Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomik risk var

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ABD kökenli hareketlerin ardından dünyada ciddî belirsizlikler yaşandığını, morallerin bozuk olduğunu, dünyada bir güven sorunu yaşandığını söyledi. Sabancı, Türkiye bundan hiç etkilenmeyecek demenin doğru olmayacağını ama bunun altında Türkiye için çok ciddî fırsatlar da bulunduğunu dile getirdi

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, dünyada yaşanan finansal belirsizliklerin Türkiye açısından ciddi fırsatlar da barındırdığını kaydetti. Güler Sabancı, gazetecilerle sohbet toplantısında, holdingin bu yıl için 1,5 milyar dolar yatırım hedefi olduğunu, bunun yaklaşık yarısının enerji yatırımları olarak planlandığını, enerjiye para ayırmaya devam ettiklerini belirterek, bunların etkisinin 2010 yılından sonra görülebilecek uzun vadeli yatırımlar olduğunu söyledi.

Sabancı, Türkiye’nin önünde, bu senenin sonuna doğru çok ciddi bir enerji darboğazı olabileceğini, bu darboğazı yumuşak geçmek için kamunun elindeki tesislerin özelleştirilmesi gerektiğini bildirdi. Kendilerinin bu sektördeki en erken yatırımının 2010 Ağustos ayına yetişebildiğini, dolayısıyla yeni yatırım yapacak zaman olmadığını aktaran Güler Sabancı, enerjiyi Türkiye’nin önündeki en büyük engellerden biri olarak niteledi.

Enerji sektöründe özelleştirmenin şart olduğunu, var olan durumun sürdürülebilir bir durum olmadığını anlatan Güler Sabancı, yapılması gereken verimlilik ve kapasite artışı yatırımlarının özel sektör tarafından yapılabileceğini belirtti.

Sosyal Güvenlik Yasası gecikmesin

Güler Sabancı, dış piyasalarda yaşanan tedirginliğe ilişkin olarak da ABD kökenli bu hareketlerin ardından dünyada ciddi belirsizlikler yaşandığını, morallerin bozuk olduğunu, dünyada bir güven sorunu yaşandığını anlattı. Krizin gerçek çapının Mart ayı sonu gibi görüleceğine ilişkin söylentilerin de varlığına işaret eden Güler Sabancı, Türkiye bundan hiç etkilenmeyecek demenin doğru olmayacağını ama bunun altında Türkiye için çok ciddi fırsatlar da bulunduğunu dile getirdi. Artan petrol fiyatları dolayısıyla Türkiye’nin güney ve kuzeyindeki bölgelerde, ülkelerde para biriktiğini, bu paranın sözü edilen riskler nedeniyle Batı’ya gidemediğini belirten Sabancı, “Akıllı olursak bize gelebilmesi lazım...”

Orta vadede böyle bir likiditenin Türkiye’ye gelmesinin cari açığın finansmanı açısından da fayda sağlayacağını, bunun da Türkiye’nin reformlara odaklanmasını kolaylaştıracağını aktaran Sabancı, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ve Türk Ticaret Kanunu’nun bir an önce yasalaşması gerektiğini ifade etti.

/ İSTANBUL

01.03.2008


 

İhracata vize ve kota engeli

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vize kısıtlamaları ve taşıma belgesi kotalarının nakliyeci esnafı için önemli sorun olduğunu kaydetti.

Palandöken, yazılı açıklamasında, tüccarın, sanayicinin ve esnafın Avrupa’ya mal satmak, ticari temaslarda bulunmak üzere, girişini vize uygulamalarıyla sınırlandıran AB’nin bu defa, kamyonların girişine de kota koyduğunu belirterek, ‘’İhracatçıya vize koy, nakliyecinin aracına kota koy, ondan sonra da ticaret serbestisinden bahset. Böyle Gümrük Birliği olur mu?’’ görüşünü dile getirdi.

Getirilen sınırlamalar sebebiyle ülkemizin yıllık ortalama 5 milyar dolar değerinde ihracat kaybı söz konusu olduğunu vurgulayan Palandöken, hükümetten, nakliyeci esnafının ve nakliye sektörünün son derece önemli bu vize ve kota sorunlarının çözümü için AB nezdinde gerekli girişimlerde bulunmasını beklediklerini ifade etti.

/ ANKARA

01.03.2008


 

DB’den 6.2 milyar dolarlık onay

Dünya Bankası, Türkiye için hazırlanan ve 2008-2011 dönemini kapsayan dört yıllık 6.2 milyar dolar tutarındaki finansman programını dün onayladı.

Dünya Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Dünya Bankası’nın stratejisi, Türk hükümetine ait projelerin ya da hükümet garantilerinin dört yıllık bir süre için 6.2 milyar dolara kadar finansmanını öngörmektedir” denildi.

Finansman aynı zamanda Dünya Bankası’nın desteklediği özel sektör projelerini ve garantilerini de kapsıyor.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau şunları söyledi: “Türkiye, geçen altı yılın başarılı ekonomik gelişmesini daha da büyüterek dünyanın en ileri ekonomilerinden ve toplumlarından biri olma fırsatına sahiptir. Türkiye sürekli ve hızlı ekonomik büyümeyi sağlamaya kararlıdır ve Dünya Bankası Grubu Türkiye’nin bu hedefe ulaşmasına yardımcı olmak üzere, mümkün olan en iyi teknik uzmanlığı, uluslararası deneyimi ve rekabetçi finansmanı sağlamaya çaba gösterecektir.”

Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, 2008-2011 mali yılları arasında sağlayacağı mali ve teknik desteğin kullanımında, enerji sektörü ve reel kesime öncelik verileceği belirtildi.

/ WASHINGTON

01.03.2008


 

Türkiye Finans’ın NCB’ye satışına onay

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Türkiye Finans’ın yüzde 60’lık hissesinin Suudi Arabistan’ın en büyük bankası The National Commercial Bank’a (NCB) satışına onay verdi.

Satış sonrası, Ülker ve Boydak grupları, ellerinde bulundurdukları yüzde 20’şer hisse ile banka yönetiminde stratejik ortaklık misyonlarını sürdürmeye devam edecek.

Türkiye Finans’ın ortakları Boydak ve Ülker Grupları, bankanın yüzde 60 hissesini 1 milyar 80 milyon dolar karşılığında NCB’ye devredilmesi konusunda Temmuz 2007’de anlaşmaya varmışlardı. Bu hisse devri, faizsiz bankacılık alanında dünyanın en büyük hisse devri işlemi olmasının yanı sıra bankacılık sektörünün bu özel segmentindeki ciddi büyümeyi ifade etmesi açısından da özel önem taşıyor. BDDK’nın hisse devrine ilişkin onayı ile ilgili değerlendirme yapan Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, “NCB ortaklığı ile Türkiye Finans önümüzdeki dönem hızlı büyümesini sürdürecek, yeni ürün ve hizmetleri ile hem ulusal hem de uluslararası piyasalarda daha rekabetçi bir yapıya kavuşacaktır” dedi.

Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar ise “Yaşanan bu ortaklık ile gücümüze güç katacağız” değerlendirmesinde bulundu. 2008 yılında fonlarda yüzde 30 oranında artış hedeflediklerini de belirten Nacar; “2008 yılında nakdi kredi toplamımızı 6.3 milyar YTL’ye, gayri nakdi krediler toplamımızı ise 4 milyar YTL’ye yükselterek reel sektöre desteğimizi devam ettireceğiz” dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

01.03.2008


 

ABD’den Türkmen gazına ilgi

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrasya bölgesi enerji koordinatörü Steven Mann son bir ay içerisinde ikinci kez Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ı ziyaret ediyor.

Kısa süre önce bu göreve atanan eski Aşkabat büyükelçisi Steven Mann, beraberindeki heyet ile beraber ekonomi ve enerji sektörlerindeki işbirliğini daha da geliştirmek amacıyla Aşkabat’ta temaslarda bulunuyor. Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile bir araya gelecek olan Mann, Türkmen liderinin enerji sektörünü geliştirmekteki stratejisininin net olduğunu vurguladı. Mann, bu stratejinin hayata geçirilmesi için Amerikan hükümetinin desteğinin devam edeceğini açıkladı.

/ AŞKABAT

01.03.2008


 

Petrol ve altın rekora doymuyor

ABD ham petrolü 103.05 dolarla hem nominal, hem de reel anlamda tarihin en yüksek düzeyine ulaştı.

Altın da spot piyasada 974.20 dolara çıkarak rekor kırdı. ABD’den gelen kötü veriler ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamalarıyla, önceki gün 1,5231 ile rekor kıran Euro/dolar paritesi dün bu seviyeden geriledi. Dolardaki düşüşle petrol fiyatları rekorlar kırmaya devam ediyor. ABD ham petrolü bu sabah 103 dolar 5 sentle hem nominal, hem de reel anlamda tarihin en yüksek düzeyine ulaştı. Petrolün yukarı yönlü hareketinde, dolardaki gerilemenin yanı sıra, Ekvador’daki üretim sorunları ve Avrupa’nın önce gelen bir doğalgaz tesisinde başlayan yangın etkili oldu. Altın fiyatları da spot piyasada 974 dolar 20 sente çıkarak tarihi düzeye çıktı.

/ WASHINGTON/SİNGAPUR/İSTANBUL

01.03.2008


 

Sebzede fiyat farkı yüzde 300

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının yaş sebze ve meyvede yüzde 300’lere kadar çıktığını belirtti.

Yaptığı yazılı açıklamada, TZOB tarafından hazırlanan Şubat ayı hal ve market fiyat endeksi hakkında bilgi veren Bayraktar, ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının fiyat artışlarında önemli oranda etkili olduğuna dikkati çekti. Bayraktar, ‘’Üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkına baktığımızda yaş sebze ve meyvede yüzde 300’lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 191’lere, baklagillerde yüzde 167’lere, hayvansal ürünlerde yüzde 171’lere kadar çıktığı görülüyor’’ dedi.

/ ANKARA

01.03.2008


 

Sanayicinin önü açılırsa Türkiye kazanır

Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği(GESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Denizhan Sezgin,“Önümüzdeki engeller kaldırıldığı takdirde sanayimizin küresel çapta büyük bir oyuncu olacağına olan inancımız tamdır” dedi.

(GESİAD) geleneksel aylık sinerji toplantısında konuşan Sezgin, üyelerimizin ticari ilişkilerini geliştirmek amacı ile 10-14 Şubat tarihleri arasında İtalya’nın Torino kentinde bulunan Torino Genç İşadamları Derneği’ni ziyaret ederek, Türkiye ile İtalya arasında ticari ilişkileri geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Dünyadaki ekonomik işletmeler ve faaliyetlerin birbirlerini etkilediğini ifade eden Sezgin, ekonominin özel sektöre dayalı büyümesinin şirketlerin büyümesi ile imkanlı olduğunu kaydetti. Türkiye’nin özel sektörle beraber son 25 yılda çok geliştiğini dile getiren Sezgin, “Önümüzdeki engeller kaldırıldığı takdirde sanayimizin küresel çapta büyük bir oyuncu olacağına olan inancımız tamdır” dedi.

Hüseyin Hiçdurmaz / BURSA

01.03.2008


 

Banka ve kart borçları büyüyor

Yurttaşların bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları, 15-22 Şubat haftasında 31.6 milyon YTL artarak 95 milyar 438.9 milyon YTL’ye yükseldi.

Bankaların tüketici kredisi alacakları anılan haftada 656.5 milyon YTL artarak 68 milyar 612.3 milyon YTL’ye çıkarken, kredi kartı alacakları 584.9 milyon YTL azalarak 26 milyar 826.5 milyon YTL’yi indi.

Merkez Bankası’nın verilerine göre, konut kredisi alacakları 227 milyon YTL’lik artışla 32 milyar 437.3 milyon YTL oldu. Taşıt kredilerinin 36 milyon YTL’lik azalışla 5 milyar 790.3 milyon YTL’ye indiği bu dönemde, diğer tüketici kredileri ise 425.5 milyon YTL artarak 30 milyar 384.6 milyon YTL’ye çıktı.

Tüketicilerin bankalara olan kredi kartı borçlarının 26 milyar 784.7 milyon YTL’sinin Türk parası, 41.8 milyon YTL’sinin ise yabancı para cinsinden olduğu belirlendi. Anılan haftada YTL cinsinden kredi kartı borçlarında 577 milyon YTL, yabancı para cinsinden kredi kartı borçlarında ise 7.7 milyon YTL’lik azalma yaşandı.

/ ANKARA

01.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri