Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Rusya’da sonucu belli seçim

Rusya’da halk, yeni devlet başkanını seçmek üzere dün sandık başına gitti. Seçimde Başbakan Birinci Yardımcısı Aleksandır Medvedev, Komünist Parti lideri Gennadiy Züganov, aşırı milliyetçi Liberal Demokratik Parti lideri Vladimir Jirinovski ve Rusya Demokratik Parti lideri Andrey Bogdanov yarıştı.

Kamuoyu araştırmaları, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteklediği 42 yaşındaki Medvedev’in seçimi oyların en az yüzde 70’ini alarak kazanacağını gösteriyor.

Kremlin, seçim kampanyası boyunca halkın sandığa gitmesi çağrısında bulundu.

Moskova’da Züganov’un oy kullandığı merkezde oyunu kullanan bir vatandaş, ‘’Oyumu Medvedev’e verdim. Bence o, genç ve zeki biri olduğu gibi, Putin ile uyum içinde çalışabilecek biri’’ dedi.

Sabah saatlerinde eşiyle birlikte oy kullanan Medvedev, ‘’Kendimi çok iyi hissediyorum. Bahar geldi’’ dedi.

Medvedev, seçim kampanyası sırasında televizyondaki tartışma programlarına katılmama kararı alırken, muhalif adaylar televizyonları, kendilerine yeterince yer vermemekle suçladı.

Putin yönetimine demokrasi ve insan hakları alanında eleştiriler yönetilirken, Sovyetler Birliği’nin özellikle son döneminde boş vitrinleri gören, ardından Boris Yeltsin dönemindeki siyasî ve ekonomik kaosu yaşayan Rusların önceliğini ekonomik durum belirliyor. Rus seçmenler, artan petrol ve gaz fiyatları sayesinde tarihindeki en büyük ekonomik gelişmeyi yaşayan Rusya’da ekonomik istikrarın bozulmasını istemiyor.

SSCB’nin dağılmasından sonra dördüncü devlet başkanının belirleneceği, 11 değişik saat diliminin bulunduğu bir coğrafyaya sahip Rusya’da yaklaşık 108 milyon kayıtlı seçmen için 96 bin 300 sandık kuruldu.

Son kamuoyu yoklamalarına göre katılımın yüzde 70 oranında olması beklenirken, Medvedev’in yüzde 70-80, en yakın rakibi 63 yaşındaki Züganov’un ise yüzde 10-16 arasında oy alacağı tahmin ediliyor.

/ MOSKOVA

03.03.2008


 

Tehdit ve meydan okuma

“Gazze’de sivillerin ölmesinden biz de memnun değiliz” diyen İsrail Savunma Bakanı Barak, “Bundan İsrail’e roket saldırılarında bulunan Hamas ve diğerleri sorumludur ve bunun bedelini ödeyecekler” tehdidinde bulunurken, Başbakan Olmert kendilerine yönelik tepkilere “İsrail, vatandaşlarının hayatını alt üst eden roket saldırılarına karşı onları korumak için hareket ederken, hiç kimsenin etik değerler dersi verme hakkı yoktur” diye meydan okudu.

srail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail’in terörle savaşını durdurma niyetinde olmadığını söyledi. Olmert, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyinde giriştiği ve onlarca kişinin vefat ettiği kanlı operasyonun ardından ilk kez, haftalık Bakanlar Kurulu toplantısının başlangıcında konuştu.

Olmert, “İsrail, vatandaşlarının hayatını alt üst eden roket saldırılarına karşı onları korumak için hareket ederken, hiç kimsenin etik değerler dersi verme hakkı yoktur” dedi. Olmert, “İsrail ne bir terör devleti ne bir terör örgütüdür. Teröre bulaşmış kimsenin dokunulmazlığı olamaz. Kışkırtmalara gelmeyeceğiz. Bütün mahallelerini ortadan kaldıracak eylemlere girişmeyeceğiz ve uzun dönemde İsrail’e zarar verecek eylemlerden kaçınacağız” diye konuştu. Başbakan Olmert, “İsrail’in (teröre karşı) savaşını durdurma niyeti yok, Kassam ve Grad füzelerinin menzillerini artırarak bizim operasyonumuzu zayıflatacağını düşünen varsa büyük hata yapar” dedi. İsrail ordusunun başlayan kara operasyonunda ölenlerin sayısı 67’ye ulaştı.

BARAK: HAMAS SORUMLU

Öte yandan, savunma ile ilgili kuruluşların üst düzey yöneticileri ile birlikte Gazze’deki operasyonu değerlendiren bir toplantı yapan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze Şeridi’ndeki çatışmalar sırasında meydana gelen sivil kayıplarından Hamas’ı sorumlu tuttu. Barak, yaptığı açıklamada, “Gazze’de sivillerin ölmesinden biz de memnun değiliz” derken, “bundan İsrail’e roket saldırılarında bulunan Hamas ve diğerleri sorumludur ve bunun bedelini ödeyecekler” diye konuştu.

Bu arada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İsrail ve Filistin taraflarına Gazze’deki şiddete bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

BM VE AB’DEN İSRAİL’E KINAMA

Öte yandan, Güvenlik Konseyi ve Avrupa Birliği (AB), İsrail’in ‘’toplu cezalandırma’’ anlamına gelen ‘’Gazze’de Filistin halkına yönelen orantısız güç kullanımını’’ kınadı. AB Dönem Başkanlığından yapılan açıklamada, ‘’masum çocuklar dahil önemli sayıda sivilin’’ vefat etmesine sebep olan İsrail saldırısının ‘’büyük endişe’’ ile izlendiği belirtildi.

/ KUDÜS

03.03.2008


 

Bush’dan Nejad’a: Terörü bırak!

ABD Başkanı George W. Bush, Irak’a tarihi ziyarette bulunan olan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın “Terör ihraç etmeyi durdurmasını” istedi.

Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ile Teksas eyaletindeki Crawford’daki çiftliğinde görüşen Bush, görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Ahmedinejad’ın Irak ziyaretini değerlendirdi. İran’ın Irak’ın komşusu olduğunu hatırlatan Bush, Ahmedinejad’a “Amerikan askerlerini öldüren teçhizatı Irak’a göndermeyi durdurun” mesajı verilmesi gerektiğini belirtti. ABD, İran’ı Irak’taki direnişçilere patlayıcı sağlamakla suçluyor. Bush, “Ahmedinejad’a mesajım şudur: Terörizm ihraç etmeyi kesin” dedi.

Basın toplantısında Afganistan konusuna da değinen Bush, Bükreş’te gelecek ay düzenlenecek NATO zirvesinde, NATO’dan Afganistan’a daha fazla asker göndermesini isteyeceğini söyledi.

/ CRAWFORD

03.03.2008


 

Nejad, Bağdat seferinden memnun

Irak’a resmî ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani tarafından, Bağdat’taki Cumhurbaşkanlığında resmî törenle karşılandı.

İki ülkenin millî marşlarının çalınmasından sonra Ahmedinejad, tören kıtasını denetledi. Kendisine Iraklı iki çocuk tarafından sunulan çiçekleri kabul eden Ahmedinejad, Talabani’yle protokolde bulunan iki ülke yetkilileriyle tokalaştıktan sonra görüşmeler için Cumhurbaşkanlığı binasına girdi.

Talabani’nin dâveti üzerine resmî ziyarette bulunmak üzere Bağdat’a gelen Ahmedinejad, 1979 İslâm devriminden bu yana Bağdat’ı ziyaret eden ilk İran Cumhurbaşkanı oldu. Ahmedinejad, iki günlük resmî ziyareti sırasında Talabani ve Başbakan Nuri El Maliki ile resmî görüşmelerde bulunacak. Ahmedinejad, programı çerçevesinde Necef’teki Şiî din adamlarıyla bir araya gelecek.

/ BAĞDAT

03.03.2008


 

Abbas, İsrail’le görüşmeleri askıya aldı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısı sebebiyle, bu ülkeyle sürdürülen barış görüşmelerini askıya aldı.

Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, Filistin Devlet Başkanının “İsrail’in saldırısı karşısında anlamsız hale geldiği için, barış görüşmeleri ve her düzeydeki her türlü ilişkiyi askıya aldığını” açıkladı.

/ RAMALLAH

03.03.2008


 

Pakistan’da onlarca ölü

Pakistan’daki intihar saldırısında ölenlerin sayısı 40’a yükseldi. Saldırıyla ilgili bilgi veren Doktor Hamid Afridi, ülkenin kuzeybatısında, Peşaver’in yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Dera Adamkel’de düzenlenen saldırıda 40 kişinin öldüğünü söyledi.

Görgü şahitleri ve yetkililer, 100’den fazla kişinin de yaralandığını belirttiler. Saldırının hedefi olan aşiret liderleri toplantısına katılan bir görgü şahidi, genç bir adamın yürüyerek grubun içine girdiğini ve üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdiğini aktardı. Patlamanın olduğu bölgedeki kaynaklar, ölü sayısının 30 civarında olduğunu bildiriyor.

/ PEŞAVER

03.03.2008


 

İngiltere’den ABD’ye İran’la pazarlık baskısı

İngiltere Avam Kamarası Dış İlişkiler Komisyonu üyeleri, İngiliz hükümetinden ABD’yi, İran’la tartışmalı nükleer programı konusunda doğrudan görüşmeler yapması konusunda ikna etmesini istedi.

İran’ın nükleer silâh geliştirme isteğinin sürdüğünü ve 2015 yılı itibariyle bu isteğini kolayca gerçekleştirebilecek duruma gelebileceğini belirten komisyon üyesi milletvekilleri, halen uygulanan BM yaptırımlarının İran’ı bu alanda yaptığı çalışmaları durdurmaya ikna etmeye yetecek kadar etkili olmadığını bildirdi.

/ LONDRA

03.03.2008


 

Komşu diyalogtan yana

Yunanistan’da yapılan bir kamuoyu araştırması, Yunan halkının büyük bölümünün, Türkiye ile olan sorunların diyalog ve müzakere yoluyla çözümlenmesinden yana olduğunu ortaya koydu.

Kathimerini gazetesinde yayımlanan ve 25-27 Şubat arasında yapıldığı belirtilen kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 75’i, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların çözümü için diyalog ve müzakere yolunun seçilmesini istedikleri cevabını verdiler. Araştırmaya göre, diyalogdan yana olmayanların oranı yüzde 22’de kalırken, gelecek yıllarda bir Türk-Yunan savaşı çıkması ihtimali görmeyenlerin oranı da yüzde 58 oldu. Yunan halkının yüzde 36’sı, “ilişkilerde en çok sorun olan komşu ülke” olarak Türkiye’yi gösterirken, yüzde 35’i “Makedonya” ve yüzde 16’sı da “Arnavutluk” cevabını verdi.

Araştırmada, “Türkiye ile Yunanistan arasındaki en önemli sorun nedir?” sorusunu cevaplayan Yunanlıların yüzde 56’sı “Ege sorunu”, yüzde 23’ü “Kıbrıs sorunu” ve yüzde 14’ü de “Trakya’daki Azınlık” cevabını seçti.

/ ATİNA

03.03.2008


 

Talat geliyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 6 Mart 2008’de Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, "Talat’ın ziyareti sırasında, Türkiye-KKTC ilişkilerinin tüm veçheleriyle ele alınacağı ve Kıbrıs konusunda bulunulan aşama ile önümüzdeki dönemde meydana gelebilecek gelişmelerin değerlendirileceği’’ bildirildi.

/ ANKARA

03.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri