Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Yine şehit acısı

Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a yaptığı kara harekâtında şehit düşen 5 askerden 4’ünün cenazesi Van’da Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in de katıldığı törenle Ankara’ya, oradan da memleketlerine gönderildi. Şehit olan er İbrahim Gedik’in Trabzon’daki babası Abdurrahman Gedik oğluyla yaptığı son görüşmeyi anlatırken “Operasyona çıkmadan önce görüştük. Helallik diledi. Gün boyu haberleri izledik. İçimde hep bir endişe vardı. Arkadaşlara şehit olabileceğini söyledim. Gece de haber verdiler” diye konuştu.

TSK’nın Kuzey Irak’taki terör örgütüne yönelik başlattığı kara harekâtında şehit düşen 5 askerin cenazesi önceki gün helikopterle Hakkâri Askerî Hastanesi’ne kaldırılmıştı.

MART’TA NİŞANLANACAKTI

Bu arada şehitlerden Sağlık Astsubay Selam Kemer’in Konya’nın Ilgın ilçesinde yaşayan ailesi acı haberle sarsıldı. Selam Kemer’in izine gelmeyi planladığı mart ayında ailesi tarafından nişanlanacağı da öğrenildi. Acı olayı öğrenen Selam Kemer’in annesi Rabia Kemer, “Oğlumla 4 gün önce telefonla görüştüm. Martta 10 günlüğüne izine gelecekti, o zaman nişanlayacaktık. Şehit haberi verilmeden önce bağrıma bir acı sağlandı. Sonra şehit olduğunu öğrendim” dedi.

OPERASYONDAN ÖNCE HELÂLLİK İSTEMİŞ

Kara harekâtında şehit olan er İbrahim Gedik (20)’in ise Trabzon’daki baba evinde yas var. Siirt’te askerlik yapan Gedik’in, 4 gün önce operasyona çıktığı belirtildi. Baba Abdurrahman Gedik, oğlunun şehit olduğu haberini önceki gece bildirdiklerini ifade ederek, “Operasyona çıkmadan önce görüştük. Helâllik diledi. Gün boyu haberleri izlemiştik. İçimde hep bir endişe vardı. Arkadaşlara şehit olabileceğini söyledim. Gece de haber verdiler.” dedi.

ÖNCE VATAN DEDİ

Kara harekâtında şehit olan askerlerden Komando Uzman Çavuş Yasin Keyvanoğlu’nun (30) Çorum’un Sungurlu ilçesindeki evinde de acı yaşanıyor. Haberi alınca baygınlık geçiren Baba Seyfi ve anne Sultan’la şehidin kardeşleri Ramazan ve Metin Keyvanoğlu, Sungurlu Devlet Hastanesine kaldırıldı. Aile fertleri, hastanedeki müdahalenin ardından taburcu edildi.

Baba Seyfi Keyvanoğlu, oğlunun bekar olduğunu belirterek, ‘’Oğlum (önce vatan) dedi, evliliği hiç düşünmedi. Öncelikle görevini lâyıkıyla yapmak için arkasında sevenleri bırakmamak için evliliği düşünmedi. Vatan sağ olsun’’ dedi. Şehit Keyvanoğlu’nun, 5 kardeşin ortancası olduğu ve 8 yıllık Uzman Çavuş olduğu öğrenildi.

ÇOK ÜZGÜNÜZ

Şehit olan askerlerden Diyarbakırlı komando er Erkan Aslan’ın da ailesi yasta. Terhisine 2 ay kaldığı bildirilen Erkan Aslan’ın cenazesinin bugün düzenlenecek törenle Balaban köyünde toprağa verileceği öğrenildi.

Bunun yanı sıra harekâtta şehit olan 5 askerden Gökhan Özkan’ın cenazesi, Türk Hava Yolları’na ait uçakla Van’dan İstanbul’a gönderildi. Sabiha Gökçen Havalimanına inecek uçaktaki şehit asker Özkan’ın cenazesi, daha sonra memleketi Çanakkale’ye gönderildi.

/ VAN

24.02.2008


 

Bölgeyi terk ediyorlar

Terör örgütüne karşı başlatılan kara operasyonuyla ilgili olarak Genelkurmay’dan yaptığı açıklamada, “İlk tesbitlerden, teröristlerin uzun menzilli silâh ve Hava Kuvvetleri ateşlerinden ağır zayiat verdikleri anlaşılmaktadır” denilirken, “Elde edilen istihbarî bilgiler, özellikle sözde lider denilen kadronun panik halinde güneye doğru kaçarak, bölgeyi terk etmeye çalıştıklarını göstermektedir” bilgisi verildi.

Genel Kurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, alınan istihbarat bilgilerine göre özellikle PKK’nın lider kadrosunun bölgeyi terk etmeye çalıştıkları belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Irak’taki terör örgütü unsurlarına karşı sürdürülen sınır ötesi harekatta terör örgütü mensuplarıyla önceki gün çıkan çatışmada, 24 teröristin etkisiz hale getirildiğini, çok sayıda teröristin yaralandığını açıklamıştı.

Temas bölgesinde en az 20 teröristin daha topçu ve silahlı helikopterler tarafından etkisiz hâle getirildiğinin değerlendirildiği belirtilen açıklamada, 5 personelin şehit olduğu belirtilmişti. Açıklamada ayrıca elde edilen istihbarî bilgilerin, özellikle sözde lider denilen kadronun panik halinde güneye doğru kaçarak, bölgeyi terk etmeye çalıştıklarını gösterdiği bildirildi.

Sınır ötesi harekâtın ‘’sadece terör örgütünü hedef aldığı’’ tekrarlanan açıklamada, ‘’yerel unsurlardan Türk silahlı Kuvvetleri birliklerine karşı her hangi bir yanlışlığa sebebiyet vermemeleri ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin gösterdiği hassasiyeti paylaşmalarının beklendiği’’ vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Operasyon esnasında Hava Kuvvetleri, silahlı helikopterler ve karada konuşlu destek silahlarıyla, uzun mesafeden sığınak ve barınaklar içerisinde etkisiz hale getirilen teröristlerin kesin sayıları, söz konusu hedef bölgelerine ulaşıldıktan sonra ayrıca değerlendirilecektir. Harekât, planlanan hedeflere ulaşıp öngörülen maksat tahakkuk edince sona erdirilecektir.’’

/ ANKARA

24.02.2008


 

Kaynağı gizli haberler yalan

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, sınırötesi operasyon kapsamında, basın ve yayın organlarında “Genelkurmay üst düzey yöneticilerine’’ atfen verilen tüm haber ve yorumların, haberi veren bilgi kaynağını açıklamadığı sürece “yalan’’ haber olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan bir başka açıklamada da sınır ötesi operasyon kapsamında, basın ve yayın organlarında ‘’Genelkurmay üst düzey yöneticilerine’’ atfen verilen tüm haber ve yorumların, haberi veren bilgi kaynağını açıklamadığı sürece ‘’yalan’’ haber olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, ‘’Halkımızın isim zikretmeksizin askeri yetkililer kaynak gösterilerek verilen haberlere itibar etmemesi ve bunlara ihtiyatla yaklaşması önem taşımaktadır’’ denildi.

Açıklamada “Genelkurmay Başkanlığı harekatla ilgili bilgileri basın açıklamaları yoluyla kamuoyu ile paylaşmaktadır. Yetkisiz personelin kurum adına izinsiz açıklama yapması veya bilgi vermesi söz konusu değildir.” denildi.

/ ANKARA

24.02.2008


 

Türkiye-Irak gerginliği arttı

ABD’de yayımlanan The Washington Post gazetesi, TSK’nın terör örgütü unsurlarına karşı Irak içinde başlattığı sınır ötesi harekatın, Türkiye ile Irak arasında gerginliğin artmasına yol açtığını belirtti.

Gazete, ABD Başkanı George W. Bush yönetimini, terör örgütü PKK ile mücadelede ‘’Türkiye’nin aktif ortağı’’ olarak tanımladı.

/ WASHINGTON

24.02.2008


 

Dört yılda 187 PKK’lı teslim

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 2003-2007 yılları arasında 2 bin 944 terör örgütü mensubunun ailesiyle görüşüldüğünü, bu sayede 187 örgüt mensubunun teslim olduğunu bildirdi.

Atalay, 2000-2007 yılları arasında ise 3 bin 711 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirterek, ‘’Teröristlere ait 6 bin 77 el bombası, 269 mayın, 318 tahrip kalıbı, 2 bin 585 fünye, 192 tüfek bombası, 2 bin 364 kilogram patlayıcı madde ile 4 bin 305 adet çeşitli çapta silâh ele

geçirilmiştir’’ dedi.

Bir terörist teslim oldu

Bu arada terör örgütü PKK üyesi bir kişi, dün Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde güvenlik güçlerine teslim oldu.

/ ANKARA

24.02.2008


 

Peşmergeler bölgede

Sınır ötesi harekât üzerine Peşmergeler alarma geçti. Bölgesel Kürt yönetimi, ağır silâhlarla donatılmış peşmerge güçlerini bölgeye sevk etti.

Habur Sınır Kapısı’na sıfır nokta olan Zaho bölgesine ulaşan peşmerge kuvvetleri yerleşim alanlarının yanında sınırdaki karakollara konuşlandırıldı. Sınırdaki karakollarda peşmergeler de hareketlilik gözlenirken bazı karakollarda da zırhlı araçlar dikkat çekti.

/ ŞIRNAK

24.02.2008


 

Bölge daha sakin

Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi, Türk ordusunun Kuzey Irak’ta kara operasyonu başlatmasının ardından “harekat çözüm değil” mesajları vermeye devam ediyor.

Operasyonda meydana gelen can kayıplarından dolayı “üzüntülü olduklarını” bildiren Kürt yönetimi, bölgenin de düne göre bugün daha sakin olduğunu kaydetti.

Bu arada kara harekâtı, Kerkük şehrinden Yumurtalık limanına yapılan petrol sevkıyatını etkilemedi. Irak Petrol Bakanlığı, Kerkük - Yumurtalık petrol boru hattından yapılan sevkıyatın Türkiye’nin sınır ötesi operasyonundan etkilenmediğini bildirdi. Ali El Debbağ: 1000 asker var! Irak Hükümeti Sözcüsü Ali El Debbağ ise Irak topraklarındaki teröristlere yönelik kara operasyonuna katılan Türk askerlerinin sayısının 1.000’den az olduğunu öne sürdü. Başşehir Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin sınır ötesi operasyonunu değerlendiren Debbağ, harekâtın sınırlı olacağına dair güvence aldıklarını söyledi. Bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri sınıra yeni birlikler sevk ediyor. Önceki gece geç saatlerde Cizre’den geçen 20 konvoyluk askerî araç şehir merkezinden Habur Sınır Kapısı’na doğru yol aldı.

/ ERBİL

24.02.2008


 

Türkiye’ye uluslarası destek

Türkiye’nin başlattığı sınırötesi operasyona uluslararası kanallardan destek mesajları geliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza, ülkesinin, Türkiye’nin PKK terörünü yenme çabalarını güçlü şekilde desteklediğini söyledi. Bryza, ‘’Daha önce Brüksel’de, Türkiye’nin PKK terörünü yenme yönündeki çabalarını ABD’nin güçlü şekilde desteklediğini ve Türkiye’nin, bu çabalarda bölgesel koordinasyonun sağlanmasını sürdüreceğine yönelik umudumu dile getirdim. Türkiye’nin, bu olayda bunu yaptığını belirtmekten memnunun’’ dedi. Bryza, Türkiye’nin sivil kayıpların önüne geçmeye özen göstermeyi sürdürmesinin de önemli olduğunu belirtti.

Rice: Irak’ın istikrarı önemli

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da TSK’nın operasyonuna ilişkin, “Türkiye ile PKK konusunda mutlak bir dayanışma içinde olduğumuzu dile getirmeye devam ediyoruz” dedi. Rice, bununla birlikte, Irak’ın istikrar ve ilerlemesinin Türkiye’nin çıkarına olduğunu ve bu ülkenin istikrarının bozulmaması gerektiğini söyledi.

İngiliz basını: Kış baskını

Bu arada harekâta geniş yer veren İngiliz basınından The Daily Telegraph, “operasyonun Irak lideri Saddam Hüseyin’in düşürülmesinden bu yana en büyük askeri müdahale olduğu” değerlendirmesinde bulundu. The Times da Türk askerinin beyaz kamuflajlarla çekilmiş fotoğraflarına yer verirken, harekâtın karlı coğrafyada başlatıldığına dikkati çekti. Habere tam sayfa ayıran gazete, “harekâtın PKK’ya yönelik beklenmedik kış baskını olduğunu” yazdı.

The Guardian gazetesi de “topçu birlikleri ve savaş uçaklarıyla desteklenen binlerce Türk askerinin PKK’ya karşı mücadele vermek üzere kuzey Irak’a geçtiğini, Türkiye ile Irak arasındaki sınır kapılarında ise normal geçişlerin sürdüğünü” bildirdi.

The Independent gazetesi ise haberi ilk sayfasının manşetine taşıdı ve TSK’nın sınır ötesi operasyonunun ‘’Irak’a yönelik yeni bir işgal’’ olduğunu iddia etti.

Alman basınından destek

Kara harekatına geniş yer veren Alman basınından Die Welt gazetesi ise operasyonun sınırlı ve teröristlere karşı olması halinde devletler hukukunun Ankara’nın yanında yer alacağını belirtti.

/ WASHINGTON

24.02.2008


 

Eşyaları ‘teşhis’ edildi

Isparta’da 30 Kasım 2007’de meydana gelen ve 57 kişinin öldüğü uçak kazasında, uçağın enkazından toplanan, ancak sahipleri belirlenemeyen özel eşyalar kazada ölenlerin yakınlarına gösterildi.

Isparta Halk Eğitim Merkezi Merkezi Sergi Salonu’na getirilen eşyaları incelemek üzere kazazedelerin yakınlarından oluşan yaklaşık 60 kişilik bir grup, üzerine liste yapıştırılmış poşetlere konulan eşyaları tek tek inceleyerek, kendi yakınlarına ait olup olmadığını anlamaya çalıştı. Sahipleri belirlenen eşyalarla ilgili tutanak düzenlendi.

/ KEÇİBORLU

24.02.2008


 

‘Helal gıda’ Türkiye gündeminde

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği, Uluslararası Helâl Gıda Konferansı düzenliyor. İstanbul Feshane Kongre ve Fuar Merkezinde bugün gerçekleşecek konferansa yurt içi ve yurt dışından akademisyenler katılacak.

Konferansta, Amerika ve Kanada’da Helal Sertifikasyon çalışmalarını gerçekleştiren ISNA ve IFANCA yöneticilerinden Mazhar Hüseyni ve Ahmed Sakr, Endonezya’dan İslâm Ulema Meclisi Başkanı Dr. M. Nadratuzzaman Hosen, Hollanda’dan İslâm Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, yurt içinden Prof. Dr. Mustafa Nutku, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, İlahiyatçı Dr. Mehmet Çelen, Dr. Mustafa Hasbahçe ve Gıda Yük. Müh. Ayhan Kentbuğa birer tebliğ sunacak. Sabah 9.30’dan akşam 18.00’e kadar yoğun bir tempoda yürütülecek konferansa devlet ve hükümet adamları, bakanlık bürokratları, meslek odaları, meslek kuruluşları, akademisyenler ve gıda üreticilerinin dâvetli olarak katılacakları öğrenildi.

GİMDES’İN KURULUŞ AMACI

GİMDES, “helâl rızık, hakça kazanç, temiz beslenme, sağlıklı yaşama” ilkesinden hareketle, “yiyecek, içecek, ilâç, temizlik ve kozmetik ürünleri ile temel ihtiyaç maddelerinin ve sağlıkta kullanılan diğer maddelerin helâlliğini, temizliğini, insan sağlığına faydalılığım” sağlamayı hedef alıyor. GİMDES kuruluş amacını, “Tüketime sunulan her yiyecek gıda değildir, tüketime sunulan her madde helâl olmaz, tüketime sunulan her ilâç şifa vermez, tüketime sunulan her temizlik maddesi temizleyici değildir” şeklinde özetliyor.

KONFERANSTA SUNULACAK TEBLİĞLER

Prof. Dr. Ahmet Akgündüz: Helal gıda meselesi ve yaşanan problemler.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı: Helal gıda üretim ve ihracatında Türkiyeli girişimcilerin deneyimleri.

Dr. Mohammad Mazhar Hüseyni: Helal standartların organizasyonu.

Dr. Ahmad H. Sakr: Helal olma isteklerin standartlaştırma durumları ve fıkhî çözümlerde dikkat edilecek hususlar.

Dr. Mehmet Çelen: Gıda katkı maddelerinin helal olma şartları. Helal sertifikalamada mezhep görüşlerinin önemi.

Dr. İr. H. M. Nadratuzzaman Hosen: Helal sertifika alınmasından sonra uygulanması için helâl güvence sisteminin önemi.

Ecz. Volkan Güler: İlâç ve kozmetik ürünlerde helâl yapılanmanın problemleri.

Gıda Y. Müh. Ayhan Kentbuğa: Transgenîk gıdaların helal olma istekleri ile karşılaştırılması. Helal pazarlarda etiketleme ile bağlantılı problemlerin önemi.

Prof. Dr. Mustafa Nutku: Helal gıda konusuyla ilgili belirtilmesi gereken bazı hususlar.

/ İSTANBUL

24.02.2008


 

Yasağa karşı 128. hafta

Sakarya Başörtüsü Platformu 128. Başörtüsü Eylemini gerçekleştirdi.

Toplumun hak ve özgürlükler konusundaki beklentilerinin boşa çıkarılmaya çalışıldığı belirtilen açıklamada, buna karşı hak anlayışına dayalı bir direniş örnekliği ile mücadele edilmesi gerektiği dile getirildi. Açıklama, şehadetin 44. yılında Malcolm X’in rahmetle anılması ile sona erdi.

Yeni Asya / SAKARYA

24.02.2008


 

Gazze kuşatmasına İstanbul’da protesto

Gazze’de Siyonistler tarafından Filistin halkına yaşatılan ambargo ve kuşatma İstanbul’da da protesto edildi.

Özgür-Der’in çağrısıyla Saraçhane’de toplanan grup İsrail ve işbirlikçilerini protesto etti; direnişi selâmladı. Uluslararası Gazze Kuşatmasını Kırma Günü olarak ilân edilen gün, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de Gazze’yle dayanışma eylemleri düzenlendi. Özgür-Der, Antalya, Bursa ve İstanbul’da Siyonist işgal ve kuşatmayı protesto ederek Gazze halkı ve direnişiyle dayanışma içerisinde olduğunu deklare etti.

/ İSTANBUL

24.02.2008


 

“Sabit hatlarınızı kapatın” çağrısı

Türk Telekom’un ev ve işyeri telefon hatlarına uyguladığı sabit ücrete karşı tepkiler son bulmuyor.

Kütahya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin aldığı “Sabit ücretlerin yasal olduğu” yönündeki karara muhalif şerh koyan Tüketiciler Birliği Kütahya Şube Başkanı Ali İhsan Nazlı, vatandaşlara “Sabit hatlarınızı iptal ettirin” çağrısı yaptı.

/ KÜTAHYA

24.02.2008


 

Türkiye de “CE” belgesi verebilecek

Yenilikçi yapı malzemelerinin, Avrupa pazarına girebilmesi için gereken ‘’CE’’ belgesi, Türkiye’de de verilebilecek.

Alınan bilgiye göre, bütün Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan Teknik Onay Kuruluşu, Türkiye’de de Yapı Araştırma Derneği bünyesinde kurulacak. Kuruluş, bir süre İngiltere’nin teknik onay kuruluşu olan BBA (British Board of Agreement) ile işbirliği içinde çalışacak. BBA’nın deneyimlerinden yararlanılacak bu safhada, Türkiye’de test ortamının yeterli olmadığı şartlarda BBA’nın altyapısından da faydalanılacak. Türkiye, yapıyı oluşturduktan sonra verdiği onay belgesinin Avrupa Birliği’nde tanınması amacıyla EOTA’ya (European Organisation for Technical Approvals) başvuracak. Bu yolla onay için yurt dışına gitme maliyetinin önüne geçilmesi ve yenilikçi ürünlerin önünün açılması hedefleniyor.

/ ANKARA

24.02.2008


 

59 ilde daha aile hekimliği başlayacak

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ‘’Bu yılın sonu itibarıyla 59 ilde aile hekimliğine başlamayı ümit ediyoruz’’ dedi.

AKP 6. Bölge Yerel Yönetimler Şûrâsı’na katılmak için Erzurum’a gelen Bakan Akdağ, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliğini ziyaret etti. Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Polat’ın kendisine yaptığı sunumun ardından konuşan Bakan Akdağ, bu yıl sonu itibarıyla 59 ilde aile hekimliğine başlamayı ümit ettiklerini belirterek, bu yönde çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

/ ERZURUM

24.02.2008


 

Öğrenciler balık tüketimini artırdı

Sektör gönüllüleri tarafından yaklaşık 8 yıl önce kurulan ve yaz aylarında yeniden yapılandırılan Balık Tanıtım Grubu’nun, tüketimin artırılması için ilköğretim okullarında başlattığı reklam kampanyasında başarı sağlandığı bildirildi.

. Kampanya ile balıkların adından, faydalarına kadar çok sayıda özelliğini öğrenen çocuklar, satışları ise yüzde 10 oranında artırdı. Balık Tanıtım Grubu Başkan Yardımcısı Akın Özder, grubun, geçici bir fayda yerine sürekli ve bilinçli bir tüketici kitlesi oluşturmayı hedeflediğini belirterek, ‘’3 aşamalı olarak düşündüğümüz kampanyanın ilk etabında çocukları hedef aldık. İkinci aşamamız genel insan sağlığı olacak. Son aşamada ise hane halklarını hedef alacağız’’ dedi.

/ ADANA

24.02.2008


 

Anayasa paketi Resmî Gazete’de

Yükseköğretimde başörtüsünü serbest bırakan kanun, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yasayla, Anayasa’nın, “Kanun önünde eşitlik’’ başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, ‘’... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında’’ ibaresi eklendi. Bu değişiklikle madde, “Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır’’ haline geldi. Anayasa’nın, 42. maddesine ise “Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir’’ şeklinde yeni bir fıkra eklendi.

/ ANKARA

24.02.2008


 

Sarıgül’e soruşturma izni

Danıştay, İçişleri Bakanlığının, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile 5 belediye yöneticisi hakkında, verdiği soruşturma iznine yapılan itirazı reddederek, bu kişiler hakkında soruşturma başlatılması için dosyayı Şişli Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

İçişleri Bakanlığı, Sarıgül hakkında, “Şişli Esentepe Mahallesi Zincirlidere Caddesi 9238 ada 5 parseldeki yapılara ilişkin Belediye Meclisi’nce alınan yıkım kararını uygulamamak’’; aralarında Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Osman Aslan’ın da bulunduğu 5 belediye yöneticisi hakkında da “söz konusu yapılara ilişkin düzenlenen tutanaklara göre yıkım kararı almamak ve inşaatı mühürleyerek durdurmamak’’ suçlamasından yargılanmaları için haklarında soruşturma açılmasına izin vermişti.

/ ANKARA

24.02.2008


 

Gölbaşı teknolojinin üssü olmaya hazırlanıyor

Ankara Üniversitesi’nin öncülüğünde çalışmaları süren ve Ankara Gölbaşı’nda kurulacak hızlandırıcı merkezi sayesinde; tıp, kimya, malzeme, nanoteknoloji ve savunma sanayii gibi çok geniş bir alanda insan hayatını kolaylaştıran ve ilerleme sağlayan teknolojilerin elde edilmesi hedefleniyor.

Her geçen gün adeta ışık hızıyla gelişen teknoloji, başta iletişim ve sağlık sektörü olmak üzere geniş bir alanda yeni keşifleri beraberinde getirirken, yeni ticaret alanlarının oluşmasını da sağlıyor. Bunun yanı sıra, bilime yatırım yapan ve araştırmaya büyük önem veren ülkeler, bilim insanlarının ortaya koyduğu çalışmalar sayesinde savunma sanayi, tıp sektörü ve ekonomik anlamda otorite haline geliyor. Teknolojiyi büyük oranda ithal eden Türkiye’de, bilim alanındaki boşluğun doldurulması ve gelişmiş dünya ülkeleriyle rekabet edilebilmesi için, üniversitelerin öncülüğünde araştırma çalışmalarına önem verilmesi gerekiyor.

Son dönemde bu ihtiyacın fazlasıyla hissedilmesi ve Türkiye’nin bilimde “Ben de varım” diyebilmesi için, 10 üniversitenin işbirliği ile ülkenin ilk hızlandırıcı merkezinin kurulma çalışmalarına başlandı. Türkiye’nin son zamanlardaki en büyük ve önemli bilim atılımlarından biri olan Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi, 30 Kasım 2007’de Isparta’da düşen uçakta ölen 6 bilim adamının da içinde yer aldığı bir proje. Söz konusu kazanın bu büyük projede yer alan bilim adamlarına yönelik bilinçli olarak yapılmış olabileceği iddiaları ortaya atılsa da, bu konuda hiçbir delil bulunmuyor ve uçağın düşmesiyle ilgili sır perdesi henüz net bir şekilde aralanmış değil. Söz konusu hızlandırıcı merkezinin kurulma çalışmalarında katkı sağlayan üniversitelerden biri de Kütahya Dumlupınar Üniversitesi. DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik bölümü öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Hatice Duran Yıldız, 6 kişilik bir ekibin projedeki temsilcisi. İsviçre ile Fransa sınırında yer alan ve dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuarı olan CERN’de de görev yapan Hatice Duran Yıldız, dünyada bilimin gelişmesinde her zaman öncü olmuş ve pratik zekasıyla tanınan Türk insanının, bu tür bilim çalışmalarını geriden takip etmesini sindiremiyor.

“Türkiye’nin ciddi bir bilim politikası olmalı” diyen Yıldız; Hindistan, İran ve hatta Pakistan gibi ülkelerin bile bilimsel bazı alanlarda Türkiye’nin ilerisinde olduğunu vurguluyor.

Türkiye’de kurulacak Türk Hızlandırıcı Merkezi projesi için Yrd. Doç. Dr. Hatice Duran Yıldız’ın başkanlığında, Kütahya DPÜ Fizik bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Latife Şahin, Araştırma Görevlileri Volkan Çetinkaya ve Emre Kansu, Yüksek Lisans öğrencileri Hatice Yılmaz ve Metin Aydar projedeki diğer bilim insanları gibi çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

HIZLANDIRICI NEDİR?

Parçacık hızlandırıcı, gözle görülemeyen, ancak özel mikroskoplarla görebildiğimiz atom altı parçacıklar olan elektron, proton gibi parçacıkları teknolojik borular içerisinde elektrik alan vasıtasıyla yüksek hızlara çıkaran, bu parçacıklar üzerine manyetik alan uygulanarak parçacıkları istenen yolda tutup çarpıştırılmasını ve daha küçük parçacıklara bölünmesini sağlayan, böylece yeni temel bilimlerin kaynağını ortaya çıkaran aygıtların genel adı.

Yrd. Doç. Dr. Hatice Duran Yıldız, bunu açıklamak için; “Bir meyve olan narın içinde ne olduğunu dışarıdan bilemeyiz. Ancak, iki narı çok şiddetli şekilde birbirine vurduğumuzda içindeki tanecikleri, hatta bazılarında taneciklerin içindeki çekirdeklerinin bile ortaya çıktığını görebiliriz.” ifadesini kullanıyor.

1954 yılında 12 ülkenin katılımıyla kurulan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) günümüzde 20 asil üyesine ilaveten, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 gözlemci üyesi bulunuyor. CERN’de beş büyük ve çok sayıda küçük deneyin çalışmaları sürüyor. Mayıs 2008’de başlayacak olan deneyde, şimdiye kadar cevap bulunamamış olan; “maddenin orijini nedir, anti maddelerle ilgili bilgiler, evrenin bilinmeyen yönleri” gibi çeşitli temel fizik bilgilerinin ortaya çıkarılması planlanıyor.

/ KÜTAHYA

24.02.2008


 

Su borusunu ısıtırken evini yaktı

Kayseri’de donmuş su borusunu saman yakarak ısıtmak isteyen kişi, evinin yanmasına sebep oldu.

Kayseri’nin Bünyan ilçesine bağlı Samağıl köyünde Ahmet Temurlu, evinin zemin katında buz tutan su borusunu üzerine saman döküp yakarak ısıtmak istedi. Bir anda parlayan saman alevlerinin, eşyaları tutuşturması sonucu 2 katlı ev yanmaya başladı. Kısa sürede büyüyen yangın, Kayseri Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ekiplerince söndürüldü. İki katlı evin büyük bölümünün yandığı bildirildi.

/ KAYSERİ

24.02.2008


 

Büyükelçiler Kars’ta buluştu

Kars Belediyesinin daveti üzerine kente gelen 22 ülkenin büyükelçisi için Gürcistan’ın Kutaisi Müzik Topluluğu tarafından konser verildi.

Kars Belediyesi Sanat Merkezinde düzenlenen konsere, büyükelçilerle birlikte Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ve AKP Kars Milletvekili Mahmut Esad Güven katıldı. Gürcü sanatçıların konserinde, Afganistan’ın Ankara Büyükelçisi Masood Khallili de, Mevlânâ’ya ait bir şiir okudu.

Khallili, Afganistan’da doğan ve Türkiye’de vefat eden Mevlânâ’nın yaşadığı dönemde Afganistan’ın Türkiye’deki gönüllü elçisi olduğunu dile getirerek, ‘’Keşke ben de Mevlânâ’nın sekreteri olabilseydim’’ dedi.

/ KARS

24.02.2008


 

Saçaktan düşen buz yaraladı

Kırşehir’de bir kişi, çatının saçağından düşen buz parçasının başına isabet etmesi üzerine yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Ankara Caddesi’ndeki bir binanın çatısının saçağındaki buz kütlesi kırılarak, kaldırımda yürüyen Hüseyin Uzun’un (37) üzerine düştü. Buz parçasının başına isabet etmesi sonucu yaralanan Uzun, Kırşehir Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Kazanın ardından Kırşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, binanın saçağındaki diğer buz sarkıtlarını temizledi.

/ KIRŞEHİR

24.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri