Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail savaş peşinde

Lübnan’daki Hizbullah grubu, İsrail’in, Hizbullah liderlerinden İmad Mugniye suikastıyla yeniden savaş çıkarmaya çalıştığını, ancak böyle bir savaşı İsrail’in kaybedeceğini öne sürdü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, öldürülen Hizbullah liderlerini anmak için Beyrut’un güneyinde toplanan binlerce kişiye seslendiği konuşmasında, İsrail’in savaş tehdidinde bulunduğunu söyledi.

Nasrallah, ‘’Biz Hacı İmad’ın öldürülmesini, yalnızca bir intikam hareketi değil önleyici bir operasyon olarak da değerlendiriyoruz’’ dedi.

Mugniye’nin intikamını alacakları tehdidini yineleyen Nasrallah, İsrail’in saldırması halinde Hizbullah’ın 2006’da yaptığı gibi İsrail’i onlarca roketle vuracağını anlattı. Nasrallah, Hizbullah’ın bir çatışma için karşılaşmaya hazır olduğunu da söyledi.

İmad Mugniye, 12 Şubat’ta Suriye’nin başşehri Şam’da öldürülmüştü. İsrail, bu olayla ilgisi olmadığını savunmuştu.

/ BEYRUT

24.02.2008


 

Talabani gelmeyebilir

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin, Cumhurbaşkanı Gül’ün Türkiye’ye davetini kabul ettiğini, ancak şu an durumun hassasiyeti sebebiyle ziyaretin büyük ihtimalle gerçekleşmeyeceğini belirtti.

Irak Dışişleri Bakanı, ABD, Türkiye ve Irak arasındaki üçlü toplantıların tekrar hayata geçirilmesini de istedi.

/ BAĞDAT

24.02.2008


 

Pakistan başbakanı Mart’ta atanacak

18 Şubat’taki genel seçimlerin ardından Pakistan’da yeni başbakanın Mart’ta atanacağı açıklandı.

Seçimlerde en fazla oyu alan Pakistan Halk Partisinin (PHP) bir yetkilisi, eski muhalefet partileri tarafından belirlenen yeni başbakanın Mart’ta parlamentonun açılmasıyla atanacağını belirtti. Yeni başbakanın, suikasta kurban giden Benazir Butto’nun partisi olan ve şu anda eşi Asıf Ali Zerdari tarafından idare edilen PHP’nin genel başkan yardımcısı Makdum Amin Fehim olması bekleniyor.

PHP yetkilisi, Fehim’in başbakan adayı olması için anlaşmaya varıldığını ancak bunun parlamento açılmadan ilan edilmeyeceğini kaydetti. Yetkili, seçimlerin diğer galibi partinin lideri Navaz Şerif ile Zerdari’nin Fehim’den müstakbel başbakan olarak bahsettiğini aktardı.

/ İSLAMABAD

24.02.2008


 

Misket bombasını ABD yasaklatmadı

Yeni Zelanda’da, misket bombalarının çoğunun yasaklanması konusunda yapılan uluslar arası konferans anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Yeni Zelanda Silahsızlanma Bakanı Phil Goff, 120’den fazla ülkenin katıldığı bu haftaki görüşmelerde yine de bütün tarafların, ittifakın sağlanamamasına rağmen sürece devam etme konusunda anlaştığını söyledi.

İngiliz heyetinin başkanı John Duncan da sivillere kabul edilemez zararlar veren misket bombalarının üretimi, ticareti, depolanması ve kullanımının yasaklanması konusunda anlaşma oluşturulmasıyla ilgili ittifaka varılması için Mayıs ayında yapılacak son tur görüşmeler sırasında yoğun müzakereye ihtiyaç olacağını kaydetti.

Wellington’daki 5 gün süren konferansa misket bombası üreten ülkelerin yanı sıra depolayan 76 ülkeden 41’i katıldı. Asıl büyük üreticiler olan ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Pakistan ve İsrail ise konferans sürecine katılmıyor ve bu haftaki konferansa gözlemci bile göndermedi. Misket bombalarının yasaklanması için uluslar arası konferans geçen yıl da Norveç’te yapılmıştı.

24.02.2008


 

Rice: İran’a yaptırım için gerekçeler mevcut

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran’a yeni yaptırımlar için “mükemmel gerekçeler” bulunduğunu söyledi.

Rice, düzenlediği basın toplantısında, Uluslararası Atom Enerji Kurumu’nun (UAEK) İran ile ilgili raporunu yayımlamasının ardından, raporda BM Güvenlik Konseyi’nden İran’a üçüncü kez yaptırımlar çıkması için sağlam gerekçeler bulunduğunu belirtti. İran’ın uranyum zenginleştirmeye devam ettiğini, geçmişteki gizli programları hakkındaki sorulara cevap vermediğini ve bunların BM Güvenlik Konseyi’ni İran ile ilgili üçüncü bir yaptırım kararı çıkarmaya yönelten mükemmel gerekçeler oluşturduğunu ifade etti.

Sırbistan’ın başşehri Belgrad’daki ABD Büyükelçiliğine saldırı konusuna da değinen Rice, Sırp hükümetinin Büyükelçiliği koruyamayarak, uluslar arası taahhütlerini yerine getiremediğini belirtti ve “Bu durumun bir daha tekrarlanmaması gerektiğini Sırp hükümetine açıkça ifade ettik” dedi.

/ WASHINGTON

24.02.2008


 

Denktaş: Tanınma istemenin tam zamanı

KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, uluslararası konjonktürün KKTC’nin tanınması talebi için çok uygun olduğunu belirterek, ‘’Tanınma istemenin tam zamanı’’dedi.

Girne Yılanadası’nda bulunan özel konutunda basına açıklama yapan Denktaş, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın ‘’bağımsızlık talepleri olmadığını’’ dile getirmesini eleştirerek, Kosova’nın bağımsızlığının ilânının ardından, uluslararası ortamın, KKTC’nin benzer talebi için uygun olduğunu kaydetti. Kosova’nın, ‘’Her şeyi konuşurum, bağımsızlığı masaya yatırmam’’ şeklinde direterek bağımsızlığını kazandığını ifade eden Denktaş, ABD’nin Kosova’ya ihtiyacı olduğunu ve NATO’yu da bu yüzden harekete geçirdiğini, şimdi Kosova’da ABD’nin zemin elde ettiğini söyledi. Denktaş, ‘’Bizi niçin tanımıyorlar? Çünkü Rumlar üzerinden bir zemin elde etmek, hem Hristiyanlık siyasetlerine uyuyor, hem hakikaten Türkiye’den, Türkiye’nin güçlenmesinden, Kıbrıs’ta zemin elde etmesinden korkuyorlar’’ dedi. KKTC’den veya Türkiye’den ‘’Bağımsızlığın tanınmasını istiyorum’’ diye bir ses çıkmadığı görüşünü dile getiren Denktaş, ‘’Kosova’ya hak verdiler diye sana da mı verecekler? Sen ne zaman isteyeceksin, ne zaman diyeceksin ki ‘Benim bağımsızlığım tanınmadan ben masaya oturmam’. Pazarlık zamanı tam şimdidir, konjonktür de müsaittir, Rum tarafında bile birleşmek istemeyenler çoğalmaktadır. İstemeden tanınma olur mu?’’ şeklinde konuştu.

/ LEFKOŞA

24.02.2008


 

‘Kundakçı gördük’ ifadesi geri çekildi

Alman Südwestrundfunk (SWR) radyosu, Ludwigshafen kentindeki yangından sonra, binanın kapı eşiğinde bir kundakçı gördüğünü söyleyen Aylin ve Bedriye adlı kız kardeşlerin, bu ifadelerini geri çektiklerini bildirdi.

Radyoya açıklama yapan bazı araştırmacılar, bu kızlardan birinin geçen hafta, diğerinin de bu hafta içinde ifadelerini geri çektiklerini belirttiler. Bu kızların daha önce verdikleri ifadelerin, şu ana kadar olayın bir kundaklama olduğu yönündeki tek ipucu olduğu bildirildi.

/ BERLİN

24.02.2008


 

Ermenistan’dan AB desteği

Ermenistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölümü Başkanı Aleksandır Saferyan, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini desteklediklerini söyledi.

Saferyan, ‘’Ermenistan’ın, Türkiye ile ilişkilerinin normalleşmesi için ön şartsız diplomatik ilişki kurmaya hazır olduğunu, ancak Türk hükümetinin bu konuda hiçbir adım atmadığını’’ ileri sürdü.

Ermenistan’da bugüne kadar iktidara gelen bütün hükümetlerin Türkiye ile sınırın açılmasına sıcak baktığını kaydeden Saferyan, ancak iki ülke ilişkilerinin normalleşmesini Ermeni hükümeti kadar Türkiye’nin de istemesi gerektiğini ifade etti. Açıklamasında ayrıca, Türk basınına eleştiriler yönelten Saferyan, ‘’Türk gazetecilerine bugüne kadar verdiği mülâkatlarında sözlerinin sürekli olarak çarpıtıldığını’’ ileri sürdü.

Azerbaycan’ın, Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlığını tanımasından dolayı da rahatsızlık duyabileceğini kaydeden Saferyan, ‘’Ermenistan’ın, Türkiye ile ön şartsız diplomatik ilişki kurulmasına hazır olduğunu ve Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerini ifade etti.

/ ERİVAN

24.02.2008


 

Fransa, İran’la diyalog istiyor

Fransa Dışişleri Bakanlığı, İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili sorunun müzakere ve diyalogla çözümünden yana olduğunu açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, İran’ın BM Güvenlik Konseyi ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) belirlediği uluslar arası taleplerle uyum içinde davranması ve nükleer programının barışçı olduğuna dair güveni yeniden tesis etmesi gerektiğinin altı çizildi. Fransa’nın İran’ın uranyuma bağlı faaliyetlerini askıya almasının istendiği belirtilen açıklamada, “Bizim tercihimiz İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili sorunun müzakere ve diyalogla çözülmesinden yana” denildi.

/ PARİS

24.02.2008


 

Amerikan uçağı düştü

Amerikan hava kuvvetlerine ait bir B-2 hayalet bombardıman uçağının, Guam’daki Andersen Hava Kuvvetleri Üssü’nde kalkıştan hemen sonra düştüğü belirtildi.

Amerikan Hava Kuvvetlerinin açıklamasına göre, bombardıman uçağının iki pilotu kendilerini fırlatarak kurtulmayı başardı. Açıklamada, hayalet uçağın düşüş sebebi ya da bu uçağın Guam’da neden bulunduğu gibi konularda bilgi verilmedi.

/ WASHINGTON

24.02.2008


 

Endonezya’da karikatür protestosu

Hz. Muhammed’e (asm) hakaret içeren karikatürlerin Danimarka gazetelerinde tekrar yayımlanması üzerine Endonezya’nın iki ayrı şehrinde protesto gösterisi düzenlendi.

Ülkenin en büyük ikinci şehri Surayaba’da yaklaşık bin kişinin katılımıyla düzenlenen gösteride karikatüristin öldürülmesi çağrısında bulunuldu. Diğer gösteri ise ülkenin üçüncü büyük şehri Medan’da yapıldı. Gösteride herhangi bir olay çıkmadı. Karikatürün 17 Danimarka gazetesinde tekrar yayımlanması bazı Müslüman ülkelerde tepkiye yol açmıştı.

/ SURAYABA

24.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri