Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Kıbrıs’ta soğuk savaş dönemi aşıldı

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kıbrıs Rum kesimindeki “başkanlık” seçimini kazanan Dimitris Hristofyas’ı kutlayarak, “BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakerelerinin geciktirilmeden başlatılması” çağrısı yaptı.

Barroso, yazılı açıklamasında, Hristofyas’la aralık ayında bir araya geldiğini hatırlatarak, bu görüşmede Hristofyas’ın kendisine “Avrupa’nın entegrasyonu projesine inancını ve Kıbrıs sorununa çözüm için çalışma kararlılığını aktardığını” anlattı.

“Seçilmeniz Kıbrıs sorununda uzun süren tıkanıklığın aşılması fırsatını sunuyor” diyen Barroso, “Sizi, bu şansı iyi kullanarak Kıbrıs Türk toplumu (KKTC) lideriyle BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatmaya şiddetle teşvik ediyorum. AB Komisyonu Başkanı olarak ortak (çözüm) çabalarınızı güçlü bir şekilde destekleyeceğim” ifadesine yer verdi.

Bu arada, Rum ‘’başkanlık’’ seçiminin yapılan ikinci turunun Komünist AKEL partisi lideri Dimitris Hristofyas’ın zaferiyle sonuçlanması, Yunan basını tarafından ‘’Kıbrıs’ta yeni bir sayfa açıldığı’’, İngiliz basını tarafından da ‘’birleşme umutlarının arttığı’’ şeklinde değerlendirildi. Yunan basını, Avrupa’nın tek Komünist başkanı Hristofias’ın ‘’net bir zafer kazandığını’’ görüşünde birleşti. Atina’da yayımlanan Apoyevmatini gazetesi, Kıbrıs tarihinde ilk kez Komünist bir liderin başa geldiğini ve görüşünü dile getirmekten de kaçınmadığını kaydetti.

Apoyevmatini, geçen hafta yapılan 1. tur ‘’başkanlık’’ seçiminde Tassos Papadopulos’u ‘’oyun dışı’’ bırakan Kıbrıslı Rumlar’ın akıllarında şu anda bulunan sorunun, ‘’Hristofyas’ın Papadopulos’u Kıbrıs konusunda arka kapıdan içeri alıp almayacağı’’ olduğunu belirttiği haberinde, Papadopulos’un seçimi kaybetmiş olmasına rağmen, oyunu kaybetmediği yorumunu yaptı.

Eleftheros Tipos gazetesi, Hristofyas’ın halkına, Kıbrıs sorununa Annan planından daha iyi bir çözüm getirebileceğini kanıtlamasının yanı sıra Marksist çizgide bir liderin ruhunu kaybetmeden başkanlık yapabileceğini, gerek taraftarlarına gerekse Avrupa Sol’una göstermesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Eleftherotipiya gazetesiyse ‘’Kızıl lidere yeşil ışık yakıldığı’’ şeklindeki haberinde, Hristofyas’ın seçilmesinin değil, seçimlerde İngiliz The Guardian gazetesi de, Kıbrıs’ın Rum kesiminin ilk komünist liderini seçtiği başlığıyla yayımladığı haberde, Hristofyas’ın bu göreve gelmesiyle Ada’da birleşme umutlarının arttığı belirtildi.

Gazete, komünist politikacıların Ada’daki İngiliz üslerine yönelik eleştirel tutumununsa İngiltere’de önümüzdeki dönemin muhtemel gelişmelerine ilişkin kaygı oluşturduğunu yazdı.

The Daily Telegraph gazetesiyse Kıbrıs Rum kesiminde yapılan seçimin galibi olan Hristofyas’ın, Ada’daki bölünmeyi ortadan kaldırma yaraları sarma yolunda hedefleri bulunduğunu bildirdi.

/ BRÜKSEL

26.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kıbrıs’ta soğuk savaş dönemi aşıldı

  İsrail’den insan zincirine polis kordonu

  Iraklı Kürtler ile ABD ilişkileri gerginleşti

  Raul Castro statüko ile değişim arasında

  Arnavutluk Dışişleri Bakanı geliyor

  Pakistan’da saldırıda bir general öldürüldü

  CIA uçaklarında İngiliz komandoları

  ‘Hitler’ ve ‘Frankenstein’ oy peşinde

  Nuh’un gemisinde aşure


 Son Dakika Haberleri