Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Emeklilerden zam eleştirisi

Türk Emekli-Sen ve Birleşik Emekliler Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada, son dönemde bazı ürünlere yapılan zamlar eleştirilerek, "Çay kaşığı ile verdiler, kepçe ile alıyorlar’’ denildi.

Emekli aylıklarının bu yılın birinci ve ikinci 6 aylarında yüzde 2’şerlik oranlarda arttırılmasının kararlaştırıldığı hatırlatılan açıklamada, emeklilerin harcama kalemlerinde önemli yer tutan ekmeğe, elektriğe, doğal gaza ve ulaşıma ise yüzde 20 oranında zam yapıldığı belirtildi.

Ayrıca SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden her ay yüzde 10 sağlık sigortası primi kesilmeye başlandığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ‘’500 YTL aylık alan bir emekliye 1 Ocak 2008’de yapılan yüzde 2’lik zam 10 YTL olarak yansırken, bazı ürünlere yapılan yüzde 20’lik zamlarla en az 100 YTL, yüzde 10’luk sağlık sigortası primi ile de 50 YTL emeklinin cebinden çalınmıştır. Çay kaşığı ile verdiklerini, kepçe ile geri almışlardır.

AKP Hükümeti, anlaşıldığına göre emeklileri gözden çıkarmış bulunuyor. Emeklileri muhtaç duruma getirerek, belediyelerin uyguladığı kömür ve gıda paketi kapsamına alarak, vatandaş yerine kapıkulu haline getirmeyi amaçladıkları anlaşılmaktadır.

Bütün emeklilere ve emekli sivil toplum örgütlerine sesleniyoruz: Birleşerek, gücümüzü birleştirerek, ‘bizlerin bir an önce ölmesini’ bekleyenlere gerekli cevabı vererek, ‘eli öpülecek insanlar’ haline gelmek için birlikte mücadele edelim.’’

/ ANKARA

13.02.2008


 

Sanayide tıkanma sinyalleri

Demokrat Parti tarafından hazırlanan “Ekonomi Raporu”nda, “küresel ekonomiye entegre olan Türkiye’nin sanayileşmede tıkanma sinyalleri verdiğine” dikkat çekildi. Raporda, “Türkiye’de 2001 krizinin ardından ekonomik ve siyasî istikrar sağlandığı, yüksek büyüme sürecine girildiği, ancak bu süreçte artık tıkanıklıkların başgösterdiği” ifade edildi.

DP’den yapılan açıklamaya göre, partinin Ekonomik Malî İşler Strateji ve Ar-Ge Başkanlığı tarafından "Ekonomi Raporu’’ hazırlandı. Son dönemdeki ekonomik durumunun değerlendirildiği raporda, "Türkiye’de 2001 krizinin ardından ekonomik ve siyasî istikrar sağlandığı, yüksek büyüme sürecine girildiği, ancak bu süreçte artık tıkanıklıkların baş gösterdiği’’ ifade edildi. Raporda, şu görüşlere yer verildi: "Hükümet tarafından açıklanan veriler ve ortaya konulan hedefler istikrarın getirdiği büyüme döneminin artık sonuna gelinmiş olduğunu gösteriyor. Nitekim 2002 yılında büyüme oranı yüzde 7.9, 2003 yılında yüzde 5.9, 2004 yılında yüzde 9.9, 2005 yılında yüzde 7.6, 2006 yılında yüzde 6 ve 2007 yılının 9 aylık döneminde yüzde 3.8 olarak gerçekleşmiştir.

Yüksek büyüme sürecini devam ettirmek istiyorsak, yeni dönemde yeni politikalar uygulamamız gerekmektedir. Bu politikaların en önemlilerinden biri de hizmet ve/veya mal üretimine yönelik sürdürülen sanayi politikası olmalıdır. Ancak ne hükümetin ortaya koyduğu hedefler ne de mevcut cari açık bu yönde bir umut vermektedir.’’

"TEMEL GÖSTERGELERDE BOZULMALAR VAR’’

İstikrarı sağlayan temel göstergelerde son dönemde bozulmalar görüldüğü kaydedilen raporda, şu tesbitler yapıldı: "2002 yılının Ocak ayında yüzde 73,2 düzeyinin ardından iki yıl içinde hızlı bir düşüş gösteren enflasyon, 2007 de ise büyük zorlamaya rağmen yüzde 8.9 gibi kritik bir noktada tutturulabilmiştir. Enflasyon, bütçe açığı, cari işlemler açığı ve borç dinamiklerinde iyileşmeler durmuş, hatta yer yer geriye gidişler başlamıştır. Sonuç olarak enflasyon oranını daha da aşağı çekmek pek kolay olmayacağı anlaşılmaktadır.

2006 yılında 32.5 milyar dolar olan cari işlemler açığının, 2007 yılında 38 milyar dolar civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Göstergelerdeki bozulmaya ilâve olarak büyümede de belirgin duraklama ve gerileme sinyalleri çok belirgin olarak görünmektedir. 2007 yılına büyüme rakamları olarak bakıldığında birinci çeyrekte büyüme yüzde 6.8, ikinci çeyrekte yüzde 4.1, üçüncü çeyrekte yüzde 2 ve dördüncü çeyrekte ise 1.8’ler seviyesinde gerçekleşti. Küresel ekonomiye entegre olan Türkiye sanayileşmede tıkanma sinyalleri veriyor.’’

/ ANKARA

13.02.2008


 

Araç ruhsatları yenileniyor

AB uyum çalışmaları kapsamında, trafik tescil belgeleri yenileniyor. Eski belgeleri değiştirme zorunluluğu getirmeyen uygulama ile 2 Şubat’tan sonra araç satın alan veya devir işlemi yaptıranlara yeni belgeler düzenleniyor.

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, AB uyum çalışmaları kapsamında yapılacak yeniliklere trafik tescil belgelerinin değiştirilmesi de eklendi. Daktiloda iş takipçileri ya da vatandaşlar tarafından doldurulan araç ruhsatları, İçişleri Bakanlığının talimatıyla başlayan uygulama ile artık lazer yazıcılarla polis tarafından dolduruluyor.

Vatandaşı iş takipçilerinin elinden kurtaran ve yaklaşık 13 milyon araç sahibini ilgilendiren düzenleme kapsamında, Maliye Bakanlığınca bastırılan yeni belgelerin düzenlenmesine Türkiye genelinde 2 Şubat’ta başlandı. Yeni tip araç tescil ve trafik belgelerinde, ruhsat sahteciliğini önleyecek şekilde değişik güvenlik tedbirleri de bulunuyor. Üzerinde Türk bayrağı bulunan belgelerde 3 yerine 6 muayene bölümü bulunması sayesinde vatandaşlar belgelerini eskiye oranla daha uzun süre kullanabilecek. Araç tip ve onay numarası da yazılan yeni belgelerde vatandaşların T.C. kimlik numaraları veya şirketlerin vergi numaraları yer alacak.

Uygulamaya göre, eski belgelerin değiştirilme zorunluluğu bulunmuyor. Ancak araç sahipleri değiştirmek isterse ücretini ödemek kaydıyla yeni belge düzenleniyor. Elinde doldurulmamış, eski belgelerden bulunan vatandaşlar ise 29 Şubat’a kadar müracaat ettikleri takdirde ücret ödemeden, ellerindeki eski belgeleri teslim ederek yeni ruhsatlarını çıkarttırabilecek.

/ ANKARA

13.02.2008


 

Gençlerin istihdamına prim desteği

Hükümetin hazırladığı istihdam paketinde, 18-29 yaş arasındaki gençlerin istihdamının desteklenmesinin ağırlık kazandığı belirtiliyor

Hazırlıkları uzun süredir devam eden istihdam paketi, oluşturacağı maliyet sebebiyle son şeklini alamadı. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki geniş katılımlı toplantının ardından pakette bazı değişikliklere gidildi. Kadın istihdamının artırılması amacıyla planlanan teşvikten Başbakan Erdoğan’ın isteğiyle vazgeçildiği belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre, kadın çalıştıran işverenlere 5 yıl boyunca Hazine’den SSK işveren primi desteği verilmesini öngören düzenlemeye Başbakan Erdoğan, “ayrımcılık olur” gerekçesiyle sıcak bakmadı.

Erdoğan’ın, bunun yerine 18-29 yaş grubundaki gençlerin istihdamının desteklenmesini istediği ifade ediliyor. Yeni bir değişiklik yapılmazsa Hazine, 18-29 yaş arasındaki gençlerin ilk kez işe alınması halinde işverenlere 5 yıl boyunca prim desteği verecek. Bu uygulamanın beş yıllık maliyetinin 700 milyon YTL’yi aşacağı hesaplanıyor.

PRİM İNDİRİMİ 2009’A KALABİLİR

Yürürlüğü konusunda ekonomiyle ilgili bakanların farklı tarihler açıkladığı 5 puanlık SSK prim indiriminin ise oluşturacağı maliyet sebebiyle büyük ihtimalle 2009’a kalacağı belirtiliyor. Bir başka seçenekse indirimi 2008’in son aylarında yürürlüğe sokmak.

İndirimli oranlarla bildirimlerin yürürlük tarihinden iki ay sonra yapılması sebebiyle maliyetin 2008 dengelerini olumsuz etkilemesinin önlenebileceği vurgulanıyor. Düzenlemenin prim indirimi yerine 5 puanlık Hazine teşviğine dönüştürülmesi de alternatifler arasında gösteriliyor.

/ ANKARA

13.02.2008


 

Dünya Bankası'ndan TEDAŞ'a 205 milyon euro kredi

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) ile Dünya Bankası (DB), önceki gün 205 milyon euro (269.4 milyon ABD doları eşdeğeri) tutarında ‘’Elektrik Dağıtım Rehabilitasyon Projesi’’ kredi anlaşması imzaladı.

DB Ankara Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, söz konusu kredinin, TC’nin garantörlüğü altında, devlete ait elektrik dağıtım şirketi TEDAŞ’a kullandırılacağı vurgulandı.

Kredi ile ilgili hukukî anlaşmaların da Hazine Müsteşarlığı’ndan Genel Müdür Memduh Aslan Akçay, TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik ve Dünya Bankası Ülke Direktörü Ulrich Zachau tarafından imzalandığı kaydedildi. Dünya Bankası’nın Elektrik Dağıtım Rehabilitasyonu Projesi için TEDAŞ’a sağladığı kredi, ilk 5 yılı geri ödemesiz dönem olmak üzere 15 yıllık bir vadeye sahip, değişken marjlı ve eşit anapara geri ödemeleri olan bir kredi olacak. Açıklamaya göre, Elektrik Dağıtım Rehabilitasyon Projesi, Türkiye’de tüketicilere elektrik arzının güvenilirliğini artırmayı amaçlıyor.

/ ANKARA

13.02.2008


 

Hazine, 1,1 milyar YTL borçlandı

Hazine, dün düzenlediği tahvil ihalesi ile, 1 milyar 141,6 milyon YTL borçlandı.

Hazine’nin dün düzenlediği ihaleye nominal 1 milyar 564 milyon YTL teklif gelirken, nominal 588,6 milyon YTL, net ise 569,2 milyon YTL’lik satış yapıldı. Bu arada Hazine, ihalede piyasa yapıcı bankalara yapılan toplam 572,4 milyon YTL’lik satışla birlikte, 1 milyar 141,6 milyon YTL net borçlanmaya gitti. Hazine’nin bugün 1 milyar 889 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere, 2 milyar 11 milyon YTL iç borç ödemesi bulunuyor.

/ ANKARA

13.02.2008


 

İzmir’de taksilere zam

İzmir Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir’de 1.5 YTL olan açılış ücretinin 1.7 YTL’ye, 1.6 YTL olan kilometre ücretinin ise 1.8 YTL’ye çıkarıldığını bildirdi.

Zekeriya Mutlu, birlik lokalinde düzenlediği basın toplantısında, İzmir’de taksi ücretlerinin tek tarife üzerinden uygulanacağını söyledi. Uygulamanın Türkiye’de ilk olduğunu kaydeden Mutlu, ‘’Bundan böyle taksiler İzmir’de tek tarife üzerinden hizmet verecek. Gündüz ayrı, gece ayrı fiyatlandırma olmayacak. İzmirliler ulaşımda daha çok taksiyi tercih edecek. Bu uygulamanın İzmirlilere de, taksicilere de yarayacağını düşünüyoruz’’ şeklinde konuştu.

İzmir’de taksi ücret tarifesinde de yeni düzenleme yapıldığı bildiren Mutlu, İzmir’de 1.5 YTL olan açılış ücretinin 1.7 YTL’ye, 1.6 YTL olan kilometre ücretinin ise 1.8 YTL’ye çıkarıldığı belirtildi.

/ İZMİR

13.02.2008


 

‘’Hamsi çok, para yok’’

Balıkçılar son yılların en verimli av sezonunu yaşamalarına rağmen, para kazanamamaktan şikâyetçi. Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, 1 Eylülde başlayan av sezonunun verimli şekilde devam ettiğini belirtti.

Mutlu, av açısından mükemmel bir sezon yaşandığını ifade ederek, ‘’Sezon çok verimli olmasına rağmen, balıkçılar para kazanamadı. Balık çok ve ucuz olunca balıkçı sadece balığın vatandaşa ulaşmasına aracılık etti’’ dedi. Hamsinin kasasını 5 YTL’den satan ve bundan kâr edemeyen balıkçıların tek tesellisinin, vatandaşın ucuz balık yemesi olduğunu vurgulayan Mutlu, ‘’22-23 kilo gelen bir kasa hamsi 5 YTL’den satıldı. Oysa 15-20 YTL’nin altına düşmemeliydi. Bunun balıkçıya yansıyan hiç bir yönü yok. Son yıllara göre balık avı sezon süresi uzadı ancak, balıkçı gelir elde edemeyince buna sevinemiyor’’ diye konuştu.

/ TRABZON

13.02.2008


 

Platin fiyatları rekor düzeyde yükseldi

Güney Afrika madenlerindeki enerji krizi sebebiyle, platin fiyatları rekor düzeyde yükseldi.

Platin’in onsu, Asya borsalarında, 1941 dolardan, 1975 dolara çıktı. Aşınma ve kararmaya karşı yüksek direncinden ötürü ideal bir hassas kuyumculuk metali olan platin, çoğunlukla Güney Afrika’da çıkarılıyor. Altından daha kıymetli bir metal olarak göze çarpan platinin diğer özellikleri arasında, kimyasallara karşı direnç, çok üstün yüksek sıcaklık özellikleri ve kararlı elektriksel özellikleri ile hiçbir sıcaklıkta paslanmaması bulunuyor.

13.02.2008


 

İGDAŞ’ta yeni genel müdür, Bilal Aslan

İGDAŞ’ta Genel Müdürlüğe Bilal Aslan getirildi. Aslan daha önce Merkez Yayın Holding (ATV-Sabah) Malî İşler Grup Başkanlığı görevini yürütüyordu.

1964 Malatya doğumlu olan Bilal Aslan, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunu. İGDAŞ’ta 1995-2002 yılları arasında Malî-İdari Genel Müdür Yardımcılığı yapan Aslan, 2002-2007 yılları arasında ise özel sektörde üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu.

Aslan, yeni dönemdeki hedeflerini şu şekilde sıraladı: “Yatırım olarak zaten çok iyi bir noktaya gelindi. Bundan sonraki önceliğimiz müşteri memnuniyeti olacaktır. İGDAŞ, bu konuda da zaten üst sıralarda fakat daha iyi seviyelere çıkarmak için hep beraber çalışacağız.” İGDAŞ’ın halen 13 bin kilometre doğalgaz hattı, 3 milyon 679 bin abonesi bulunuyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

13.02.2008


 

Çiftçinin yeni gözdesi, ağaçta patlıcan

Fethiye’de, çiftçilerin yeni gözdesi ağaçta yetiştirilen patlıcan oldu.

Henüz deneme aşamasında olan patlıcan ağacından 5 yıl boyunca ürün alınabiliyor. Maliyetini düşürdükleri ürünlerinin daha da değerlendiğini belirten çiftçiler, önümüzdeki yıl domateslerini de ağaçta yetiştirmeyi hedefliyor.

/ MUĞLA

13.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri