakan yardımcısının komünist dönemi ajanı olduğunu ortaya çıkardı. Komisyon başkanı Eftim Kostadinov, demokrasiye geçiş döneminde ülke yönetiminde görev almış cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri ve üst düzey bürokratların dosyalarının tek tek incelendiğini, komünist ajanlar listesinin yarın internet sitesinden kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.

/ SOFYA

13.02.2008


 

Sarkozy dibe vurdu

Fransa’da yapılan bir kamuoyu araştırması, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin arkasındaki halk desteğinin giderek azaldığını ortaya koydu.

Le Parisien gazetesinde yayımlanan araştırmaya göre, Sarkozy’nin halk desteği Şubat ayında yüzde 42’ye düştü. Temmuz ayında Sarkozy’nin halk desteği yüzde 65 oranındaydı. Özellikle alım gücünün artırılması ve işsizlik sorununun çözümüne yönelik sözlerin yerine getirilmemesinin, Sarkozy’nin halk desteğinin düşmesine sebep olduğu belirtiliyor.

/ PARİS

13.02.2008


 

Zebari: Türkiye’nin operasyonları tehlikeli değil

Bir dizi resmî temaslarda bulunmak üzere Moskova’ya gelen Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari Türkiye’nin Kuzey Irak’ta gerçekleştirdiği operasyonun hedefinin belli olduğunu, bunun bölge halkı için tehlike oluşturmadığını söyledi.

Hoşyar Zebari, düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Türkiye zaman zaman Kuzey Irak Kürt bölgesinde bulunan kamplara askeri operasyon gerçekleştiriyor. Bunlar genellikle uçak saldırıları. Hedef belli. Nokta atışları gerçekleştiriyorlar. Şimdilik bu saldırılar bölge halkının güvenliği için tehdit oluşturmuyor.” dedi.

/ MOSKOVA

13.02.2008


 

Aborjinler 107 yıl sonra mecliste gösteri yaptı

Avustralya yerlileri Aborjinler, 107 yıl aradan sonra ilk kez Avustralya parlamentosunda gösteri düzenledi.

Sömürgeci güçlerin Avustralya’ya gelmesinden bu yana soğuk olan ilişkilerin düzene girmesi açısından yeni bir başlangıcın işareti olarak yorumlanan gösteri, meclis salonunda, Ngunnawal kabilesinin yüzleri ve vücutları beyaza boyanmış, tarihî enstrümanlar çalan üyeleri tarafından gerçekleştirildi. 21 milyon nüfuslu Avustralya’da 450 bin kadar Aborjin yaşıyor ve yerli halk, nüfusun en fakir, en çok hapise giren, en işsiz ve en cahil kesimini oluşturuyor. Öte yandan Avustralya’nın yerli halk Aborjinlerden özür dilemesine ilişkin önerge meclise sunuldu.

/ CANBERRA

13.02.2008


 

ABD’de 2050 yılında beyazlar azınlık olacak

Pew Araştırma Merkezi adlı Amerikan kuruluşu tarafından yapılan araştırmaya göre, göç sebebiyle ABD’de şu an üçte iki oranındaki beyazlar, 2050’de Amerikan nüfusunun yüzde 47’sini oluşturacak.

Araştırmada, şu an ABD’de sekizde bir olan göçmen oranının da 42 yıl sonra beşte bire çıkacağı belirtildi. Pew’in araştırmasında, bu eğilimin devam etmesi halinde, 2005 yılında 296 milyon olarak belirlenen ABD nüfusunun, 2050’ye kadar yüzde 50 artacağı ve 438 milyona ulaşacağı kaydedildi.

Bu nüfus artışının çok büyük oranda, 2005 ve 2050 yılları arasında ABD’ye gelecek ya da bu ülkede doğacak göçmenlerden kaynaklanacağı tahmin ediliyor. Araştırmaya göre, ülkedeki en önemli azınlık durumundaki Hispaniklerin şu an yüzde 14 civarındaki oranı da 2050’de yüzde 29’a çıkacak. Halen ABD nüfusunun yüzde 5’ini oluşturan Asya kökenlilerin oranı da 2050’de yüzde 9’a yükselecek. Pew araştırmasına göre, siyahların mevcut yüzde 13 olan oranında bir değişiklik olması beklenmiyor. Raporda, ABD’nin göçmen politikasına göre, bu tahminlerin tutmayabileceği belirtiliyor.

/ WASHINGTON

13.02.2008


 

Uzayda Avrupa için tarihî gün

Avrupa Uzay Ajansının (ESA) 2 milyar dolar değerindeki laboratuvarı Columbus’un, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) bağlantısı içerden ve dışardan çalışan astronotlarca başarıyla yapıldı.

Avrupa Uzay Ajansı’nın istasyon program müdürü Alan Thirkettle, ‘’Avrupa için büyük gün, laboratuvar çok güzel görünüyor’’ derken, 7 metre uzunluğunda, 14 ton ağırlığındaki silindirik modül Columbus’un ön montaj işlemlerinin beklenenden uzun ve meşakkatli olduğu belirtildi.

Avrupa modülü Columbus, Mars’ın insanlı keşfine hazırlık amacıyla UUİ’nin araştırma kapasitesini arttırmak için biyoteknoloji, tıp, katı ve sıvı materyaller üzerinde yerçekimsiz ortamda yüzlerce deney yapılmasına imkân sağlayacak. 1,3 milyar avro değerindeki laboratuvara 3 kişi sığabiliyor ve laboratuvar 10 deney dolabına ev sahipliği yapabiliyor.

/ CAPE CANAVERAL

13.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri