Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Beyrut’ta matemler çakıştı

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah yanlıları ile iktidarın ve Batı’nın yandaşları, birbirlerine birkaç kilometre uzakta gövde gösterisine hazırlanıyor. Hizbullah yanlıları, Suriye’nin başşehri Şam’da önceki akşam öldürülen Hizbullah komutanı İmad Mugniye’nin cenaze töreni, Batı yanlısı iktidar yandaşları da eski Başbakan Refik Hariri’nin suikasta kurban gitmesinin 3. yıldönümü için bir araya geliyor.

Lübnan bayrakları ve Hariri’nin posterlerini taşıyan binlerce kişi, Hariri’nin ölüm yıldönümü için başşehrin Şehitler Meydanına akarken, Hariri’nin meydanın yakınındaki mezarı ziyaretçi akınına uğruyor.

Bu arada cenazesi Şam’dan getirilen Mugniye’nin defin töreni için binlerce kişi Beyrut’in güneyinde toplanmaya başladı.

Hizbullah, örgüte ait El Manar televizyonundan yayımladığı açıklamayla, yandaşlarına törene katılma çağrısı yapmış, açıklamada, “Bedeli ne olursa olsun zafere ulaşacağımızı bütün düşmanların ve katillerin duymasını sağlayalım” denilmişti.

Taraflar arasında şiddet olayları çıkabileceği endişesiyle yetkililer binlerce asker ve polisi görevlendirirken, ana yollara barikatlar kuruldu.

Beyrut’taki Amerikan Büyükelçiliği, Lübnan’daki vatandaşlarına seyahat uyarısında bulunurken, başşehirdeki mağazalar Sevgililer Günü kutlamalarını erteledi.

Öte yandan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, Şam’da öldürülen Mugniye’nin yerine atama yaptığı bildirildi.

Hizbullah’la bağlantısı bulunan Essefir gazetesinin haberinde, Nasrallah’ın Mugniye’nin yürüttüğü gizli “Cihad Konseyi” başkanlığı görevine derhal yeni bir isim getirdiği belirtildi, ancak bu kişinin ismi açıklanmadı.

Hizbullah ve müttefiki İran, suikasttan İsrail’i sorumlu tutuyor. Ancak İsrail, suikastı desteklediğini bildirmesine rağmen, olayla ilgisi bulunmadığını belirtiyor.

/ BEYRUT

15.02.2008


 

İsrailli generaller: Bariyerler kalksın

İsrail ordusundan emekli generallerden bir grup, Batı Şeria’daki askerî kontrol noktalarının kaldırılması için kampanya başlatırken, seyahat kısıtlamalarının Filistinlilerde İsrail’e karşı düşmanlık duygularını beslediğini ve barış sürecini de felce uğrattığını belirttiler.

İsrail Silahlı Kuvvetlerinin eski Stratejik Planlama Bölümü Başkanı Şlomo Brom’un da aralarında bulunduğu 12 eski komutan, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’a gönderdikleri mektuplarda, Batı Şeria’daki askerî kontrol noktalarının yaklaşık 2 milyon Filistinlinin hayatını ciddî olarak zorlaştırdığı gibi, Filistin ekonomisine de büyük zarar verdiğini belirttiler. Eski komutanlar, yüzlerce askeri kontrol noktasının gerekenden fazla olduğunu ve askerî kontrol noktaları yerine, İsrail’in güvenlik endişelerini karşılayabilecek diğer bazı askerî tedbirler kullanılabileceğini kaydettiler.

İsrail, intihar saldırılarını önlemek amacıyla askerî kontrol noktalarının hayati önemi bulunduğunu öne sürüyor. Filistinliler ise ABD’nin öncülüğünde yeniden başlayan barış görüşmeleri sürecinde, askerî kontrol noktaları yanı sıra yol blokajlarının da kaldırılmasını istiyor.

Mektupta imzası bulunan eski komutanlardan, Filistin sorunlarıyla ilgili idarenin eski başkanı İlan Paz, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, “Tünelin sonunda bir ışık göremeyen, ekonomilerini geliştiremeyen ve bir yerden diğerine gidemeyen Filistin halkının çaresizliğinin verdiği zararı anlamanız gerekiyor. Bu, şiddeti ortaya çıkaran bir haklılık oluşturuyor. Bunu hatırlamalıyız” dedi.

Mektupta imzası bulunan eski generallerden Şlomo Brom da savunma yetkililerini Filistinlilere bir iyiniyet jesti yapmaya ikna ederek, böylece Başbakan Ehud Olmert’e Filistinlilerle barış görüşmelerinde serbesti sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Brom, küçük düşme duygusu ve nefret sebebiyle yol blokajlarının Filistinlilerin militan gruplara ve özellikle Hamas’a katılma eğilimini güçlendirdiğini, bunların kaldırılmasının barış sürecine katkısı olacağını düşündüğünü belirtti ve “Elbette, amaç bir barış anlaşmasına yönelik gayretlerinde Olmert’in planlarına yardımcı olmaktır” dedi.

/ KUDÜS

15.02.2008


 

Paris salgını Danimarka’ya sıçradı

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da önceki gece çok sayıda aracın ateşe verildiği, olayların ardından 17 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Kopenhag polisi sözcüsü Flemming Steen Munch, Kopenhag banliyösünde gece 100-200 gencin çok sayıda çöp kutusunu ve 50 kadar aracı molotof kokteyli atarak yaktığını söyledi.

Kopenhag’da çok sayıda göçmenin yaşadığı Nörrebro ve Vesterbro mahallelerindeki olayların geçen hafta sonunda başladığını belirten sözcü, “Dün gece, en şiddetli olayların görüldüğü gece oldu” dedi.

Olaylara karıştığı sanılan 17 gencin gözaltına alındığını belirten Munch, gençlerin 12’sinin serbest bırakıldığını, 5’inin ise bugün yargı önüne çıkarılacağını kaydetti.

Sözcü, olayların bazı Danimarka gazetelerinin Hz. Muhammed’e hakaret içeren ve Müslümanları rencide eden karikatürleri dün yeniden yayımlaması ve 2 Tunuslu göçmenin yargılanmadan sınır dışı edilmesi kararı alınmasıyla ilgili olabileceğini söyledi.

/ KOPENHAG

15.02.2008


 

‘Gerilim bize yarıyor’

İspanya’da 9 Mart’ta yapılacak genel seçimler öncesinde Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero, açık bırakılan mikrofondan duyulan sesinde, “Gerilim olması bize yarıyor” dedi.

Cuatro adlı özel televizyona röportaj veren Zapatero, yayının sona ermesinin ardından, program yapımcısıyla yaptığı sohbette son dönemlerde ana muhalefet Halk Partisi veya Katolik Kilisesi ile aralarında yaşanan polemiklere atıfta bulunarak, “Gerilim olması bize yarıyor” diye konuştu. Özel televizyon kanalı Cuatro, Zapatero’nun ses bandını ve görüntüyü tüm televizyonlara dağıtırken, İspanya Başbakanın gafı yazılı basında da geniş yer buldu.

Öte yandan, sosyalist lider Zapatero, 2004 yılındaki seçim kampanyasında olduğu gibi, bu dönemde de kadın haklarıyla ilgili vaatlerde bulundu.

Zapatero, seçimleri kazanmaları halinde 1,2 milyon kadına iş ve kadınlara eşit ücret sözü etti.

/ MADRİD

15.02.2008


 

Dayton anlaşmasının orjinali kayboldu

Bosna-Hersek’te, 1992-1995 yılları arasındaki savaşı sona erdiren Dayton Barış Anlaşmasının orijinalinin kaybolduğu bildirildi.

Bosna-Hersek’i oluşturan üçlü Başkanlık Konseyinin dün akşamki toplantısından sonra gazetecilere konuşan Konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsiç, orijinal anlaşmanın devlet arşivinde olmadığını söyledi.

Komsiç, Başkanlık Konseyinin belgenin bulunması için araştırma başlatacağını kaydetti. ABD’nin arabuluculuğunda Ohio eyaletinin Dayton şehrinde sağlanan ve Fransa’nın başşehri Paris’te imzalanan Dayton Barış Anlaşmasının kopyaları anlaşmayı imzalayan taraflara verilmişti.

/ SARAYBOSNA

15.02.2008


 

ABD-İran görüşmelerine Mugniye gölgesi düştü

İranlı ve Amerikalı yetkililerin Irak konusunda yapacağı görüşme, İran’ın talebiyle ertelendi.

Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği ve Iraklı yetkililer, İran’ın, Irak’ın güvenliğine ilişkin olarak uzmanlar düzeyinde Bağdat’ta cuma günü dördüncüsü yapılması planlanan görüşmenin Irak’taki güvenlik koşulları nedeniyle ertelenmesi talebinde bulunduğunu bildirdi.

ABD Büyükelçiliği sözcüsü Mirembe Nantongo, “Irak hükümetinin, kendilerine, İran’ın Irak’taki güvenlik şartlarını dikkate alarak üçlü görüşmelerin bir kez daha ertelenmesini talep ettiğini ilettiğini” söyledi.

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Croker ve İranlı dengi Hasan Kazımi Kumi geçen mayısta bir araya gelmiş, bu, iki ülke arasında 27 yıldır yapılan ilk görüşme olmuştu.

/ BAĞDAT

15.02.2008


 

Eski Doğu Bloku ülkelerine Rus tehdidi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD füze savunma sisteminin kurulması halinde, Rus füzelerinin eski Doğu Bloku ülkelerine yöneleceği tehdidini tekrarladı.

Yıllık basın toplantısında ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne kurmayı planladığı füze kalkanı projesi hakkında konuşan Putin, “Uzmanlarımız bu sistemin ulusal güvenliğimizi tehdit ettiğini düşünüyor ve bu olursa buna gerektiği şekilde tepki göstermeye mecbur kalacağız. Alacağımız tedbir, bizim oluşturmadığımız bir sisteme füzelerimizi yöneltmek olacaktır” dedi.

Putin, “çok büyük gereklilik olmazsa” füzelerini hiçbir devlete yöneltmeyi planlamadıklarını ve Moskova’nın kendisini Batı ile çatışır bir durumda bulmak istemediğini de belirtti.

/ MOSKOVA

15.02.2008


 

Atlantis astronotları yeniden uzayda

Uluslararası Uzay İstasyonu’na Atlantis mekiğiyle gelen astronotları, ikinci uzay yürüyüşlerinde, istasyonun dışındaki nitrojen tankını başarıyla yenisiyle değiştirdi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) açıklamasında, astronotların bu görevi 6 saat 45 dakikada başarıyla tamamladığı belirtildi. NASA, azot tankını NASA’nın astronotlarından Rex Walheim ile pazartesi günü rahatsızlandığı için uzay yürüyüşüne çıkamayan Alman astronot Hans Schlegel’in değiştirdiğini bildirdi. Astronotların, bugün üçüncü ve son uzay yürüyüşlerini yapması bekleniyor

/ WASHINGTON

15.02.2008


 

Geleceğin evi böyle olacak

ABD’de bulunan dünyanın en büyük eğlence parkı Disneyland’da yaklaşık 50 yıl önce kurulan ‘’Geleceğin Evi’’, 21. yüzyılın teknoloji devlerinin işbirliğiyle yeniden açılıyor.

Dışardan normal bir Amerikan evi gibi gözükecek evin içinin, günlük hayatı kolaylaştıracak yazılım, donanım ve dokunmatik sistemlerle donatılacağı ve mayıs ayında ziyaretçilere açılmasının planlandığı belirtildi. Odaya girilmesiyle ışıkların ve termostat ayarlarının otomatik olarak açılacağı evde, gardırop ve aynalar gidilecek yere uygun giysi seçimine yardımcı olacak, mutfak tezgâhı da üzerine konulan sebzeleri tanıyarak uygun mönü tekliflerinde bulunacak.

/ NEW YORK

15.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri