Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ek 17’de MHP ısrarlı, AKP belirsiz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, YÖK Kanununun ek 17. maddesinin yeniden düzenlenmesinde ısrarcı olacaklarını vurgularken, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ek 17. maddede yapılacak değişikliklerden geri adım atılmadığını ifade etmekle birlikte, “Başka bir değişiklik çalışması yapılmadığı sürece her iki grubun da arkasında durması gereken bir tekliftir” diyerek ihtiyat payı bıraktı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında yaptı konuşmada, Anayasa değişikliği sonrasında, tehlikelere ve tahriklere açık, nazik ve hassas bir döneme girildiğini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylaması halinde yeni kanunun yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, “MHP ile AK Parti arasındaki mutabakat, Anayasanın 10 ve 42. maddeleri ile Yükseköğretim Kanununun Ek 17. maddesini kapsamaktadır’’ diye konuştu.

Bahçeli, buna uygun olarak, bu 3 maddede yapılması kararlaştırılan değişikliklerin, iki partinin ortak önerisi olarak 30 Ocak 2008 tarihinde TBMM’ye sunulduğunu hatırlatarak, "Ek 17. maddeye ilişkin ortak öneri, Milli Eğitim Komisyonunun önündedir. Bu konuda izlenecek yönteme ilişkin olarak varılan bu mutabakat hakkında iki parti arasında bugüne kadar başkaca bir resmî görüşme yapılmamıştır’’ diye konuştu.

Sürecin işlediğini ve partisinin varılan mutabakata bağlı olduğunu dile getiren Bahçeli, "Ek 17. maddede yapılması öngörülen değişikliklerin amacının, bu konudaki tartışmalarda yeterince anlaşıldığı ve değerlendirildiğini söylemek maalesef mümkün değildir’’ dedi.

Üniversitelerde başın örtünmesini yasaklayan herhangi bir yasal düzenlemenin bulunmadığını belirten Bahçeli, bu maddeye getirilen yeni fıkranın, sadece başın örtünmesi, yüzün açık kalması ve kimlik tespiti gibi esaslara bağlayarak, bunun dışında kalan ve bugün itibariyle hiçbir kanunda yasaklanmayan peçe, çarşaf ve benzeri kıyafetlere üniversite kapısını kapatan sınırlamayı düzenlediğini bildirdi.

Bahçeli, Ek 17. maddedeki değişiklik önerisinin bu sınırların çerçevesini çizdiğini ve yasal dayanağı oluşturduğunu ifade ederek, "Çarşaf, peçe ve benzeri kıyafetlerin üniversitelerden uzak tutulması isteniyorsa, bu düzenlemenin yapılması zorunludur. Bu bakımdan, bu konudaki tartışma ve değerlendirmelerde maddenin bu amacı ve anlamının doğru anlaşılması kaçınılmaz olacaktır’’ dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, TBMM’de, AKP grubu öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, "Yükseköğretim Kanunun ek 17. maddesinde değişikliğin olmaması halinde, çarşafla da üniversiteye girilebileceği’’ yönündeki endişesinin hatırlatılarak, "Ek 17. maddenin rafa kalktığı yönünde kuşkular var. Tablo nedir?’’ şeklindeki bir soru üzerine Bakan Şahin, Ek 17. maddede değişiklik öngören kanun teklifinin, TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunun gündeminde olduğunu hatırlattı. Şahin, Komisyon Başkanının bunu kısa sürede gündeme alacağını düşündüğünü ifade ederek, şöyle konuştu: "O değişiklik; Anayasa değişikliği konusunda mutabakat sağlayan AK Parti ile MHP’nin müştereken hazırlayıp verdiği bir tekliftir. Dolayısıyla iki siyasî parti arasındaki bu mutabakatın, 17. maddedeki değişikliğe de yansımış halidir. Daha doğrusu, o teklifi imzalayan arkadaşlar olarak, grup olarak aramızda başka bir değişiklik çalışması yapılmadığı sürece her iki grubun da arkasında durması gereken bir tekliftir. O nedenle, ‘Ondan vazgeçtiler’ değerlendirmeleri isabetli

değildir. Ancak başka önerilere de açık olunduğu şeklinde açıklamalar yapılmıştır. Tabii ki muhalefet partilerinin de buna katkıları olacaksa komisyonda bu değişiklik teklifi görüşülürken, makul, mantıklı tekliflerini ortaya koyarlarsa, sorunu daha iyi şekilde çözecek bir önerileri gelirse, herhalde komisyonda bunlar da ele alınabilir diye düşünüyorum.’’

301’DE MHP İLE MUTABAKAT YOK

Adalet Bakanı Şahin, ‘’TCK’nın 301. maddesinin ne zaman gündeme geleceğinin’’ sorulması üzerine de ‘’301 ile ilgili teklifin hazır olduğunu biliyorum. Ne zaman verileceği konusunu grup başkanvekillerimiz belirleyecekler. Adalet Bakanlığı olarak biz katkımızı yaptık ve bir teklif oluştu. O teklif Meclis Başkanlığına bir an önce verilir diye düşünüyorum’’ diye konuştu.

Şahin, bir soru üzerine de TCK’nın 301. maddesiyle ilgili MHP ile varılan bir mutabakat olmadığını bildirdi.

/ ANKARA

13.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bedel ödemeye hazırız

  Kendi insanımızla barışalım

  Ek 17’de MHP ısrarlı, AKP belirsiz

  Başörtüsü bireysel haktır, tartışılamaz

  Gül: Farklılıklar zenginliğimiz

  Başoğlu: Başı açık-kapalı ayrımına meydan verilmemeli

  AP vekilleri başörtüsü yasağının kaldırılmasını olumlu karşıladı

  İlke ve inkılâplarda kimse AKP ile yarışamaz

  Başörtüsüne özgürlük Köşk’te

  Rus Başpiskopos: Baş örtme Allah’ın emri

  Küçük: AB sürecinde uzun zamandır gelişme yok

  Kar ve fırtına ulaşımı engelliyor

  Kızılırmak suyuna temiz raporu

  Depremleri yavaş çekim izleyeceğiz

  ÖSS başvuruları 3 Mart’ta başlayabilir

  Harp okulu başvurusu 1 Nisan’da

  Polis beklemeye son

  80 yıldır kimliksiz yaşıyor

  29 Şubat’ta doğan 25 bin kişi var

  Polisler, Vanlı çocukların gönlünü almayı başardı

  Bilinçli ilâç tüketimi okullarda anlatılacak

  Yapay tatlandırıcı kilo aldırır


 Son Dakika Haberleri