Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kosova’da bağımsızlık heyecanı

Uzun yıllar kan ve gözyaşının aktığı Kosova’da şimdi mutluluk gözyaşları akıyor. Bağımsızlığa saatler kala önceki gece Kosova’da gerçekleştirilen kutlamalar sabaha kadar sürdü. Kosova Başbakanı Haşim Taçi’nin “Kosova düşü gerçekleşiyor” açıklamasının ardından Kosovalılar, ellerine Arnavutluk bayrakları alarak araçlarla “Bağımsız Kosova” sloganları attılar.

Ellerine Arnavutluk bayrakları alarak araçlarla Priştine’nin merkezine akın eden Kosovalılar “Bağımsız Kosova” sloganları attılar. Yoğun kar yağışına aldırış etmeyen Kosovalılar uzun yıllar bekledikleri bağımsızlık sevinci önceki akşam gece geç saatlere kadar kutladılar.

Dün Türkiye saati ile 16.00 da Kosova Meclis Başkanı Yaküp Krasnici’nin 12 maddeden oluşan bir deklarasyonun ardından bağımsızlığı ilân etti. Bağımsızlığın ilanı ardından Kosova Başkanı Fatmir Seydu ile Kosova Başbakanı Haşim Taci’nin Grand Hotel’de dünyanın değişik ülkelerinden gelen 600 den fazla gazeteciye basın toplantısı düzenledi.

Ayrıca bu akşam Avrupa’nın en büyük pastası olan 100 metre uzunluğundaki pasta da kesilecek. Kutlamalar Kosovalı ses san’atçılarının vereceği konserle ve havai fişek eşliğinde devam edecek.

ARNAVUTLUK, KOSOVA’NIN

BAĞIMSIZLIĞINI TANIYACAK İLK ÜLKE OLACAK

Bu arada, Arnavutluk, Kosova’nın bağımsızlığını karşılamak için bütün hazırlıklarını yaptı. Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacak ilk ülke olacak olan Arnavutluk’ta bütün şehirlerin yolları ve ev balkonları Arnavut bayraklarıyla süslendi. Priştine’de saat 15:00’de Kosova bağımsızlığı ilân edilmesi de Arnavutluk’un başşehri Tiran’ın İskenderbey meydanında, büyük monitörlerle halka izlettirilecek.

Diğer taraftan, başbakan Sali Berişa, yaptığı bir basın açıklamasında, Arnavutluk’un, Kosova’nıun bağımsızlığını kabul edecek ilk ülke olacağını belirtti.

/ PRİŞTİNE

18.02.2008


 

Pakistan’da şiddetin gölgesinde seçim

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, şiddete rağmen seçimlerin bugün yapılacağını söyledi. Müşerref, resmî APP ajansına yaptığı açıklamada, seçimlerin planlanan şekilde yapılacağını, “demokratik süreci ya da seçimleri etkileme çabalarının engelleneceğini” belirtti.

Pakistan’ın kuzeybatısındaki Paraçınar kasabasında, suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto’nun Pakistan Halk Partisinin desteklediği bağımsız bir adayın seçim mitinginin sonunda bombalı saldırı düzenlenmişti.

Bu arada saldırıda ölü sayısının 46’ya çıktığı, saldırıda 110 kişinin de yaralandığı belirtildi. Pakistan’da bugün yapılacak genel seçimler, Müşerref’in 1999 ekiminde kansız darbeyle iktidara gelmesinden sonra ülkede demokrasinin yeniden tesisi bakımından büyük önem taşıyor.

Seçim yasağının başladığı Pakistan’da güvenlik önlemleri için 81 bin askerle 392 bin polisin görevlendirildiği bildiriliyor.

Pakistan’da 8 Ocakta yapılması planlanan, ancak eski Başbakanlardan muhalefet lideri Benazir Butto’nun 27 Aralıkta öldürülmesinden sonra 18 Şubata kalan seçimlerde parlamentonun alt kanadının üyeleriyle 4 ilin meclis üyeleri belirlenecek.

18 yaş ve üstündeki 81 milyon seçmen, 342 sandalyeli Ulusal Meclisin 272 üyesini belirleyecek. Kalan 70 sandalye 10’u gayrimüslimlere, 60’ı kadınlara olmak üzere partilerin alacağı oy oranlarına göre tahsis edilecek.

Vilayetlerdeki nüfusa oranla Pencap 148, Sindh 61, Kuzey Batı Sınır vilayeti 35, Belucistan 14, aşiret bölgeleri 12, başşehir İslamabad da 2 milletvekili çıkaracak. TSİ 05.00’da başlayacak oy verme işlemi, TSİ 14.00’te sona erecek. Müşerref’i destekleyen Pakistan Müslüman Birliği-Q, (PML-Q) Butto’nun Pakistan Halk Partisi (PPP) ve eski Başbakan Navaz Şerif’in Pakistan Müslüman Birliği-N (PML-N) partileri seçime katılan belli başlı partiler arasında bulunuyor. Katılım oranının yüzde 41,7 olduğu 2004 seçimlerinde, PML koalisyonu 130, PPP 63, PML-N 18, aşırı dincilerin oluşturduğu 6 partili ittifak; Muttehide Meclis-i Amel 59, Sindh bölgesinin Müşerref yanlısı partisi Muttehide Kavmi Hareketi 18, diğer küçük partilerle bağımsızlar da 19 sandalye kazanmıştı.

/ İSLAMABAD

18.02.2008


 

ABD ve İngiltere Kosova için seferber

ABD Başkanı George Bush, bağımsızlığını ilân eden Kosova’da şiddet olmaması için çalışacaklarını söyledi.

Afrika gezisinin ikinci durağı Tanzanya’da bulunan Bush, ülkesinin tutumunun, Balkanların istikrarı için Kosova’nın statüsü sorununun çözülmesi gerektiği yönünde olduğunu, Kosova hükümetinin, Sırpların da haklarını destekleme arzularının kendisini yüreklendirdiğini belirtti. Bu arada, İngiltere’de yayımlanan The Sunday Telegraph gazetesi, İngiliz ordusunun elindeki son 1000 askeri de gelecek günlerde Kosova’ya göndermeye hazırlandığını duyurdu. Silahlı Kuvvetlerin Afgan ve Irak cepheleri yüzünden zaten cepheye asker gönderme sınırlarını çoktan zorlamış olduğuna dikkat çeken gazete, Savunma Bakanlığının Kosova’ya asker gönderme kararının “acele” alınmış bir karar olduğu yorumuna yer verdi. Yeterince güçlü olmayan silâhlı kuvvetlerin bu kararla artık bütün rezervlerini kullanmış duruma geldiğine dikkat çekilen haberde, kararın Kosova’nın bağımsızlık ilanının ardından bölgede etnik temizlik hareketi yaşanabileceği korkusuyla alındığı bildirildi.

/ DARÜSSELAM

18.02.2008


 

Rusya ile Gürcistan arasında Kosova gerginliği

Gürcistan’ın, Rusya’nın Kosova’nın bağımsızlığına ilişkin açıklamaları nedeniyle bu ülkeye nota verdiği bildirildi.

Gürcistan Dışişleri Bakanı David Bakradze, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın Tiflis Büyükelçisi Vyaçeslav Kovalenko’nun bakanlığa çağrılarak protesto notasının verildiğini kaydetti. Bakradze, Rusya ile ilişkilerini geliştirmek istediklerini, ancak Rusya’nın da Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü gözetmesi gerektiğini ifade etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gürcistan’daki ayrılıkçı bölge yönetimlerinin liderleri ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Kosova’nın bağımsızlığının tanınması halinde ülkesinin de Güney Osetya ve Abhazya’ya karşı tutumunu değiştireceğini kaydetmişti. Bu arada, Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıkan Rusya bunun ‘pandoranın kutusunun açılması’ olduğunu savunuyor. Öncelikle Gürcistan’ın iki özerk bölgesi ile ilişkilerini gözden geçireceğini açıklayan Rusya, şimdi de burada yaşayan Rus vatandaşlarının haklarını korumanın görevi olduğunu ilân etti.

/ TİFLİS

18.02.2008


 

Kandahar’da tarihinin en kanlı saldırısı

Afganistan’ın güneyindeki Kandahar şehrinde köpek dövüşü yarışması sırasında meydana gelen patlamanın sebebinin intihar saldırısı olduğu kesinleşti.

Saldırıda ölenlerin sayısının 80’e çıktığı açıklandı.

Yetkililer, yarışmayı izlemek üzere toplanan yüzlerce kişinin bulunduğu yerde düzenlenen saldırıda 80 kişinin öldüğünü belirtti.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin kardeşi olan bölge konseyi lideri Veli Karzai de “bunun Kandahar’da şimdiye dek düzenlenen en kanlı saldırı olduğunu” söyledi.

Veli Karzai, Taliban’ı suçladı, ancak Taliban sözcülerinden Zebihullah Mucahid, saldırıyı üstlenmeyerek, “Şu anda yorum yapmayacağız” dedi.

/ KANDAHAR

18.02.2008


 

Irak’ta Kaide aleyhtarı ittifak bitti

Irak’ta El Kaide’ye karşı mücadele eden bir grubun, Amerikan ordusunun bazı grup üyelerini öldürmesi nedeniyle işbirliğine son verdiğini açıklamasının ardından Amerikan ordusu olayla ilgili soruşturma başlattı.

Amerikan ordusundan Brad Leighton, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirterek, “Önce biz hedef alındık ve karşılık verdik. El Kaide’ye karşı mücadele eden grup üyelerinin bizi yanlışlıkla hedef aldığını düşünüyoruz. Sadece 3 grup üyesi öldü” dedi.

/ BAĞDAT

18.02.2008


 

Lübnan’da iç savaş manzaraları

Lübnan’ın başşehri Beyrut’ta iktidar yanlılarıyla muhalefet yandaşları arasında çatışma çıktı. Askerlerin müdahalesiyle sona eren çatışmada 14 kişi yaralandı.

Güvenlik güçleri, sopalı, bıçaklı ve taşlı çatışmaların, iktidardaki Çoğunluğun lideri Said Hariri’nin Sünnî Gelecek Hareketi’nin yandaşlarıyla Şiî Hizbullah ve Emel örgütlerinin taraftarları arasında çıktığını belirtti. Ras Ennabey, Mezra ve Barbur bölgelerinde çıkan çatışmalarda bazı araçlar ve dükkanlar da hasar gördü. Askerlerin, çatışmalara, havaya ateş açarak müdahale ettiği kaydedildi. Lübnan’da Suriye karşıtı koalisyon iktidarı, Hizbullah liderliğindeki muhalefete karşı 15 aydır iktidar mücadelesi veriyor. Ülkedeki siyasî kriz yüzünden, Devlet Başkanı Emil Lahud’un görev süresinin dolduğu kasım ayından bu yana Lahud’a halef seçilemiyor.

/ BEYRUT

18.02.2008


 

Çin’in gözü yüksekte

Son yıllarda her alanda elde ettiği başarılar ve ‘enlerin ülkesi’ olma yolunda adını sıkça duyuran Çin, şimdide dünyanın en yüksek binasını yapmaya hazırlanıyor.

Ülkenin doğusundaki finans merkezi olan ve Çin’de modernleşmenin yüzü olarak bilinen Şanghay’da 580 metre yüksekliğinde 118 katlı dünyanın en yüksek binası yapılacak.

Yapımına bu yıl başlanacak Şanghay Merkezi adlı bina, inşaatı devam eden ve dünyanın en uzun binası olacağı tahmin edilen 555 metrelik Dubai Kulesi’nden 25 metre daha yüksek olacak. Resmî Xinhua ajansının haberine göre yapı, daha önce dünyanın en yüksek binası olan Tayvan’daki 508 metre yüksekliğe sahip ‘Taipei 101’den de 72 metre uzun olacak.

Yapılacak yeni bina aynı zamanda 2010 Dünya Expo’ya ev sahipliğini yapacak Şanghay şehrinin de yeni sembolü olmuş olacak.

/ PEKİN

18.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri