Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail yine küstahlaştı

İsrail Savunma Bakanı Filistinlilere soykırım tehdidinde bulunurken, İsrail yönetimi bir yandan da Gazze Şeridi’nde daha önce uyguladığı “uyarılı” ev yıkma tehditlerine yeniden başladı.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahya ve Cebaliye’de, önceki gece yarısından sonra iki ayrı evin telefonla aranarak, “füze saldırısı düzenleneceği belirtilerek, evlerin boşaltılmasının istendiği” kaydedildi.

Evlerden birisinin, Beyt Lahya’da oturan ve Hamas’ın üst düzey isimlerinden Ebu Bilal Cabir’e ait olduğu belirtildi. Diğer evinse Cebaliye’de Osman Razeyna adlı daha önce ölen bir Hamaslı’nın evi olduğu öğrenildi. Uyarı telefonlarının alınması üzerine, camilerden anonslar yapılarak, bu evlere gidilmesi istendi.

Komşuları da dahil yaklaşık 400-500 kişi, Cabir ve Razeyna ailelerine ait evlerin üzerine çıktı, etrafında bir insan zinciri oluşturdu.

Ambulanslar da herhangi bir füze saldırısı ihtimaline karşı hazır bekledi. Mahalleden bir Gazzeli, insanların toplanması üzerine, bir F-16 uçağının geldiğini, ancak bir şey yapmadan gittiğini, ardından helikopterlerin geldiğini anlattı. Görgü tanıdığının verdiği bilgiye göre, helikopter, insanların korkup dağılmalarını sağlamak üzere evlerin çevresine küçük çaplı bir füze attı, ancak toplananlar beklemeye devam etti.

İnsanların iki evin çevresinde sabaha kadar beklediği ve beklemeye devam ettiği bildirildi. Bu arada gece yarısından sonra atılan füzelerin, son birkaç gün içinde öldürülen bir Hamas militanının Gazze kentinde Şati kampındaki evini de vurduğu, ancak evin boş olduğu kaydedildi. Şati kampında, Gazze Şeridi’ndeki fiili Hamas hükümeti Başbakanı İsmail Haniye’nin de evi bulunuyor.

Gazzeliler, İsrail ordusunun, zaman zaman yerel radyoların frekanslarına girerek, halka “Hamas’tan uzak durmaları, evlerinden militanların füze atmalarına engel olmaları, aksi takdirde kendilerinin de zarar göreceği” yolunda uyarılar yaptığını bildirdi.

Sabah saatlerinde, Beyt Lahya’ya 3 füze saldırısı daha yapıldığı belirtildi.

/ KUDÜS

01.03.2008


 

Soykırım tehdidi

İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai, Gazze Şeridi’nden füze saldırılarını artıran Filistinlilerin “soykırıma davetiye çıkardığını” söyledi.

Vilnai, “Kassam saldırıları yoğunlaştıkça ve roketler daha uzun menzillere ulaştıkça, (Filistinliler) büyük bir soykırımı davet ediyorlar, çünkü kendimizi savunmak için tüm gücümüzü kullanacağız” diye konuştu. Öte yandan İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Matan Vilnai’nin sözcüsü, bakanın “holokost” sözüyle “felaket” demek istediğini, bu kelimeyi “soykırım” anlamında kullanmadığını söyledi. Vilnai’nin sözcüsü, yaptığı açıklamada, “Sayın Vilnai ‘felaket’ demek istiyordu. Hiçbir şekilde soykırımı anmak istememişti” dedi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Arye Mekel de Vilnai’nin konuşmasında Musevice “shoah” kelimesini sarf ettiğini, bu kelimeyi “felaket” veya “facia” anlamında kullandığını söyledi. Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühri ise “Filistin halkını öldürmek ve yakmak isteyen yeni Nazilerle karşı karşıyayız” dedi.

/ KUDÜS

01.03.2008


 

Kimyasal Ali’nin idamı onaylandı

Irak’ta Başkanlık Konseyi, devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in “Kimyasal Ali” lâkaplı kuzeni Ali Hasan El Mecid’in idamını onayladı. Devlet televizyonunun haberine göre, Başkanlık Konseyinin onayıyla, Kimyasal Ali’nin idamının önündeki son yasal engel de aşılmış oldu.

El Mecid, 1980’lerde Iraklı Kürtlerin öldürülmesiyle ilgili olarak görülen Enfal dâvâsında idam cezasına çarptırılmıştı. El Mecid’in idam cezasının geçen yıl infaz edilmesi gerekiyordu, ancak Irak devlet başkanı ve iki yardımcısından oluşan konsey idamı onaylamadığı için, El Mecid’in idamı ertelenmişti. Başkanlık Konseyinin onayının ardından, infazın 30 gün içinde yapılması gerekiyor.

/ BAĞDAT

01.03.2008


 

100 ABD’liden biri mahkûm

Dünyada hapishanelerinde en çok mahkum bulunan ülkenin ABD olduğu bildirildi.

‘’Pew Center on the States’’ adlı kuruluş tarafından açıklanan rapora göre, her 100 ABD’liden 1’i demir parmaklıklar ardında.

Kuruluş tarafından yayınlanan raporda, ABD ceza sisteminin bu yılın başı itibarıyla 2,3 milyon kişiyi hapishanelerde tuttuğu, ABD’yi 1,5 milyon kişiyle Çin’in izlediği, Rusya’nın ise 890 bin kişiyle 3. sırada yer aldığı belirtildi. Raporda, ‘’ABD, sadece hapishanede bulunanların sayısının da ötesinde, vatandaşlarını hapse mahkûm etme oranınında da Güney Afrika ve İran gibi ülkeleri geride bırakarak tek küresel lider’’ ifadelerinin yer alması dikkati çekti.

/ WASHINGTON

01.03.2008


 

Bosnalılar Unesco’ya tepkili

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Bosna-Hersek’in önemli köprülerinden Drina Köprüsü’nün tarihini anlatan yazıda, köprüde öldürülen Bosnalılardan bahsetmemesi, şehit ailelerin tepkisini çekti.

Bosna-Hersek’in önemli köprülerinden biri olan Drina Köprüsü için UNESCO önemli bir adım atıyor. 25 Mart’ta UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınacak olan köprü için köprünün tarihi hakkında gerekli bilgilerin olduğu bir tabela Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığı üyeleri Zeljko Komsiç ve Haris Sladzic’in katılımıyla köprü ortasına asılacak. Cumhurbaşkanlığı konseyinin Sırp üyesi, bu organizasyona davet edilmedi. UNESCO’nun köprünün tarihini anlatan yazıda burada ölen Bosnalılardan bahsetmemesine 1992-1995 Bosna Savaşı’nda şehit düşen kişilerin aileleri tepki gösterdi. Aileler, “11 Temmuz 1992’de köprü üzerinde Sırplar tarafından 600’u kadın 119’u çocuk 3000 sivilin başları kesilerek öldürüldü ve nehire atıldı. Nehrin uzun süre kızıl aktiği katliam UNESCO tarafından nasıl hatırlanmaz” diyerek tepki gösterdiler.

/ SARAYBOSNA

01.03.2008


 

Ruslar seçime gidiyor, Medvedev önde

Rusya’da halk yeni devlet başkanını seçmek için pazar günü sandık başına gitmeye hazırlanırken, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteklediği Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitriy Medvedev’in yüzde 70 oranında oy alarak seçilmesi bekleniyor.

Medvedev’in seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılmasından dolayı, seçim heyecanı yaşanmıyor. İktidardaki Birleşik Rusya Partisi de bu rehavetin halka yansıyıp katılımın düşük olmasını engellemek için afişlerle ve GSM abonelerine kısa mesaj yoluyla sandığa gitme çağrısında bulunuyor.

Putin, Medvedev’in başkan seçilmesi halinde Rus kabinesinde başbakan olarak görev yapacağını açıkladı. Muhalefet de seçimin sonucunun önceden belli olduğunu belirterek, Kremlin’i diktatörlükle suçluyor. Kremlin’e muhalif partiler, seçmenlerin gerçek bir tercihten mahrum bırakıldıklarını, çünkü ülkedeki büyük televizyonların sık sık Medvedev’i ekrana taşıdıklarını, kendilerine ise çok az yer verdiğini savunuyorlar. Batılı analistler, Medvedev’in başkan, Putin’in başbakan olması halinde Kremlin’de bulunan güç merkezinin Putin’in başında bulunduğu Başbakanlığa geçeceğini savunuyorlar.

/ MOSKOVA

01.03.2008


 

Hristofyas’tan ilk mesaj

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, ‘’Kıbrıs sorununun çözümü için ciddi şekilde çalışmak için karşılıklı yorumlardan kaçınmak gerektiğini’’ söyledi.

Rum basınına göre, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a gönderdiği mektupla ilgili görüşü sorulan Hristofyas, ‘’Kıbrıs sorununun çözümü konusunda ciddi şekilde çalışmak istiyorsak, karşılıklı yorumlardan kaçınılması gerekir. Sayın Talat’a mesajım budur’’ dedi.

/ LEFKOŞA

01.03.2008


 

Almanya’da yangınlar bitmiyor

Almanya’nın Herne şehrinde gece yarısı bir binada çıkan yangında 2 Türk yaralandı.

Herne polisi, Thiesstrasse adlı sokakta bulunan binanın bodrum katında çıktığı belirlenen yangının sebebinin henüz kesin olarak bilinmediğini, ancak ilk araştırma sonuçlarına göre yangının kundaklama olayı olmadığının belirlendiğini bildirdi. Binada oturanların dışarıya çıkarak kurtuldukları, 2 Türk’ün de dumandan hafif şekilde zehirlendikleri kaydedildi.

/ BERLİN

01.03.2008


 

İrlanda Kosova’yı tanıdı

İrlanda, bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanıdığını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Dermot Ahern, yaptığı açıklamada, kabine üyelerinin hepsinin, Kosova parlamentosunun 17 Şubatta Sırbistan’dan bağımsızlık ilan eden kararını tanıma yönünde oy verdiğini kaydetti. Ahern, İrlanda’nın bu kararının “Sırbistan’a düşmanlık” olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. İrlanda’dan önce Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, Danimarka, Belçika, Litvanya, Estonya, Lüksemburg ve Avustralya, Kosova’nın bağımsızlığını tanımıştı.

/ DUBLİN

01.03.2008


 

Prens Harry endişesi

İngiltere tahtının babası ve ağabeyinin ardından üçüncü sıradaki veliahtı Prens Harry’nin Afganistan cephesine gönderildiğinin ortaya çıkmasının ardından, ordu komuta kademesinin, genç prensin hayatının tehlikeye girdiğini düşündüğü ve geri çekilmesi seçeneği üzerinde durduğu bildirildi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü, 23 yaşındaki prensin Afganistan’da Taliban’a karşı verilen mücadelede daha ne kadar aktif görevde kalacağının bilinmediğini söyledi. Kara Kuvvetleri Komutanı Sir Richard Dannatt da bu konudaki danışmaların sürdüğünü, Prens Harry’nin cephedeki görevine devam edip edemeyeceği yolunda karar almaya çalıştıklarını ifade etti.

/ LONDRA

01.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri