Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Miloşeviç dönemi gibi!

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Belgrad’da çıkan şiddet olaylarının eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç dönemini hatırlattığını söyledi. Taçi, Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını ilân etmesinden sonra Associated Press haber ajansına verdiği demeçte, protestocuların ABD büyükelçiliğine ve diğer yabancı temsilciliklere saldırı görüntülerinin korkunç olduğunu söyledi.

Şiddet olaylarının, 1998-1999’da Miloşeviç’in Arnavut ayrılıkçılara karşı savaşını hatırlattığını belirten Taçi, NATO barış gücüne güvendiğini ve Kosova’nın bağımsızlığının ABD ve Avrupalı ülkeler tarafından tanınmasının, Kosova’nın güvenliğini temin edeceğini ifade etti.

ABD elçiliğinden ceset çıktı

Sırbistan’ın başşehri Belgrad’daki gösteride ateşe verilen ABD Büyükelçiliği binasından yanmış bir cesedin çıkarıldığı bildirildi. Belgrad’dan yayım yapan Pink Televizyonu, binadan çıkarılan cesedin kime ait olduğunun belirlenemediğini, ancak cesedin bir göstericiye ait olduğunun sanıldığını duyurdu.

ABD Büyükelçiliği de binadan yanmış bir ceset çıkarıldığını doğruladı. Belgrad’da 150 bin kişinin toplandığı gösteride kimi göstericiler ABD, Hırvatistan, İngiltere ve Türkiye büyükelçiliklerine saldırdı. Gösteride 19’u polis, 70 kişi yaralandı.

Kosova meclisinin Sırbistan’dan bağımsızlığını ilân etmesinin ardından Kosova’yı tanıyan ABD’nin yanı sıra, Türkiye, İngiltere ve Hırvatistan’ın da Belgrad’daki büyükelçiliklerine yönelik çeşitli saldırılar düzenlendi.

AB: Elçilikler korunsun

Öte yandan AB’nin Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana Sırbistan’dan, Kosova’nın bağımsızlığını protesto için yapılan gösterilerde hedef alınan yabancı elçilikleri daha fazla korumasını istedi. Solana, şiddetin AB-Sırbistan ilişkileri üzerinde etkisi olabileceği uyarısında da bulundu. Slovenya’da bulunan Javier Solana, gazetecilere yaptığı açıklamada “Elçilikler korunmalı, bu o ülkenin yükümlülüğüdür” dedi.

Rusya: Askeri güç kullanırız

Bu arada Rusya’nın NATO özel temsilcisi Dimitriy Ragozin, tüm AB üyesi ülkelerin Kosova’nın bağımsızlığını tanıması ve NATO’nun Kosova’daki yetkilerini aşması halinde Rusya’nın dünya arenasındaki saygınlığını korumak için askeri güce başvurabileceği uyarısında bulundu.

Brüksel’de bulunan Ragozin, Moskova’daki gazetecilere telefonla yaptığı açıklamada, ancak işin bu noktaya gelmeyeceğini ima ederek, ‘’Rusya ile NATO arasında Kosova yüzünden bir savaş olmayacağı garantisini size verebilirim’’ dedi.

/ PRİŞTİNE

23.02.2008


 

Sırbistan: Büyükelçiliğe saldırı kabul edilemez

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Ceremiç de, ABD’nin Belgrad Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıyı kınayarak, bu tür eylemlerin, aşırıların yaptığı kabul edilemez ve esef verici eylemler olduğunu söyledi.

Basına yaptığı açıklamada, ‘’Aşırı gruplar Sırbistan’ın yurtdışındaki imajına zarar veriyorlar ve bu kişiler Sırbistan halkının ortak hislerini temsil etmiyorlar’’ diye konuşan Vuk Ceremiç, Sırbistan hükümetinin, sözkonusu şiddet eylemlerine Belgrad caddelerinde ve Sırbistan’ın herhangi bir yerinde izin vermemek konusunda son derece kararlı olduğunu vurguladı.

Ayrıca Sırbistan’ın milliyetçi Başbakanı Voyislav Koştunitsa da Belgrad’da meydana gelen şiddet olaylarını kınayarak, bunun ülkesinin Kosova’nın bağımsızlık ilânına karşı çıkma çabalarına doğrudan zarar verdiğini söyledi.

23.02.2008


 

Rusya: Kosova görüşmeleri yeniden başlasın

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kosova’nın 17 Şubatta tek taraflı bağımsızlığını ilân etmesiyle ortaya çıkan durumun Rusya, AB ve ABD ile ilişkilerine zarar verebileceği uyarısı yaparak, Kosova görüşmelerinin yeniden başlaması çağrısında bulundu.

Lavrov, Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Kosova’nın statüsüyle ilgili görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini belirterek, “Tek taraflı bağımsızlık ilânı, Rusya’nın AB ve ABD ile ilişkilerine zarar verebilecek sonuçlar doğurabilir” dedi.

/ MOSKOVA

23.02.2008


 

Bosnalı Sırplardan ayrılma tehdidi

Bosna Sırp Cumhuriyeti, BM üyelerinin çoğunluğu ve AB’nin Kosova’yı tanıması durumunda, Bosna’dan ayrılmak için referandum düzenleme tehdidinde bulundu.

Bosna Sırp Cumhuriyeti yönetimi dün gece yaptığı toplantıda kabul ettiği kararda, Kosova’nın bağımsızlık ilânını, Sırbistan’ın toprak bütünlüğünü ihlâl eden yasa dışı bir hareket olarak niteledi. Kosova’nın büyük güçlerce tanınmasının yeni bir uluslararası örnek teşkil edeceği ifade edilen açıklamada, Bosna Sırp Cumhuriyeti’nin de referandum yoluyla kendi yasal statüsünü ve konumunu belirleme hakkının olduğunu göz önünde bulundurduğu belirtildi.

/ BANYA LUKA

23.02.2008


 

Pakistan'da koalisyon sesleri

Pakistan’da genel seçimlerden zaferle çıkan iki büyük muhalefet partisi hükümeti birlikte kuracaklarını açıkladılar.

BBC’nin haberine göre, Pakistan Halk Partisi ile Müslüman Birliği liderleri ortak bir programa sahip olduklarını, hem yerel meclislerde hem de ulusal düzeyde parlamentoda ittifaka gideceklerini söylediler. 27 Aralık’ta öldürülen Benazir Butto’nun eşi ve partisi Pakistan Halk Partisi’nin yeni eş başkanı Asıf Ali Zerdari, Pakistan halkının arzusu üzerine Navaz Şerif’in Müslüman Birliği partisiyle bir ulusal uzlaşma hükümeti oluşturacaklarını kaydetti. Ama bu ulusal uzlaşmada Devlet Başkanı Pervez Müşerref yanlılarının yeri olmadığını da ekledi. Müşerref partisinin ağır bir yenilgiye uğramasına karşın istifa etmeyeceğini, yeni hükümetle uyum içinde çalışmayı arzuladığını belirtiyor. 1999’da bir darbeyle iş başına gelen Müşerref geçen yıl genelkurmay başkanlığından ayrılmıştı.

/ İSLAMABAD

23.02.2008


 

Rumlar liderini seçecek

Kıbrıs Rum halkı, yeni liderlerini seçmek üzere, bir hafta aradan sonra yarın yeniden sandık başına gidecek.

İlk tur “başkanlık” seçiminde yüzde ellinin üzerinde oy alan aday çıkmadığı için en fazla oyu alan Yannakis Kasulides ve Dimitris Hristofyas, yarın en fazla oyu alarak yeni Rum lideri olmak için yarışacak.

Ana muhalefet partisi Demokratik Seferberlik Partisinin (DİSİ) desteklediği eski Dışişleri Bakanı ve AP milletvekili Yannakis Kasulides yüzde 33,51, komünist AKEL partisi Genel Sekreteri ve Rum Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas yüzde 33,29 oy alarak ikinci tura kalmıştı.

Demokratik Parti (DİKO), sosyalist EDEK partisi, Avrupa Partisi ve Çevreciler Hareketi tarafından desteklenen şimdiki Rum lideri Tasos Papadopoulos da yüzde 31,79 oy alarak, seçimi ilk turda kaybetmişti.

/ LEFKOŞA

23.02.2008


 

Bush’un Afrika gezisi bitti

ABD Başkanı George W. Bush, 5 ülkeyi kapsayan Afrika gezisini Liberya’da tamamladı.

Bush, gezisinin son durağı Liberya’da Devlet Başkanı Ellen Johnson ile görüştü. ABD Başkanı Bush, 2003’te sona eren 14 yıllık iç savaşın yaralarını saran Liberya’ya yardım sözü verdi ve ABD’nin ülkenin yeniden yapılanması sürecinde desteğini esirgemeyeceğini bildirdi. Afrika gezisi kapsamında Benin, Tanzanya, Ruanda ve Gana’yı da ziyaret eden Bush, ziyaretlerinde bu ülkelere malî yardım sözü verdi.

/ MONROVİA

23.02.2008


 

Misket bombalarına devam!

Yeni Zelanda’da, misket bombalarının çoğunun yasaklanması konusunda yapılan uluslararası konferans anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Yeni Zelanda Silâhsızlanma Bakanı Phil Goff, 120’den fazla ülkenin katıldığı bu haftaki görüşmelerde yine de bütün tarafların, ittifakın sağlanamamasına rağmen sürece devam etme konusunda anlaştığını söyledi.

İngiliz heyetinin başkanı John Duncan da sivillere kabul edilemez zararlar veren misket bombalarının üretimi, ticareti, depolanması ve kullanımının yasaklanması konusunda anlaşma oluşturulmasıyla ilgili ittifaka varılması için mayıs ayında yapılacak son tur görüşmeler sırasında yoğun müzakereye ihtiyaç olacağını kaydetti. Son tur görüşmeler İrlanda’nın başşehri Dublin’de yapılacak.

/ WELLINGTON

23.02.2008


 

BM’den İran’a yeni yaptırımlar

Fransa ve İngiltere, BM Güvenlik Konseyi’ne, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmadığı gerekçesiyle bu ülkeye yaptırımlar öngören 3. karar tasarısını resmen sundu.

Konseyin 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) ile Almanya’nın hazırladığı karar tasarısı, nükleer programda görev alabilecek kişi ve kullanılabilecek mallara seyahat yasağı; İran’ın malî kurumlarının daha sıkı denetimi ile İran’a hava ve deniz yoluyla gönderilen ya da bu ülkeden çıkan kargoların daha sıkı kontrolünü öngörüyor.

Tasarıda, İran’ın uranyum zenginleştirme ve yeniden işleme faaliyetlerini askıya alması durumunda, sözkonusu yaptırımların durdurulacağı, ancak İran’ın bu faaliyetlere devam etmesi durumunda yeni yaptırımlar getirileceği belirtiliyor.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

23.02.2008


 

Amerika yerlileri Türkmüş!

Araştırmacılar, yeni DNA çalışmalarında, Sibirya’daki Yakutlarla (Türk kökenli halk), yerli Amerikalılar arasında yakın akrabalık bulunduğunu ortaya koydu.

Stanford Üniversitesinden Richard M. Myers başkanlığındaki ekibin, Science (Bilim) dergisinin dünkü sayısında yayımlanan çalışmasında, 51 halktan 938 kişinin genetik ayrıntıları incelenerek, insanların nasıl benzer ya da farklı olduğunun delili ortaya konuldu.

Çalışmada ortaya çıkan vurucu bulgulardan biri Sibirya’da yaşayan Yakut Türkleriyle Meksika, Orta Amerika, Kolombiya ve Brezilya’da yaşayan yerli halklar arasında bulunan genetik benzerlikler oldu. Yakutlar ile Amerika’da akrabalıkları bulunan yerli halklara Orta Amerika’da Mayalar, Brezilya’da Surui ve Karitiana’ların dahil olduğu belirtildi. Araştırmacılar, Sibirya’daki Yakutlarla (Türk kökenli halk), deniz seviyesinin daha alçak olduğu dönemde kara köprüsü üzerinden Sibirya’dan geçtiklerine inanılan yerli Amerikalılar arasında yakın akrabalık bulduklarını belirttiler.

/ WASHINGTON

23.02.2008


 

Avustralya ve Kanada çekiliyor

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, çekilme kararına rağmen Avustralya ile iyi ilişkilerinin devam edeceğini söyledi.

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, 550 askerini çekeceğini açıklamıştı. Kanada Başbakanı Stephen Harper de, Afganistan’ın güneyinde görev yapan 2 bin 500 askeri 2011’de çekeceklerini söyledi.

/ CANBERRA

23.02.2008


 

Sri Lanka’da çatışma: 95 ölü

Sri Lanka’da, askerî birliklerle Tamil militanları arasında çıkan çatışmalarda 95 kişi öldü.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, önceki gün ülkenin kuzeyinde çıkan çatışmalarda 92 militan ile 3 askerin öldüğü belirtildi. Çatışmalarda, 20 asker ve 15 militanın da yaralandığı açıklandı.

/ KOLOMBO

23.02.2008


 

ABD: Harekâtı bekliyorduk

Amerikan ordusu, Türkiye’nin, Irak’ın kuzeyine sınır ötesi kara operasyonunda sivil kayıp olmaması için “mümkün olan her şeyi yapacağına” dair güvence verdiğini bildirdi.

Irak’ın başşehri Bağdat’taki Amerikalı ordu sözcüsü Tuğamiral Gregory Smith, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin özellikle terör örgütü üyelerinin hedef alındığı operasyonunun “sınırlı bir sürede” yapılacağının anlaşıldığını söyledi.

Smith, “Türkiye, masum sivillere ya da Irak altyapısına zarar verilmemesi için mümkün olan her şeyi yapacağına dair güvence verdi” ifadesini kullandı. Sözcü, Türkiye’nin kendini PKK’nın terörist faaliyetlerine karşı savunma hakkını desteklemeyi sürdüreceğini bildirdi.

/ BAĞDAT

23.02.2008


 

İngiliz çocuklarda şişmanlık sorunu

İngiltere’de 10 yaşındaki çocukların üçte birinden fazlasının ya aşırı şişman ya da obez olduğu açıklandı. Yapılan araştırmalar ve istatistikler, 5 yaşındaki çocukların da yüzde 25’inin aynı durumda olduğunu gösterdi.

Hükümete bağlı araştırmacılar, bu rakamların gerçeği tam olarak yansıtmıyor olabileceğini, şişman çocukların sayısının daha fazla olmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, verilerin, ilkokul çağındaki çocukların gönüllü olarak tartılmasıyla elde edildiğini, şişman çocukların genelde tartıya çıkmayı reddettiğini, bu sebeple rakamların tam olarak gerçeği yansıtmayabileceğini kaydetti.

Uzmanlar, erkek çocuklarının kız çocuklarına göre daha şişman olduğunu, okula başlarken her dört erkek çocuktan birinin aşırı şişman ya da obez olduğunu, okulu bitirme çağına gelindiğinde bu oranın üçte bire yükseldiğini bildirdi. Kızlarda ise okula başlarken her beş çocuktan birinin aşırı şişman ya da obez olduğu, okulu bitirme çağında bu oran 10’da üçe yükseldiği ifade edildi.

/ LONDRA

23.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri