Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Filmler kısa, diyalog güçlü

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, 2008 Avrupa Kültürlerarası Diyalog Yılı faaliyetleri çerçevesinde, kültürlerarası diyalog temalı kısa film yarışması düzenliyor. Delegasyondan yapılan açıklamaya göre, bugün başlatılan yarışmaya bütün amatör ve profesyonel film yapımcıları 1 Mayısa kadar filmlerini göndererek katılabilecek.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kültürlerarası diyaloğun eşitlikten sosyal adalete, farklı kültürlere saygıdan insan haklarına kadar uzanan kapsamlı bir konu olduğunu söyledi.

Büyükelçi, yarışmanın gerek yeni yetişen gerek deneyimli Türk film yapımcılarının kültürlerarası diyalog kavramını nasıl algıladıklarını ortaya koymalarına fırsat vereceğini kaydetti.

Yarışma 10 dakikayı geçmeyen ve 1 Ocak 2006’dan sonra çekilmiş her türden kısa film katılımına açık olup, daha önce başka yarışma, festival veya benzeri faaliyetlere katılmış ya da önceden ödül almış filmler de yarışmaya katılabilecek.

Yarışmada birincilik ödülünü alacak film yapımcısı, Oberhausen Kısa Film Festivaline seyahat, ve Shadow Edius DVX desktop kurgu sistemi kazanacak.

Ön elemeyi geçen filmler 12-13 Mayısta Ankara Üniversitesinde gösterilecek ve kazananlar 15 Mayısta yapılacak ödül töreninde açıklanacak.

Yarışmaya ilişkin ayrıntılı bilgi Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu internet sitesi www.avrupa.info.tr’den öğrenilebiliyor.

İslamafobya’ya dizi dizi proje

Hollywood’la temas kuran hükümet Avrupa’da tırmanışa geçen İslam korkusu ve din ayrımcılığını eleştiren 20 bölümlük dizi çektirecek.Türkiye’nin Medeniyetler İttifakı çerçevesinde atacağı adımları belirleyen ‘Medeniyetler İttifakı Ulusal Eylem Planı’ hafta başında yapılan Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı.

Hükümet, Medeniyetler İttifakı Ulusal Eylem Planı çerçevesinde özellikle Avrupa ülkelerinde yükselişe geçen ‘İslamofobi’ ve ‘din ayrımcılığına’ karşı Hollywood silahını kullanmaya hazırlanıyor.

Ulusal Eylem Planı’yla birlikte, Başbakanlığa bağlı olmak üzere Medeniyetler İttifakı Ulusal Koordinasyon Kurulu kurulacak. 10 bakanlıktan temsilcilerin bulunacağı ve 15 kişiden oluşacak Koordinasyon Kurulu’na, Başbakan tarafından başkan atanacak. Devlet Bakanı Mehmed Aydın, Ulusal Eylem Planı’nın, çoğulculuk, dil ve etnik ayrımcılık, farklılıklara saygı, işbirliği, diyalog, insan haysiyetine saygı konularında çalışmalar yapılmasına ilişkin yol haritasını belirlediğini söyledi.

Uzun ömürlü bir projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Aydın, “Ömür boyu sürecek bir projeyi hayata geçirdik” bilgisini verdi. Aydın, İslamofobi ve din ayrımcılığını eleştiren, çoğulculuk ve farklılıklara saygıyı anlatmak için Amerikan film endüstrisinin kalbi Hollywood’la temasa geçtiklerini belirterek, “Albenisi olan, bütün dünyanın ilgiyle izleyeceği, İslam medeniyeti ile batı medeniyetini konu alan 20 bölümlük dizi yapmayı planlıyoruz” dedi.

15.02.2008


 

Fotoğrafçılar buluş-MUŞ

Genç Birikim Derneği’nin organizasyonu ile altı ülkeden 32 fotoğraf meraklısı Muş’a geldi. 6 gün sürecek kamp boyunca, 32 genç katılımcı, Muş’ta fotoğraf çekimi yapacak. Dernek Başkanı Salih Yüce, “Yapılan bu kamp ile Muş’u dünyaya tanıtmış olacağız” diye konuştu.

Ülkelerarası kültür değişimine en büyük katkısı olan Genç Birikim Derneği, bir ilke daha imza attı. Genç Birikim Derneği İtalya, Litvanya, Romanya ve Bulgaristan’dan gelen 32 kişilik genç katılımcıları, Muş’ta bir araya getirdi. Kırsalda Foto Safari Projesi’nde 32 genç katılımcıyı Muş’a getiren Genç Birikim Derneği, çalışmalarına başladı.

Ekiple birlikte ile Muş’a gelen uluslararası eğitmen Derya Büyüktanır “6 gün boyunca iyi bir eğitim dönemi geçireceğiz. Eğitimin büyük ağırlığı, kırsalda fotoğraf çekimi olacak. İlk çekimlerimize başladık. Kale mevkiinde yaptığımız çekimlerde, halkın bizlere yaklaşımı çok sıcak oldu. 32 kişinin birden fotoğraf çekmesi halk tarafından yadırganmadı. Muş halkının sıcaklığını bizlere ikramlarında gördük. Çekim yaptığımız anlarda mahalle sakinleri bizleri evlerine dâvet ettiler. Kimi ise bizlere sıcak tandır ekmeği ikram etti. Bu yaklaşımlarından dolayı kendilerine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

15.02.2008


 

“Kültür Hareketi”nde ilk durak Mersin

Uluslararası İstanbul Bienali ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonunun desteğiyle Anadolu’nun farklı şehirlerinde gerçekleştirilecek ‘’Kültür Hareketi’’ başlıklı projenin ilk durağı, Mersin olacak.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfından yapılan açıklamaya göre, proje çerçevesinde san'atçı, san'at eleştirmeni ve küratörlerin katılacağı söyleşiler, paneller ve video gösterimleri gibi faaliyetler düzenlenecek.

Uluslararası İstanbul Bienali ve MarinaVista Güncel Sanat Ortamları işbirliğiyle 15 Şubat-15 Mart tarihleri arasında Mersin MarinaVista Alışveriş Merkezi’nde gerçekleşecek etkinliklere katılım ücretsiz olacak.

Faaliyetler çerçevesinde ‘’Kentler Arasında Kültürel Diyaloğun Geliştirilmesi: İstanbul Bienali-Mersin Örneği’’ konulu panel, 15 Şubat Cuma günü gerçekleştirilecek. Panele, MarinaVista Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Ayhan Kaplan, İstanbul Bienali ve İKSV temsilcisi Bige Örer, 10. Uluslararası İstanbul Bienali kapsamındaki ‘’Gecegezenler’’ adlı projenin koordinatörü Ceren Erdem ve sanatçı Veli Mert konuşmacı olarak katılacak.

‘’Gecegezenler’’ projesinin eş küratörlerinden Marcus Graf ve Borga Kantürk ile san'atçılar Veli Mert ve Murat Çelik’in de konuşmacı olacağı ve 1 Mart Cumartesi günü yapılacak ikinci etkinliğin konusu ise ‘’Kamusal Alanda Sanat Yapmak’’ olarak belirlendi.

Koç Holding sponsorluğunda 12 Eylül-8 Kasım 2009 tarihleri arasında düzenlenecek 11. Uluslararası İstanbul Bienali küratörleri İvet Curlin, Ana Devic, Natasa İlic ve Sabina Sabolovic de Mersinli sanatseverlerle buluşacak.

15.02.2008


 

Mesir’in birincisi Mısır’dan

Birinci Uluslararası Manisa Mesir Karikatür Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Birincilik ödülüne Mısır’dan Sherif Arafa lâyık görüldü.

Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantına konuşan Manisa Belediye Başkan Yardımcısı Recep Kafes, ‘’Felâketten Son Çıkış’’ konulu yarışmada toplam 780 eserlerin yarıştığını belirtti.

Yarışma Jürisi’nin, birincilik ödülüne, Mısırlı karikatürist Sherif Arafa’yı lâyık görüldüğünü bildiren Kafes, ikincilik ödülünün Brezilya’dan Junior Lopes Cunha ve üçüncülük ödülünün de Polonya’dan Grzegorz Szumowski’ye verilmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Kafes, Türkiye’den yarışmaya katılan Aşkın Ayrancıoğlu’nun Jüri Özel Ödülüne ve Ekin Özeskici’nin ise Ulusal Gençlik Ödülüne lâyık görüldüğünü kaydetti.

Dereceye giren karikatüristlere ödüllerinin 468. Mesir Festivali’nde verileceği duyuruldu.

15.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri