Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sosyal Güvenlik Meclise geliyor

Kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı, 26 Şubat Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Hükümet tarafından 27 Kasım 2007 tarihinde TBMM’ye sevk edilen tasarı, ilk önce tali komisyon olarak TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda ele alındı.

Daha sonra TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen tasarı, alt komisyona havale edilmişti. AK Parti Ankara Milletvekili Zekai Özcan başkanlığında oluşturulan Alt Komisyon’un, tasarı üzerindeki çalışmaları yaklaşık iki ay sürdü. Çalışmaları bir hafta önce tamamlanan ancak başta, “milletvekillerinin özlük hakları”nda yapılması düşünülen değişikliğe ilişkin husus olmak üzere Bazı maddelere milletvekillerinin şerh koyduğu alt komisyon raporu, 26 Şubat Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Tasarı, sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası bakımından kişileri güvence altına almayı, bu sigortalardan yararlanma şartlarını, finansman ve karşılanma yöntemlerini belirlemeyi, sosyal sigortaların ve genel sağlık sigortasının işleyişi ile ilgili usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor.

Tasarıya göre;

* Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 25’inin toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle hesaplanacak,

* Kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar, genel sağlık sigortası kapsamına alınacak,

* Yaşlılık aylığı bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için yüzde 2 olarak uygulanacak,

* Malullük ve ölüm aylığından yararlanmak için SSK’lılardaki 900 günlük prim ödeme gün sayısı 1800 güne çıkartıldı, memurlarda ise 3600 gün olan prim ödeme gün sayısı 1800 güne düşürülecek,

* Yatarak tedavilerde, sağlık hizmet bedelinin yüzde 1’i oranında katılım payı alınacak. Ancak SGK, bu oranı sıfırlamaya veya 2 katına çıkarmaya yetkili olacak,

* Sanatçı ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında, kamuoyunda “yıpranma hakkı” olarak bilinen fiili hizmet zammı kaldırılacak.

* Özel hastaneler, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, sağlık hizmeti bedelinin yüzde yüzde 20’sine kadar ilave ücret talep edebilecek,

* Çalışanlardan kademeli olarak sosyal güvenlik destek primi alınacak,

* Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların primleri, devlet tarafından ödenecek,

* İşveren, işçinin ücret, prim, ikramiye gibi ödemelerini banka hesabına yatıracak,

* Asgari işçilik oranlarının saptanması amacıyla kurum bünyesinde asgari işçilik tespit komisyonu kurulacak.

/ ANKARA

23.02.2008


 

İstihdam azaldı, kadınlar evine dönüyor

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye’de bir yılda 237 bin kadının iş gücü piyasasından çıkarak evine çekildiğini ve ‘’ev işleriyle meşgul’’ kadın sayısının 2007 yılının Kasım ayında 12 milyon 300 bine yükseldiğini belirtti.

TİSK’ten yapılan yazılı açıklamada, istatistiklere göre istihdam edilen kişi sayısının 368 bin azaldığı kaydedilerek, bu azalışın tarımda 249 bin, sanayide 52 bin, inşaatta 45 bin kişi olduğu belirtildi. ‘’İşsizlik oranının kırsal kesimde sıçrama yaptığı, tarım dışı sektörde de artış gösterdiği’’ ileri sürülen açıklamada, şunlara yer verildi: ‘’İşsizlik oranı ekonomi genelinde yüzde 9,6’dan yüzde 10,1’e yükseldi. Şehirlerde yüzde 11,7’den yüzde 12’ye çıkan işsizlik oranı, tarım dışı sektörde yüzde 12,2’den yüzde 12,6’ya yükseldi. İşsizlik oranı kırsal kesimde yüzde 6,5’ten yüzde 7,1’e sıçradı. Kırdan kente göç eğilimi arttı.’’ Genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 19’dan yüzde 20’ye yükseldiği, bu artışın kırsal kesimde 2,2 puanı bulduğu belirtilen açıklamada, işsizlik oranının 1 puan arttığı bildirildi. İş gücüne katılım oranının toplamda yüzde 46,9, kadınlarda yüzde 23,4’e gerileyerek azaldığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: ‘’2006 Kasım ayında 12 milyon 63 bin olan ‘ev işleriyle meşgul kadın’ sayısı 2007 kasım ayında 12 milyon 300 bine çıktı. İş gücüne dahil olmayan kadın ve erkeklerin yüzde 46,8’ini, yani yaklaşık yarısını ev kadınları oluşturuyor. Ev kadınları iş gücüne dahil olmayan kadınların ise yüzde 64,2’sini, yani üçte ikisini meydana getiriyor.’’

Açıklamada, ayrıca TÜİK’in ILO esaslı ‘işsizlik’ tanımına ‘iş aramayıp, çalışmayan hazır olanlar’ ve ‘mevsimlik çalışanlar’ dahil edildiğinde işsiz sayısının 4 milyon 429 bin kişi ve işsizlik oranının da yüzde 17,5 olarak belirlendiği ifade edilerek, iş bulma ümidi olmayanların sayısının da 30 bini aştığı belirtildi.

/ ANKARA

23.02.2008


 

Yalıtım en kârlı yatırım

Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER, ülkemizde yalıtım bilincini geliştirmek, yalıtımın ülke ekonomisine ve bireylere sağladığı faydaları anlatmak amacıyla Yalıtım Yatırımdır Kampanyası’nı başlattı.

Kampanya tanıtım toplantısında konuşan İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez, Isı Yalıtımı ile Türkiye’nin yılda 7 milyar dolar tasarruf edebileceğini belirtti. Yeni yapılan binalarda Isı Yalıtımı’nın zorunlu olduğunu hatırlatan Ürkmez, deprem riskinin çok yüksek olduğu ülkemizde Su Yalıtımı’nın da zorunlu haline getirilmesi gerektiğini kaydetti. Ses Yalıtımı’nın, yaşanılan mekânları istenmeyen seslerden yalıtarak gürültünün zararlı etkilerinden koruduğunu vurgulayan Ürkmez, Yangın Yalıtımı’nın ise yüksek ısı ve dumanın yayılmasını geciktirerek can ve mal güvenliği sağladığını söyledi. Yalıtımın çevreye, sağlığa, huzura, konfora, aile bütçesine ve ekonomiye yönelik “en kârlı yatırım” olduğunu vurgulayan Ürkmez, yalıtımla binalarda yüzde 50-60’a varan enerji tasarrufu sağlandığına işaret etti.

Verimlilik nükleer enerji kadar önemli

Tanıtımında konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak da, Enerji verimliliği konusunun, Türkiye için nükleer enerji kadar önem taşıyan bir konu olduğunu ifade ederek, ‘’Enerjiye yapılan yatırımlar, ülkemizin geleceğine yapılmış yatırımlardır’’ dedi.

Bu yılın Enerji Verimliliği Yılı ilan edildiğini ve Ocak ayı itibarıyla Enerji Verimliliği Kampanyası (EN-VER) başlatıldığın hatırlatan Bakan Özak, Enerji verimliliği yılı kapsamında Başbakanlık tarafından bir genelgeyle tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bu anlamda çalışmalar yapmasının istendiğini kaydetti. Özak, ‘’Sürdürülebilir bir kalkınma için gerekli olan sürekli, ucuz, temiz, güvenli ve kaliteli enerjiye ulaşmak temel önceliğimiz olarak algılanmalıdır. Bunun üzerine bizler de Bakanlık olarak çok önem verdiğimiz enerji verimliliği konusunda çalışmalara hız verdik’’ diye konuştu.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

23.02.2008


 

ÖTV indirimi şarapçıları sevindirdi

Şarap Üreticileri Derneği Başkanı Coşkun Güner, şaraptaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminin sofra şarapları ile turistik tesislerin şarap fiyatlarına olumlu yansıyacağını söyledi.

Şaraptaki ÖTV indiriminin yetersiz olduğunu savunan Güner, şunları söyledi: ‘’Şaraptaki maktu verginin litrede 3,28 YTL’den 1,75 YTL’ye indirilmesi sofra şarapları ile turistik tesislerin şarap fiyatlarına olumlu yansıyacaktır. İndirim yeterli mi diye sorarsanız, hayır değil. Maktu verginin yanında nisbi verginin ve köpüklü şaraplarının ÖTV miktarlarının da indirilmesi gerekirdi.’’

/ EDİRNE

23.02.2008


 

Tekel Sigara BAT’ın oldu

Tekel Sigara’nın, ‘’varlık satışı’’ yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesini 1 milyar 720 milyon dolar teklif veren British American Tobacco (BAT) kazandı. İhalenin yazılı turunda, en düşük teklifi veren CVCI-Doğan-TÜTSAB Ortak girişim grubu elendi.

1 milyar 660 milyon dolar ‘başlangıç fiyatı’ ve 10 milyon dolar artırma aralığı ile ‘açık artırmaya’ geçildi. Açık artırmanın ilk turunda LİMAK- PI Turkey LLC ortak girişimi gurubu ihaleden çekildi. İkinci turda BAT 1 milyar 690 milyon dolar, Strand Investment S.AR.L ise 1 milyar 700 milyon ABD doları teklif verdi.

Üçüncü turda, BAT teklifini 1 milyar 710 milyon dolara yükseltirken, Stand Invenstment ihaleden çekildi. İhale Komisyonu Başkanı Ahmet Aksu, BAT’tan nihai teklifini isterken, BAT son teklifini 1 milyar 720 milyon dolara yükseltti. Böylece en yüksek teklifi BAT vermiş olurken, İhale komisyonu başkanı Aksu, ihalenin teknik olarak sonuçlandığını açıkladı.

İhale Komisyonu tarafından, ihale sonucuna ilişkin bir karar verileceğini anlatan Aksuk, bu kararın, Rekabet Kurulunun görüşüne müteakip 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu gereğince ÖYK’nın onayına sunulak.

Tekel Sigara’nın pazar payı yüzde 38-39 civarında bulunurken, 2006 yılında 1999 milyon YTL faaliyet kârı elde etti. Tekel Genel Müdürlüğü’ne ait 3 anonim şirket ve bunlara bağlı 6 fabrika, 56 yaprak ve 2 tuz işletmesi müdürlüğü, 39 başmüdürlük ve 15 bin personel bulunuyor.

/ ANKARA

23.02.2008


 

IMF: Reformlarda ilerleme bekliyoruz

IMF Dış İlişkiler Direktörü Mesud Ahmed, Türkiye ile olan stand-by programının yedinci gözden geçirme döneminin IMF tarafından sonuçlandırılmasının ‘Şubat sonrasına’ kaldığını, Fonun bu konuda, sosyal güvenlik ve vergi idaresi reformlarına ilişkin ilerlemeleri beklediğini söyledi.

Ahmed, Washington’daki IMF merkezinde düzenlediği brifingte,

yedinci gözden geçirme görüşmelerinin sona ermesinin ardından 21 Aralık'ta yapılan açıklamada, kurul toplantısından önce ‘bazı politika adımlarının atılması gerektiğinin’ dile getirildiğini hatırlattı.

IMF’nin baş sözcüsü konumundaki Ahmed, “Şimdi biz, sosyal güvenlik ve vergi idaresi refomuna ilişkin de ilerleme sağlanmasını bekliyoruz. Bu, bizim beklemekte olan gözden geçirmeyi sonuçlandırmamızı sağlayacak’’ dedi. Ahmed, sözlerinin sonunda ‘’ancak bunun (gözden geçirmenin sonuçlanması) Şubat’ta gerçekleşmesi beklenmiyor. Yani Şubattan sonra olacak’’ dedi. Yedinci gözden geçirme döneminin sonuçlanmasının ardından Türkiye’ye 1 milyar doların üzerindeki yeni kredi dilimi serbest bırakılacak.

/ WASHİNGTON

23.02.2008


 

Düşük yakıtta Daihatsu memnuniyeti

Almanya Otomobil Kulübü (ADAC) üyeleri arasında yapılan bir ankette, Daihatsu düşük yakıt tüketimi memnuniyeti konusunda zirvede yer aldı.

Avrupa’nın en büyük, dünyanın en fazla üyeye sahip üçüncü otomobil kulübü unvanını taşıyan ADAC üyeleri arasında yaptığı bir anket, Daihatsu’nun düşük yakıt tüketimi iddiasının doğrulanmasını sağladı. ADAC’nin üyelerine “otomobilinizin yakıt tüketiminden memnun musunuz?” sorusunu yönelttiği ankette, ortalamada 1,69 gibi yüksek oran yakalayan Daihatsu, düşük yakıt tüketimi memnuniyeti anketinde tüm markaları geride bırakarak liderliğe yerleşti.

YENİ ASYA / İSTANBUL

23.02.2008


 

Petrol, 98 doların üstünde

Uluslararası ham petrolün varil fiyatı 98 doların üstünde seyrediyor.

ABD’nin stok artırma çabasıyla, hafta içinde 101 doları gören ham petrol fiyatları, dün gerilerken, bugün ise biraz yükseldi. ABD ham petrolünün Nisan ayı varil teslim fiyatı, 22 sentlik yükselişle 98,45 dolara çıktı. Brent türü Kuzey Denizi ham petrolünün varil fiyatı da 43 sentlik artışla, 96,67 dolar düzeyinden işlem görüyor.

/ LONDRA

23.02.2008


 

Otokar, Otoyol için Eurobus üretecek

Koç Holding’in ticari araç şirketleri Otokar ve Otoyol, IVECO Eurobus midibüslerinin Otokar’ın Adapazarı’ndaki fabrikasında üretimine ilişkin anlaşma imzaladı.

Otokar ve Otoyol’dan yapılan ortak açıklamaya göre, önceki gün imzalanan üretim anlaşması kapsamında Koç Holding şirketi Otokar, Koç Holding ve IVECO’nun ortak girişimi olan Otoyol için IVECO Eurobus midibüslerini üretecek. Üretim, Otokar’ın Adapazarı fabrikasındaki mevcut üretim kapasitesi içerisinde yapılacak.

/ İSTANBUL

23.02.2008


 

Motorinin fiyatı 6 YKr arttı

Akaryakıt ürünlerinden motorinin fiyatı 6 YKr arttı.

Motorinin litre fiyatı Ankara’da BP, Shell, Opet ve Petrol Ofisi bayilerinde 2,59 YTL’den 2,65 YTL’ye çıkarken, İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında BP, Opet ve Shell’de 2,56 YTL’den 2,62 YTL’ye, Petrol Ofisi bayisinde de 2,58 YTL’den 2,64 YTL’ye yükseldi. İzmir’de de motorinin litresi BP, Opet ve Shell’de 2,55 YTL’den 2,61 YTL’ye Petrol Ofisi’nde 2,57 YTL’den 2,63 YTL’ye çıktı. Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti sebebiyle, şirketler ve ürün çeşitlerine göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor.

/ ANKARA

23.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri