Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Talat: Müzakerelere Nisan’da başlayabiliriz

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, BM’nin inisiyatif alması halinde kapsamlı Kıbrıs müzakerelerinin Nisan ayında başlayabileceğini bildirdi. Çözüm olacaksa, BM Genel Sekreterinin bir inisiyatif alacağını ifade eden Talat, “BM Genel Sekreteri inisiyatif alırsa bu iş ya biter ya biter” dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Bayrak Televizyonu’nda (BRT) yayımlanan Akis programında gazetecilerin sorularını cevapladı. Mart ayı sonuna doğru BM’den bir hazırlık ekibinin adaya geleceğini ve temaslarının sonunda BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendireceğini belirten Talat, BM misyonunun gelip gitmesi ve BM’nin inisiyatif alması halinde kapsamlı görüşmelerin nisan ayında başlayabileceğini söyledi. Talat, görüşmelerde, Annan Plân’nın kendileri için temel referans olacağını kaydetti. Çözüm olacaksa, BM Genel Sekreteri’nin bir inisiyatif alacağını ifade eden Talat, ‘’BM Genel Sekreteri inisiyatif alırsa bu iş ya biter ya biter’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, çözüm olmazsa adada bölünmenin kalıcı olacağını da yineledi.

Rum yönetimi liderliğine seçilen AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas’ın ekibini ve politikasını oluşturmasını beklediğini ifade eden Talat, Hristofyas ile ne zaman bir araya geleceğine ilişkin bir soru üzerine, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller’in cuma günü kendisiyle, muhtemelen pazartesi günü de Hristofyas’la görüşeceğini belirterek, görüşme için ortaya bir tarih konmadığını belirtti. Talat, ‘’İki liderin birbirine nasıl güven vereceği’’ yönündeki bir soruya, ‘’Bu somut tavırlarla belli olacak’’ karşılığını verdi.

‘’AB GARANTÖR OLAMAZ’’

Cumhurbaşkanı Talat, başka bir soruya karşılık da Avrupa Birliği’nin (AB) bir işbirliği mekanizması olduğunu, kimsenin garantörü olmadığını belirterek, AB’nin kendilerinin garantörü olamayacağını vurguladı. ‘’AB’nin garantörlüğünü görüyoruz’’ diyen Talat, AB’nin yaklaşık 3 yıldan beri Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nü gündemine alıp geçiremediğini, bir tüzüğü geçiremeyen AB’nin garantör olamayacağını kaydetti. AB’nin de böyle bir talebi olmadığını ifade eden Talat, ‘’AB’nin garantörlüğü ne bizim açımızdan ne Türkiye açısından muteberdir. Türkiye, AB üyesi değildir’’ dedi.

/ LEFKOŞA

28.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Talat: Müzakerelere Nisan’da başlayabiliriz

  Hristofyas: Talat’la çözmeliyiz

  Gazze’de insanlık ayıbı

  Diplomatik ayak Bağdat’ta

  ‘Kürtlere ayağını denk al mesajı’

  Güvenlik Konseyi Gazze’yi görüştü

  Afganistan’da İçişleri Bakanına suikast

  Gates Hindistan’la nükleer işbirliğinde sabırsızlanıyor

  Sudan’da hakaret karikatürleri telîn edildi

  Abbas da Kaide kartını oynamaya başladı

  Hillary : Irak için pişmanım

  Hollanda’dan yabancılara kucak

  Terörizm İslâm dışı

  Kıyamet ambarı

  Piton yılanı köpeği yuttu


 Son Dakika Haberleri